Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Citalopram

384
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening
Bij  DepressieX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
droge mond lichte duizeligheid wazig in het hoofd

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (382 meningen)
Angststoornis (197 meningen)
Chronische depressie (64 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (27 meningen)
Psychische klachten (12 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
5

Citalopram

30-05-2024 | Vrouw | 43
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Citalopram

27-04-2024 | Vrouw | 55
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

lichte duizeligheid

Door een paar zware jaren (o.a. overlijden vader en ziekte en overlijden moeder) en vervolgens de overgang raakte ik in depressie, gecombineerd met constante spanning in mijn lijf, slecht slapen en nare gedachten/beelden die steeds op popten. Hormoonpillen helpen tegen opvliegers maar verder doet het niets. Vandaar citalopram. Ik heb zo'n 8 weken moeten wachten totdat er[lees meer...] positief resultaat kwam maar het is het meer dan waard. Ik herken mezelf weer en klim vanuit het dal weer omhoog. Nog wel wat spanning en steeds te vroeg wakker maar daar werk ik aan.
5

Citalopram

19-02-2024 | Vrouw | 32
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

droge mond wazig in het hoofd

In 2020 kreeg ik helaas een postpartum depressie, na een hele tijd aanmodderen besloot ik vanwege angsten dat het niet langer kon. Ik ben hartpatiënt en antidepressiva is niet een makkelijke keuze, maar de cardioloog is ermee akkoord gegaan. Ik ben gestart met een lage dosis van 10mg en dit werkte al die tijd erg goed. Toen ik zwanger wilde worden van een tweede werd mij a[lees meer...]angeraden om te stoppen, helaas bleek al heel snel dat dit een slecht idee was. Daarom in overleg met alle artsen besloten weer te starten met 10mg, zelfs een tijdje op 15mg gezeten en zo mijn zwangerschap doorgekomen. Daarna bedacht ik dat het een goed idee was om te stoppen, vraag me niet waarom. Nu ik er op terug kijk kreeg ik in mei '23 een 6 maanden na het stoppen opnieuw klachten van depressiviteit, die klachten verergerden en gingen ook over in angsten. Hiernaast haatte ik mijn man ongeveer en werd ik extreem rusteloos, alsof ik continu niet meer thuis wilde zijn. De afgelopen maanden waren een hel. Op aanraden van mijn nieuwe huisarts weer gestart met citalopram, eerst met 5mg, en geloof me deze onderhoudsdosis doet al heel veel voor mij. Ik ben niet afgevlakt maar het leven is weer leuk, ik vind mijn man weer leuk, ik kan weer voor mijn kinderen zorgen en zie het leven weer positief. Voor iedereen die twijfelt, probeer te zoeken naar dat wat voor jou werkt. Ik heb in de begin periode steeds ongeveer 14 dagen bijwerkingen gehad en daarna namen deze snel af. Alleen een droge mond en bloedend tandvlees kwamen vaker terug.
5

Citalopram

06-02-2024 | Vrouw | 63
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Wees niet bang voor de bijwerkingen , het lijkt net of de klachten erger worden maar daar moet je echt doorheen , daarna zal je merken dat je gevoel gaat veranderen , je gedachten worden vlakker en je kan weer gaan genieten van je leven Ik gebruik dit middel al jaren en ben 1 keer gestopt maar toen viel ik weer terug , mijn huisarts gaf advies om het medicijn te blijven[lees meer...] slikken 10 mg en dat er veel mensen zijn die hun hele leven medicijnen moet slikken , mijn leven is verbeterd. Succes allemaal.
5

Citalopram

04-01-2024 | Man | 63
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Help vrij snel. Na een paar dagen was er al effect. De in de bijsluiter genoemde bijwerkingen komen allemaal, maar worden na verloop van tijd minder of verdwijnen> Alleen de slaperigheid blijft enigzins. Voordeel daarvan is dat ik tegenwoordig 's nachts uitstekend slaap. Eigenlijk vind ik het een perfect medicijn
5

Citalopram

18-12-2023 | Vrouw | 20
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na lange tijd therapieën en gesprekken voor een flinke depressie op advies arts gestart met citalopram. Eerste dagen iets last van lichte bijwerkingen, diarree en een paar dagen enorm veel moeten gapen. Dit trok snel weer weg. Naar een paar weken al positief effect. Veel meer energie, minder piekeren en stress, minder negatieve gedachten etc. Ik gebruik dit nu 6 maanden en[lees meer...] voel mij nog steeds erg goed. Wees niet de bang voor de bijwerkingen, want deze zijn tijdelijk en je krijgt er zo veel meer voor terug.
1

Citalopram

05-11-2023 | Man | 40
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Klopt helemaal sex is een ramp en zelfs na gebruik nog steeds geen zin in sex en als er zin is dan lukt het gewoon niet inmiddels al even gestopt maar nog steeds geen goede resultaten
4

Citalopram

09-10-2023 | Vrouw | 47
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na jarenlang 10mg te hebben geslikt, kwam ik in een depressie. Daarom de citalopram opgehoogd naar 40mg. En gelukkig helpt het voor mijn hoofd, maar ik baal echt enorm van de gewichtstoename!!! 😢 Hopelijk gaat mijn gewicht niet verder omhoog.
2

Citalopram

02-10-2023 | Vrouw | 58
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ben nu 6 wkn begonnen. Geen bijwerkingen behalve het slapen is een ramp. Inslapen gaat slecht en weer heel vroeg wakker. Wat een ellende, gaat dit beter worden?
4

Citalopram

05-09-2023 | Vrouw | 29
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik dit medicijn inmiddels al weer 10 jaar. 2x geprobeerd af te bouwen waarvan ook 2 keer teruggevallen in depressie + bijkomende angstklachten. Als je al langer rondloopt met depressiviteit of angstklachten en je overweegt de stap naar medicatie, laat je dan vooral niet gek maken door alle horrorverhalen op het internet maar maak het bespreek bij een arts/psychiate[lees meer...]r en laat je goed inlichten. De opbouwperiode(n) heb ik als zeer heftig ervaren, maar ook dit gaat voorbij! Schaam je niet om tussendoor contact op te nemen met een hulpverlener. Zij zijn er om je door deze periode heen te helpen. Bij mij begon de medicatie rond de 6/8 weken te werken. De enige bijwerking die ik als vervelend ervaar is een gedeeltelijk verlies van libido en moeite om klaar te komen. Maar goed, als ik depressief ben, moet ik hier überhaupt niet aan denken dus hier valt mee te leven. Leven met depressie en angst is niet niks. Blijf km hulp vragen en blijft praten!
5

Citalopram

05-09-2023 | Vrouw | 84
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Patiënt was depressief, huilerig en lusteloos. Eerst Venlafaxine Aurobindeo gebruikt maar deze dosis is veel kleiner en heeft geen merkbare bijwerkingen. De Venlafaxine werkte een beetje als een drug.
4

Citalopram

25-08-2023 | Vrouw | 28
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hier een positieve review! Ik gebruik citalopram nu iets meer dan een half jaar en ik kan zeggen dat het mijn leven gered heeft! Ik pieker zoveel minder, veel minder angst en sta weer positief in het leven! Het opbouwen ging prima, de eerste week 10, daarna een week 20, toen 2 weken 30 en daarna over op 40 mg. De bijwerkingen die ik heb is wat meer vermoeidheid maar[lees meer...] dit was na een aantal maanden al veel minder. Ook libido is amper aanwezig. Enigste wat ik echt als zeer vervelend ervaar is het hyperhidrose, dus het erge zweten op mijn voorhoofd/nek/neus etc. Vooral in de zomer druipt het zweet me van mij af, erg beschamend ook. Maar ondanks dat heeft de citalopram mij gered, ik was ontzettend hopeloos, hele dagen huilen en zag het leven niet meer zitten. Nu kan ik genieten van ook de kleine dingen in het leven en voel ik mij zoveel positiever! Geen stress meer om bijvoorbeeld naar een winkel te moeten gaan, nu sta ik al in de winkel zonder er ook maar over gepiekerd te hebben.
4

Citalopram

14-08-2023 | Vrouw | 40
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ivm depressie en suïcidale gedachten van oxazepam overgestapt naar citalopram 10 mg per dag. Ik nam mijn eerste pil ‘s avonds om 19.00 in. Volgende ochtend hartstikke ziek. Enorme zweetaanval waardoor ik mijn van werk één dag heb ziek moeten melden. Ik was huiverig dat mijn suïcidale neigingen versterkt zouden worden, dat gelukkig helemaal niet. Ik heb de eerste week oxa[lees meer...]zepam ernaast geslikt. Nu ben ik 5 weken verder. De bijwerkingen vallen/ vielen mee. Zweten, vrijwel geen eetlust en wat vergeetachtigheid. Ook heb ik ervaren dat alcohol nuttigen, max twee glazen, niet heel lekker gaat. Ik merk nu al dat opmerkingen en/of situatie’s niet meer zo hard bij me binnen komen. Ik lig niet meer te piekeren en kan een paar uur gewoon thuis relaxen Ipv steeds willen vluchten en bezig willen blijven.
2

Citalopram

09-07-2023 | Man | 69
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hier voor paroxitine geslikt jaren lang ,maar veel darm problemen en buikpijn en heel veel drang, onderzoeken in het ziekenhuis niks gevonden Toen een DNA onderzoek en daar kwam uit dat ik een enzyme had wat er niet tegen kon Gestopt met heel veel ellende, Maar buikpijn darmproblemen weg Na ruim twee maanden kwamen toch weer de spanning terug ook smorgens , toen aan d[lees meer...]e citalopram 10 mg . Nu twee weken hopen dat het beter wordt. Maar met paroxitine voelde ik mij mentaal beter
1

Citalopram

01-06-2023 | Vrouw | 23
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik nu vanaf mijn 17e Fluoxetine voor depressie. Nu ben ik onlangs overspannen thuis komen te zitten door mijn werk en hierdoor onwijze slaap problemen gekregen (die ik al had maar nu nog erger). Ik heb toen der tijd van de huisarts Mirtrazipine gekregen om te kunnen slapen erbij. Hier ben ik uiteindelijk mee gestopt omdat ik erg duf werd de dagen erna nog. Nu heb ik 2[lees meer...] keer aangegeven dat ik het liefst wil afbouwen omdat ik 6 jaar wel erg lang vind om deze medicijnen te gebruiken maar elke keer door de huisarts naar huis gestuurd onder het non van: Het is beter om af te bouwen als je stabiel ben (wat ik de komende jaren nog niet zie gebeuren) met je baan, je huis etc. Nu ben ik 6 weken geleden overgestapt naar Citralopam 20 mg en ben ik weer somber, huilerig en heb ik veel woede. De huisarts wil mij ophogen naar 30 mg terwijl ik er eigelijk heel erg klaar mee ben en wil afbouwen. Wat zouden jullie mij aanraden?
2

Citalopram

25-05-2023 | Vrouw | 63
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had eerder mijn reactie geplaatst toen ik 10 mg innam van de citalopram.Sinds 6 weken begon ik met 10 mg citalopram,2 weken geleden verhoogd naar 20 mg, angstaanval had ik nooit eerder gehad heb ik nu regelmatig. Ik heb heel slechte dagen meegemaakt, o.a. onrustige nachten, wisselend met pijn en vermoeidheid, slapeloosheid. Maar terug kijken, mijn stemming is toch bet[lees meer...]er dan voorheen. De arts zei dat ik na een tijdje beter gaat voelen en de pijn minder gaat worden en om toch vol te houden en door te zetten. De zenuwpijn is teruggekeerd word ik niet vrolijk van. Ik overweeg om toch terug te gaan naar amitriptyline 25mg, of 50 mg, dat houdt mijn zenuwpijn goed onder controle maar mijn somberheid en slaapstoornis juist niet. Ik wil geen verhoging meer van de citalopram.
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2336) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1399) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (959) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (876) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (828) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (780) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (673) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (655) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (650) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (634) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (628) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (603) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (596) - Verslavingsziekten
Metformine (593) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (548) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (512) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (487) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (440) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (431) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.