Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

4
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening
Bij  DysthymieX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (473 meningen)
Angst & paniekstoornis (342 meningen)
Angststoornis (194 meningen)
Chronische depressie (61 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (22 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Psychische klachten (9 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1
5

Citalopram

13-08-2022 | Vrouw | 61
citalopram (20mg)
Dysthymie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Slik nu al 3 maanden 20 mg. Letterlijk vanaf de 1e dag voelde ik me beter. Het heeft mijn leven gered. Geen bijwerkingen , ook niet na het ophogen tot 20 mg (na 2 weken). Ik voel me na zeker 10 jaar ellende weer normaal: een neutrale "basis-stemming" en snap nu eindelijk hoe andere mensen zich voelen! Het is alsof ik uit de hel ben teruggekeerd! Ik zou het iedereen die me[lees meer...]t depressie of dysthymie kampt aanraden, schroom en wacht niet te lang; de bijwerkingen hoeven er dus niet te zijn en de kwaliteit van je leven gaat er zó op vooruit! DIt middel blijf ik mijn hele leven slikken, nooit meer wil ik er van af.
5

Citalopram

04-08-2021 | Vrouw | 50
citalopram (20mg)
Dysthymie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
De kwaliteit van leven is 100% verbeterd sinds ik citalopram slik. Slik sinds 2010 dit medicijn en dank god op mijn blote knieën. Het leven doet geen pijn meer, ik ben stabieler, gooi niet meer iedere paar jaar mijn hele leven overhoop, zak niet steeds weg in een onmetelijk pijnlijk zwart gat, ook wel de hel genoemd. Als ik het eenvoudig wil uitleggen zeg ik: mijn licha[lees meer...]am kan niet zelf de balans vasthouden tussen stofjes die de stemming reguleren. Met het medicijn wel. Net als een diabetespatiënt, die heeft ook externe hulp nodig om zn glucose te reguleren. Zo simpel ligt het voor mij persoonlijk.
5

Citalopram

16-06-2018 | Vrouw | 53
citalopram (10mg)
Dysthymie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb vanaf mijn jeugd periodes waarin ik mij meer of minder depressief voel. Jaren geleden de diagnose dysthyme stoornis gehad. Sinds ik Citalopram gebruik (ongeveer twee jaar) heb ik er nog zelden last van. Natuurlijk blijven er ups en downs, maar op een 'normale' manier, niet meer zo uitzichtsloos en machteloos. Ik ben zo blij dat ik dit middel gebruik. Ik heb geen las[lees meer...]t van bijwerkingen gehad (ik ben daar in het algemeen niet zo gevoelig voor).
4

Citalopram

07-02-2018 | Vrouw | 29
citalopram (20mg)
Dysthymie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Waarschijnlijk heb ik een genetische aanleg voor depressie en angstklachten. Als kind al veel last van angsten en altijd een onrustige slaper geweest. Sinds 6 jaar toename van depressieve klachten en angstklachten. Ondanks meerdere therapieen en het veranderen van mijn leefstijl (regelmatig sporten, minder alcohol/drugsgebruik, goed netwerk van vrienden/familie, leuke ba[lees meer...]an, nieuwe studie begonnen) bleven mijn klachten aanhouden. Slecht slapen, angstklachten kwamen bij tijd en wijle en somberheid kwam zonder aanleiding de kop op steken. Veel concentratieproblemen, snel afgeleid, geirriteerd zijn, onrust. Super frustrerend als je weet dat je veel dingen hebt aangepakt, maar het gevoel daarin niet mee wilde gaan. Ik was behoorlijk moedeloos. Uiteindelijk via de huisarts een consult bij een psychiater ingepland en na een kort traject citalopram gestart. Allereerst 10 mg. Hier reageerde ik heftig op (tollend hoofd, misselijkheid, buikpijn). Dit hield een aantal (2-3) nachten aan en toen opgehoogd met 20 mg. Toen weer kort een toename van bijwerkingen, maar ik wist dat ik hier door heen moest. Het schijnt dat als je heftig reageert dat dit mogelijk iets zegt over de werkzaamheid bij die persoon (dat het medicijn dus geschikt is). Sinds ik gestart ben heb ik eigenlijk direct een afname van angstklachten. Ik kan weer zonder duizeligheid en angsten intensief sporten en heb weer plezier in de dagelijkse dingen. De somberheid verdween na 6-8 weken. Zo nu en dan nog een slechte dag, maar dat heeft iedereen en ik raak er niet meer zo van in de put. Ik wil uiteindelijk ooit gaan afbouwen, maar wellicht moet ik gaan accepteren dat ik schijnbaar een tekort aan iets heb wat ik mbv Citalopram moet aanvullen.
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2311) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1321) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1201) - Cholesterol
Paroxetine (1168) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1152) - Verslavingsziekten
Sertraline (1055) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (913) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (897) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (872) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (789) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (752) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (752) - Epilepsie
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (621) - Depressie - antidepressiva TCA
Mirtazapine (619) - Depressie - antidepressiva overig
Seroquel (618) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (602) - Anticonceptie - eenfase
Furabid (595) - Antibiotica - urineweginfectie
Metformine (579) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (576) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (562) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (517) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (478) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (462) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (449) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Escitalopram (448) - Depressie - antidepressiva SSRI
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Diclofenac (418) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.