Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sertraline

1139
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
angst paniekaanvallen buikklachten darm/maag van streek droge mond moeite met het bereiken van een orgasme wazig in het hoofd ongerustheid beangstigende gedachten slapeloosheid

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (401 meningen)
Angst & paniekstoornis (317 meningen)
Angststoornis (148 meningen)
Chronische depressie (46 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (35 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (16 meningen)
Sociale fobie (12 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRIā€™s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Sertraline

04-11-2023 | Vrouw | 37
sertraline (100mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben in maart begonnen met sertraline. Na jaren geprobeerd het zelf te doen, met intensieve therapie, toch met heel veel pijn gestart. Ik had een datum in november afgesproken voor een evaluatie. Dat gaf me een soort veilig gevoel, dan kijken we weer naar afbouwen. En nu: wat een verademing! Dit had ik nooit durven dromen. En ik kom er nu pas achter waar mijn angst al[lees meer...]lemaal invloed op had. Niet alleen op wat ik deed (of juist niet deed), maar ook op wat ik aantrok, at enzovoorts. De eerste weken was geen drama maar ik was vooral moe. En niet angstiger dan ik was. Ik begon met 25, na een week 50, na een week 75 en weer daarna naar de 100. Heel langzaam merkte ik op bij bepaalde situaties dat ik me anders ging gedragen. Na drie tot vier maanden merkte ik pas het effect dat ik nu nog steeds ervaar. Dat ging heel geleidelijk. Echt een verademing. Vaak kon ik wel bedenken dat mijn gevoel en stemmetjes in mijn hoofd nergens op sloegen, maar nu kan ik het ook echt voelen. Voor mij echt een wondermiddel. Ook al zeggen ze dat het geen wondermiddel is.
4

Sertraline

28-10-2023 | Man | 82
sertraline (100mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Niet te vroeg victorie kraaien, maar toch! Gestart met 1/4 tablet, na ongeveer 10 dagen overgegaan op 1/2 tablet. De eerste twee weken nam de angst duidelijk toe. Soms was een temesta nodig. Maar kijk nu: na twee weken gebruik plots van de ene dag op de andere rustig, kalm en wanneer toch nog soms angstige gedachten komen lijken die weinig vat te hebben op mijn emotie[lees meer...]s en lichamelijke sensaties. Begin van algehele genezing? HOOP!
1

Sertraline

17-10-2023 | Man | 82
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben 82j geworden. Steeds last gehad van angst. Al bij al heb ik goed kunnen functioneren. Nu dreigen de angstgedachten mij te overweldigen. Daarom ben ik begonnen met sertaline. Na 4 dagen nog geen positief resultaat maar wel ernstige spanning in mijn lichaam en intense angst gedachten. Dit is wat me was voorspeld. Ik hoop dat die nare bijverschijnselen spoedig verdwi[lees meer...]jnen en dat de beoogde verbetering zal intreden. Wie kan mij uit eigen ervaring hierin bemoedigen? Hartelijke dank!
1

Sertraline

13-10-2023 | Vrouw | 52
sertraline (100mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo, Zijn er hier ook mensen die de bloedspiegel van Sertraline hebben laten prikken? na hoevel tijd en hoe hoog was die dan? Lieve groet...
5

Sertraline

08-10-2023 | Vrouw | 30
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb een vraag aan jullie over de invloed van sertraline op het seksleven. Ik ben vrouw, 30 jaar, en gebruik sertraline sinds 10 maanden ongeveer, 50mg. Door deze maanden heen heeft mijn libido behoorlijke schommelingen gekend. Soms ging alles goed en was er niks aan de hand voor meerdere weken, maar bij vlagen had ik last van vaginismus en het volledig ontbreken van lus[lees meer...]t. Sinds twee maanden voel ik mij volledig aseksueel en is mijn libido nergens te vinden. Wel ben ik erg gelukkig en blij met het medicijn (en mijn romantische relatie). De depressie is veel minder en ook de paniekaanvallen zijn weg. Ik heb ook (bijna) geen obsessieve gedachtes of angsten meer. Hebben meerdere gebruikers last van bijwerkingen op het vlak van libido ? Kwam hier verbetering in?
5

Sertraline

08-10-2023 | Vrouw | 60
sertraline (50)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb ongeveer 35 jaar paroxetine geslikt tot en met afgelopen juni 10 mg. Omdat ik geen effect meer bemerkte ophoging gevraagd aan huisarts of iets anders. Bij ggz werd door de psychiater besloten te gaan kruisen mijn paroxetine was inmiddels verhoogd naar 40 mg en zou worden gehalveerd naar 20 en worden aangevuld met 25 mg sertraline Maar wat er ook gebeurde alleen de p[lees meer...]aroxetine werd gehalveerd naar 20 mg . Na aandringen van mij werd er na 4 dagen de Sertraline pas toegevoegd, die 2 samen 4 dagen geslikt, daarna ging de gehele paroxetine eraf en slik ik nu al 8 dagen Sertraline 50 mg. Met daarbij in de ochtend 2 mg lorazepam, 4 uur later weer 2 of 1 lorazepam ligt eraan hoe ik me voel, weer 4 uur later hetzelfde verhaal. En 2 lorazepam voor de nacht die steeds minder hun werk gaan doen. Drama. Woensdag komt het IHT om te kijken wat ze voor me kunnen doen, wil zo graag electro convulsie therapie. Ben zoooo klaar met al die pillen uit proberen. Oxazepam, Alprazolam (xaxax), lorazepam, paroxetine en nu Sertraline en vroeger nog wat anders. Wie herkent dit
3

Sertraline

07-10-2023 | Vrouw | 27
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hoihoi, Sinds maandag ben ik begonnen met sertraline 50mg voor mijn angststoornis. Ik kan er qua verbetering nu nog niks van zeggen natuurlijk, de bijwerkingen vallen me wel mee. Behalve.. het libido. Ik weet niet of het zo snel al kan of dat het in mn hoofd zit maar het lukt niet. Ik voel niks tot weinig en raak ook nauwelijks opgewonden :( Mijn vriend is gelukkig su[lees meer...]per lief en geduldig en zegt dat ik me er niet druk om moet maken. Maar dat doe ik uiteraard wel.. Ik ben zo bang dat dit blijvend is, en als dat zo is weet ik niet of ik wel aan deze medicatie wil zitten. Zijn er mensen die dit ook ervaren? Of juist niet, dat is natuurlijk nog fijner om te horen. Liefs
1

Sertraline

03-10-2023 | Vrouw | 65
sertraline (25mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik het nu 6 dagen, voor ook angst en depressie. Veel meegemaakt, o.a.mijn man sinds 9 maanden verloren ,moet verhuizen, misselijk. Veel stress dus. Moe,slecht slapen, nergens zin in, alles op de automatische piloot. Pff Ik weet dat het pas 6 dagen is,maar wil zo graag resultaat, 25mg was de start , maar oh.. Ben zo bang dat het niet genoeg mg. is šŸ˜‘ Ben 65 jaar ,[lees meer...] het zal wel aanslaan!? Toch? Morgen weer naar de h.a. ,kijken wat hij zegt. Ik lees nu dat het toch wel ff ? Hoelang ?tijd nodig heeft. Pfff
4

Sertraline

02-10-2023 | Man | 30
sertraline (25mg)
Depressief
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na vele jaren zoeken waar vermoeidheid enz vandaan komt....eindelijk eens naar de psyche gekeken. Angsten / paniekaanvallen en depressieve klachten (stuk bipolair) Onder deanxit 2 maand verbetering angsten en depressie. Meer energie. Maar de psychiater zei dat dit medicament parkinson klachten kan geven bij langdurig gebruik. Dus gestart met sertraline 25mg (na maand eval[lees meer...]uatie) sulpirirde 1/4 aan 2 x /dag en trazodone 1/2 voor slapengaan. Mijn libido is onder deanxit sterk verbeterd. Echt raar. Hopelijk blijft dit zl onder sertraline. Mensen die onder SSRI net een verbeterd libido hadden? En was 25mg een effectieve dosis? Hartelijk dank
3

Sertraline

02-10-2023 | Vrouw | 43
sertraline (100mg)
Hypochondrie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De bijwerkingen helpen niet mee voor mijn angst. Zijn er meer mensen die na 6 weken nog misselijk zijn?
5

Sertraline

30-09-2023 | Vrouw | 52
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
hallo....ik ben benieuwd hoe jullie hebben opgebouwd hoeveel dagen/weken tussen elke ophoging?
3

Sertraline

22-09-2023 | Vrouw | 41
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hoi, Ik ben eerder dit jaar met veel moeite gestopt met sertraline 100mg. Afgebouwd via taperingstrips. Na een aantal maanden redelijk leven werd ik weer angstiger, ondanks gesprekken. Ik sta op de wachtlijst voor therapie, maar ben sinds vorige week toch weer begonnen met sertraline 50mg. De bijwerkingen zijn nu vreselijk, maar ik weet toch dat dit medicijn voor mij werk[lees meer...]t. Vooral tegen de angst en piekeren. Ik ben toch blij dat ik het geprobeerd heb zonder medicatie, en trots dat ik het heb gedaan. Maar ik wil niet leven in angst voor de kleinste dingen. Nu wachten op therapie en hopen dat het snel aanslaat. Liever mn levenlang of jarenlang medicijn nemen dan leven met angst en depressies.
1

Sertraline

16-09-2023 | Vrouw | 19
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb sinds jongs al angststoornissen, ik zal hiervoor in therapie gaan maar kreeg daar alleen maar meer angst door waardoor hun besloten om antidepressiva voor te schrijven. Ik was 10.. ik nam het en het werd inderdaad wat beter maar naar een aantal jaar voelde ik mezelf niet meer, ik kreeg waanideeĆ«n,paniekaanvallen en werd heel suĆÆcidaal. Mijn huisarts dacht dat het va[lees meer...]n de angststoornissen kwam en verhoogde de dosering alleen maar meer waardoor ik elke nacht dacht dat ik dood ging en dat voor jaren lang, ik ben toen zelf maar gaan afbouwen (dat was heeel zwaar) nu ben ik 2 jaar schoon en heb nooit meer zulke paniekaanvallen gehad maar heb wel altijd bijwerkingen gehouden. Nooooit aan beginnen tenzij je geen andere keus meer hebt!
5

Sertraline

14-09-2023 | Vrouw | 42
sertraline (150)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Begin van mijn 20-er jaren ben ik na een zorgeloze jeugd ik bijna een jaar zwaar depressief geweest. Ik kon en durfde niets meer. Bij psychiater terecht gekomen die me sertraline voorschreef. Alles in mijn leven fleurde en kleurde op, ik kreeg weer energie voor dingen. Een x of 5 proberen af te bouwen maar dat pakte niet goed uit. 150 mg per dag klinkt hoog maar ik functi[lees meer...]oneer en geniet van het leven. Sporten/buitenlucht/bewegen is heel belangrijk voor me en is de basis voor een aangenaam bestaan. De medicatie is ter aanvulling. Geestelijke aandoeningen komen voor in mijn familie en ik accepteer dat ik ook bij het clubje hoor dat medicatie nodig heeft. Ik ben blij dat dergelijke medicatie bestaat, anders zou mijn leven denk ik zwaar of ondraaglijk zijn. Mijn advies: probeer medicatie uit, kijk wat voor je werkt en wat niet voor je werkt en geef de zoektocht niet op, er is hulp genoeg in Nederland! Doorgaan, sterk zijn en moed houden!
2

Sertraline

12-09-2023 | Man | 23
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb al veel medicatie geprobeerd voor mijn depressie en angststoornis. Fluoxetine, Duloxetrine, Venlafaxine, Paroxetine, Escitalopram, ... Belangrijk om te melden dat ik misschien ASS heb maar nooit een diagnose gekregen. Ik heb ook al Sertraline 25mg geprobeerd (zonder enig effect) en nu terug gestart met Sertraline deze keer 50 mg in overleg met de psychiater va[lees meer...]nwege depressie en angststoornis omdat mijn vader die ook neemt en effectief voor hem is. Ik ben het nu al Ć©Ć©n maand aan het inpakken maar heb niet echt het gevoel dat het iets helpt. Ik heb wel last van vervelende bijwerkingen zoals urineverlies waar ik geen controle over heb (genant). Ook heb ik precies gewichten aan mijn lichaam hangen en voel me lusteloos. Ik vind de energie niet om uit bed te geraken. Vaak ben ik s'nachts onrustig, pieker ik en heb zelfs liedjes in mijn hoofd spelen alsof er een jukebox in mijn hoofd zit en kreeg ook last van huiduitslag op mijn gezicht en zelfs last van geweldadige dwanggedachten (Ik had ervoor geen dwanggedachten) Van al die weken heb ik 2 dagen meegemaakt waar ik dacht dat ik alles aankon en heb zelfs naar een drukke bar gegaan wat al een hele opgave voor mij is sinds ik niet graag in drukke ruimtes zit. Blijkbaar ook mondiger geworden. (Al weet ik niet of dit door de medicatie komt. Misschien gewoon door stress.) Mijn angsten zijn nu dubbel zo erg en soms zelfs moeite met slikken. Ik vind het nogal gek dat mijn lichaam niets doet bij 25mg en heftig reageert op 50 mg... Ik ben hier ervaringen beginnen lezen en er zijn hier veel mensen die pas echt een effect van de Sertraline hebben na 8 weken tot 3 maanden dus ik dacht ik moet doorbijten en gewoon Sertraline blijven inpakken maar met al die bijwerkingen weet ik niet of dit het nog wel waard is.
3

Sertraline

02-09-2023 | Vrouw | 61
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik wert niet zei altyd wil niet antidepressivia maar na een dna bloed onderzoek op wat me lichaam aan kan of just niet is sertraline eruit ben nu 10 dagen dus nog ff

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2330) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1384) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1212) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1139) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (950) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (823) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (771) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (767) - Epilepsie
Mirtazapine (662) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (657) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (642) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (639) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (621) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (599) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (588) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (542) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (495) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (483) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (471) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (432) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (428) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.