Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

ziekte

Overgang


Bestaat uit:
Overgang
Menopauze (38)  

Vergelijk de ervaringen met medicijnen voor overgang


De laatste ervaringen over medicijngebruik bij: overgang

5

Estradiol Pleisters

05-05-2024 | Vrouw | 59
estradiol transdermaal
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 2 jaar gesukkeld te hebben bij een overgangsconsulente ben ik bij de gynaecoloog terecht gekomen. Die heeft estradiol pleisters voorgeschreven. Wat een opluchting was dat. Ik kon weer slapen na 2 weken. Niet meer 6x per nacht drijfnat wakker worden. Ik had door deze klachten hele rare gedachten. Ik heb de pleisters nu 7 jaar. Helaas wil de huisarts nu dat ik er mee [lees meer...]ga stoppen. Ik was er 3 weken geleden mee gestopt. Wat een drama. De eerste week dacht ik dat het wel ok was. Daarna begon de hel weer. Warm dekbed eraf. Brr koud. Dekbed er weer overheen. Etc.etc. mijn man lag onder een dekbed met een sprei eroverheen. En nu. Ik kan dus nog niet zonder. Hoe gaan we dat aanpakken. Ik heb alleen de pleisters. Mijn baarmoeder is er uit gehaald toen ik 40 was. Ben nu bijna 60.
3

Estradiol Pleisters

22-04-2024 | Vrouw | 50
estradiol transdermaal
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

allergische reactie

Allergische reactie op de lijm van de pleister
4

Estradiol Pleisters

17-04-2024 | Vrouw | 58
estradiol transdermaal
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heb de pleister enkele jaren gebruikt maar huisarts wilde dat ik ging stoppen i.v.m evt bijwerkingen. Vanaf juni vorig jaar gestopt maar voelde mij weer erg slecht. Vooral heel erg moe en spier en gewrichtspijnen. Ik had nog wat pleisters en ben weer bijna twee weken begonnen. Wat een verschil! Meer energie en mijn pijnen zijn beduidend minder. Waarom doen huisartsen[lees meer...] er zo moeilijk over hier in Nederland? Ps mijn baarmoeder is met 42 jaar verwijderd.
4

Femoston

16-04-2024 | Vrouw | 55
estradiol / dydrogesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na een tsunami van klachten door overgang wat niet meer was te combineren met mijn werk, zoals zware vermoeidheid, erge angststoornis op de weg in auto en vliegtuig, slecht slapen, stemmingswisselingen, nachtelijk zweten, onrust in lijf, onregelmatige menstruatie en incontinentie ben ik via de huisarts gestart met Femoston. Binnen 3 dagen kreeg ik rust in mijn lijf en name[lees meer...]n de klachten met de maanden af. Behalve de onregelmatige menstruatie. Per januari kwam de menstruatie tweewekelijks en komen er andere klachten in de plaats, zoals dromerige ogen, vol hoofd , hersendruk, vergeetachtig, vaak emotioneel beladen, gewrichtsklachten en vooral overgewicht, hogere bloeddruk en hartslag en vocht vasthouden dus na 9 maanden Femoston nu acuut gestopt en we gaan zien in welk stadium ik kom. Probeer veel uit voeding te halen en meer te bewegen. Tot zover mijn ervaring!
3

Femoston

14-04-2024 | Vrouw | 54
estradiol / dydrogesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

misselijkheid vermoeidheid hoofdpijn

Slik het nog moet nu iets meer dan twee weken maar sinds ik begonnen ben (3 dagen) met het tweede deel de grijze ben ik nog vermoeiender maar erger is de misselijkheid waar ik de hele dag hinder van ondervind. Ik slik het juist om me beter te gaan voelen weer mezelf, minder nachtzweten etc. Weet iemand of dit minder word naarmate je het langer inneemt. Nu voel ik me helema[lees meer...]al nutteloos .
2

Utrogestan

08-04-2024 | Vrouw | 53
progesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

doodsangst duizeligheid bij het opstaan

Ik was zo depressief tijdens en voor mijn doorbraakbloeding en zelfs tegen suïcide aan dat mij dat opviel. Toen naar Overgangsconsulente gegaan en zij zette mij hier dus op. Er was veel verwarring over het gebruik daarvoor al en het ging meteen beter! Maar nu na vier maanden weer bar en boos. Alleen maar huilen en gejaagd. Totale onrust. Ik hou van sporten en buiten zijn [lees meer...]en dingen doen maar kan mij er niet toe zetten. Burn-Out gevoel.
4

Femoston

25-03-2024 | Vrouw | 47
estradiol / dydrogesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

maagpijn voor misselijkheid/braken buikkrampen verlies van smaak

Ik ben femoston gaan gebruiken en kreeg droge mond en smaakverlies en zoutige smaak en buikkrampen en misselijk Maar smaakverlies/verandering staat niet in de bijwerkingen!! Verder geen opvliegers meer wel vloeien !!
4

Utrogestan

20-03-2024 | Vrouw | 48
progesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

doorbraakbloeding

Omdat ik er veel over had gelezen en gehoord en veel klachten ervaarde, wilde ik graag aan de bio-identieke hormonen. Mijn huisarts kon daar niets mee, dus heb me laten doorsturen. Ik gebruik Utrogestan en Estradiol sinds begon januari. Al vanaf het begin ervaar ik een enorme verbetering van met name mijn mentale klachten. Alleen had ik om de 2 weken 4 dagen lang enorme[lees meer...] bloedingen en zijn mijn borsten heel gevoelig. Ik moet de utrogestan nu afbouwen naar 14 dagen. Dat vind ik jammer, want daar voel ik me nu na 9 dagen niet gebruiken ook minder goed bij. Daarnaast houd ik ook meer vocht vast volgens mij.
4

Utrogestan

17-03-2024 | Vrouw | 49
progesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Utrogestan gaan gebruiken voor pre-overgangsklachten. Kreeg eerst elke dag 100 mg voorgeschreven maar daardoor veel bloedingen tussendoor. Dosering bleek niet te kloppen. Omdat ik nog menstrueer hoor je 2 weken de Utrogestan te slikken en daarna even niet. Ik merkte echter direct dat ik in die weken dat ik het niet slik, minder goed slaap. In het begin beetje duizelig gew[lees meer...]eest, maar dat verdwijnt na een paar weken. Slapen aanzienlijk verbeterd. Sneller in slaap vallen en ook dieper. Geen gewrichtspijn meer maar het is moeilijk te bepalen wat precies mijn klachten verbeterd, dit middel of de estradiol pleisters. In elk geval is deze combinatie een gouden combinatie voor mij!
5

Angeliq

12-03-2024 | Vrouw | 59
estradiol / drospirenon
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Angeliq was idd tijdelijk niet meer verkrijgbaar, maar Klimedix is identiek. Volledig dezelfde samenstelling. 'Angeliq' is gewoon een merknaam. Dus neem gerust Klimedix, dat is bovendien nog goedkoper ook 😉
5

Zoely

12-03-2024 | Vrouw | 48
estradiol / nomegestrol
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

langdurige menstruatie

Ik ben nu 3 weken geleden begonnen met Zoely en ben heel tevreden, ondanks dat ik vanaf de eerste cyclusdag niet gestopt ben met menstrueren. Ik weet niet of dit op den duur zal stoppen, voor nu iig niet, maar dat vind ik bijzaak. Mijn grootste winst heb ik behaald met mijn gemoedstoestand. Ik was bang dat ik door Zoely depressieve gevoelens zou krijgen, omdat dat als bi[lees meer...]jwerking staat beschreven, maar ik voel me rustiger en opgewekter en dat heb ik heel lang niet gevoeld. Ik heb geen explosieve momenten meer, lach vaker, zelfs tranen met tuiten. Zoals gezegd is het nog maar kort, maar ik vond het wel echt de moeite van het vermelden waard!
5

Activelle

07-03-2024 | Vrouw | 51
estradiol / norethisteron continu
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben ze meteen gaan slikken toen de hevige overgangsklachten begonnen....wilde geen opvliegers en dat mijn gemoedstoestand niet goed daardoor aanvoelde. En kreeg ook nog eens een hele droge mond dat ik er bijna niet van kon slikken geen spuug meer. Zonder hormoontabletjes zou ik de rest van het leven niet kunnen dragen ! Ik heb eerst Angelique geslikt die vond ik geweld[lees meer...]ig !!! Toen ze hier uit de handel werden genomen niet meer verkrijgbaar via recept bij mijn apotheek was het drama !! Dacht wat nu....heb toen even ander hormoon geslikt maar die deed mij niet goed dus ook mee gestopt. Toen met huisarts overlegd en uitgekomen op de activelle....en die voelt ook geweldig !!! Activelle ik noem het een gelukstabletje want zonder gaat alles niet goed. Ik heb er geen enkele nare bijwerking van alleen goede voordelen....en slik nu bijna 5 jaar overgangshormonen blijf ze ook levenslang slikken. In België zijn er meerdere dokters goed mee bekend en daar slikken ook veel meer vrouwen hormonen vanaf dat de overgang begint en blijvend. Mijn huisarts stond er ook achter toen ik er mee begon....alleen maar voordelen geen nadelen ! Maar er zijn er ook die er nog steeds huiverig tegen aan kijken .Er wordt wel van te voren gevraagd of je borstkanker hebt gehad en of je rookt....want dan mag het niet gebruikt worden. Maar als dat niet het geval is kun je ze langdurig slikken. Het is ja lichter hormoon dan de anticonceptiepil....en de oestrogeen is vervangen door estradiol. Ik zou het fijn vinden als hier meer huisartsen van weten dat het een mens goed kan doen. Ik denk dat een mens met overgewicht en die fastfood eet niet beweegd en rookt veel meer kans maakt op borstkanker en hart en vaat ziekten. Een mens zoals ik die niet rookt gezond eet genoeg beweegd veel water drinkt veel baat heeft bij activelle en het veel goeds doet !!!! Stop er ook niet mee want het onderdrukt alle nare dingen als je stopt breekt alles uit ! Ken uit eigen omgeving mensen die stopte ermee op 62 jarige leeftijd en toen kwamen alle overgangs verschijnselen nog uit.....dus waarom stoppen ermee. En ik kan vrouwen die geen hormonen hebben gehad....en vroeg in overgang waren maar deze nog altijd voelde met 65 jaar....en ook veranderde daardoor op niet positieve manier....als deze wel hormoon tabletje hadden geslikt was ze mischien veel leed bespaart. Want het is niet niks moet veel meer aandacht aan worden besteedt. Nogmaals ben erg blij met de activelle....en met de moderne progestron en oestradiol is natuurlijk veel minder kans op borstkanker dan de hormonen die ze vroeger hadden met hoge dosering oestrogeen. Deze lichte doseringen mensen die deze slikken hebben ook maar een ietsje hogere kans op borstkanker dan mensen die geen hormonen slikken ! Maar het is een keuze een afweging wat ieder mens zelf moet maken. Ik vond de Angelique erg erg goed.....en nu de Activelle lichte dosering ook goed
5

Zoely

25-02-2024 | Vrouw | 39
estradiol / nomegestrol
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben 39 en peri overgang. Ik had hiervoor de nuvaring en was ik jarenlang uiterst tevreden totdat ik zowel lichamelijk als psychisch klachten ondervond en merkte dat ik meer oestrogeen nodig had. Na overleg huisarts heb ik voor Zoely gekozen ondanks de vele negatieve berichten online. Ik merk na een maand slikken verschil : haaruitval vrijwel gestopt , stemming nu [lees meer...]al iets verbetert, libido komt langzaam weer op gang. Het is nu pas het begin maar ben zeer hoopvol! Het enige nadeel is dat ik in de eerste week heel raar in mijn hoofd was en heel duizelig maar dit neemt beetje bij beetje ook af.
1

Utrogestan

24-02-2024 | Vrouw | 44
progesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben ermee gestopt omdat ik angstig werd en mijn borsten deden zeer. Vooral de angsten vond ik heel heftig. Herkent u of iemand het ook toevallig? Heeft iemand ook angst klachten gehad i.v.m deze medicijn? Dank
5

Utrogestan

23-02-2024 | Vrouw | 53
progesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid

Na jaren slecht slapen en op andere HRT (eerst Femoston, toen Estadriol+DUPHASTON) nu overgestapt op Estadriol+Udrogestan. Een wereld van verschil! Ik kan weer gewoon doorslapen en voel me daarom op allerlei vlakken weer beter. De Duphaston was een verschrikking, onrust, racende gedachten, vermoeidheid, depressieve gevoelens, nog slechter slapen. Voel me nu een ander me[lees meer...]ns.
5

Femoston

18-02-2024 | Vrouw | 57
estradiol / dydrogesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik nu 11 jaar femoston , tussendoor wel twee maal geprobeerd te stoppen Was een ware hel ! Zo erg dat ik niet meer buiten wilde gaan , overal pijn en de hele dag opvliegers , verdrietig , humeurig , kortom echt slecht ! Laatst bij de mannelijke huisarts geweest die zei “ wanneer gaan we eens stoppen ? “ Ik zei “ wat u doet moet u zelf weten 🙃, maar ik stop[lees meer...] voorlopig zeker niet “ !
5

Estradiol Pleisters

15-02-2024 | Vrouw | 54
estradiol transdermaal
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik functioneer weer. Ik had zo ontzettend veel pijn aan spieren, botten en opvliegers dat ik alleen nog op bed lag buiten werk om. Geen zin meer om dingen te ondernemen ivm pijn en algehele malaise. Na 3 dagen gebruik was ik na jaar tobben weer mijzelf. Met name de rugpijn is gewoon weg en mijn frozen shoulder is ook minder geworden.
4

Livial

29-01-2024 | Vrouw | 73
tibolon
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

3

Utrogestan

29-01-2024 | Vrouw | 73
progesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds een paar maanden gebruik ik utrogestan Duurde 2 weken voor ik resultaat had Maar tussendoor steeds het gevoel of mn menstruatie Door moest komen,heel naar Ook vind ik het lastig om er ook nog tabletten bij te slikken Voorheen slikte ik tibolon,beviel prima maar kreeg Wel bloedverlies 2 x per jaar
3

Femoston

24-01-2024 | Vrouw | 55
estradiol / dydrogesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heel veel last van opvliegers, tot 20 op een nacht dus via mijn gynaecoloog van de pil. die ik nog nam wegens endometriose, aan de overgangshormonen. Eerst nam ik Heria. De opvliegers na 2 weken verdwenen maar meer haargroei op gehele lichaam. Dus aan de Femoston Conti. Sinds begin oktober, nu bijna 4 maanden dus, 8 kg afgevallen maar ook stevige, volle boezem volledig [lees meer...] verandert, cupmaat kleiner, net theezakjes... Ga terug aan de Heria nu. Liever af en toe laten ontharen dan geen boezem meer.
1

Synapause E3 ovules/vaginaal crème

19-01-2024 | Vrouw | 62
estriol vaginaal
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Op aanraden van mijn arts dit 's avonds gaan gebruiken. Volgende dag werd ik licht duizelig wakker. Toch ' s avonds weer gaan gebruiken.Volgende ochtend werd ik heel lamlendig wakker.Koud ( niet warm te krijgen),darmkrampen, misselijk en algeheel gevoel van onbehagen, lichte hoofdpijn. Voor mij geen Synapause meer.
4

Femoston

19-01-2024 | Vrouw | 56
estradiol / dydrogesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben 56 en had erge last van opvliegers en nachtzweten. Dat is met Femoston zo goed als voorbij. Helaas menstrueer ik nu wel weer maandelijks, dat vind ik een vervelende bijwerking. Voordat ik Femoston gebruikte menstrueerde in maar enkele keren per jaar. Ik denk erover om toch pleisters te gaan gebruiken.
4

Utrogestan

18-01-2024 | Vrouw | 59
progesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Vanwege overgangsklachten als opvliegers, nachtzweten, slaapproblemen en brainfog (het lijkt soms wel afasie!) aan huisarts hormonen gevraagd. Had al jaren aangemodderd en had goede berichten gehoord over combi Oestrogeengel (estradiol) en utrogestan. De opvliegers zijn nagenoeg weg, slapen gaat over het geheel beter en vooral dieper. Mijn brainfog is nog niet weg. Ik be[lees meer...]n wel alerter maar dat kan ook door het beter slapen komen. Wel heb ik nu na ca. 6 weken gebruik veel last van jeuk in mijn liezen. Verder niks bijzonders, geen ander wasmiddel, juist minder zweten etc. Moet dus van ofwel utrogestan of estradiol komen. Ik ga met huisart overleggen in elk geval of ze nog andere opties heeft. Als iemand het herkent, hoor ik graag je reactie.
4

Synapause E3 ovules/vaginaal crème

13-01-2024 | Vrouw | 50
estriol vaginaal
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb de vaginaal crème gekregen via de huisarts vanwege klachten bij de overgang. Waar ik al 5 jaar in zit. Het inbrengen gaat heel makkelijk. En de bijwerkingen vallen me dik mee. De eerste dagen wat buikpijn na het inbrengen. Na een week of anderhalf kreeg ik gevoelige tepels, maar als dat alles is doe ik het er voor. Mijn klachten zijn nagenoeg weg.
5

Utrogestan

13-01-2024 | Vrouw | 52
progesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na jaren aanmodderen met slecht slapen en overgangsklachten, ben ik utrogestan gaan gebruiken. Dit in combinatie met Lenzetto Spray. Eindelijk slaap ik weer een nacht door. Ik ben hier zo van opgeknapt! De bijwerking is slaperigheid, maar daar profiteer ik dus juist van. Voel me ook minder prikkelbaar en gewoon lekkerder in mijn vel. Ga nu van 200 mg afbouwen naar 100 [lees meer...]mg, dus ik hoop dat ik het ook op een lagere dosis nog goed doe.
4

Femoston

11-01-2024 | Vrouw | 49
estradiol / dydrogesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb hele tijd erg last van mijn darmen en rugklachten. Erg pijnlijk. Jammer genoeg nam de pijn toe. Ben vandaag gestopt en klachten zijn veel minder.
1

Utrogestan

10-01-2024 | Vrouw | 56
progesteron
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Combinatie met Estradiol pleister, wat wel werkte tegen opvliegers en alleen klein beetje misselijkheid veroorzaakte, maar helaas niet zonder Utrogestan/progesteron mag worden gebruikt. Ik reageerde erg heftig op Utrogestan en met alles gestopt na overleg huisarts. Op PMS klachten na, was ik daarna direct van alle klachten verlost.
1

Synapause E3 ovules/vaginaal crème

07-01-2024 | Vrouw | 61
estriol vaginaal
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Veel bijwerkingen na half dosis. Ik heb het gebruikt ivm vaginale droogheid. Vreselijk ervaring. Na een dag ben ik meteen gestopt. Ik vind het scandalig dat deze crème wordt zo maar geadviseerd.
4

Venlafaxine

04-01-2024 | Vrouw | 52
venlafaxine
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Helpt mij enorm bij somberheid klachten als gevolg bij de overgang. Voelt echt alsof ik weer meer mezelf ben.
5

Estradiol Pleisters

23-12-2023 | Vrouw | 49
estradiol transdermaal
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had achteraf gezien heel veel klachten, maar pas toen ik afgelopen jaar zo slecht ging slapen, zoveel opvliegers kreeg, en me in het algemeen echt zo belabberd voelde dat ik dacht, zo hoeft het voor mij niet, toen ben ik me hierin gaan verdiepen. En na een weekje pleisters plakken dacht ik... ik ben mezelf weer! Ik was best depressief, had last van brainfog, maagdarmkla[lees meer...]chten, pijnlijke gewrichten, etc. en dat ging vrij snel over toen ik startte met de pleisters en met tabletten duphaston. En ik heb sinds m'n 25e geen orale hormonen genomen omdat ik daar zo heftig op reageer. Maar die pleisters geven een hele lage dosering af, en ik heb geen aandelen, maar dit was voor mij echt een lifesaver. Ook redding van m'n huwelijk want ik kon mijn partner al helemaal niet verdragen. Rest van het gezin beet ik gewoon regelmatig de kop af zeg maar, ik was zo boos soms. Kortom, ik ben ontzettend blij met deze patches. Ze blijven alleen niet heel goed uit zichzelf plakken. Ik maak voor het aanbrengen mijn huid schoon met een watje met alcohol en dan blijven ze wel goed zitten.

Ziekten met de meeste ervaringen

Anticonceptie / zwangerschapspreventie (3042)
Angst & paniekstoornis (2634)
Depressie (2513)
Hoge bloeddruk (1839)
Blaasontsteking (1321)
ADHD (1260)
Acne/puistjes (1158)
Hoog cholesterol (1135)
Slapeloosheid (1118)
Diabetes type 2 (1114)
Migraine (1025)
Zenuwpijn (945)
Stoppen met roken (892)
ADD (882)
Angststoornis (785)
COVID-19 (777)
Astma (726)
Trage schildklier (690)
Epilepsie (681)
Allergie (659)
Depressiviteit (617)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.