Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met YAZ 24+4

148
meningen

YAZ 24+4

ethinylestradiol / drospirenon

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
blaasontsteking urineweginfectie migraine

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Anticonceptie-pil heeft effect op emotie, maar hoe?

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt".

Estrella Montoya, biopsycholoog (23-01-2020)

1

YAZ 24+4

04-11-2011 | Vrouw | 40
ethinylestradiol / drospirenon
Anti-conceptie, vermindering bloedverlies
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heel erg misselijk, pijn in de maag, braken, boeren, intens moe, zweten en afwijkende lever-functiewaarden, 6weken doorbraak-bloeding. Doordat ik zo misselijk was, totaal geen eetlust maar ook veel te kort drinken. Er kwam niks in en heel moe. Tot overdag slapen aan toe, raakte ziek thuis van mijn werk. Had eerst niet in de gaten dat het door de pil kwam. In het begin dach[lees meer...]t ik zeker een buikgriep maar na een paar weken toch maar naar de dokter. Na bloedonderzoeken kwam uit dat mijn leverfunctie al meer daalde. Na echo van buik en maagonderzoek, uiteindelijk gestopt met de pil en ging opknappende heen, maar conditioneel ben ik er nog niet. Ik heb echt een flinke knauw gekregen van deze pil.
2

YAZ 24+4

26-10-2011 | Vrouw | 16
ethinylestradiol / drospirenon
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik begon een half jaar geleden met het nemen van deze pil voor mijn maandstonden, die heel pijnlijk en lang waren. De tweede maand had ik wekenlang bloedingen, maar die verdwenen. Na een maand begon ik last te krijgen van felle migraine, maar ik linkte dit nog niet meteen aan de pil. Mijn borsten werden 2 cupmaten groter en ik ben ZEER prikkelbaar.
1

YAZ 24+4

14-10-2011 | Vrouw | 39
ethinylestradiol / drospirenon
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik kreeg Jazz naast de Mirena spiraal ivm cystes op mijn eierstok. Wat een ramp! Na 1 strip gestopt. Enorm overprikkeld en giga pijn in mijn benen, rug en bekken. Soort bandenpijn. Ben nog steeds niet de ouwe. Nooit meer deze rotpil!
3

YAZ 24+4

11-10-2011 | Vrouw | 21
ethinylestradiol / drospirenon
Bij vorige pil (Yasminelle) na jaren gebruik plots enorme hoofdpijnen
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik nam hiervoor jarenlang Yasminelle, waarover ik zeer tevreden was. Het laatste jaar van mijn gebruik begon ik echter ondraaglijke hoofdpijnen te krijgen rond te periode van mijn menstruaties. Mijn arts zei dat deze pil bedoeld was om deze hoofdpijnen te bestrijden (door de kortere pilvrije periode). Daar had ze gelijk in: mijn hoofdpijnen zijn voorbij! Lastig is dat mijn[lees meer...] borsten een hele maat groter zijn geworden op een maand tijd, ik ben bijgekomen en mijn libido is heel erg veranderd: ik heb zelden nog zin in seks. Ik zit dus een beetje met een dilemma: qua persoonlijke gezondheid gaat het beter, maar mijn zelfbeeld is er wel heel erg door veranderd. Ik ga nog eens teruggaan naar de arts maar ik weet niet of er iets gaat zijn dat de hoofdpijnen weghoudt en ook mijn andere problemen kan vermijden.
3

YAZ 24+4

10-10-2011 | Vrouw | 44
ethinylestradiol / drospirenon
Anticonceptie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik deze pil nu 2 weken en ben gematigd positief. In de eerste week voelde ik me prima, vorige week ging het wat minder goed: moe, hoofdpijn, pijnlijke borsten, weinig zin in sex en nu is de hoofdpijn nog erger geworden. Ik hoop dat dit niet zo blijft. Ik blijf nog even volhouden. Heb begrepen dat het toch wel 3 maanden kan duren voordat je lichaam aan de pil gewend is[lees meer...]. Heb een tijdlang geen pil geslikt, nu ivm nieuwe relatie weer wel en het is weer even wennen.
3

YAZ 24+4

10-10-2011 | Vrouw | 19
ethinylestradiol / drospirenon
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik het nu al 5 dagen. Mijn acne is weg maar ik heb elke avond buikpijn, misselijkheid en voel me zinloos. ook ben ik misselijk. Stoppen of doorgaan? ik heb al 5 dagen niet geslapen.
1

YAZ 24+4

28-09-2011 | Vrouw | 39
ethinylestradiol / drospirenon
Pms
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik deze pil nu bijna twee weken. Vanaf dag 5 zeer veel maag/darmklachten (maagpijn, soort van diarree, boeren, pijnlijke opgezette darmen). Daarnaast regelmatig licht duizelig. Heb mij al 1 dag ziek moeten melden. Huisarts denkt dat het niet van deze pil komt. Maar ik vind het te toevallig. Begin ook moe te worden en prikkelbaarder. Aan de andere kant ben ik wel minde[lees meer...]r down, de reden waarom ik de pil ging slikken (pms). Ben echt aan het twijfelen, doorslikken en doorzetten in de hoop dat mn lichaam moet wennen en de bijwerkingen verdwijnen?? Of gewoon maar weg ermee....
5

YAZ 24+4

18-09-2011 | Vrouw | 22
ethinylestradiol / drospirenon
Anticonceptie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
ik ben ontzettend tevreden over deze pil. Ik gebruik hem nu bijna een jaar en mijn humeur en huid zijn ontzettend verbeterd sindsdien. De eerste maand had ik wel wat last van kramp maar dat was dan ook het enige. Ik ben nog maar 1 dag ongesteld (was voorheen ook niet veel, 4-5 dagen) en heb verder totaal geen bijwerkingen. Vind daarom het beeld dat geschetst wordt hier [lees meer...]wat onterecht (maar is natuurlijk ook zo dat vooral mensen die zeer ontevreden zijn hierop zullen reageren). Het enige nadeel eraan is de eigen bijdrage, die is nog wel prijzig. Ohja, en mijn vorige pil, stediril 30 smaakte wat lekkerder (suikerlaagje eromheen), dit is gewoon een muf pilletje. (maar minimale klachten dus tov de voordelen die ik eraan heb :))
3

YAZ 24+4

15-09-2011 | Vrouw | 23
ethinylestradiol / drospirenon
Bijwerkingen vorige pil
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heeey Halloowtje allemaal! Ik ben 4 maanden geleden begonnen met de Yaz 24+4 ivm bijwerkingen van mn vorige pil (Microgynon30). Ik had namelijk erg last van terugkerende haaruitval, vocht vasthouden onderbenen, moeheid en verschrikkelijke stemmingswisselingen (snel kwaad op mn vriend en super licht ontvlambaar). In eerste instantie denk je niet meteen aan je anticonsep[lees meer...]tie omdat je het toch al jaren slikt. Ik ben naar mijn huisarts gegaan en die adviseerde mij de Yaz. Ik slik hem nu vanaf mei 2011. Mijn bijwerkingen Yaz 24+4: Maand 1: vaak plassen + puistjes Maand 2: puistjes meer + libido ietsjes minder (is voor mij gelukkig niet zo heel erg) Maand 3: nog steeds puistjes + misselijk af en toe + libido minder Maand 4: vaker ontlasting + misselijk vaker + libido blijft minder dan bij mn vorige pil + ondanks gewichtverlies cellulitis wel verergerd Voordelen: Maand 1: rustiger, geduldiger, minder vocht vasthouden, minder trek in snoep Maand 2: haaruitval minder, relaxter, niet meer explosieve uitbarstingen, 1,5 kg kwijt, meer energie, borsten voller/ronder Maand 3: haaruitval weg, geen gehaast gevoel meer, nog meer energie, geen afscheiding meer van onder Maand 4: ik voel me echt stukken beter dan de andere pil! Puistjes zijn nu ook over. Haaruitval (wat ik het ergste vond) is niet teruggekeerd. Ik ben aardig veranderd qua karakter. Ik voel me minder chaotisch en ben voel me gewoon zoveel beter! Waarschijnlijk is mijn lichaam in de loop der jaren veranderd ofzo en was mijn lichaam gewoon klaar met de hormonen van mn vorige pil. Ik blijf deze pil dus slikken en ben na 4 maanden slikken en doorbijten uiteindelijk toch tevreden.
3

YAZ 24+4

04-09-2011 | Vrouw | 28
ethinylestradiol / drospirenon
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Aan het begin van het gebruik dacht ik dat hij eigenlijk best goed werkte. Ik ben 3 jaar na mijn zwangerschap opnieuw begonnen met de pil. Ik had alleen last van doorbraak bloedingen, in de tijd dat ik hem nu gebruik 1 maand geen bloeding tussendoor gehad. Na de eerste maand was ik even bang dat ik zwanger was. Ik had alle symptomen als bij mijn eerste zwangerschap (z[lees meer...]wanger terwijl ik microchynon 30 gebruikte) ik was misselijk, had last van mijn baarmoeder en was bijzonder emotioneel. Na een week trokken de symptomen weg, maar komen nu elke maand weer terug. Wat erg frustrerend is, en een duur geintje met al die zwangerschapstesten. Het emotioneel zijn dat blijft nu de hele maand. Elke dag word ik verdrietiger, mijn vriend kan niets meer goed doen, zelfs als hij niets doet is het verkeerd. Het wordt nu zelfs zo erg dat ik depressief begin te worden. Zover laat ik het natuurlijk niet komen. Ik ben verder niet zwanger geraakt, ondanks onregelmatig gebruik en regelmatig vergeten in het begin. (Wat ik stiekem wel jammer vind) Maar hij werkt dus wel.
2

YAZ 24+4

28-08-2011 | Vrouw | 36
ethinylestradiol / drospirenon
ONREGELMATİGE CYCLUS
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik kreeg Yazz voorgeschreven van mijn gyneacoloog ivm onregelmatige en snel terugkerende menstruaties. Ik heb vanaf de tweede dag ernstige bijwerkingen gehad, zoals misselijkheid, buikkrampen, diarree, ernstige vermoeidheid, depressieve gevoelens. Deze klachten waren zo aanwezig dat ik niet goed kon functioneren. Ik ben gestart op de eerste dag van mijn menstruatie en blee[lees meer...]f gewoon al die dagen dat ik het heb gebruikt menstrueren. Nu verloor ik nog meer bloed dan voorheen en moest ik daardoor ook nog een ijzertablet gaan gebruiken. Na 12 dagen ben ik gestopt want ik zag er zo het nut niet van in en voelde mij met de dag beroerder worden.
4

YAZ 24+4

25-08-2011 | Vrouw | 23
ethinylestradiol / drospirenon
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na het verdwijnen van mijn libido door oa Microgynon, Trigynon en de Nuvaring, wat een verademing de Yaz. Mijn libido is nog steeds niet op 100% maar al een heel stuk verbeterd. Heb 1 dag per maand pijnlijke borsten en een neerslachtig gevoel, nou dat heb ik er wel voor over. Nooit last gehad van doorbraakbloedingen, vreetbuien of gewichtstoename. Ik voel me meer mezelf e[lees meer...]n al blijft zo'n hormonen pil niet ideaal ik zweer bij de Yaz.
4

YAZ 24+4

20-08-2011 | Vrouw | 24
ethinylestradiol / drospirenon
Anticonceptie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het vervelende aan anticonceptiepillen is altijd dat je niet zeker weet wat de bijwerkingen waren tot je ermee stopt. De veranderingen zijn vaak geleidelijk en tenzij ze enorm heftig zijn merk je het niet gelijk in connectie met de pil. Twee dingen waarvan ik Yaz verdenk is het veroorzaken van hoofdpijn tijdens de stopdagen (of in elk geval sneller hoofdpijn). Daarnaast[lees meer...] ook een redelijke afname in libido. Helaas is het "vocht" in die streek een heel stuk minder sinds ik meer dan een maand aan deze pil zit. Het kan toeval zijn, misschien psychologisch van iets anders, maar ik had het met Microgynon ook al dus ik vermoed dat het Yaz is.
1

YAZ 24+4

13-08-2011 | Vrouw | 29
ethinylestradiol / drospirenon
Anticonceptie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hoi, ik gebruik de yaz 24+4 nu 11 dagen en ik ben moe,prikkelbaar,opgefokt,heb erge stemmingswisselingen,grotere pijnlijke borsten,hoofdpijn,misselijk en last van mijn darmen (lichte vorm van diarree)lucht en gerommel. Zal ik met deze pil doorgaan? Kan dit na 11 dgn? Het liefst gooi ik ze de prullenbak in! Help!!! Van alles geprobeerd wat nu?
2

YAZ 24+4

16-06-2011 | Man | 24
ethinylestradiol / drospirenon
Endometriose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik weet nog niet zo erg lang dat ik endometriose heb. Ik was gestopt met anticonceptie omdat ik veel bijwerkingen had (Meliane, Yasmin). Hierdoor werd mijn endometriose erger en moest ik weer aan de pil. Na microgynon geprobeert te hebben (migraine, buikpijn etc) is door mijn gyn Yaz voorgeschreven. De eerste maand was ik tevreden. Nu totaal niet meer. Ik gebruik de pil nu[lees meer...] bijna drie maanden en wordt gek van de bijwerkingen. Komen ze: pijnlijke borsten en cystes in borst, misselijkheid en braken, moe, slecht slapen, duizelig, 5 kilo aangekomen, geen libido meer, pijn bij vrijen (als het al gebeurt), acne wat ik nooit gehad heb trouwens, migraine voor ik ongesteld moet worden en vreetbuien. Ik ga mijn gyn vragen of ik misschien toch maar weer iets anders mag proberen, ben er echt ziek van en wel een beetje klaar mee.
2

YAZ 24+4

31-05-2011 | Vrouw | 25
ethinylestradiol / drospirenon
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik deze pil nog maar 11 dagen, maar ik heb er niks dan last mee. Zonder pil duren mijn regels ongeveer 5 dagen, nu zit ik er al 11 dagen mee! Ze stoppen gewoonweg niet! De laatste dagen ben ik ook heel moe. Eerst dacht ik dat ik niet genoeg sliep, maar na het lezen van al deze reacties begin ik te denken dat het misschien wel van die Yaz komt... Morgen eens naar de[lees meer...] dokter bellen en om een andere pil vragen, want deze lijkt niet te werken voor mij!
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2330) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1384) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1212) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1139) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (950) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (823) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (771) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (767) - Epilepsie
Mirtazapine (662) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (657) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (642) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (639) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (621) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (599) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (588) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (542) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (495) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (483) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (471) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (432) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (428) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.