Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

529
meningen

Mirtazapine

mirtazapine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (175 meningen)
Chronische depressie (14 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)
Obsessieve-compulsieve stoornis (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Mirtazapine

Bojan Nikolik (14-04-2015)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry 2019, 18 (3) (11-09-2019)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

4

Mirtazapine

28-05-2019 | Man | 23
mirtazapine (30mg)
Depressie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Gebruik nu +- 6 weken Mirtazapine 30mg vóór het slapen gaan rond half 10. Uurtje later kan ik goed slapen. Nadeel is dat ik heel erg vermoeid ben de volgende dag. Omdat ik het consistent moet slikken ivm depressieve klachten ben ik dus eigenlijk altijd ernstig vermoeid. Depressieve klachten nemen af en voel me iets beter. Heb nog steeds soms het gevoel van leegte maar [lees meer...]beter te handelen als voorheen.
5

Mirtazapine

25-05-2019 | Vrouw | 45
mirtazapine (7,5mg)
Migraine
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik kreeg dit omdat ik veel piekerde en dan niet in slaap kon komen. Ik gebruik een hele lage dosering, 7,5 mg. Daar slaap ik goed op, heb rust in mijn hoofd en heb nauwelijks last van bijwerkingen, alleen wat gewichtstoename. Hogere dosering gaf vervelende bijwerkingen. Ik heb vanaf de puberteit altijd migraine gehad. Vaak 2x per maand icm cyclus. De laatste jaren werd dit[lees meer...] wel 6x per maand. Gebruikte veel imigran en later fromirex. Prettige bijkomstigheid van mirtazapine is dat ik nu geen migraine meer heb. Dit gebeurde langzaamaan gedurende een maand of 6. Toen viel me op dat ik steeds minder hoofdpijn had. Heb nu rond de menstruatie wel wat hoofdpijn maar zet niet door naar migraine. Heb al 6 maanden geen triptanen meer nodig!!!
4

Mirtazapine

22-05-2019 | Man | 64
mirtazapine (15mg)
Chronische depressie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Combinatie met 30mg/dag fluoxetine. Mirtazapine omdat ik destijds ernstige slaapproblemen had. Ik sliep ook niet met slaappillen. Met mirtazapine slaap ik weer uitstekend.
3

Mirtazapine

20-05-2019 | Vrouw | 66
mirtazapine (15mg/ml)
Depressiviteit
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 2
Depressie
3

Mirtazapine

20-05-2019 | Vrouw | 45
mirtazapine (30mg)
Depressie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Bij start altijd aanpassing van het lichaam, dus meer bijwerkingen(droge mond, duizelig, moe). Na 3 weken, weinig. Werkt bij aanvang sterk, dus eerst een halfje. Je valt snel in slaap en slaapt echt wel dieper en langer, 8u met klok en 10u in het weekend. Ik ben overdag ook een pak rustiger, minder stress gevoel, alles gaat trager dus voor mij, beter. Maar ook veel minder[lees meer...] zin in beweging. Meer eetlust en veel kunnen eten zonder voldaan gevoel samen met trager en minder bewegen= bijkomen. 25 kg erbij en de maat was voor mij "vol"☺na 10 maanden. Dus nu, (na afbouw halfje, 10 dagen)minder diep slapen, ben wel moe en val goed in slaap, neem 3mg melatonine in de plaats (1u voor slapen gaan) En hoop dat ik me binnenkort terug beter in mijn lijfje voel (letterlijk) en meer ein heb in bewegen. Voor mensen die zich goed kunnen beheersen op eet vlak/ wat mogen bijkomen. Ideaal om rustiger te zijn overdag en goed te slapen.
1

Mirtazapine

20-05-2019 | Vrouw | 59
mirtazapine (15mg/ml)
Depressie
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik slik paroxitine 30mg per dag, en omdat ik niet goed kon slapen heb ik van de ha mirtazapine gekregen. Voor het naar bed gaan moet ik van 15mg de helft innemen. Dit dus nooit meer! Geslapen heb ik die nacht maar was onder een soort narcose de volgende dag. Ik werd hier zo angstig van....de volgende avond de helft van de 7 1/2mg ingenomen. Volgende dag weer hetzelfde...[lees meer...]. Gisteravond niks meer ingenomen en vandaag gaat redelijk goed. Voor mij geen mirtazapine meer.
1

Mirtazapine

04-05-2019 | Man | 29
mirtazapine (15mg)
Psychose
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 1
deze medicijn werkt niet !
3

Mirtazapine

03-05-2019 | Vrouw | 25
mirtazapine (15mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik gebruik nu sinds 4 weken mirtazapine vanwege erge slaapproblemen. Ik heb al jaren last van PDS, echter kon ik hier niet mee omgaan en is dit psychisch doorgeslagen. Het begon bij piekeren, dat sloeg door tot niet slapen waardoor ik steeds meer aftakelde. Na vele therapieën toch besloten om aan de mirtazapine te gaan. Voor het slapen is dit echt een super middel! Ik sl[lees meer...]aap weer heerlijk in en slaap weer rond de 8 a 9 uur per nacht. De bijwerkingen zijn inderdaad een stukje minder.. erg moe overdag, hoofdpijn en duizelig. Echter kwam hier na 3 weken ook bij dat mijn buikklachten nog erger werden (nog meer dan ik al had).. ik heb haast geen eetlust, mijn buik is helemaal opgezwollen en word heel snel misselijk. Heeft iemand hier ervaringen mee?
5

Mirtazapine

27-04-2019 | Vrouw | 33
mirtazapine (7,5)
Bovenmatige slaperigheid
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 3
Al vroeg in mijn zwangerschap raakte ik van het een op andere moment compleet slapeloos. Ik kampte daarvoor al met lichte paniek en-angstgevoelens maar die werden zwaar versterkt door de grote hormonale verandering. Ik heb na de bevalling nog heel veel kast gehad van slapeloosheid, wat midden in de nacht leidde tot heftige paniekaanvallen. Ik ben na de bevalling vrij snel[lees meer...] aan mirtazapine begonnen maar het duurde zeker dik 2 maanden tot het ging werken. Ik heb dat meer gelezen hier. Geef het dus tijd. Want nu slaap ik zo diep, dat het lijkt alsof m'n lichaam al dat slaapgebrek inhaalt. En als ik het een avond niet gebruik slaap ik gelijk slecht. Van bijwerkingen heb ik totaal geen last. Ik heb veel zooi voorgeschreven gekregen van m'n psych. Maar alleen de mirta is voor mij het aardigst. Geen gekke psychische of lichamelijke bijwerking. Maar nogmaals: geef het tijd!
5

Mirtazapine

07-04-2019 | Man | 61
mirtazapine (15mg/ml)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 4
ik heb veel last gehad van angst en paniekaanvallen doordat ik in 2011 mijn derde hartinfarct kreeg, was het vertrouwen in mijn lichaam weg. Temeer omdat ik een piekeraar ben, dat heb ik al sinds mijn jeugd . Mijn huisarts schreef dit middel voor en het werkt bij mij uitstekend. Vlak voordat ik ga slapen en een pilletje of een gedeelte daarvan inneem lees ik eerst nog zek[lees meer...]er een half uur of langer, en ben ik verzekerd van een goede nachtrust. Moet ik wel zeggen aan diegene die dit middel ook slikken en binnenkort hun rijbewijs moeten verlengen geef ik het advies om niets over dit middel te vermelden in de gezondheidsverklaring. Ik heb mijn eigen ruiten ingegooid om dit te vermelden. Sinds oktober vorig jaar 2018 zit ik in die mallemolen van het CBR. Alle papieren gekopieerd en aangetekend opgestuurd, zelfs een brief naar de minister van Infrastructuur en Waterschap, Louw sjoege! NU moet ik het medicijn in blijven nemen en 15 april moet ik naar Groningen voor een neurologisch onderzoek en rijtest in een simulator. Alle kosten zijn voor eigen rekening. Kosten €200 test, Treinreis retour voor mijn vrouw en ik €106, plus de nodige kosten van de gezondheidsverklaring etc, dik €600. Men is GEWAARSCHUWD!!!
1

Mirtazapine

03-04-2019 | Vrouw | 35
mirtazapine (15mg/ml)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 1
Ik heb 7 jaar gebruikt. Ik was overspannen Daarna met psychiater na 7. 5 mg. In overleg net huisarts sinds maart een kwart per nacht toen al last van duizilig raar hoofd. Ik nu gestopt maar veel last van ontwenning verschijnselen slaap niet in gebruik nu thee met valeriaan of melk met anijs. Hoeveel weken kan zo iets duren is moeilijk maar ik zet door ik kan het wie h[lees meer...]eeft er ervaring mee?
2

Mirtazapine

02-04-2019 | Vrouw | 28
mirtazapine (15mg)
Vertraagde maaglediging
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Het heeft maanden geduurd voordat het daadwerkelijk werkt. Ik slik het in verband met de pijn die mijn vertraagde maaglediging met zich meebrengt. De vermoeidheid neemt niet af, ik slaap minimaal 9 uur per nacht en heb moeite met opstaan. Daarnaast ben ik 10 kilo aangekomen omdat je verschrikkelijke honger krijgt. Mijn emoties worden eveneens afgevlakt door deze medicatie.[lees meer...] De pijn is weg, maar de bijwerkingen zijn gigantisch.
3

Mirtazapine

24-03-2019 | Vrouw | 45
mirtazapine (15mg/ml)
Slapeloosheid
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik gebruik sinds 2,5 maand Mirtazapine voor m'n slapeloosheid. Ik ben 5 jaar verslaafd geweest aan de benzo's en de Mirtazapine heeft de benzo's goed kunnen vervangen. Helpt me goed voor het slapen maar heb wel erg last van de bijwerking moeheid. Ik heb een stofwisseling van een slak, daardoor erg moe en kan erg slecht mijn bed uitkomen. Ben vaak prikkelbaar terwijl ik van[lees meer...] nature een vrolijk persoon ben. Ik ben 4 kg aangekomen door de Mirtazapine want door de moeheid ga je meer eten. Dus streng zijn voor jezelf, echt op je eten letten en sporten. Helaas kan ik niet sporten want ook al sport ik 's ochtends, dan slaap ik daar heel de nacht niet van want daar krijg ik juist teveel energie van. Ik blijf voorlopig Mirta slikken want liever dit dan niet slapen. Het liefste zou ik een ander middel nemen waarvan je niet zo overdreven moe wordt en niet aankomt maar dan kom je toch weer op de benzo's uit en voor mij dat nooit meer.
2

Mirtazapine

20-03-2019 | Vrouw | 63
mirtazapine (30mg)
Chronische depressie
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik ben hooggevoelig en altijd last gehad van mijn emoties en depressie. Totaal geen last van bijwerkingen maar het helpt mij niet echt tegen depressie
4

Mirtazapine

15-03-2019 | Vrouw | 38
mirtazapine (30mg)
Depressie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik ben Mirtazapine gaan gebruiken door depressie en slaapproblemen. Ik gebruik het nu ruim 3 maanden, ik neem het medicijn voor slapen gaan in en slaap er ontzettend goed door. Helpt bij mij ook de depressie te verminderen dus daar ben ik tevreden over. Nadeel is dat ik 7 kilo ben aangekomen in ruim 3 maanden tijd, meer eetlust van gekregen. Kom s'ochtends moeilijker ui[lees meer...]t bed en grote nadeel is de vermoeidheid en sufheid gedurende de dag ( daarom neem ik al vroeg op de avond dit medicijn in) ook ben ik afgevlakt in mijn emoties. Ben wel tevreden over Mirtazapine maar de vermoeidheid overdag is echt wel vervelend.
4

Mirtazapine

10-03-2019 | Man | 78
mirtazapine (15mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 3
Heb hartfalen en wordt daarvoor behandeld door de cardioloog en in juni j.l. een herseninfarct gehad. Liep in de nacht veel buiten , voelde me dan benauwd en angstig. Ook heb ik centraal apneu en slaap daardoor slecht. Ben onder behandeling bij Sein in Zwolle door een longarts Slaap met een apneuapparaat. De psycholoog heeft in samenspraak met de huisarts Mirtazapine 15mgr[lees meer...] voorgeschreven . Kreeg van het merk Sandoz. Bij niet leverbaar apotheek kreeg ik van het merk Aurobinda, wat niet hiel , de huisarts heeft van het merk Sandoz verplicht een melding gemaakt aan de apotheek. Slaap wel beter maar met onderbreking van 3 keer om te plassen. Kom van de mirtazapine niet meer af.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2183) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1154) - Cholesterol
Champix (1090) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1049) - Depressie - antidepressiva SSRI
Citalopram (1028) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (851) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Sertraline (846) - Depressie - antidepressiva SSRI
Tramadol (816) - Pijn - morfine-achtigen
Venlafaxine (809) - Depressie - antidepressiva overig
Omeprazol (739) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (695) - Epilepsie
Metoprolol (661) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (638) - Depressie - antidepressiva overig
Metformine (553) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (547) - Anticonceptie - eenfase
Amitriptyline (538) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (537) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Mirtazapine (529) - Depressie - antidepressiva overig
Amoxicilline (500) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Lexapro (485) - Depressie - antidepressiva SSRI
Wellbutrin XR (467) - Verslavingsziekten
Concerta (454) - ADHD - psychostimulantia
Implanon (hormoonimplantaat) (445) - Anticonceptie - overig
Furabid (414) - Antibiotica - urineweginfectie
Roaccutane (410) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (399) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Diclofenac (392) - Pijn
Crestor (389) - Cholesterol
Ritalin (384) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (381) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.