Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

ziekte

ADD


 

Vergelijk de ervaringen met medicijnen voor ADD


De laatste ervaringen over medicijngebruik bij: ADD

2

Elvanse

09-07-2024 | Vrouw | 46
lisdexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

maagpijn zich gedrogeerd voelen droge mond hartkloppingen ongerustheid slapeloosheid

Ik voel dezelfde bijwerkingen van relatine. Opgejaagd, gedrogeerd alsof ik coke heb gesnoven, droge mond, de maagpijn is het ergst. Ik tracht een maagbeschermer te nemen. Weet in feite niet met zekerheid of dat wel mag.
5

Wellbutrin XR

09-07-2024 | Vrouw | 46
bupropion
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

opgewekt

Wellbutrin is een licht anti depressivum met bijwerkingen die zouden goed zijn voor iemand met ADD. Inderdaad. Het heel lichte anti depressivum voel ik. Voor de rest geen bijwerkingen. Maar ik weet nu ook niet met zekerheid of er een verschil is tussen het wel of niet nemen van de medicatie. Op vlak van concentratie. Ik denk het misschien eerder wel. Maar geef me een pl[lees meer...]acebo en misschien is er geen verschil. Moeilijk om zeggen in alle eerlijkheid.
5

Concerta

07-07-2024 | Vrouw | 40
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Niet meer overprikkeld, geen last meer van licht of geluiden, daardoor een leuker mens, energieker, betere focus, aandacht voor mensen in gesprekken, gewoon kunnen luisteren zonder afgeleid te worden door dagdromen, niet meer prikkelbaar of elke avond moe, weer begonnen met sporten, kan hogere workload aan, maak me minder zorgen of druk om dingen, relaxter. Heb nog steeds[lees meer...] alle positieve creativiteit van ADD, enige wat ik heb is soms een droge mond.
5

Methylfenidaat

27-06-2024 | Vrouw | 36
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

verminderde eetlust droge mond

Ik slik het nu al jaren en ik ben erg positief. Het haalt alle drukte uit mijn hoofd, het geeft mijn lichaam meer energie en ik ben me zoveel beter focussen. Ook heb ik minder stemmingswisselingen. Ik zweer hierbij en dit medicijn maakt mij een veel leuker mens. Ik slikte het eerst van TEVA die bij mij op 1 staat, maar dit was helemaal niet meer leverbaar bij mij. Pharma [lees meer...]deed helemaal niets, het deed zelfs het tegenovergestelde (onrust, hoofdpijn, down gevoel). Hierna Mylan gekregen, waar ik het ook erg goed op doe. Ik ben erg tevreden.
5

Strattera

13-06-2024 | Man | 10
atomoxetine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn zoon van 10 gebruikt dit nu bijna 2 maanden, zeer tevreden over, hadden we veel eerder moeten doen. Eindelijk zien we hem weer opbloeien, gaat veel beter thuis en op school gaat het fantastisch. Helemaal geen bijwerkingen, hij slaapt heel goed, wordt op een normale tijd wakker, zijn eetlust is normaal, hij is niet extra moe, hij sport veel. Ontzettend blij mee! Hij er[lees meer...]vaart zelf veel meer rust in zijn hoofd, is stress bestendiger, kan zich beter concentreren, maakt taken af, kan beter functioneren!
1

Methylfenidaat

15-05-2024 | Vrouw | 40
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

ongerustheid hartkloppingen gewichtsverlies moeite met slapen

Allerlei add medicijnen gebruikt om te testen en dat op 40 jarige leeftijd:-) Je kan je zeker beter concentreren en hard werken, maar je gaat maar door. Je bent toch geen robot? Hartkloppingen en afvallen, dit houdt niemand lang vol is mijn mening. Al helemaal een kind niet! Ik zou mijn kinderen het niet geven. Ongezond! Ik slik nu LTO 3 en dit helpt super goed. T[lees meer...]e koop bij de kruidvat of soms bij de apotheek. Sterkte en succes ermee!
1

Dexamfetamine

04-05-2024 | Man | 43
dexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

hartritmestoornissen

Hallo allemaal, ik was blij dat de vertrouwde dexamfetamine weer verstrekt werd via de magistrale bereider of wel dmb, tenminste dat dacht ik. Vroeger zo'n 9 jaar geleden kreeg ik dit middel voorgeschreven voor mijn add klachten en ja ik was positief verrast het was echt een verademing. Sinds 3,5 week heb ik het weer voorgeschreven gekregen van mijn huisarts en ben gaan[lees meer...] opbouwen eerst 3 x per dag 1 van 5 mg maar had totaal geen effect toen 3 x per dag 2 van 5 mg dit ging er wat smoorher in maar ervaar nog steeds niet het effect van vroeger oké ik ben 9 jaar ouder maar het verschil is gewoon te groot. Tevens heb ik heel veel last van bijwerkingen die ik vroeger nooit heb gehad ik noem ze even op: slapeloosheid zo erg dat je echt niet in kan slapen en doorslapen, hevige zeer snelle hartkloppingen, een hoge lichaamstempratuur, overmatig zweten nog natter dan een otter, krampen ter hoogte van mijn hart, drukkende hoofdpijn aan rechterzijde van voorhoofd, ongecontroleerde spier spanning in aangezicht linkerzijde, trillende handen en extreem koude voeten. Dit alles is het mij echt niet waard en ben dan ook abrupt gestopt oké ik weet dat dit niet goed/gezond is maar ja zo gaat het ook niet langer. Vroeger kreeg ik echt een drive om aan dingen te beginnen was opgewekt en actief, vandaag de dag is dat echt anders ik ben vlak, afgestompt en kom tot niets het is bijna de wereld op zijn kop. Ik heb werkelijk geen idee hoe dit alles komt maar ben er wel van overtuigd dat dit niet meer mijn middel is. Vroeger kwam het is een potje van de apotheek magistraal bereid en nu in een strip van het merk Fagon, vraag me niet hoe het kan dat het nu zo anders werkt maar ik ben bang dat er weer mee gerommeld is. Succes lieve adhd en add vrienden
4

Modafinil

27-04-2024 | Man | 40
modafinil
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik het medicijn nu iets van 10 jaar, elke dag 2x 100mg. Ik ben alerter en geen/weinig last van extreme moeheid ,wat kwam door de vele prikkels. Eind van de dag heb ik nog gewoon energie over om met mn gezin te praten. Wel zou ik het liefst ook een klein beetje van het oppeppende van ritalin erbij hebben, maar die bijwerkingen en rebound waren te heftig voor mij. F[lees meer...]ijne aan modafinil is dat ik niet direct een duidelijk verschil merk, waardoor het voor mij gewoon goed in te nemen is al 10 jaar lang. Een dagje zonder wordt door mijn omgeving wel direct opgemerkt.
4

Concerta

10-04-2024 | Vrouw | 45
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

emotioneel verhoogde hartslag verminderde eetlust

Ik ben in januari na diagnose add op 45 jarige leeftijd, gestart met methylfenidaat. Per toeval als eerste met Concerta 27 mg. Daarna kreeg ik allerlei B merken. Ik blijk toch gevoelig voor de hulpstoffen erin dus met medische noodzaak krijg ik nu (na lang aandringen bij de apotheek) weer Concerta. Ik zit nu op 54 mg maar als ik het dan druk heb merk ik toch verhoogde hart[lees meer...]slag en dat ik sneller van 0-100 schiet in mijn emotie als ik ineens super down of droevig (had ik nooit voorheen-vrij beheerst). Dus nu doe ik soms een dag de 36 mg (helaas doet dit minder met mn focus en concentratie) maar geeft minder tot geen bijwerkingen. Voordeel van Concerta is echt de focus en eindelijk gewoon een planning kunnen maken in m’n hoofd en m’n productie op werk is echt zoveel beter! Minder afleiding. Top. Oh ja en val in slaap als een blok. En dat voor een piekeraar. In het begin was eetlust afname een dingetje. Kan soms wat maagklachten hebben:moet ervoor waken dat ik niet na inname tijd niks eet en dan in avond ineens veel en ook suiker behoefte. Je knopje van trek is een beetje van slag dus wel zaak dat je goed en gezond, verdeeld blijft eten. Verder zie ik het zo als m’n leven ipv 6 een 8 kan zijn met dit pilletje dan heel graag;) Hoop wel dat de werking zo blijft. Begreep dat er gewenning kan optreden, dus zaak om soms even pauze in te lassen. Althans zo vertelde de psych mij.
4

Elvanse

06-04-2024 | Vrouw | 31
lisdexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

droge mond

Ik lees je verhaal en sluit me er compleet bij aan , ook cocaïne verslaafd geweest, dit was inderdaad ook mijn ultieme rustgevende medicijn , helaas werd dit niet vergoed 🤣 Na het afkicktraject overgegaan op elvanse en tentin , inmiddels 70mg langwerkend en gemiddeld 5 tentin erbij , ik geniet van de lichte high die het soms geeft maar dit is naar kort. Qua concentrati[lees meer...]e helpt het me een heel klein beetje , mits iets me interesseerd. Ik denk zelf dat we enigzins het gevoel van cocaïne willen behalen , dit medicijn bestaat helaas niet en ik ben bang dat we die 'droom' moeten laten varen ...
5

Elvanse

24-03-2024 | Vrouw | 51
lisdexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

hoofdpijn

Eerst Methylfenidaat gebruikt, niet fijn, hartkloppingen en onrustig gevoel. Hierna Dexamfetamine, werkte prima, maar ik vergat het en kreeg een rebound, werd er heel warrig van. Hierna Elvanse. Even homeopathische middelen gebruikt, maar hier merkte ik niks van en kon me slecht concentreren, vooral met gesprekken. Nu toch weer terug bij de Elvanse en werkt goed. Ik kan me[lees meer...] weer concentreren en kom weer uit mijn woorden. Eigenlijk geen bijwerkingen. Blij mee!
3

Tentin

28-02-2024 | Vrouw | 17
dexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

droge mond


3

Elvanse

28-02-2024 | Vrouw | 17
lisdexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

droge mond hartkloppingen verminderde eetlust moeite met slapen


4

Methylfenidaat

28-01-2024 | Vrouw | 49
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Vol hoofd, focus, prikkelverwerking
2

Elvanse

23-01-2024 | Vrouw | 29
lisdexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Toen ik op mijn 27ste een nieuwe studie binnen de anesthesie begon, lukte het mij niet meer te functioneren zonder adhd medicatie. Mijn klachten werden dusdanig erg dat ik ‘vastliep’ wanneer ik afgeleid raakte of overprikkeld was. Hierdoor bevroor ik tijdens mijn handelen. Hierna onder behandeling van de psychiater gestart met ritalin. Hier ervaarde ik sterke bijwerkingen [lees meer...]van bij lage dosering zoals een gejaagd gevoel en zweten. Hierna overgestapt op dexamfetamine. De dosering van 2 maal per dag 10mg dexamfetamine bleek effectief te zijn voor mijn ADD klachten alleen ik vergat de medicatie vaak in te nemen. Vandaar ben ik overgestapt op lisdexamfetamine 30 mg Ivm de gebruiksvriendelijkheid van 1x per dag 1 capsule. Dit leek onvoldoende effect waardoor de ADD klachten alleen maar versterkte. De dosering is verhoogd naar 40 mg. Ook deze dosering lijkt voor mijn ADD klachten niet voldoende maar de bijwerkingen ervaar ik wel. Hierdoor wil ik niet hoger in dosering. Naar waarschijnlijkheid zal ik terug gaan naar de dexamfetamine.
4

Methylfenidaat

17-01-2024 | Vrouw | 32
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Dag, Sinds November gestart met eerste de kortewerkende varianten (3x10) maar dit gaf teveel rebound effect (huilen en emotineel na uitwerking). Dus overgestapt naar 36 mg 1x. Dit gaf al veel meer rust maar de effectiviteit achteruit en slaperig in de middag. Dus nu sinds kort overgestapt naar 54 mg 1x. Ervaar meer rust, fijn dat ik het maar 1x p.d. moet innemen en niet[lees meer...] meer dat heen en weer van 3x per dag innemen. Dus ik ben benieuwd of de effectiviteit hoog blijft na een aantal maanden op deze dosis.
4

Methylfenidaat

28-12-2023 | Man | 20
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik begon dit medicijn te slikken omdat er sprake was van een redelijk zware depressie waarvan gedacht wordt dat mijn ADD hieraan ten gronde lag. Voor mij werkt het geweldig, ik voel me aanzienlijk veel beter omdat ik heel veel minder pieker, ik heb een veel betere focus en heb meer rust in mijn hoofd over het algemeen. Ik heb bovendien bijna geen bijwerkingen behalve een b[lees meer...]eetje hoofdpijn af en toe. veel mensen ervaren verlies van eetlust met dit medicijn maar ik heb door dit medicijn eigenlijk mijn eetlust juist weer terug gekregen omdat ik nooit honger had omdat ik altijd gestresst was. Ik vond het zelf heel spannend om medicijnen te gaan slikken maar het is heel goed uitgepakt. Tegen de mensen die het ook spannend vinden om medicijnen te gaan slikken wil ik dan ook zeggen: het is niet zo dat je alle bijwerkingen die genoemd worden ook krijgt, de meeste mensen hebben er maar een paar lichte en sommige mensen helemaal geen. Overleg goed met je psychiater en probeer het gewoon in een periode waarin je verder niets moet. Het kan wat aanpassen van leefstijl nodig hebben omdat ik nu bijvoorbeeld minder prikkels nodig heb, maar het heeft me heel veel gebracht dit te gaan slikken.
4

Medikinet

18-12-2023 | Vrouw | 16
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Tot 5 havo mijn examenjaar heb ik altijd moeite gehad met het halen van voldoendes, had het idee dat mijn hoofd anders was dan die van andere klasgenoten die dan een 8 haalden en ik een onvoldoende. In de laatste toetsweek moest ik zo hard mijn best doen dat ik van vroeg tot laat dagenlang leerde. Dit jaar ben ik onderzoek gaan doen en er kwam add uit, we hadden gelijk bes[lees meer...]loten om voor medicatie te gaan. Ik begon toen het schooljaar weer startte na de zomervakantie, waarin ik de eerste 2 weken last had van bijwerkingen die ongeveer na maand over waren en het resultaat was duidelijk zichtbaar na mijn eerste toetsweek waarin ik gelijk allemaal zevens en achten had gehaald. Daarna overgestapt op een langer werkend medicijn, wat voor mij geen toegevoegde waarde had en de bijwerkingen alleen maar erger maakten. Nu sinds 3 weken geleden ongeveer teruggegaan op medikinet, weer alle bijwerkingen helaas opnieuw. Waar ik het meeste van last heb en blijf hebben is het misselijk zijn, als ik misselijk word dan neem ik iets kleins te eten en daarna gaat het weer, maar na het eten van iets groters of het avondeten wordt ik heel misselijk. Het misselijk worden van eten zorgt dat ik niet alle vrijheid meer heb die ik eerst wel had. De spijt is dus heel groot van het overstappen van de langere versie. Ik ben nu opzoek naar een oplossing Blij met de resultaten maar niet met de bijwerkingen
3

Ritalin

06-12-2023 | Vrouw | 40
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

3

Methylfenidaat

14-11-2023 | Man | 46
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben begonnen met 3x 10 mg van Mylan, daarna i.o. naar 3 x 20 mg. bij Mylan nauwlijks bijwerkingen en een goede focus en hoofd terug. bij het 2e recept teva gekregen, bijwerkingen hoge vermoeidheid, geen focus / wazig.
5

Tentin

11-11-2023 | Man | 28
dexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gewoon top. Niks op aan te merken. Het enige aparte is dat ik 4x daags 2 tabletten van 5mg heb, in plaats van 4x daags 1 tablet van 10mg. Zie ze van meer dan 5mg ook nooit voorbij komen. Maar goed, gebruik dus 60 tabletten per week. Indien ik 5mg per dosering gebruik heb ik last van rebound.
3

Wellbutrin XR

10-11-2023 | Man | 64
bupropion
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb deze medicatie aangeraden gekregen vanuit de psychiater van de GGZ. Dit voor mijn ADD en de hele dag "aan staan". Ik was op zoek naar meer rust in mijn hoofd. Ik heb in het verleden een CVA gehad en gebruik hierdoor de rest van mijn leven diverse andere medicatie. Hierdoor zijn er weinig combinaties die samengaan en Bupropion was een eerste keuze van de psychiater [lees meer...]uit dit beperkte assortiment. Uiteindelijk heeft deze medicatie mij na een kleine twee maanden gebruik niets positiefs gebracht en ik ben recent overgestapt op andere medicatie (Brintellix)
4

Brintellix

10-11-2023 | Man | 64
vortioxetine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik dit middel nu voor de tweede week. Eerste week 5mg/dag, 2e week (nu dus) 10 mg. Ik gebruik dit vanwege ADD, voor meer rust in mijn hoofd. De meest voorkomende bijwerkingen zoals misselijkheid en maag/darm problemen heb ik niet gehad. Wel een lichte hoofdpijn welke steeds minder aan het worden is. Ik slaap beduidend beter, rustiger, en ervaar minder spanningen [lees meer...]s 'nachts. Ik droom iets meer (geen angstige dromen gelukkig tot op heden). Ik lijk wat onhandiger, stunteliger te zijn, en iets "ruwer" auto te rijden. Het lijkt wat minder gedoseerd allemaal. De enige echt vervelende bijwerking vind ik de jeuk over het hele lichaam, en het meest heftig op borst/buik en rug. Ik probeer dit met insmeren wat tot rust te brengen. Tot op heden ben ik tevreden, en vooral het beter slapen geeft me meer energie en levensvreugde overdag. Ik zal later, bij langduriger gebruik, mijn ervaringen nogmaals delen. Ik heb eerder Bupropion gebruikt, dit gaf mij geen verlichting. Omdat ik een CVA heb gehad, is het te kiezen medicatie assortiment voor mij erg klein. Ik heb deze medicatie via de psychiater; zij had meerdere clienten met ADD/ADHD die baat hadden bij Brintellix (Vortioxetine).
1

Amfexa

31-10-2023 | Vrouw | 23
dexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Toen hij de apotheek werd verteld (inmiddels een paar jaar geleden) dat ik vanaf nu Amfexa kreeg i.p.v. de merkloze dexamfetamine (waar ik altijd zeer tevreden over was) dacht ik er niet zoveel van. Het was immers gewoon dezelfde werkzame stof: dexamfetamine, dus ik had er niet eens bij stilgestaan dat het zo anders kon vallen. Toen ik Amfexa begon te nemen snapte ik niet [lees meer...]wat er ineens mis met me was. Ik heb eigenlijk nooit last van mentale problemen of instabiliteit, maar toen ik Amfexa kreeg was ik elke dag (aan het eind van de dag) klaar om mezelf van een gebouw te gooien. Ik had heel erg last van hartkrampen en had in rust standaard een hartslag van boven de 150 bpm. Daarnaast was de effectiviteit laag; ik werd er heel erg opgejaagd van, zag wazig en had eigenlijk altijd hoofdpijn. Ik werd dusdanig vlak aan het eind van de dag dat ik nauwelijks in staat was om te praten/een gesprek te voeren. Ik raad niemand dit medicijn aan. Ik heb gelukkig nu - na heel veel moeite te hebben gedaan - merkloze dexamfetamine terug en dat is een enorme verademing; de werking van de twee is niet eens vergelijkbaar.
3

Tentin

16-10-2023 | Vrouw | 38
dexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik het ivm ADD, en soms erge opstartproblemen heb. Enige vervelende is dat de gewone Dexamfetamine plaats heeft moeten maken voor de Tentin. Eerst kon ik nog aan de gewone Dexamfetamine komen via een bepaalde Apotheek waarvan ik de naam niet meer weet, maar daar werd het dan bereid, en van daaruit ging het dan naar mijn eigen Apotheek hier in mijn wijk. Nu ook dat ni[lees meer...]et meer kan heb ik geen andere keus dan de Tentin, maar heb toch een klein beetje het idee dat deze iets anders werkt dan… Van Ritalin vloog bijv mijn hele eigen spontane persoonlijkheid compleet weg en kon niet echt lol meer hebben bij het doen van leuke dingen, alsof ik een robot was en over de rebound nog niet eens gesproken, like waar ik een ADD’er ben, werd ik dan ineens zo druk dat het net leek alsof ik ineens dikke ADHD gekregen had, en me nog nooit eerder zo “all over the place” gevoeld als toen, en dat mijn hele spontane ik weg was vond ik helemaal naar, alsof ik totaal afgestompt was en alleen nog maar negatieve emoties kon ervaren… dus daarom toen Dex geprobeerd en dat was een stuk beter, daarmee bleef ik tenminste nog een beetje mezelf en was mijn spontane ik niet volledig verdwenen… wel vind ik dat de oude Dexamfetamine een soort van iets “chiller” leek aan te voelen en zonder de werking/stimulans te verliezen of af te doen nemen, en vind ik de tentin toch anders binnen komen. Alsof het een klein beetje tussen de Ritalin en de oude Dex in zit, maar dan wel meer neigend naar de oude Dex. Het is niet dat ik met de Tentin zo afgestompt ben en haalt het niet mijn hele eigen spontaniteit weg, maar toch vind ik het kwa gevoel toch een klein beetje anders dan de oude Dex. Vind het lastig te zeggen wat dan precies maar het is een bepaald gevoel wat ik moeilijk onder woorden kan brengen maar bijdeze zo goed als ik kon gedaan. Zijn er nog mensen die vandaag de dag nog steeds aan de oude Dexamfetamine kunnen komen, via een andere bepaalde Apotheek oid?? Dan hoor ik het graag!
5

Dexamfetamine

27-09-2023 | Man | 26
dexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Apotheek bereide dexamfetamine was gewoonweg uitstekend
1

Tentin

27-09-2023 | Man | 26
dexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Tentin is in mijn ervaring echt iets anders dan apothekers bereide dexamfetamine van voorheen. Eind van mijn tienertijd eindelijk de diagnose ADD gekregen (inattentive ADHD). Zoals wel vaker vallen we niet zo op. Ik kreeg toen DMB bereide dexamfetamine van 2 mg. Dit was echt een verademing en ik nam afhankelijk van wat de dag van mij vroeg 2 of 3 stuks. Een tijd ge[lees meer...]stopt tussendoor door schuldgevoelens over afhankelijkheid van medicatie, en nu aan het eind van mijn masterstudie toch weer begonnen met hulp en medicatie. Dexamfetamine kwam ineens in een doosje met breektabletten van 5mg onder de naam tentin. Tijd lang genomen want ik had echt steun nodig bij mijn concentratie, echter komt dit middel met een heel ander gevoel binnen. Mijn ervaringen (die ik met 'de oude' dex bijna niet had) zijn: - Meer het gevoel een robot te zijn die z'n taken moet uitvoeren - een soort onwel gevoel op de achtergrond dat er iets niet helemaal goed zit - sneller in een hyperfocus terechtkomen die nog moeilijker is om uit te komen - zeer grote vermindering in de eetlust - moeite in slaap te komen - moeite om normaal over te komen in gesprekken. Ben nu overgestapt op dexamfetamine van de regenboog apotheek en hoewel dit niet 100% hetzelfde aanvoelt als 'de oude' is dit vele malen beter dan tentin!
2

Methylfenidaat

17-09-2023 | Vrouw | 27
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na de diagnose als volwassene heb ik zoals veel mensen direct de kortwerkende methylfenidaat voorgeschreven gekregen. Dit begon bij 3x 5mg per dag maar na een week overgegaan naar 10mg. Dit werkte in het begin vrij goed. Echter bouwde ik zeer snel een bepaalde tolerantie op. Op dit punt kreeg ik ook last van hart gerelateerde bijwerkingen. Op aanraden van de psychiater bes[lees meer...]loten om naar 15mg te gaan omdat mijn concentratie niet beter werd. Hier ging het heel snel bergafwaarts. Mijn hart bonsde bijna mn borst uit, ik kreeg dagelijks last van paniekaanvallen en ik was vermoeider dan ooit. Ook veranderde ik in een totaal ander persoon. Ik werd ook alles boos en chagrijnig terwijl dit totaal niet in mijn aard zit en ik nooit boos word. De conclusie was uiteindelijk dat methylfenidaat niet het medicijn voor mij is en ben hierna overgestapt naar Elvanse (lisdexamfetamine) en dat werkt perfect!
5

Elvanse

17-09-2023 | Vrouw | 27
lisdexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na mijn ADD diagnose op volwassen leeftijd eerst methylfenidaat voorgeschreven gekregen en na een hele nare met die medicijnen periode overgestapt op Elvanse. Wat een verschil zeg! De hele dag door kan ik mijzelf concentreren en ik moet soms timers zetten om te tijd niet te vergeten. Verder heeft het geen negatieve invloed op mijn stemming wat bij methylfenidaat wel an[lees meer...]ders was. Het voordeel is ook dat deze (bij mij) 14 uur werkt en dus alleen 1 capsule hoef te nemen. Het begint heel geleidelijk en werkt heel geleidelijk uit waardoor je geen rebound hebt. De bijwerkingen die ervaar zijn na een drukke dag wel flinke vermoeidheid en verminderde eetlust. Hierdoor ben ik wel in een maand tijd 6kg afgevallen (maar dat kon ik ook wel missen ;) ) en eet een heel stuk minder. Drinken doe ik veel meer door dat ik wel last heb van een droge mond. Deze bijwerkingen neem ik voor lief gezien de positieve effecten met dit medicijn bijna al mijn ADD klachten verhelpen!
2

Ritalin

17-09-2023 | Man | 27
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na de diagnose als volwassene heb ik zoals veel mensen direct de kortwerkende methylfenidaat voorgeschreven gekregen. Dit begon bij 3x 5mg per dag maar na een week overgegaan naar 10mg. Dit werkte in het begin vrij goed. Echter bouwde ik zeer snel een bepaalde tolerantie op. Op dit punt kreeg ik ook last van hart gerelateerde bijwerkingen. Op aanraden van de psychiater bes[lees meer...]loten om naar 15mg te gaan omdat mijn concentratie niet beter werd. Hier ging het heel snel bergafwaarts. Mijn hart bonsde bijna mn borst uit, ik kreeg dagelijks last van paniekaanvallen en ik was vermoeider dan ooit. Ook veranderde ik in een totaal ander persoon. Ik werd ook alles boos en chagrijnig terwijl dit totaal niet in mijn aard zit en ik nooit boos word. De conclusie was uiteindelijk dat methylfenidaat niet het medicijn voor mij is en ben hierna overgestapt naar Elvanse (lisdexamfetamine) en dat werkt perfect!

Ziekten met de meeste ervaringen

Anticonceptie / zwangerschapspreventie (3062)
Angst & paniekstoornis (2658)
Depressie (2529)
Hoge bloeddruk (1856)
Blaasontsteking (1329)
ADHD (1272)
Acne/puistjes (1160)
Hoog cholesterol (1149)
Slapeloosheid (1128)
Diabetes type 2 (1126)
Migraine (1032)
Zenuwpijn (962)
Stoppen met roken (899)
ADD (887)
Angststoornis (794)
COVID-19 (777)
Astma (734)
Trage schildklier (691)
Epilepsie (682)
Allergie (666)
Depressiviteit (618)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.