Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Mirtazapine

667
meningen

Mirtazapine

mirtazapine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
gewichtstoename agressie lusteloos verhoogd cholesterol opgewonden koud nachtelijk zweten overgewicht gespannen chronische vermoeidheid eetbuien

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (212 meningen)
Chronische depressie (22 meningen)
Postnatale depressie (2 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (2 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Mirtazapine

Bojan Nikolik (14-04-2015)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Mirtazapine

28-01-2024 | Vrouw | 53
mirtazapine (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben nu 5 weken gestopt met Mirtazapine. De eerste 2 weken alles ok. Maar vanaf week 3: veel pijn in de onderbenen, jeuk over hele lichaam, hele dagen misselijk....en dat duurt nu al 3 weken. Tegen een uur of 6 s avonds ga ik mij beter voelen en heb ik nog een paar normale uurtjes. Ik heb al vaak gedacht: ik neem het middel terug in want het werkte wel. Alleen de sterke [lees meer...]gewichts toename is een grote struikelblok. Dus ook ik ben nog steeds in dubio.
3

Mirtazapine

27-01-2024 | Vrouw | 38
mirtazapine (7,5)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik sinds 10 dagen 7,5 mg mirtazapine. Voorgeschreven door mijn psychiater. Enige bijwerkingen die ik heb zijn abnormale dromen en toegenomen eetlust. Niet bepaald fijn met mijn overgewicht. Op advies moest ik beginnen met 7,5 mg aangezien ik erg gevoelig reageer op bijwerkingen. Over een week word het opgehoogd naar 15 mg . 7,5 mg is gewoon te weinig. [lees meer...] De startdosis is ook 15 mg. Dus dan zal het wel iets moeten gaan doen qua werking. Ik hoop dat het slapen over 3 weken beter gaat!
3

Mirtazapine

27-01-2024 | Vrouw | 38
mirtazapine (7,5mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb enorm last van piekeren en de laatste jaar last van slapeloosheid. Ik had eerst Zoloft maar vanwege de heftige bijwerkingen en ik ook erg gevoelig ben voor bijwerkingen, hiermee gestopt. Met mijn psychiater contact gehad en hij heeft mij Mirtazapine 7,5 mg voorgeschreven omdat ik anders bij een te hoge dosering weer meer last van bijwerkingen kan krijgen. [lees meer...]Ik zit nu 10 dagen op de Mirtazapine. Echt enorm veel last van abnormale dromen en wat toegenomen eetlust. Niet zo fijn met mijn overgewicht. Ik zelf weet wel zeker dat 7,5 te weinig is om beter te slapen, omdat 15 mg officieel de start dosering is. Ik moet het nu nog een week in nemen en dan word het opgehoogd naar 15 mg. Ik ga ervanuit dat het dan wel helpt. Hopelijk zijn de abnormale dromen minder. Opzich niet een vervelende bijwerking, als het slapen maar goed gaat zal mij al enorm veel helpen.
1

Mirtazapine

25-01-2024 | Man | 62
mirtazapine (15mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Slechte ervaring met dit medicijn. Zou helpen tegen ptss maar kreeg weer veel nachtnerries. Dus ipv hulp is het een vijand gebleken dit medicijn
1

Mirtazapine

24-01-2024 | Vrouw | 63
mirtazapine (7,5)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Eerste gebruik ging goed, tweede en opeenvolgende nachten erge nachtmerries.
4

Mirtazapine

11-01-2024 | Vrouw | 70
mirtazapine (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds ik mirtazapine gebruik is mijn gewicht gestaag omlaag gegaan.(15 kilo in 7 jaar) Medisch ben ik helemaal binnenste buiten gekeerd en zijn er geen afwijkingen gevonden. Gewichtsafname staat niet vermeld als bijwerking en wordt bij navraag ook onwaarschijnlijk geacht. Ik ben daar niet zo zeker van!
2

Mirtazapine

03-01-2024 | Vrouw | 50
mirtazapine (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik neem nu een week emergon maar ondervind nog geen effect. Gaat het nog werken? Zijn er mensen die een positief effect hebben en hoelang heeft het geduurd?
5

Mirtazapine

26-12-2023 | Vrouw | 52
mirtazapine (45mg)
Postnatale depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben zeer tevreden ovemijn medicatie
5

Mirtazapine

24-12-2023 | Vrouw | 35
mirtazapine (15mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het werkt heel goed tegen slaapproblemen. Mijn slaapproblemen zijn ontstaan na een burn out. Je hebt niet steeds meer nodig om hetzelfde effect te hebben zoals bij slaapmiddelen. Ik gebruik het 1 of twee keer per week. Ook bv nadat een nacht slecht heb geslapen gebruik ik het en heb ik het achter de hand.
4

Mirtazapine

16-12-2023 | Man | 58
mirtazapine (15mg/ml)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na maanden nachten achter elkaar niet slapen en allerlei slaapmiddelen gebruikt die kort werkten en me daarna nog verder van mezelf vandaan brachten en ik ondertussen angst en paniek heb ontwikkeld. Aan dit alles gingen 7 keer verhuizen binnen een jaar door omstandigheden vooraf. Dit door scheiding uit een zeer toxische relatie van bijna 30 jaar. Afgelopen maart kreeg ik M[lees meer...]irtazapine 7,5 mg voorgeschreven om weer te kunnen slapen en de hoeveelheid oxazepam af te bouwen. Het slapen werd daardoor weer hersteld. En ik zit momenteel op een lagere dosering oxazepam maar nog steeds teveel en te lang. Voor de angst en paniek heb ik 20 mg Fluoxetine voorgeschreven gekregen ook in de hoop de oxazepam te verminderen. De Fluoxetine gebruik ik nu 3 maanden en de paniek is enigszins onder controle maar nog steeds in combinatie met de oxazepam. Zodra ik minder oxazepam neem krijg ik heel veel lichamelijke klachten en voel me zeer onrustig en gespannen. Ook neem ik de oxazepam in na de MIrtazapine anders kom in niet in slaap. Wel voor de nacht heb ik die kunnen afbouwen van 3,5 oxazepam 10 mg naar 2 oxazepam 10 mg. Overdag zit ik op ongeveer 2 oxazepam soms wat meer. Probleem daarmee is dat de werking steeds korter wordt.
1

Mirtazapine

12-12-2023 | Vrouw | 37
mirtazapine (15mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik lees hier veel over mirtazepine als slaapmiddel, maar als nare bijwerking veel aankomen en veel eetlust.Er zijn 2 andere middelen die ook goed werken als slaapmiddel en niet deze bijwerking hebben: quetiapine en promethazine. Ikzelf gebruik al 8 jaar quetiapine 25 mg/12.5 mg als slaapmiddel en dit werkt nog steeds prima, en in deze lichte dosis geen bijwerkingen zoals a[lees meer...]ankomen. Quetiapine is een antipsychotica met offlabel in lage dosis slaapmedicijn(antihistamine werking zorgt voor slaap), prometazine is een antihistamine. Beide middel werken top als slaapmiddel, niet verslavend en vanwege de lage dosis geen bijwerkingen. Proberen waard ipv mirtazepine!
2

Mirtazapine

04-12-2023 | Man | 58
mirtazapine (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Begonnen met 15mg. Gelezen dat onder de 30 mg vooral de sederende werking overheerst dus in overleg met de arts de dosering verhoogd naar 30. Vanaf 30mg gaat het middel de antidpressieve werking krijgen. Nu echter moet ik na 4 weken weer oxazepam gebruiken om rustig te worden, iets waar ik bij 15 mg geen behoefte meer aan had. Ik ga weer terug naar 22,5mg (1½ tablet). Moc[lees meer...]ht dit afdoende blijken dan hou ik 22,5 aan, anders na 2 weken terug naar 15mg. Liever ben ik duf van Mirtazapine dan van oxazepam omdat de laatste verslavend is en daar pas ik voor. Ik heb mijn huisarts overigens als meerdere malen gevraagd om een ander medicijn van Mitrazapine. Als arts is hij hier terughoudend in omdat ik echt eerst 6 weken moet doorzetten alvorens te gaan wisselen met medicatie aangezien dit dan weer onnodig onrust gaat geven. Iets wat je met een depressie nu net niet wil natuurlijk
2

Mirtazapine

24-11-2023 | Vrouw | 49
mirtazapine (30mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb gisteren 30mg gekregen voor ernstige slapeloosheid. Ik gebruikte 10 jaar Lorazepam maar nadat wederom het merk was veranderd deed het niets meer. Maar 30mg van deze is teveel. Ik heb na 12uur mijzelf moeten dwingen mijn bed uit te komen en ik kan niet normaal functioneren. Ik ga het vannacht met een kwart (7,5) proberen.
4

Mirtazapine

04-11-2023 | Vrouw | 62
mirtazapine (15mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
7 jaar geleden Mirtazapine gekregen na sterfgeval bij geen eetlust meer. Huisarts heeft niet gezegd dat dir anti deprasiva was. Hij zei neem dit pilletje en je zal vlug terug kunnen eten. En inderdaad was wonderpilletje voor mij. Na een aantal maanden ben ik gestopt (nog steeds niet wetende dat dit antidepresiva was) maar al vlug was ik enorm misselijk en ben ik zo terug[lees meer...] begonne tot 1/4 tabletje dit heb ik dus met ups en downs 7 jaar genomen. Nu ben ik bij andzere huisarts en die heeft samen met mij afbouwplan opgesteld. De eerste poging ben ik tot 2 mg keraakt maar toen weer enorm misselijk , en ben toen terug 7.5mg gaan gebruiken. De klachten waren snel over. Nu sinsd enkele maanden terug aan t afbouwen en zit nu terug op 2 mg en weer enorm misselijk, maar deze keer wil ik echt volhouden. Heeft iemand soortgelijke ervaring dat geeft misschien moed. Wou dat ik hier nooit aan begonnen was zo moeilijk om ervan af te komen.
5

Mirtazapine

16-10-2023 | Vrouw | 46
mirtazapine (15mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na lang slecht te hebben geslapen (na mijn burn out niet meer goed gekomen) Slik ik nu sinds 4 weken Mirtazipine. De huisarts had 15 mg voorgeschreven maar ik las o.a. op dit forum dat 7.5 mg beter werkt tegen slapeloosheid. Na 1 dag 7,5 mg te hebben geslikt voor het slapen gaan, voelde ik me heel raar de volgende dag. Diezelfde avond 1/4 de pil van 15 mg genomen (pillen[lees meer...] splitter bij apotheek gekocht) en dat werkte geweldig! Slik nu iedere avond voor het slapen gaan 1/4 pil en dat werkt uitstekend. Lig niet meer wakker snachts! Ik droom alleen wel veel meer dan voorheen. Ik ben 1,5 kg aangekomen door toegenomen eetlust. Probeer wel op te letten want wil niet nog meer aankomen door dit medicijn. Ik ben super tevreden en raad iedereen dit middel aan die slecht slaapt. Begin laag en kijk wat het doet. De huisarts wilde dit al veel eerder voorschrijven maar ik vind dat ik het zelf moest kunnen en was erg bang door alle slechte verhalen rondom bijwerkingen. Als je twijfelt, gewoon proberen! Je kunt altijd stoppen als het niet bevalt. Oja ben wel een beetje duf overdag maar ik hoop dat dat uiteindelijk wegtrekt.Ik rij gewoon auto en drink ook een paar lekkere wijntjes in het weekend. Gaat prima!
1

Mirtazapine

25-09-2023 | Man | 55
mirtazapine (15mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gekregen om in te slapen, maar weet niet meer of ik het moet houden. Problemen bij afbouwen. Veel last van angst en paniek, maar psych zegt dat dat ook door de depressie kan komen.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1215) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (956) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (647) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (505) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.