Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Pradaxa

144
meningen

Pradaxa

dabigatran etexilaat

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
misselijkheid

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Atriumfibrilleren (28 meningen)
Trombose (14 meningen)
Bloedverdunning (5 meningen)
Longembolie (3 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Groot onderzoek naar connectie tussen corona en trombose

„Bij dit coronavirus zien we dat het stollingssysteem permanent aanstaat, terwijl het rustig zou moeten zijn. Nu we weten dat het zo is, kunnen we kijken hoe we complicaties als trombose kunnen voorkomen.” Kruip gaat het onderzoek leiden, in samenwerking met alle grote ziekenhuizen in het land. Bijna de helft van de corona-patiënten op de ic ontwikkelt tromboseklachten.

Eerder deze week berekende het UMC Amsterdam dat 10 procent van de corona-patiënten die op reguliere ziekenhuisafdelingen liggen tromboseklachten hebben.

De Telegraaf - 03 mei 2020 in BINNENLAND (15-07-2020)

Slokdarmklachten bij gebruik van dabigatran etexilaat (Pradaxa)

Dabigatran etexilaat is een antistollingsmiddel uit de groep ‘direct werkende orale anticoagulantia’ (DOAC’s). Dit medicijn zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert, waardoor er minder kans is op ongewenste bloedstolsels. Het wordt gebruikt bij stolsels in het bloed (trombose en embolie), om trombose of een beroerte na een knie- of heupoperatie te voorkomen, of bij bepaalde hartritmestoornissen. Bij de meeste meldingen van slokdarmklachten herstelde de patiënt na het stoppen van de behandeling

Deze klachten worden mogelijk veroorzaakt door de hulpstof wijnsteenzuur. Om slokdarmontsteking te voorkomen, dien je dabigatran met veel water in te nemen en vervolgens gedurende 30 minuten rechtop te blijven staan of zitten.

College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) (23-01-2020)

4

Pradaxa

06-03-2024 | Vrouw | 76
dabigatran etexilaat (110mg)
Atriumfibrilleren
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

misselijkheid

Ik moest er aan wennen, maar van de doacs verdroeg ik deze het best
4

Pradaxa

09-01-2024 | Man | 42
dabigatran etexilaat (150mg)
Longembolie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Op jonge leeftijd (+-25 jaar) kreeg ik te maken met een trombosebeen en longembolie. Hiervoor kreeg ik vloeibare bloedverdunners en kwam ik na de opname in het ziekenhuis op Acenocoumarol te staan. 4 a 5 pilletjes per dag, dat hield het bloed mooi dun. Geen last van bijwerkingen. Na een jaar mocht ik hiermee stoppen. Helaas kreeg ik een halfjaar later weer longembolie, du[lees meer...]s vanaf toen was het devies dat ik de rest van mijn leven bloedverdunners zou moeten slikken. Acenocoumarol was toen het voorgeschreven medicijn en die beviel op zich prima (thuisprikken, kalender volgen). Een jaar geleden las ik was berichten over de vitamine-K-remmers (waar Acenocoumarol een van is). Deze zouden negatief effect op gewrichten/het kraakbeen hebben. Vooral oude mensen met artrose zouden van die artrose meer last hebben als ze zo'n vitamine-K-remmer gebruikten. Aangezien ik gewrichtsproblemen in de familie heb, begon ik te denken; waar heb je vitamine K voor nodig? Het blijkt best wel een nuttige vitamine, waardoor ik me af ging vragen of er niet iets anders was dat ik als bloedverdunner kon nemen. Toen na een aantal DOAC's geprobeerd te hebben en heel veel bijwerken te hebben ervaren, overgestapt op Pradaxa. Hier vielen de bijwerkingen voor mij wel mee. Ik heb wel last van een aantal dingen, maar het is goed te handelen. Het vervelendste vind ik de vermoeidheid die ik ervaar. Ik vind het altijd lastig om aan te geven of dit echt door het medicijn komt, maar die indruk heb ik wel. Ik maak het liefst lange nachten (8 tot 9 uur). Als ik korter slaap, voel ik me gebroken. En opstarten duurt ook echt wel even... Dan lijkt er een soort brain fog aanwezig te zijn. Daarnaast merk ik veel gerommel in mijn buik. De ene keer lijken dit wat overgevoeligheidsreacties, maar als ik de term 'prikkelbare-darmsyndroom' hoor, voelt dit ook wel treffend als omschrijving voor de klachten. Als laatste moet ook vaker plassen, wat ik met name 's nachts merk. Vrijwel elke nacht moet ik er een keer uit. Het is natuurlijk de vraag of deze laatste klacht komt door de medicijnen, of door de leeftijd. Qua gebruiksgemak ben ik wel tevreden, hoewel dit wel een medicijn is waar je twee keer per dag aan moet denken en waarvoor je bij inname wel wat aandacht moet hebben. De gebruiksaanwijzing geeft aan dat je het medicijn met een glas water in moet nemen vanwege de kans op slokdarmontsteking. Omdat drinken bij het eten meestal niet stimulerend is voor de vertering van je voedsel, neem ik het liever bij mijn eerste hap van de maaltijd in. Mijn maaltijden zijn qua volume altijd groter dan een glas water, dus daarmee ben ik er wel van verzekerd dat de capsule door mijn slokdarm is op het moment van oplossen. Ik heb dan ook nooit slokdarmklachten gehad. Verder heb ik een agendaherinnering in mijn telefoon die me een mailtje stuurt op het moment dat ik een medicijn moet nemen. Hierdoor vergeet ik het vrijwel nooit.
4

Pradaxa

24-12-2023 | Man | 82
dabigatran etexilaat (110mg)
Atriumfibrilleren
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Neem dit medicijn voor het voor komen van een herseninfarct.
4

Pradaxa

19-10-2023 | Man | 79
dabigatran etexilaat (150mg)
Atriumfibrilleren
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Jarenlang fenprocoumon gebruikt. Na een kleine tia is mij door de neuroloog pradaxa voorgeschreven. Na het innemen in het begin wat last van de slokdarm. Voldoende water drinken overdag. Capsule niet innemen voor het naar bed gaan of even gaan liggen op een bank maar rechtop blijven zitten of staan. Belangrijk is wel niet te vergeten om de twaalf uur een capsule in te nem[lees meer...]en. Zelf hou ik 09:00 en 21:00 uur aan.
2

Pradaxa

28-06-2023 | Vrouw | 61
dabigatran etexilaat (150mg)
Atriumfibrilleren
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik dit nu ongeveer 8 weken, 2x per dag 150 mg. Ik voel me duizelig, totaal niet lekker, hondsmoe, moet heel vaak plassen, diarreeklachten, kleine bloedinkjes . Ik denk dat ik naar 1 pil per dag ga, want dit is echt een naar medicijn.
5

Pradaxa

23-06-2023 | Man | 77
dabigatran etexilaat (150mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik Pradaxa reeds meer dan 10 jaar om reden van hart ritme stoornissen. Ik heb geen last van bijwerkingen, alles zeer tevreden!
3

Pradaxa

28-01-2023 | Vrouw | 37
dabigatran etexilaat (150mg)
Trombose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In 2017 kreeg ik een trombose been. Daar pradaxa voor gekregen 2x daags 1 tablet 150 mg. Ik was wel heel erg vermoeid. Ondanks deze dosis in december 2022 toch weer trombose en een aderonsteking. Pradaxa moest opgehoogd worden naar 2x daags 2 tabletten 150 mg. Afgelopen week naar de internist en mijn bloed is nu gevaarlijk dun, kans op herseninfarct is mega groot. Mo[lees meer...]et vandaag andere bloedverdunners halen. Mijn klachten van de pradaxa zijn extreem moe na innamen. Paniekaanvallen. Extreem warm snachts een rood hoofd. Hartkloppingen.
1

Pradaxa

20-11-2022 | Man | 66
dabigatran etexilaat (150mg)
Atriumfibrilleren
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb een liefde haat verhouding met dit middel ,hen inderdaad een gloeiend heet hoofd ,kun je opstijgingen ,noemen.En het eten je zit heel snel vol,en hebt vaak reflux klachten het terug komen van voedsel.kortom ik ben niet echt blij met pradaxa.
2

Pradaxa

06-10-2022 | Vrouw | 50
dabigatran etexilaat (150mg)
Atriumfibrilleren
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gelijk na de inname de eerste dag, de volgende dag veel haarverlies, en slechter zien. Ik vind het een heftig middel. Ben ook altijd extreem vermoeid tijdens deze medicatie. Zal blij zijn als ik weer mag stoppen. Het enige voordeel is, dat het bloedverlies tijdens de menstruatie te doen is. Met andere bloedverdunners was dit extreem.
5

Pradaxa

20-09-2022 | Man | 80
dabigatran etexilaat (150mg)
Bloedverdunning
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

1

Pradaxa

09-09-2022 | Man | 66
dabigatran etexilaat (150mg)
Atriumfibrilleren
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben na alle doacs ,op pradaxa gezet ,maar t voelt gewoon niet goed ,ik heb als man opvliegers en onwel voelen dan.Ben erg vermoeid ook .Durf niet te stoppen maar ik voel gewoon dat het niet goed voor me is .Ook psychis meer angst.Weet niet of dit komt van de pradaxa.
1

Pradaxa

12-08-2022 | Man | 77
dabigatran etexilaat (110mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn vader slikte pradaxa, al heel snel kreeg hij vochtophoping, een rood gezicht, en hevige hoofdpijn, en onderhuidse bloedingen. Maar vader klaagde nooit. Had een hartritme stoornis waardoor hij voor de bloedverdunners moest bloedprikken. Dat ging niet altijd evengoed. Mijn vader had altijd kleine dunne aders, moeilijk te prikken. Dus werd hij op pradaxa gezet. Dan hoef[lees meer...]de hij niet meer geprikt te worden. Neuroloog schreef hem dit voor, 5 jaar geleden, was een nieuw medicijn. Slikken, en hij hoefde niet meer op controle daarvoor. Ik vond dit raar. Eerst elke week controle, een nieuw medicijn en dan geen controle meer. Mijn vader begon te klagen over hevige hoofdpijn . Kon volgens de neuroloog niet van de pradaxa komen. Op een dag trof ik mijn nog altijd levenslustige vader huilend aan ,hij had zo,n hoofdpijn. Ik schrok van zijn gezicht, gezwollen en knalrood. Met hem naar de 1e hulp. Scans gemaakt, niets te zien. Neuroloog zei, zonde van zijn tijd. Om een lang verhaal kort te maken, de hoofdpijn werd zo erg dat hij alleen nog maar thuis wilde blijven. Onderhuidsbloedingen deden hem veel pijn, kwaliteit van leven ging snel weg. Het stond niet in de bijsluiter van pradaxa, dus kon het niet volgens de neuroloog. Echter op 2 januari 2017 ging ik met mijn vader naar de huisarts voor de hoofdpijn. Hij moest bloed gaan prikken in het ziekenhuis. Zijn bloed leek wel zwart. Om 18.05 die dag, zeg hij nog tegen mijn moeder, ik wordt niet goed. Grijpt naar zijn hoofd, verkrampt, en valt dood neer. Uitkomst na overlijden. Bloedingen in de hersenen . Door pradaxa gebruik. Grappig bijna, dat neuroloog en ziekenhuis dit ontkennen. En nog steeds. Niet gebruiken!!!!
2

Pradaxa

07-06-2022 | Man | 66
dabigatran etexilaat (150mg)
Atriumfibrilleren
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb lange tijd er maar 1 per dag ingenomen maar op aanraden cardioloog nu 2x daags 150 mg ,heb nu alleen een abnormale warmte in hoofd en de huid lichaam het geen mij weer veel zorgen geeft en angst.Ik heb nu zowat alle doac s gebruikt er zijn er maar 4,en nu dit weer.wordt er een beetje moedeloos van.
2

Pradaxa

30-05-2022 | Man | 83
dabigatran etexilaat (110mg)
Hartinfarct
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Moeilijk innemen blijf lang in de slokdarm zitten ook nadat je 30minuten blijf staan. Slecht in slaap komen ook in de nacht en ochtend heel veel diaree het is een medicijn Dat mijn leven hinderlijke dagen geeft en het leven danig in de war brengt. Mijn vermoeden is dat dit medicijn voor de leeftijd 83jaar niet geschikt is
1

Pradaxa

23-04-2022 | Man | 67
dabigatran etexilaat (150mg)
Trombose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
tussen uur 1 en 3 na de inname instabiliteit bij 't stappen - na 1 uur, enkele uren lang , inname zware druk rond de hartstreek - sporadisch erg veel krachtverlies in de onderbenen: zijn het de spieren en/of de zenuwen
4

Pradaxa

24-03-2022 | Vrouw | 66
dabigatran etexilaat (110mg)
Bloedverdunning
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik hoor veel mensen zeggen, moeilijk uit de verpakking halen. Klopt, maar de apotheek heeft hier speciale doosjes voor. Zijn echt super fijn . Zeker voor mensen met gewrichtsproblemen in handen. Vraag ernaar bij uw apotheek

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1215) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (956) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (647) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (505) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.