Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Citalopram

4
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (486 meningen)
Angst & paniekstoornis (377 meningen)
Angststoornis (197 meningen)
Chronische depressie (62 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (25 meningen)
Psychische klachten (12 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1
5

Citalopram

29-10-2019 | Vrouw | 32
citalopram (20mg)
Stemmingswisselingen
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik was 2017 (6 mnd ) op.Citalopram, Olanzapin en Lorazepam ivm Depressie. Heeft goed gegolpen en binen half jaar gestopt... Binen deze jaaren had weer wat problemen ik had hetzelfde klachten net als bij depressie maar ze zeggen dat dit nu is Stemmingstornis (heb daar ook veel last van ) Dede keer in 12.Juni ben weer begonnen met Citalopram en helpt heel goed...In begin[lees meer...]t had veel last van misselijkheid (voraaal in de verkeer-heb mijn hele leven reisziekte en nu nog dit de bij) en veel dorst,het was ook heel warm toen ik begon. Alle mijn klachten zijn binnen 2 weken weg gegaan ,en elke dag was ik veel beter. Ik heb nu nergens meer last van ,maar moet dit spul 2 jaar lang slikken volgens mijn psy. 1 min punt vorige keer en deze ook is enorme haar uitval (maar ik denk beter kaal zijn ,dan gek op straat lopen) Ik slik mijn medicijnen om half 7 s'avonds..sinds dat ik ze zo slik slaap veel beter,pieker niet meer... 😉
3

Citalopram

29-06-2018 | Vrouw | 58
citalopram (10mg)
Stemmingswisselingen
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik het al jaren, heel lang goed gegaan, nu ik zieker wordt merk ik dat het minder goed zijn werk doet, gaan nu in gesprek hoe nu verder. Nadeel is dat je er nooit meer vanaf komt.
3

Citalopram

13-08-2015 | Vrouw | 28
citalopram (20mg)
Stemmingswisselingen
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Allereerst via huisarts paroxetine gekregen, 's avonds ingenomen en werd midden in de nacht in paniek wakker. Draaierig en symptomen vergelijkbaar met zware voedselvergiftiging en onderweg naar toilet zakte ik door mijn benen. Volgende dag meteen huisarts gebeld dat ik een ander soort AD wilde. Assistente gaf aan dat dit "normaal" was en ik vol moest houden. Na erg aandrin[lees meer...]gen van mijn kant kreeg ik vervolgens citalopram. Voor de zekerheid ditmaal in de ochtend ingenomen. Eerste weken vooral erg moe, veel slapen en suf. Heb het veranderd naar 's avonds innemen en ging toen prima! Heb het 3 jaar gebruikt en het heeft mij erg geholpen om emotioneel stabieler te worden. Ik ben nu bezig langzaam af te bouwen, omdat ik de bijwerkingen toch wel erg zat ben. De ergste vind ik het verminderd libido ofwel afwezigheid van. Daarnaast ben ik vergeetachtiger geworden. Op het moment zit ik nog op 5mg. Ik wacht nu steeds tot ik een aantal weken mij weer echt goed voel voordat ik de volgende stap neem. Volgens het schema van apotheek/huisarts kon ik in 2stappen van 20 naar 10 en dan naar 0. Van 20 naar 10mg ging prima. Dit heb ik een aantal maanden vol gehouden, totdat ik klaar was voor de volgende stap. Ik wilde voor zekerheid toch een tussenstap van 5mg doen. Na 3 dagen op 5 dacht ik, ik voel me goed ik ga gewoon stoppen! Na een paar dagen voelde ik mij toch beroerd, griepverschijnselen en geen concentratie. Twijfelde of ik door moest zetten of niet. Omdat ik ook werk en in deze staat dat niet zou gaan, toen 7,5 mg gaan slikken en voelde mij na 2 dagen alweer beter. En nu dus al een paar weken op 5 mg. Na elke vermindering ben ik de eerste weken prikkelbaar, humeurig en down. Ook heb ik een aantal keer dagenlang hoofdpijn gehad terwijl ik daar normaal nooit last van heb. Het afbouwen gaat niet zo makkelijk en soepel als ik had verwacht, maar het zal me lukken! Gelukkig steunt mijn partner mij hierin, dat helpt enorm! Het zal wellicht per persoon verschillen, maar in mijn geval is langzaam afbouwen en goed naar mijn lichaam luisteren tot nu toe het beste geweest. Conclusie: het heeft mij goed geholpen, maar het stoppen valt tegen!
4

Citalopram

25-03-2015 | Man | 64
citalopram (40mg)
Stemmingswisselingen
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Probleem lijkt op symptomen ADD of bipolaire stoornis. (adhd?) Vroeger heette het probleem een ..?.. persoonlijkheidsstoornis. Met soms sterk perfectionisme, soms dwangmatig. veel piekeren en ver vooruitplannen om alles voor te blijven en mezelf geen verwijten te hoeven maken. Vaak onrustig/rusteloos/druk. Kan goed in slaap vallen (mbv. neuraston, - doorslapen, maar k[lees meer...]ort, vroeg wakker worden). In de periode tot nu kleine pieke en ondiepe dalen. Nu (mrt '15) een dieper dal; moett het rustig aandoen; anders gaat het echt mis. Is mbv. Cit. in deze vorm en hoeveelheid goed te doen, er blijven wat verschijnselen over. Maar zelf moet ik ook nog wat te doen hebben met lichaam en geest samen (=één). Op dit moment heb ik als rust- en slaaphulp vanwege ingrijpende gebeurtenissen: oxazepam 10mg 1x p.d. om in- en door te slapen en rustiger te worde . Medicijnen werken samen goed bij het slapen. - -Vrgr., A.K.
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1214) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (955) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Amitriptyline (646) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (505) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.