Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

24
meningen

Escitalopram

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (153 meningen)
Angst & paniekstoornis (147 meningen)
Angststoornis (66 meningen)
Chronische depressie (17 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (8 meningen)
Bipolaire stoornis (5 meningen)
Psychische klachten (4 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Escitalopram bij depressie

K. Triesscheijn (22-08-2018)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
4

Escitalopram

11-04-2018 | Man | 64
escitalopram (20mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Dit spul werkt.....Een zegen voor mensen met een B.O.... Eindelijk slaap...... rare dromen......
4

Escitalopram

27-03-2018 | Vrouw | 27
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Burn-out met depressieve symptomen
4

Escitalopram

06-03-2018 | Vrouw | 40
escitalopram (20mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Fysieke en mentale uitputtingsdepressie met chronische migraine tot gevolg was de diagnose die ik meekreeg. Ook heb ik ADHD en kenmerken van ASS dewelke sowieso al zorgden voor emotionele instabiliteit. Ik kreeg Escitalopram voorgeschreven na te veel last van blijvende en verergerende bijwerkingen van de vorige medicatie (Welbutrine) Begonnen met 10mg en na ongeveer een[lees meer...] half jaar verhoogd naar 20mg. Na een jaar was de werking wel wat geminderd maar in combinatie met Melatonine (3mg) is het voor mij tot op heden nog steeds perfect.
2

Escitalopram

06-08-2017 | Vrouw | 59
escitalopram (20mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Toen ik aan de ad begon kreeg ik lexapro voorgeschreven maar een aantal jaren geleden werd er door de apotheek doorgegeven dat ik geen lexapro meer zou krijgen, maar escitalopram. Dit is de werkzame stof en wordt door de verzekeraar vergoed. Na een tijd begon ik het erg warm te krijgen bij lichamelijke inspanning en weet dit aan het feit dat ik in de leeftijd was voor de o[lees meer...]vergang. In de jaren hierna is dit zo gebleven tot er iemand zei is dit niet van jou ad. Nu ik hierover nadenk is dit pas gekomen na de verandering. Is het mogelijk dat beide producten wel dezelfde werkzame stof hebben maar toch anders zijn? Voor de rest is het met mij prima alleen dat warm hebben/zijn is reuze vervelend aan het worden.
5

Escitalopram

06-04-2016 | Vrouw | 55
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Heb best wel mijn bedenkingen gehad om het middel te gaan gebruiken, maar kreeg de stress niet uit mijn lijf, kreeg paniekaanvallen en sliep nauwelijks meer. Ben begonnen met de eerste week 5 mg, toen een paar dagen 7.5 mg en sinds 5 dagen 10 mg. Merkte na een paar dagen de stress al minder worden en ben het nu zo goed als kwijt. Het piekeren is ook al aanzienlijk minder [lees meer...]geworden, een heerlijk gevoel om af en toe een leeg hoofd te hebben. Ik kon niet meer zonder slaaptabletten in slaap komen, heb deze afgebouwd en slaap nu binnen het half uur, ben nog wel een keer wakker, maar slaap dan ook weer verder en wordt 's morgens uitgerust wakker. De eerste 2 dagen ben ik wat raar in mijn hoofd geweest en had vergrote pupillen, maar was goed te doen. Toen ik naar 10 mg ging, ben ik 2 dagen aan de diarree geweest. Ben heel blij dat ik uiteindelijk met de medicijnen begonnen ben.
4

Escitalopram

15-04-2015 | Vrouw | 21
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Eind augustus ben ik gestart met het nemen van escitalopram omwille van angsten en terugkerende burn-outs. Zelf had ik ook zelfmoordgedachten waardoor ik op eigen initiatief hulp gezocht heb bij een psycholoog. Vorige maand was mijn laatste gesprek bij de psycholoog. Ik ben ongeveer 3 jaar in begeleiding geweest bij (verschillende) psychologen. Zij vertelden me vaak dat ik[lees meer...] een sterk persoon was, omdat ik op verschillende manieren een oplossing van het probleem zocht. Vandaar dat medicatie eerst niet aan de orde was. Uiteindelijk ben ik zelf met de vraag omtrent medicatie naar mijn psycholoog gestapt, omdat ik het gevoel had, ondanks mijn inzet, dat ik niet vooruitging. De psycholoog stemde ermee in, dus ben ik naar mijn huisarts gestapt. Zij schreef escitalopram (10 mg) voor. Ik ben er zeer tevreden over. Mijn stemming is drastisch verbeterd, ik voel mij blijer, vrijer, maak mij minder zorgen, ... . De angsten zijn verminderd, in sommige gevallen kunnen ze wel nog optreden. Daarvoor ben ik nog eens terug gegaan naar mijn huisarts. Zij heeft toen een hogere dosis (15 mg) voorgeschreven. Hiervan had ik als bijwerking, dat ik telkens verward wakker werd. Tijdens de dag werd dit wel terug minder. Ik heb ongeveer 3 à 4 weken deze dosis genomen en daarna hebben we samen besloten om terug over te gaan naar 10 mg, waar ik geen bijwerkingen ervaar, ook niet de eerste paar weken bij het innemen ervan.
1

Escitalopram

01-03-2015 | Vrouw | 50
escitalopram (15mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Begonnen met 10 mg in januari 2015 geen effect nu 15mg geen effect.
3

Escitalopram

02-12-2014 | Vrouw | 54
escitalopram (20mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Vanaf oktober 2013 werd ik depressief. Dat ging met ups en downs. Toen ik de ziekte van pfeifer kreeg ging ik pas goed door de knieën en huilde alles "om niks" bij elkaar, zocht hulp bij de ggz. Toen ik in sept. aangaf het liefst dood wilde, besloot de hulpverlener een brief aan de huisarts te schrijven met het verzoek mij medicatie voor te schrijven. Het begon met 10 mg. [lees meer...]Escitalopram. Vervelende bijwerking als hoofdpijn, erg trillen van binnen en oorsuizen en een lamgelegd wat gevoelens betreft en totaal geen zin in sex. nu ben ik verhoogd naar 20 mg en gebruik het nu een week. De hoofdpijn heb ik niet meer, de rest nog wel en ik heb het idee dat het weer erger wordt. Wil het nog even aanzien, anders terug naar de huisarts.
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2319) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1341) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1207) - Cholesterol
Paroxetine (1181) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1080) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (931) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (905) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (873) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (809) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (761) - Epilepsie
Metoprolol (758) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (636) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (626) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (623) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (617) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (610) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (589) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (582) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (574) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (525) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (465) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (463) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (452) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (425) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (419) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.