Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Vergelijk de ervaringen met medicijnen in de categorie
| Naam | Aantal ervaringen | Effectiviteit | Algehele tevredenheid |
| Vokanamet | Als eerste beoordelen |
| Glydium | Als eerste beoordelen |
| Avaglim | Als eerste beoordelen |
De laatste ervaringen in de categorie: Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
In juni gestart met Mounjaro, startdosis 2,5 mg. Geen bijwerkingen. Je hebt sneller een vol gevoel en je bent niet de hele tijd met eten bezig. Ook de stijfheid in mijn knokkels is weg. Ik ben wel meer gaan sporten, van 2 keer per week naar 3 tot 5 keer per week, vooral krachttraining.
Ik eet bewust en ben vooral meer eiwitten gaan eten. De eerste weken hield ik de calor[lees meer...]ieënteller van het voedingscentrum bij (Mijn Eetmeter). Dit was verhelderend. Het zorgt er ook voor dat je in het begin niet te weinig eet.
8,5 maand later zit ik nog steeds op de startdosis van 2,5 mg en ben ik 20 kg afgevallen. Ophogen vond ik niet nodig aangezien ik nog steeds afval. Soms sta ik wel een week of 2 stil maar daarna val ik toch weer af. Ik raad iedereen aan om niet meteen de dosis te verhogen. Voor mijzelf heb ik besloten dat als ik 4 weken niet afval, dat ik dan de dosis verhoog. En dan niet meteen naar 5 mg maar naar 3,75 mg. Je kunt dat zelf bepalen door klikken te tellen.
Omdat ik ook een keer wil stoppen met Mounjaro lijkt het mij beter om ophogen zo lang mogelijk uit te stellen. Stoppen lijkt me gemakkelijker met een dosis van 2,5 dan met een dosis van 10 mg.
Het afvallen duurt nu misschien wat langer, maar voor mij werkt het prima.
Ik gebruik nu sinds juni 2025 Ozempic via de huisarts om af te vallen. Ik woog bij de start 90.5 en nu weeg ik 67.9. Mijn streef was 70.5. Ik moet nog een keer 1 mg prikken en dan ga ik afbouwen naar de 0.50 en dan naar de 0.25 en dan stoppen. Ik vind dat stoppen best eng maar ik moet wel want ik blijf afvallen waardoor ik erg mager wordt. Zijn er mensen met ervaringen al[lees meer...]s ze zijn gestopt met Ozempic. Ik wil echt niet meer aankomen en vind het goed zo. Ik zit wat onder mijn streef. Ik ben 58 jaar.
Omdat afvallen zelf niet lukte, toch naar huisarts. Kreeg saxenda. 1e 5 dagen veel urineren en koud. Geen gedachtes aan eten. Ging goed. 5e dag enorme buikpijn, rechtsboven. Galblaas was er al uit. Uitstraling naar ribben. Gestopt en na 4 dagen pijn weg. Week later nieuwe poging, dag later meteen erge pijn. Meteen gestopt. Bij huisarts verder niks gevonden. Maar die pijn n[lees meer...]iet te doen.
Wel 3 kg kwijt. Definitief gestopt, helaas.
Ooit begonnen met Ozempic wat een zeer verhoogde bloeddruk en polsslag gaf. Na 3 jaar Mounjaro gekregen en bijna 6 maanden gebruikt.
De meest vervelende bijwerking was spierkramp over in mijn lichaam. Dit is ook de reden waarom ik er uiteindelijk mee ben gestopt.
Verder erg vermoeid wat bovenop mijn CVS kwam.
Duizeligheid in mindere mate maar wel aanwezig. Nu bij het a[lees meer...]fbouwen is dat weer erg actief.
Ben in totaal 5 kg afgevallen in de eerste 2 maanden daarna niets meer en heb me echt wel aan lifestyle veranderingen gehouden en dat houd ik ook vast.
Ik heb Rybelsus 14 mg 1x per dag gekregen voor diabetes type 2. En omdat ik te dik was. Ik ben in het begin 12 kg afgevallen. En mijn bloedwaarden waren ook heel goed. Ik was dik tevreden . Het enige nadeel is dat je het minstens een half uur voor het ontbijt moet innemen op nuchtere maag. Daar wordt ik telkens even misselijk van. Na verloop van tijd kwam ik weer een kilo[lees meer...] of 4 aan. Mijn gewicht is nu al jaren hetzelfde.
Maar mijn behandelaar vond nu dat ik over moest stappen naar Ozempic omdat mijn suiker iets te gestegen was: van 6 naar 8.3.
Na 3 maanden ben ik terug naar de Rybelsus gegaan omdat de bijwerkingen van de Ozempic voor mij te heftig waren, en de bloedwaarden ook niet zakten. Ben al met al heel tevreden met Rybelsus. Ik heb nu zelf mijn bloed gecontroleerd en het was nu weer 7.1. Dus gedaald.
Ik heb 3 maanden Ozempic injecties 2 mg 1xper week gebruikt, na jaren lang Rybelsus 14 mg per dag te hebben geslikt. Nu heb ik al van mijn 17e jaar een paar keer per jaar auramigraine met blinde vlekken en schitteringen voor mijn ogen, af en toe krachtvermindering in een kant van mijn lichaam, verwardheid, niet op woorden kunnen komen en daarna een zwaar drukkend gevoel in[lees meer...] hoofd en nek. Tijdens gebruik van de ozempic nam de migraine toe. Na een week of 6 had ik 10 aanvallen in 2 weken. Het was een hel. Ik ben toen op eigen houtje gestopt met de ozempic. En -verbazingwekkend genoeg - de aanvallen van migraine stopten. Nergens staat deze bijwerking vermeld. Bovendien controleerde ik mijn bloed op suikerwaarden tijdens het gebruik van Ozempic. Deze bleef rond de 8. Toen ik terug was op Rybelsus zakte ook mijn bloedwaarden weer.
Ik gebruik dit medicijn bijna 2 maanden naast andere medicatie wegens hartklachten en hoge bloeddruk. Incl. maagbeschermer. Volgens de huisarts geeft dit middel tot 2,5 keermminder kans op een nieuw hartinfarct en zou het ook de diabetes verminderen. Over 2 maanden pas controle.
Wat mij echter opvalt sinds het gebruik is dat ik steeds minder potent ben. Helaas krijg ik hi[lees meer...]erdoor wordt mijn penis niet of onvoldoende stijf om geslachtsgemeenschap te hebben.
Ik ben een 67 jarige man en voel gelukkig nog wel behoefte.
Zijn er andere mannen die in mindere mate potent zijn sinds het gebruik van dit middel?
De apotheker herkent dit probleem niet, ook niet met de combinatie van medicijnen
Ben wel van plan eerder met de huisarts contact op te nemen.
Ps: de waarden van ervaren bijwerkingen en tevredenheid zijn door mij fictief ingevuld omdat ik de effecten nog niet weet en de bijwerkingen maar een vermoeden is.
Ik had nergens last van maar huisarts zag dat suiker iets verhoogd was..nu met deze rommel alleen maar bijwerkingen...ik ga er mee stoppen
In de.eerste.maanden.vwel.bijwerkingen..twee dagen gepauzeerd en toen ging.het.weer
Ik ben nu 4 weken bezig. Prikken vond ik spannend, maar dat zit echt tussen de oren. Je voelt er nauwelijks iets van.
Gestart met 0.6 mg. De eerste 4 dagen enorm duizelig geweest. Ik twijfelde of ik wel door moest gaan want het belemmerde me heel erg. Toch volgehouden en wat ben ik daar blij mee!! Na 4 dagen verdween die duizeligheid en in de eerste week viel ik al 2.7 af[lees meer...]! Ik besloot niet te verhogen. Immers werkt het heel goed op een lage dosering (was ook tip van huisarts). Zo doe je ook langer met een pen. Inmiddels ben ik wel iets verhoogd naar 0.6 en 6 "klikjes" (net voor de 1.2 denk ik) en ben ik in totaal nu 5.5 kilo kwijt.
Gedurende de dag denk ik niet aan eten. Ik eet kleinere porties, want zit sneller vol, maar heb wel gewoon 3x per dag behoefte aan een maaltijd. Ik kan nu de hele ochtend teren op een bakje kwark met fruit en lunch van 2 volkoren boterhammen. Om niet te weinig te eten houd chatgpt bij wat ik aan kcal eet en ik zit op zo'n 1300 per dag (3 maaltijden en 1 of 2 tussendoortjes). Als ik daarbij veel heb gesport vliegen de kilo's eraf. Wel ben ik vermoeider dan normaal en geeft mijn garminhorloge aan dat mijn stressniveau en hartslag hoger is dan ik gewend ben (75bpm in rust, normaal was dit 60). Logisch wel, mijn motor staat eindelijk aan! Na 35 jaar dieet na dieet viel ik zelfs met 1200kcal niet af (terwijl ik er vaak 3000 verbrand). Volgens de huisarts stond mijn lichaam in spaarstand door het vele lijnen/jojo-en. Saxenda kon daarbij de motor weer aanzetten en met een lage dosis al veel bereiken. En daar ben ik het helemaal mee eens!
Ik voel me er heel erg goed bij en zie eindelijk resultaat voor dat wat ik al zolang goed deed in mijn leefstijl. Saxenda is net dat beetje steun om wel resultaat te zien en om het voor de lange termijn vol te houden.
Ik ga zien waar het mij kan brengen.
Ik lees hier aardig wat negatieve reacties over Mountjaro, maar die van mij is heel positief. Mijn start gewicht was 108kg. In mei 2025 ben ik begonnen met 5mg. De eerste dagen voelde ik een lichte misselijkheid maar daarna heb ik geen bijwerkingen gevoeld. In 3 maanden ben ik toen 20kg afgevallen. Daarbij ben ik ook dagelijks gaan sporten (spinning/wandelen/bodypump). Nu [lees meer...]8 maanden verder zit ik op de hoogste dosis (15mg). Ik weeg nu 80kg en ik wil nog een paar kilo kwijt. Ik gebruik de 15 mg sinds een week. Het is niet zo dat ik geen trek meer heb. Ik kan nog steeds toegeven aan veel en lekker eten. Het is een hulpmiddel, geen wondermiddel. Het heeft het afvallen voor mij een stuk makkelijker gemaakt en het is weer fijn om grip te hebben op m’n leven, leuke kleren te kunnen dragen, m’n veters te kunnen strikken, meer energie, goede bloedwaarden/bloeddruk, gestopt met snurken, etc. Ik vind het een top middel!
Ik ben in September 2025 begonnen met 2.5mg en na 8 weken overgestapt op 5.0mg, en zit nu een paar weken op 7.5mg.
Ik ben in 5 maanden van 131kg afgevallen naar nu 112kg dus ben 19kg kwijt.
Mijn streefgewicht is 105kg dus doordat het nu wat langzamer gaat hoop ik daar over 3 maanden te zijn. Ik wandel elke dag ongeveer een uur en ga 2x per week naar de sportschool. Mounj[lees meer...]aro werkt voor mij zeer goed met weinig bijwerkingen, en je gaat er zeker minder eetlust door krijgen. Kortom voor mij werkt het fantasties. Wel zal ik altijd overal op moeten blijven letten, en doe dat samen met mijn huisarts.
Ik gebruik nu 3 maanden Mounjaro en ben 13 kilo afgevallen. Mijn BMI is van 31,2 gezakt naar 25,6. Mijn bloedwaarden zijn voor het eerst in 7 jaar helemaal in orde. Het enige waar ik soms last van heb is constipatie, maar ik moet mezelf ook wel dwingen om meer water te drinken.
Ik ga nu nog voor 1 kuur van 4 weken en dan stop ik ermee. Ondertussen afgekickt van cola en me[lees meer...]er bewust beginnen eten. Ook beginnen sporten, niet fanatiek, maar gewoon meer bewegen in het algemeen
Inmiddels 3 mnd aan Ozempic.
Ik zeg nogmaals. T afvallen gaat NIET vanzelf wat wel wordt gesuggereerd in de media. Je moet een dieet eetgewoonte aanpassen. Ik doe low koolhydraten en meer proteïnen groente . En minder eten. Gewoon halve porties.
Dat helpt Ozempic wel bij. Je wordt misselijk als zelfde hoeveelheid blijft eten. Ik zit op 1400kcal per dag
Of t werkelijk[lees meer...] t grote verschil maakt weet ik niet.
Ik minder "lust" om te eten/snoepen. En ook geen trek meer savonds. Dat was mn valkuil. Inmiddels bijna 10 kilo kwijt.
In begin paar x wat verstopping. Dat opgelost door inuline te gebruiken in de yoghurt. Dat is afdoende.
Ik ga nog halfjaar door. Dan bouw ik af.
Ik heb de eerste week meer de spanning voor het spuiten als bijwerking gehad. Beetje maagzuur dat geen naam mag hebben. De obstipatie was lastig maar microlax heeft me daar doorheen gesleept. Nu opgehoogd en geen obstipatie. Ben in de eerste week 3 kilo minder zal wel vocht zijn
Ben een aantal maanden geleden begonnen met Mounjaro, en ondanks dat ik ondertussen 12 kilo ben afgevallen sinds oktober merk ik ook dat de bijwerkingen heftig zijn. Dus in overleg met arts nu met pauzes verder, anders ga ik er fysiek en mentaal aan onderdoor!
Ik af en toe echt doodziek van de misselijkheid en door de hoge hartslag slaap ik al maanden slecht. Nog 5 kil[lees meer...]o en dan stop ik!
Hevige rugklachten dus ik ben hier zondag mee gestart.
Noodgedwongen ben ik met dit medicijn begonnen. Ik woog 155 kg en zit nu op drie maanden tijd op 135 kg.
Ik vraag me hoe langer hoe meer af of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Ik heb een zelfstandig ondernemer en ik ben gedurende die drie maanden minstens drie weken out geweest door de medicijn. Daarnaast ben ik ook een clubschaker met een ELO van 1920. Mijn[lees meer...] prestaties zijn gezakt naar 1500 ELO.
Kan je dit nog een medicijn noemen met deze bijwerkingen? Misselijkheid, overgeven, diarree, constipatie, hoofdpijn, concentratieverlies, permanente malaise, spierpijnen en uiteraard een slecht humeur. Om eerlijk te zijn nijgt het meer naar puur vergif.
Ik heb 20 jaar obesitas gehad (BMI 35 op mijn zwaarst). Enkele jaren terug afgevallen met een tijdelijke maagballon (20 kg eraf, daarna nog 10 op eigen kracht). Na 2 jaar helaas weer 15 kg aangekomen omdat ik mijn aangeleerde gewoontes teveel los liet en het daarna niet meer onder controle kreeg. Toen gestart met Ozempic (BMI 29).
Ik heb 3/4 maanden 0.25 mg gebruikt. D[lees meer...]aarna opgehoogd naar 0.5 mg omdat ik nog 5 kg wil afvallen. Inmiddels gebruik ik het 6 maanden en ben 15 kg afgevallen (BMI 23).
Ik beweeg elke dag veel omdat ik naast een fulltime kantoorbaan ook een andere fulltime baan heb die lichamelijk zwaar is. Ik doe 3x per week lichte krachttraining en let qua voeding op macro’s: koolhydraten max 100 gram, waarvan suiker minder dan 50 gram (meestal 25 gram), eiwitten meer dan 100 gram en vet let ik niet op. Ik ben vegetariër en kan geen zuivelproducten eten. Dus moet goed opletten dat ik de macro’s dagelijks haal.
In het begin had ik wat meer bijwerkingen: duizeligheid, hoofdpijn en wazig zien. Maar dat was al snel weg. Nu heb ik vooral last van constipatie en steken in de bovenbuik door trage maaglediging en stoelgang. Maar dat is alleen vervelend maar goed te doen.
Mijn traject duurt in totaal een jaar dus ik heb nog een kwartaal om 5 kg extra te verliezen op 0.5 mg en daarna 3 maanden afbouwen op 0.25 mg. Wish me luck. Ik hoop dat ik deze keer ook zonder Ozempic stabiel kan blijven.
Gestart met 2,5mg Mounjaro...
Vrijwel meteen veranderingen opgemerkt, sterke geur, zweten, nerveus gevoel, opgejaagd alsof mijn hartslag omhoog ging( ben wel zeer gevoelig type) ijskoud hebben..
Na ongeveer 8u zeer ziek geworden gloeien/ rillen.. niet meer kunnen bewegen... netelroosklachten... heel de nacht onwel geweest, ongeveer 24u later was ik beter, nu 2dagen later[lees meer...] algemene zwakte/ vermoeidheid, ijskoud en zweten MAAR wel 1,5kg af al.
Eten lukt zo goed als niet...
Gebruik zins 6 Januari 2025 al 1 jaar Saxenda in het begin viel ik goed af. In nog geen 3 maanden tijd 5 kilo. Had in het begin heel veel last van vervelende bijwerkingen misselijkheid, spierpijn, buikkrampen, hoofdpijn en soms braken.
Na ongeveer 5 maanden begonnen ik onverklaarbare pijnklachten te krijgen op mijn borst en een flink griep.( klachten hebben 6 weken aan [lees meer...]gehouden).
Huisarts dacht eerst een griepvirus maar achteraf waren het bijwerkingen van de Saxenda die niet bekend zijn bij huisartsen en de apotheek.Ben toch tijdelijk 2 weken gestopt in overleg met de huisarts pijnklachten werden gelukkig minder. Daarna weer begonnen om te kijken of de pijnklachten tegen kwamen gelukkig niet.
Ik gebruik nog steeds dagelijks 3.0 ml Saxenda maar het is geen wondermiddel wat sommige mensen wel denken.
Naast het gebruik van Saxenda moet je ook je leefstijl omgooien. Van mijn vorige leefstijl coach en diëtiste kreeg ik weining ondersteuning.
Zins September volg ik een training schema via mijn fysiotherapeut in combinatie met een oefentherapie en bewegingstherapie. Volg jaar 2026 Januari ga ik ook weer beginnen met het GLI traject via mijn diëtiste.
Enkele weken geleden gestart. Opgebouwd naar 1,2, maar van plan hier voorlopig op te blijven. Verminderde eetlust maar nog wel hongergevoel. Wat misselijk in het begin en als ik teveel eet. Kan me makkelijk aan een calorietekort houden. Dat is prettig. Direct obstipatieklachten, maar zijn te verhelpen.
Erg vervelende bijwerking dat ik last heb hartkloppingen, nemen toe[lees meer...] gedurende de dag met de piek tussen de 8-12 uur na injectie. Om deze reden injectietijd verlaat. Maar dit zorgt ervoor dat ik nachtmerries heb en slechter slaap. Het is nog puzzelen..
Begon met laagste dosering , dit langzaam opgehoogt naar 14 mg. Ik gebruik het nu bijna een jaar. In het begin erg misselijk en obstipatie. Nu alleen nog zo nu en dan obstipatie verder geen bijwerkingen behalve als ik te vet eet dan wel weer misselijk maar mijn lange termijn suiker is nu 48 dat was 98 en ik ben van 86 kilo naar 65 kilo gegaan . Ik ben 1 meter 53 dus er mag[lees meer...] nog een paar kilo af en mijn suiker moet nog iets lager. Belangrijk is wel ook leefstijl aan te passen, dieet en beweging.
Ik gebruik nu 4 maanden ozempic,in het begin wat bijwerkingen.
Zoals licht misselijk en dunne ontlasting,nu heb ik er geen last meer van.
Ik ben 16% van mijn lichaamsgewicht kwijt, 13 kilo lichter.
Mijn bmi is nu bijna goed en mijn cholesterol is van 6 naar 3 gegaan.
Helemaal super!
4 weken opgestart met 2,5 mg
8 weken 5 mg
na 6 weken op 5 mg merk je dat het effect afneemt. Het gevoel van honger en de schreeuw naar "ongezond" eten komt terug. Vanaf volgende week naar 7.5 mg.
Ben in deze 3 maanden 15 kg afgevallen. Behoefte aan eten is lang zo sterk niet meer en dat is een rustig gevoel in je hoofd. Het feit dat de drang nu weer sterk terugkomt [lees meer...]waarschuwt mij wel dat als je stopt je weet dat je oude gewoontes weer op de loer gaan liggen dus bereid je daar goed op voor!
Ik heb dit medicijn gekregen om mijn nierfunctie te verbeteren. Tevens voor mijn hart.
Nierfunctie was voor het gebruik eGFR 26.
Na het gebruik van 6 maanden gezakt naar eGFR 20.
Daar ben ik niet blij mee. Ik overweeg het te stoppen om weer op 26 eGFR te komen. Moet alleen nog toestemming krijgen van nefroloog en cardioloog.
Conclusie: het heeft mij dus niet geholp[lees meer...]en.
Ik gebruik het nu 10 weken en ben al 10 weken doodziek. Ik stop ermee. Ben geen gram afgevallen,eet nog maar 1 keer een klein beetje per dag. Ik hoef het niet meer.
10 jaar tresiba gebruikt, nu sinds 6 mnd osempic. De hc1 waarde zakte terug van 74 naar 45. Mooi. Viel ook ca 10 kg af. Maar de misselijkheid en maagklachten waarvan ik dacht tijdelijk gaan nog niet over.
Categorieën met de meeste ervaringen
| Depressie - antidepressiva SSRI (6834) |
| Anticonceptie - overig (4692) |