Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Atorvastatine

221
meningen

Atorvastatine

atorvastatine

Adviezen farmacogenetisch testen

G-standaard, KNMP, 01-01-2022

geef je mening
Bij  CholesterolX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
armspieren krimpen branderig gevoel in spieren buikpijn darm/maag van streek depressie duizeligheid haaruitval hoge suikerwaarden hoofdpijn kuitspierkramp maagproblemen maagzuur misselijkheid neerslachtig voelen onwel worden pijn in dijbeen rugspierpijn schouder spierpijn spierpijn spierzwakte van de schoudergordel vermoeidheid wazig zien

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Hartinfarct (40 meningen)
Diabetes type 2 (9 meningen)
Angina pectoris (6 meningen)
Diabetes type 1 (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Atorvastatine en hoog cholesterol

 (29-04-2014)

Cholesterolverlagers - nieuwe richtlijn

Statines worden ingezet om de waarde van het LDL (slechte cholesterol) onder de grenswaarde 2,5 te houden. Volgens de nieuwe richtlijn hart & vaatziekten (CVRM) moet de grenswaarde van het LDL nu naar 1,8. Een hogere dosis statine zal daar dan voor moeten gaan zorgen. Nu al hebben 1 op de 7 gebruikers last van bijwerkingen. Dit aantal zal dus toenemen, als een hogere dosering wordt voorgeschreven. Ook de aard van de bijwerkingen zullen heftiger zijn.

Om die reden is het sterk aan te bevelen om tegelijk de activiteit van het gen SLCO1B1 te laten testen om (meer) bijwerkingen te voorkomen. Het gen SLCO1B1 zorgt voor transport van de statine naar de lever, waar het medicijn wordt omgezet.

W Wessels - mijnmedicijn.nl (03-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Statines zijn geïndiceerd voor de preventie van hart- en vaatziekten en behoren tot de meest voorgeschreven klassen van medicatie. Niet alle patiënten reageren echter gunstig op statines en sommige bereiken hun doelstellingen voor het verlagen van cholesterol niet. Bovendien ervaart een aanzienlijk aantal patiënten nadelige effecten.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de mogelijke voordelen af te wegen tegen de mogelijke risico’s van een statine.

mijnmedicijn.nl (22-07-2019)

12
1

Atorvastatine

20-06-2024 | Man | 39
atorvastatine (10mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid neerslachtig voelen spierpijn

Na het gebruik van Rosuvastatine en Simvastatine welke niet bevielen wegens bijwerkingen heeft de arts Atorvastatine voorgeschreven. Ator is de ergste van allemaal, ik heb me tijdens het gebruik zeer slecht gevoeld. Brandend spierpijn in kuiten en voeten alsof ik de hele dag erop heb gestaan, soms zo erg vermoeid dat ik niets meer kon, maar vooral neerslachtig voelen. Na [lees meer...]het staken ging het al gauw stukken beter.
4

Atorvastatine

13-06-2024 | Vrouw | 66
atorvastatine (40mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

spierpijn branderig gevoel in spieren pijn in dijbeen

5 jaar geleden moest er volledig onverwacht na een preventief onderzoek een stent geplaatst worden in een hartslagader. Stress zou de oorzaak geweest zijn. Tot dan had de huisdokter mij steeds gezegd dat mijn cholesterol goed was, ik had vooral ‘goede’ cholesterol en heel weinig slechte. Toch schreef de cardioloog mij meteen dagelijks 20 mg Atorvastatine voor. Ik nam de[lees meer...]ze medicatie ongeveer 2 jaar zonder problemen. Toen zei de cardioloog dat 40 mg Atorvastatine nodig was omdat de limieten betreffende cholesterol verstrengd waren voor hartpatiënten. Vorig jaar veranderde ze de medicatie nog eens. Het werd nu Atozet dat 40 mg Atorvastatine bevat + 10 mg Ezetimibe. Sinds ongeveer 5 weken heb ik nu vreselijke pijn in mijn linker bovenbeen, vooral ook aan de aanhechting van het been aan de romp en weinig of geen kracht in de linker voet. Ik stap zeer moeilijk en met veel pijn. Ben verplicht Ibuprofen te nemen om ‘s nachts wat te kunnen slapen. Bij het in en uit de auto stappen lijkt het alsof mijn been van mijn romp gescheurd wordt. Ik realiseer mij nu dat ik al veel langere tijd steeds ‘stijver’ werd, maar dat ik daar niet bij nadacht zolang ik niet echt pijn voelde. Ik heb mijn huisarts gezegd dat ik zeker 2 maanden stop met de Atorvastatine, bij de cardioloog heb ik pas binnen 2 maanden een afspraak kunnen krijgen. Ik probeer te relativeren maar dit is echt het ergste dat ik ooit meemaakte. Ik denk dat ik geen statines meer zal nemen. Ik mag er niet aan denken dat mijn toestand zo zou blijven.
1

Atorvastatine

13-06-2024 | Vrouw | 64
atorvastatine (10mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

hoofdpijn haaruitval onwel worden buikpijn

Helaas heb ik een ander merk atorvastatine gekregen . Vooral over de aanhoudende hoofdpijn en plotselinge haaruitval maak ik mij ernstige zorgen.
1

Atorvastatine

12-06-2024 | Vrouw | 59
atorvastatine (10mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

schouder spierpijn rugspierpijn maagzuur duizeligheid hoofdpijn darm/maag van streek

Tijd gestopt. Vanwege bijwerkingen. Nu cholesterol weer hoog. Gisteravond weer begonnen met 15 mg. Ongelooflijk maar waar de dag erna weer alle bijwerkingen zoals hierboven geschreven. Zie er erg tegenop om mij lange tijd weer zo te voelen. Na jarenlang geslikt te hebben, jarenlang pijn in mijn lijf
1

Atorvastatine

17-05-2024 | Man | 55
atorvastatine (20mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

spierzwakte van de schoudergordel hoge suikerwaarden rugspierpijn armspieren krimpen wazig zien

Ik neem al jaren cholesterol verlagende middelen. In onze familie komt hoog cholesterol voor (8+). Toch kreeg ik op mijn 47e problemen en op mijn aandringen kreeg ik een katheterisatie en bleek ik ernstig ziek te zijn tot onze schrik. 3 kransslagaderen helemaal dicht en binnen 5 dagen ben ik geopereerd. Daarna v2.0 ! Herboren. Maar kreeg Inegy 20mg ezetimibe, 40 simvastati[lees meer...]ne. Omdat ik toch nog hoog bleef in ldl is werd dit een 2 wekelijkse Repatha injectie en dagelijk 10mg ezitimibe en plots 20mg Atorvastatine de laatste 3 jaar ipv simvastatine. Nu we gestopt zijn met Atorvastatine, weet ik na 3 weken zeker dat dit de oorzaak is geweest van al mijn problemen. Al mijn gewrichten deden zeer, belasten maakte het nog erger. Mijn diabetesmedicatie verdubbelde, ogen wazig zien, niet tegen fel licht kunnen, tennisellebogen. Biceps spierafbraak, pezen zeer pijnlijk, depri voelen, rugpijnen. En dat al meer dan 2 jaar. Laatste half jaar veel bij de huisarts geweest, fysiotherapie. Tot we zelf eens gingen nadenken, wat er veranderd was. Atorvastatine. Zelf direct gestopt, de dinsdag overlegd met de huisarts en nam mijn dossier eens goed door (0.26 ldl, heel laag !) en mogelijke bijwerkingen. Gelijk stoppen met een voorzichtig " rotzooi". Nu na 3 weken. Wazig zien weg, geen jarenlange gewrichtspijnen meer, lijkt alsof de gordijnen open gingen, biceps pijnscheuten weg en wordt al sterker (had na metingen nog maar 25% kracht van links), dit gaat vast beter worden, slaap ook al beter, vermoeden is wel spierafbraak, peesproblemen. Afgelopen maandag bloed nuchter ook weer netjes. Over 2 maanden de cholesterol metingen. Onaangekondigd is dus Simvastatine wat jaren terug omgezet in Atorvastatine. Nooit zal ik dit middel meer nemen.
2

Atorvastatine

13-05-2024 | Man | 59
atorvastatine (40mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

spierpijn maagproblemen kuitspierkramp

Begonnen in 2007 met Simvastatine 20mg, later 40mg vond praktijkondersteuner Atorvastine 40mg effectiever. Die verpleegkundigen kijken naar de waarden en niet naar de patient. Bijwerkingen worden gebagatellisseerd. Nu andere huisarts en ondersteuner: zelfde laken een pak. Norm gaat ook steeds verder omlaag van ldl. Spierpijn, enorme vermoeidheid, slaapproblemen, onrustige [lees meer...]maag. Ben het nu heel langzaam aan het minderen, 4 of 5x per week en werking blijft gek genoeg hetzelfde. Wil er uiteindelijk helemaal mee stoppen, hoe paniekerig de arts-ondersteuner daar ook bij kijkt.
1

Atorvastatine

08-05-2024 | Man | 71
atorvastatine (10mg)
Cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

duizeligheid

Niet goed
1

Atorvastatine

04-04-2024 | Vrouw | 47
atorvastatine (10mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

depressie

Dit was de 3de statine die ik voorgeschreven kreeg na diverse bijwerkingen. In het begin leek er geen vuiltje aan de lucht tot ik mij steeds meer neerslachtig ging voelen. Nee geen dipje of een keer geen zin om op te staan maar het gevoel hebben dat het voor mij allemaal niet meer hoefde. Normaal ben ik een super positief persoon en wordt ik heel blij van mijn jonge kind[lees meer...]eren maar zelfs dat kon mij niet meer bekoren. Ik werd letterlijk depressief van de Atorvastatine. Na stoppen duurde het een aantal weken voordat ik weer de oude was, gelukkig loop ik nu (zonder deze troep) weer fluitend en vrolijk rond.
1

Atorvastatine

16-12-2023 | Vrouw | 59
atorvastatine (40mg)
Cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heb het middel drie maanden gebruikt. Na ongeveer twee weken kwamen de eerste spierkrampen. Vlot daarna kon ik mijn vingers 's ochtends niet meer bewegen. Ook andere gewrichten werden steeds stijver en pijnlijker. Pas na een warme douche iedere ochtend kon ik weer beter bewegen. Spierkrampen werden steeds frequenter en heviger. Mijn haren begonnen uit te vallen. Struikeld[lees meer...]e over mijn eigen voeten omdat ik mijn tenen niet voelde(was net of ik in veel te grote schoenen liep). Werd door deze bijwerkingen een ander(zeer vervelend) mens. Na overleg met de praktijkondersteuner is de medicatie na twee maanden gehalveerd. Klachten namen, na een maand een halve dosis geslikt te hebben, niet af. Ben ongeveer twee maanden geleden na overleg met de praktijkondersteuner gestopt met de medicatie. Klachten beginnen nu beetje bij beetje af te nemen. Wil deze medicijnen echt nooit weer. Liever een iets verhoogd cholesterol dan al deze klachten.
2

Atorvastatine

29-11-2023 | Vrouw | 63
atorvastatine (10mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had heel erg last van galbulten op rug en armen, heel erg last van korte termijn geheugen maar weinig last van de bekende krampen in benen en handen. Na 3kwart jaar gestopt, het was niet te doen.
2

Atorvastatine

17-10-2023 | Vrouw | 67
atorvastatine (40mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Atorvastatine Mijn gewrichten lijden hieronder en ik heb onlangs de pezen van mijn schouder afgescheurd en een reserve schouderprothese laten plaatsen. Ik heb het vermoeden dat dit door het jarenlange gebruik van statines komt. Kan dit buiten gewrichtsklachten ook peesletsel veroorzaken?
3

Atorvastatine

20-09-2023 | Man | 72
atorvastatine (40mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Door toeval werd een dubbele aneurysma ontdekt in 2017. In februari 2022 bleek de groei dermate te zijn dat atorvastatine 40mg en clopidogrel Xiromed 75 mg werd voorgeschreven na bloedonderzoek. In oktober 2022 volgde een operatie aan de aneurysma's. Medicatie bleef hetzelfde. Eerder al spierpijn gehad, maar dat verdween. Nu een na flinke wandeling , 5 km, spierpijn in de[lees meer...] nek. Geklop in de nek, rechts. Hoofdpijn is eerder verschenen, twee-drie weken, rechts boven op het hoofd. Ik merk nu ook slikproblemen. Oorzaak medicijnen?
1

Atorvastatine

10-08-2023 | Vrouw | 70
atorvastatine (40mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ben, i.v.m. vernauwing kransslagader en hoog cholesterol, gestart met dit medicijn. Na ca. 1 week begonnen de problemen. Ik kreeg last van spierkrampen in kuiten en pijn in gewrichten. Ook nam ik toe in gewicht (en dat moest nu juist niet) en werd neerslachtig. In overleg met huisarts gestopt en 14 dagen geen statines gebruikt. Dat ging heel goed. Ik voelde me prima, maa[lees meer...]r ja die cholesterol. Na 14 dagen gestart met Rosuvastatine (10 mg). Van hetzelfde laken een pak na ca. 1 week. De beenkrampen waren zo hevig dat ik m'n hand in de mond stopte om de buren niet te laten schrikken. Ik ben geen watje, integendeel, maar de pijn viel niet te harden. Ook de gewrichten waren weer pijnlijk en zelfs knobbels op de vingers.
5

Atorvastatine

26-06-2023 | Man | 73
atorvastatine (10mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Op verzoek cardioloog. Uitslagen laten zien dat het effect heeft. Geen bijwerking.
2

Atorvastatine

20-06-2023 | Vrouw | 65
atorvastatine (20mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb dit middel een half jaar gebruikt en toen voelde ik mij zo vervelend dat ik ging kijken naar bijwerkingen, ik dacht dat de stress ed kwam door de rouw waar ik in zit. Maar door te lezen kwam ik erachter dat het al een tijdje niet lekker ging en dat werd alleen maar erger. Na gesprek en advies met de huisarts gestopt met atorvastatine, ik hoop dat ik weer de oude wor[lees meer...]d.
1

Atorvastatine

18-06-2023 | Vrouw | 74
atorvastatine (10mg)
Hoog cholesterol
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Atorvastatine gaf geen verbetering van het Cholesterol en de bijwerkingen waren niet prettig. Vooral door de inwerking op de schildklier veel vermoeidheidsklachten.
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2337) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1399) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (960) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (917) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (876) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (829) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (781) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (673) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (656) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (650) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (634) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (628) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (604) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (596) - Verslavingsziekten
Metformine (593) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (548) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (513) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (487) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (440) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (431) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.