Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Zyprexa

201
meningen

Zyprexa

olanzapine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
moe wakker worden

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Psychose (68 meningen)
Schizofrenie (16 meningen)
Onrust (10 meningen)
Schizoaffectieve stoornis (3 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (2 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Invloed van genen op medicatie

Antipsychotica medicijnen beïnvloeden de werking van zenuwcellen in de hersenen en helpen je om weer uit de psychose te komen. Ze hebben geen genezende werking; ze nemen de oorzaak van de psychose niet weg en lossen achterliggende problemen niet op. De medicatie zorgt ervoor dat angst en agitatie worden gedempt. Antipsychotica komen vaak met veel bijwerkingen en het kan vaak lang duren voordat duidelijk is of het ook goed helpt tegen de psychotische symptomen.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de geschikt medicijn te vinden.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Zyprexa

05-04-2024 | Man | 62
olanzapine (10mg)
Onrust
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

moe wakker worden

zeer effectief als je het gebruikt tegen onrust . Je moet wel je tijd nemen om weer wakker te worden . Ook redelijk wat gewichtstoename . Bij mij werkt een dosis lager dan 10 mg niet . Best wel tevreden omdat ik dankzij dit medicijn geen benzo's meer gebruik .
1

Zyprexa

19-08-2023 | Man | 52
olanzapine (20mg)
Onrust
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn vriend kreeg tegelijk,zyprexa, zolpidem,seroquel 200mg, diazepam,trazodone. Hij werd een zombie die geen gevoel of rust meer had. Huilde vaak en kon niet slapen. Op het laatste nam hij van dit alles de dubbele dosis om rust te krijgen in zijn hoofd en niet meer zo triest te zijn. Had veel koppijn. Hoe meer hij antidepressiva nam hoe depressiever hij werd. Na 3 jaar me[lees meer...]dicijnen vond ik hem dood in zijn keuken. 52 jaar. Hartstilstand hersenbloeding?wie zal het zeggen. Erg wat dokters voorschrijven.
1

Zyprexa

14-08-2023 | Man | 32
olanzapine (10mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik vertel het verhaal van mijn zoon door verlies van relatie baan en corona kwam hij in een eenzame spiraal van teleurstellingen Vrienden haakten af want hij was niet zo vrolijk Bij banen via intermediaire bemiddeling was hij steeds net op zijn plek en dan was het werk weer afgelopen dan ga je ook niet echt contacten aan Te lang alleen gaan blowen en piekeren heeft g[lees meer...]eleid tot een psychose Ook hij is nu 10 weken aan een fikse dosis medicijnen wat begin met 20 15 en toen 10 mg olazepine( zyprexa) inmiddels is daar halidol en lorazepam bijgekomen mijn zoon is angstig en bang voor de stemmen Dus alles wat de artsen zeggen doet hij bang voor represailles van de stemmen. Hij klaagde steeds over knapjes in zijn hoofd toen hij al die medicijnen kreeg Ik ga ieder gesprek mee naar binnen nu om in de gaten te houden na waarschuwing van 1 psychiater die ik gesproken heb die zei zorg dat je zoon geen zombie wordt het is zijn eerste psychose hij kan dit keren
1

Zyprexa

16-01-2023 | Man | 64
olanzapine (5mg)
Onrust
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
13 jaar zyprexa gebruikt in een licht doses (5mg) om dat het helpend kan zijn bij diagnose ASS. Zelf merkte er niets van toen ik het ging gebruiken. Mijn partner wel. 13 jaar gebruikt nooit meer voor een gesprek uitgenodigd door psychiater, huisarts of apotheek m.b.t. dit medicijn. Toen ik stopte merkte dat ik scherpte en bewust zijn terug kreeg en voelde ik me niet meer g[lees meer...]edrogeerd. Eerst een lange manische periode dat werd minder en sloeg om in stemmingswisselingen. Na 2 jaar uiteindelijk weer de oude. Vrij traumatisch ervaring met vertrouwensschade aan medicijn verstrekkers die geen invulling geven aan hun zorgplicht
3

Zyprexa

04-12-2022 | Man | 48
olanzapine (5mg)
Autisme
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ander medicijn gekregen toen ik kwam mopperen over de bijwerkingen. Arts in kwestie schrok ook dat ik het al zo lang gebruikte (10+ jaar).
4

Zyprexa

18-09-2022 | Man | 38
olanzapine (10mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Niet kunnen eten slikken. Maar wel vlot drinken zoals cola,water,melk en meer. Gele slijmen in mijn keel vastgeplakt. In de nacht door die gele slijmen in mijn keel was ik aan het stikken,kon amper ademen in de nacht. Moest mijn keel spoelen met lauw of warm water om te felle gele slijmen uit mijn keel weg te krijgen om zuurstof te krijgen. Kon dood geweest zijn door verst[lees meer...]ikking omdat ik blijkbaar allergisch en gevoelig was voor zyprexa. Zyprexa had bij mij één nadeel, verstikking van die gele slijmen en kon dus geen voedsel inslikken maar wel pudding en yoghurt
1

Zyprexa

08-09-2022 | Vrouw | 42
olanzapine (10mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
25-02-2021 | Vrouw | 40 olanzapine (7.5mg) (deze post heb ik toen gemaakt) Ondertussen ben ik terug 2 jaar aan de slag als leerkracht in een middelbare school in het viere, vijde en zesde middelbaar. Het afbouwen van de medicatie heb ik in één keer gedaan. Het slapen was de eerste 2 maanden moeilijk en het duurde langzaam voor ik terug mezelf kon zijn. Waarschijnlijk moe[lees meer...]st mijn lichaam terug herstellen van het chemisch spul. Geleidelijk aan ging het steeds beter en merkte ik op dat ik bvb. terug spontaan begon mee te zingen met liedjes in de auto, ik nam terug meer initiatief om dingen te doen,... Nu ben ik weer helemaal de oude. Mijn welgekende levenslust is terug en ga binnenkort een marathon lopen. Mijn ervaring met al deze soorten medicatie is dat ik dit, achteraf bekeken, al veel sneller had moeten stoppen. Ik denk dat het nemen van antipsychotische medicatie echt gevaarlijk voor je kan zijn omdat je je lichaam er afhankelijk van kan maken waardoor je net meer dopamines aanmaakt wat psychoses uitlokt. Ik vind het trouwens ook erg vreemd dat psychiaters, die slechts 15 minuten tijd maken voor hun patiënten, tussen al het gamma aan soorten medicaties voor jou kunnen bepalen wat in jouw hoofd zou werken. Hoe meer ik erover las, hoe meer ik erin geloof dat het makkelijk geld is voor de farmacie. Patiënten worden ook helemaal aan hun lot overgelaten als ze medicatie willen afbouwen. Net zoals bij anti-depressieva (beluister de podcast: de wereld van sofie over anti-depressieva) maken ze patiënten er lichamelijk afhankelijk van terwijl er amper wetenschappelijke studies zijn over de individuele effectiviteit. Wat mij vooral uit de psychose gehaald heeft is helemaal niet de medicatie maar het ziekte-inzicht zelf. Het lezen van boeken zoals bvb. kortsluiting in mijn hoofd, ben ik nu terug normaal?, ervaring lezen op de website psychosenet... Eén psycholoog (die ondertussen op pensioen is en waarschijnlijk zelf ondervonden heeft wat medicatie met je doet) gaf me de moed en raad om zelf de keuze te maken om ermee te stoppen. Dit heb ik dan besproken met de psychiater en die stond er gelukkig ook achter. Sindsdien heb ik mijn leven en levenslust geleidelijk aan terug op de rit gekregen. Beste keuze ever. Mijn boodschap is dus, als je medicatie neemt, stop ermee. Denk zelf na over wat je overkomt. Informeer (lees boeken, films zoals 'a beautiful mind', hou je rustig en doe 'wat normaal geacht wordt'. Blijf weg van de psychiatrie. Ga de natuur in, wandel, sport, draag zorg voor de mensen die je lief zijn en neem zo veel mogelijk deel aan sociale activiteiten. De natuurlijke weg lijkt me steeds de beste ook al zal je je de eerste 2 a 3 maanden je er wat onwennig bij voelen. Het komt goed.
1

Zyprexa

15-07-2022 | Man | 39
olanzapine (15mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik geloof uw meteen want ik heb die rommel binnen de zorg opgedrongen gekregen
1

Zyprexa

29-05-2022 | Man | 39
olanzapine (15mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het veroorzaakt dementie Feiten Google maar eens zyprexa rechtszaken er staat genoeg bekend over dit gif middel
1

Zyprexa

29-05-2022 | Vrouw | 33
olanzapine (2,5mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn dochter heeft bijna 4 jaar Olanzapine geslikt. Opvallend is dat ze bij de hoge dosering van 20 mg juist heel erg depressief was. Bij (te) snelle afbouw werd ze hypomanisch of zelfs psychotisch. 5 mg Olanzapine ontnam haar alle levensvreugde, maakte haar passief, ze praatte veel minder dan voorheen en kon zaken niet goed overzien. Haar empathie verdween deels en ze voe[lees meer...]lde zich vlak. Ze vertoonde veel verschijnselen van juist een tekort aan dopamine. Verder werd ze flink incontinent, wat ook een bijwerking van Olanzapine kan zijn. Ook ging ze steeds vaker knipperen met haar ogen (ook een mogelijke bijwerking). Een belangrijke oorzaak van haar uiteindelijke overlijden was het 'moeten' slikken van Zyprexa!! Letterlijk levensgevaarlijk spul.
5

Zyprexa

18-04-2022 | Man | 38
olanzapine (5mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Zyprexa wordt altijd als eerste opgestart in de psychiatrie en dan achteraf word bekeken met psychiater en hoofdverpleegkundige om om te switchen of niet. Slikklachten en opgehoopt gele slijmen in de keelholte vooral in de nacht om verstikking te krijgen. Maar overdag was ik terug de oude gezonde geest. Jammer voor die slijmen in de keel,.dus kreeg ik achteraf seroquel met[lees meer...] directe afgifte.
3

Zyprexa

27-01-2022 | Man | 37
olanzapine (10mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Verschillende heftige psychoses gehad door autisme en hevige werkdruk bij slechte werkgever. Bij crisis dienst beland. Kreeg zyprexa 5 mg voorgeschreven. Dosering liep op tot 17,5. Heeft lang geduurd voordat het wat rustiger in m'n hoofd werd. Ook stemmen die er lang doorheen kwamen. Na ongeveer anderhalf jaar last van alvleesklier ontsteking. Nu al 4x gehad en is beslist[lees meer...] geen pretje.Een van de zeldzame bijwerkingen. Daarom ook afbouwen via apotheek Transvaal die per 0,5 en 1mg kan maken. Nu op 13 mg. Ik bouw per maand een halve af. Het kan misschien wel wat sneller omdat het goed gaat. Het is een noodzakelijk kwaad deze middelen maar soms is het niet anders.
1

Zyprexa

21-01-2022 | Man | 41
olanzapine (10mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In oktober 2021 draaide ik helemaal door Waarschijnlijk achteraf gezien leed ik al een jaar aan depressie maar ik zag dat niet het ging steeds slechter en was zwaar verslaafd aan hasj en rookte veel . Waardoor in vaak thuis ruzie kreeg met vrouw en kinderen. Ik ging ook steeds minder vaak naar huis . Bleef rond hangen om te blowen. Dit werkt steeds ergens ik ervaarde o[lees meer...]ok erge stress van alles werk, privé leven. Ik bleef maar doorgaan tot dat mijn vaders plots kwam te overlijden. Dat was bij mij de druppel en draaide ik helemaal door alle remmen waren los gebruikte veel meer dan normaal ik at helemaal niks . Kreeg ook het gevoel achtervolgd te worden en bespioneerd. En het gevoel dat iedereen het op mij gemunt had. En dat ik de wereld moest redden . Ik was altijd al een gezond man die wel meerdere keren per week sex had met mijn vrouw zeker 3/5 x per week . Na 12 jaar huwelijk dus waren zeer actief . Toen ik de psychose kreeg na veel aandringen van hulpverleners heb ik toch maar ingestemd met de medicijnen en begon ik aan 10mg zyprexa De eerste 3 weken ging het langzaam goed . Voelde me beter en rustiger en kreeg weer zin in eten en de rust was weer terug gekeerd . Maar na 1maand zyprexa 10mg te gebruiken. Was ik erg slaperig en Wou alleen maar slapen toen gaven ze me abilify 15mg daar was ik idd niet meer moe van maar kreeg ik andere bijwerkingen rusteloze benen dit was vreselijk . Daarna weer gestopt na 14dageb en moest ik zyprexa 5mg gaan gebruiken sinds dien is het helemaal slecht gedaan voelde me erg somber , en moest alleen maar denken en wordt daar onrustig van. En de bijwerkingen waar ik probleem. Mee had was dat lust problee geen zin in sex, mijn vrouw vond dit erg frustrerend want ik had gewoon geen zin . Na 2 weken 5mg te hebben gebruikt ben ik dan naar de huisarts geweest met de vraag waarom ik me zo slecht voel zei was van mening om hem te verhogen naar 10 en toen kwart er meer bijwerkingen bij . Na weer 15 dagen ben ik helemaal in 1 x gestopt met zyprexa . Na 2 dagen begon ik wat meer te praten . Maar in die Week had ik dus geprobeerd om sex te hebben maar dat lukte gewoon helemaal niet en ik kreeg weer een knap in me hoofd en heb ik een heel naar gevoel en soort trauma en denk ik steeds het komt nooit meer goed ik slaap ook niet- meer in mijn bed ik lig op de bang ik probeer die kamer te vermijden omdat ik bang ben voor het probleem. En ik voel mij heeel heel erg onrustig en ik wordt helemaal gek van alle gedachten die ik krijg en ervaar de symptomen van droge mond en ogen is weg ik praat meer maar ik voel me heeeeel slecht . Slaap al 14 dagen niet gepind helemaal niet maar ik wil echt niet terug beginnen aan het medicijn. Hoop dat iemand hier zich zelf in herkent in mijn verhaal en misschien hun ervaring met mij willen delen . Komt dit nog goed ga ik me ooit normaal voelde. En hoelang duurt dit
1

Zyprexa

08-10-2021 | Man | 21
olanzapine (30mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
1e keer was ik 19 jaar en ze Begonnen me meteen olanzapine 25 mg te geven heel raar. Ik werd in 3 weken van 70 kilo naar 85 kilo. Na 2 maanden woog ik 100 kilo en toen wist ik van psychiatrie slaagt nooit in deze wereld. Ik was meteen gestopt met medicatie misschien maximaal 3 maanden medicatie gebruikt en nu gaat het al jaren uitstekend. Ik raad je aan om kort medicatie t[lees meer...]e slikken uit ervaring omdat je lichaam en je bloed er aan gaan wennen (net als een slaappil te lang gebruiken zorgt er voor afhankelijk te worden van een pil) Geloof het beste is snel herstellen snel afbouwen zodat het niet te veel in aanmerking komt met je bloed. Want wanneer het in je bloed zit geloof ga je er heel je leven van afhankelijk zijn. Gelukkig leef ik mijn ouwe leven weer ben weer afgevallen naar het normaal en de mensen om me heen steunde me in alles wat ik deed omdat ze vertrouwen in me hadden.
1

Zyprexa

01-09-2021 | Man | 48
olanzapine (10mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik drank olanzapine / zyprexa voor jaren , ik heb heel slechte ervaring met deze soort medicaties ik kreeg namelijk alle klachten en bijwerkingen ervan , meer dan wat in de bijsluiter staat. Door dit medicatie door droge mond keel en neus (een van de bijwerkingen) in dit geval mond, ben ik bijna mijn tanden kwijt door droge mond en je krijgt cariës door altijd droge mond. [lees meer...]Een maand geleden ben ik ziek van geworden en direct mee gestoppen en nu heb ik allemaal rare klachten en vaak heel moe en benauwdheid, ik raad mensen af om syntetiese medicatie te nemen , ze doen meer kwaad dan goed. Ik ben nu zieker geworden door dit medicatie en ik weet niet wat ik heb.
1

Zyprexa

10-08-2021 | Vrouw | 49
olanzapine (2,5mg)
Buikpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik kreeg dit voorgeschreven bij heftige buikpijn. Belachelijk om iemand een anti psychotica voor te schrijven bij buikpijnklachten. Dit goedje is mij te gevaarlijk, de prullenbak is er goed voor.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2330) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1385) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1212) - Cholesterol
Paroxetine (1212) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1142) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (951) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (823) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (773) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (662) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (657) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (643) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (639) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (622) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (599) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (589) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (543) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (483) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (433) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (428) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (424) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.