Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sertraline

1131
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
angst paniekaanvallen zweten droge mond slapeloosheid wazig in het hoofd buikklachten dronken voelen verwardheid

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (399 meningen)
Angst & paniekstoornis (313 meningen)
Angststoornis (147 meningen)
Chronische depressie (46 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (35 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (16 meningen)
Sociale fobie (11 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

3

Sertraline

20-07-2023 | Man | 27
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb bipolaire stoornis en kreeg initieel lithium. Het hielp wel in bepaalde mate om mijn stemming te balanceren, maar de depressie bleef hangen. Toen kreeg ik setraline van de psychiater. Begon eerste twee weken met 25 mg en daarna 50mg. Wat ik direct opmerkte was dat ik niet of met veel moeite kon klaarkomen. Mijn libido zakte en kreeg ik ook geen erectie. Ik had hierv[lees meer...]an geen last eerder. Het leek alsof het psychiater weinig scheelde toen ik deze bijwerkingen aangaf. Angst verminderde en depressie ook. Storende gedachten waarover ik geen controle had stopte ook. Sliep ook beter. Maar de bijwerkingen die zijn er nog en als man ervaar ik het echt lastig, omdat seks voor mij heel belangerijk is.
1

Sertraline

12-07-2023 | Vrouw | 67
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik het nu 3 weken,eerst 25 mg en sinds een week 50 mg, Maar doe alleen maar bibberen, zijn er meer mensen die dit hebben ,en gaat dat over,ik heb ook heel veel maagpijn,hoe lang gaat het duren voor dat over is
1

Sertraline

10-07-2023 | Vrouw | 23
sertraline (50mg)
Obsessieve-compulsieve stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik twijfelde lang of ik wilde starten met medicijnen. Toen ik begon had ik echt binnen twee uur last van hele nare bijwerkingen. Niet waar ik op voorbereid was door mijn voorschrijver, zoals meer paniek of somberheid of ziek worden, maar juist totaal rusteloos, “gemisch” blij, totaal niet mijzelf voelen, het leek of ik drugs genomen had. Ook kreeg ik jeuk op mijn hoofdhuid[lees meer...] en prikjes. Volgensmij mijn haarzakjes. Als ik iets aan mijn haar trok voelde ik dat. Ik moest na een paar dagen stoppen van mijn huisarts en psychiater. Hierna durfde ik vanwege de vervelende bijwerkingen geen ander middel te gaan slikken. Inmiddels bijna 9 maand verder toch met andere antidepressiva begonnen. Deze geeft veel meer de “normale” bijwerkingen.
3

Sertraline

07-07-2023 | Vrouw | 29
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Eerste 2 weken na de start had ik veel last van de standaard bijwerkingen bij het opbouwen van een antidepressiva: hoofdpijn en misselijk, na de gewenningsperiode waren deze zo goed als weg. Na 1-2 weken begon ik me wat onrustig te voelen, in mijn geval was dat positief omdat ik weer in beweging kwam doordat ik zo moeilijk stil kon zitten. Later sloeg deze bijwerking door [lees meer...]naar een tremor in mijn armen en benen. Deze nam later weer wat af, maar mijn inziens niet voldoende. Iom de psychiater is mijn dosis verlaagd, in de hoop dat de bijwerkingen ook af zouden nemen. Dit gebeurde niet voldoende, waardoor ik uiteindelijk ben overgestapt naar een andere antidepressiva. Ondanks de bijwerkingen heb ik ook weldegelijk de positieve werking van deze antidepressiva gemerkt. De negatieve gevoelens werden flink afgezwakt en de positieve gevoelens bleven redelijk gelijk. Hierdoor begon het positieve weer de boventoon te voeren.
5

Sertraline

26-06-2023 | Vrouw | 25
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Sertraline

25-06-2023 | Man | 37
sertraline (100mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Zowel een depressie als een specifieke fobie ontwikkeld. Twee jaar geleden deze klachten ook gehad en is er besloten om mij Sertraline te geven. Na een aantal weken verdween de depressie en de specifieke fobie werd ook handelbaar. Na een rustigere periode besloten om af te bouwen en te stoppen met deze medicatie. Toch wel de grootste fout die ik gemaakt heb. Na een aantal [lees meer...]maanden werden de klachten weer sterker tot een punt dat de paniekaanvallen ook weer terug waren. Besloten om weer te starten met deze medicatie. Belangrijkste om de eerste weken niet te onderschatten. Klachten worden veel heftiger en functioneren is lastig. Om dit op te vangen is besloten om mij oxacepam erbij te geven om de scherpe randjes eraf te halen. Zorg voor mensen om je heen. Eerst 3 weken op 50 mg en nu 2 weken op 100 mg en ik merk dat de depressie begint af te zwakken. De specifieke fobie kost iets meer tijd, maar ik weet dat uit ervaring dat Sertraline hier heel goeds voor doet. Zoals ze zeggen het is door de zure appel heen bijten. En 1 waarschuwing , stop niet zomaar met deze medicatie. De zware periode die je weer door moet gaan om te wennen aan de medicatie is het niet waard.
4

Sertraline

22-06-2023 | Vrouw | 35
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds dit jaar leefde ik al 15 jaar in angst. De angst voor de angst. Paniekaanvallen kon ik steeds gelukkig voorkomen. Ik ben tegen medicatie en heb daarom eerst allerlei therapieën geprobeerd van exposure therapie, EMDR, EFT, hypnose tot psycholoog. Uiteindelijk kwam het op hetzelfde neer en dat is je gaan blootstellen aan je angsten wat mij absoluut niet lukte. Sinds di[lees meer...]t jaar werden mijn angsten uitgebreider en voelde ik aan dat ik uit wanhoop toch maar eens bij de huisarts ben gaan horen voor medicatie. Zij schreef me eind maart sertraline voor (50mg). De eerste weken waren echt de hel. Mijn angsten werden erger, ik was misselijk, zweette en bibberde enorm. Ik viel af en stond nog verder bergafwaarts dan voor ik aan de medicatie begon. De dokter zei dat ik moest volhouden. Intussen nam ik s'ochtends en s'avonds Sedistress. Het heeft zeker 4 à 6 weken geduurd voor het beter ging met mij. Nadien begon ik mij veel beter te voelen en waren de scherpe randjes eraf. In 2008 was het de laatste keer dat ik heb gevlogen daarna zijn mijn angsten begonnen en durfde ik niet meer vliegen, in de file staan of ver weg van huis gaan. 2 weken geleden heb ik terug na 15 jaar een vliegtuigreis geboekt! In augustus ben ik met mijn gezin weg naar Mallorca. Mijn remmingen zijn weg en heb mijn leven zo goed als terug. Ik kan het bijna nog steeds niet geloven wat ik nu weer allemaal durf. Ik geniet van mijn vrijheid en kan eindelijk terug de wereld gaan ontdekken ver weg van hier.
5

Sertraline

21-06-2023 | Vrouw | 29
sertraline (100mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Toen ik begon met Sertraline voelde ik mij echt vreselijk (darmklachten, misselijkheid, slaapproblemen, nervositeit). Deze klachten hielden ook behoorlijk lang aan. Na 4 maanden wilden ik overstappen op een ander medicijn maar toen werden de klachten opeens minder. Na 6 maanden kon ik zeggen dat ik echt wat merkte in positieve zin. Inmiddels gebruik ik het middel 2 jaar en[lees meer...] ik ben ontzettend dankbaar dat het bestaat. Ik voel mij sinds lange tijd weer gelukkig en rustig. Ik maak mij wel enigszins zorgen over het afbouwen zodra ik hier klaar voor ben maar ik heb dankzij dit middel in ieder geval weer mogen ervaren hoe het voelt om gelukkig te zijn.
4

Sertraline

19-06-2023 | Vrouw | 40
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb Sertraline van het merk Sandoz. Ik slik dit medicijn al 4 jaar... Had ooit ergens gelezen dat het ook kan helpen om de scherpe randjes van de menstruatiecyclus af te halen, vooral het emotionele dempt het de daagjes voor en na de cyclus.. Was vaak sip, onverklaarbaar verdrietig, ontzettend somber, en vaak chagerijnig en wou op dagen me bed het liefst niet uit[lees meer...]komen.. Het is bizar, hoeveel recenties ik tegenkwam over dit medicijn die niet heel positief waren, gewoon slecht zelfs.. En heb het toch geprobeerd, nu 4 jaar later ben ik klaar om af te gaan bouwen en heb het als een warme deken ervaren.. Heb wel veel wisseling gehad van andere fabrikanten en dan staat je wereld weer even op zijn kop.. Dit is 3x gebeurd, toen heb ik vast kunnen laten zetten bij de apotheek met een kleine vergoeding naar de verzekering dat Sandoz altijd voorgeschreven moet worden en geen andere fabrikanten, sindsdien gaat dat goed.. Ik blijf erbij Sandoz werkt echt het beste en de minste bijwerkingen! Gelukkig mocht ik met een kleine bijbetaing per keer gewoon het merk Sandoz blijven gebruiken, hun zeggen dat mensen niks kunnen merken van de verschillen qua leverancier... Nou dit is niet waar! Ik ben blij dat ik ooit de stap heb gezet met Sertraline, en in me hoofd neem ik alvast afscheid van de 4 jaar stabiliteit die het me bood.. Want ik ga vanaf nu afbouwen en daarna helemaal stoppen☺️
5

Sertraline

18-06-2023 | Man | 20
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb al 2 jaar last gehad van angst stoornissen, slaapproblemen, depressie .. en ik had enorme schrik van de bijwerkingen. Na nachten slecht slapen zag ik er geen hoop meer in. Maar gelukkig ben ik met dit Medicijn begonnen. Ik had dit oprecht veel eerder moeten doen! Ik voel me veel beter slaap beter.. ik kan meer aan! Ik zou het iedereen aanraden. Eindelijk de rust gev[lees meer...]onden di ik al paar jaar verloren was.
5

Sertraline

14-06-2023 | Vrouw | 22
sertraline (100mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Online zie ik veel slechte ervaringen met anti-depressiva, vandaar dat ik mijn verhaal wil delen. Precies een jaar geleden ben ik gestart met 50mg Sertraline om mijn angstklachten draagbaar te maken. Daarvoor heb ik twee jaar cognitieve gedragstherapie en een aantal sessies EMDR gehad. Dit was voor mij nauwelijks effectief, omdat ik last bleef houden van lichamelijke sympt[lees meer...]omen. Uiteindelijk de stap genomen om te starten met Sertraline en het is de beste keuze die ik in mijn hele leven heb gemaakt. Een aantal maanden geleden heb ik de dosis verhoogd naar 100mg, omdat er toch wat symptomen doorheen kwamen. Nu voel ik mij verlost van mijn problemen, ik voel mij vrij. Mensen in mijn omgeving geven aan een ander persoon te zien, iemand die vrolijk en zorgeloos is. Ik heb het gevoel dat ik weer kan ademen. Aan het begin heb ik wel veel last gehad van misselijkheid, maar dit was een kwestie van doorzetten en draagbaar. Ook kreeg ik wat uitslag op mijn armen. Inmiddels een jaar verder zijn de enige bijwerkingen dat ik last heb van trillende handen (de ene keer erger dan de andere keer) en een droge mond/dorst gevoel. Deze bijwerkingen zijn voor mij niets in vergelijking met de voordelen die het gebracht heeft. Het verbaasd mij dat zoveel mensen slechte ervaringen ermee hebben.
1

Sertraline

13-06-2023 | Vrouw | 52
sertraline (150)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb sertraline geprobeerd voor depressie, maar na een half jaar gestopt omdat ik geen positief effect merkte. De bijwerkingen waren niet ernstig, maar wel vervelend. Ik zweette nogal 's nachts, maar dat was niet zo'n probleem. De seksuele bijwerkingen heb ik wel als vervelend ervaren. Sertraline zette er flink de rem op bij mij en alles was minder gevoelig. Ik kwam niet[lees meer...] of zeer moeilijk tot een orgasme. Als ik een goed effect had gehad op de depressie, had ik het op de koop toe genomen, maar nu waren de nadelen groter dan de voordelen. Overigens vind ik dat deze bijwerking bij vrouwen veel meer aandacht verdient.
1

Sertraline

24-05-2023 | Man | 75
sertraline (50mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
het beste medicijn wat ik gehad heb is imipramine echter slecht verkrijgbaar daar om af moeten bouwen daar bij nam ik 800 mg depakine Nu setraline. werkt niet voor mijn depressie ben met dit medicijn 5 maanden bezig hept niet
4

Sertraline

16-05-2023 | Vrouw | 75
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
15 jaar 50 Mg ,laatste 2 jaar afglijden naar een punt dat het niet meer ging . Verhoging naar 75 Mg en dat was ronduit ellendig . Bij 13 weken voelde ik verbetering en was mijn leven een 6/7 . Nu wel weer een een slechte dag met nekpijn en opvliegers .
5

Sertraline

16-05-2023 | Vrouw | 25
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb al drie jaar last van een angst- en paniekstoornis. Hiervoor al twee jaar in behandeling geweest. Dit heeft mij niet voldoende geholpen en de angsten en paniek werden erger. Uiteindelijk toch maar aan de medicatie (sertraline) gegaan. Aan het begin erg angstig om dit te nemen, mede door de ervaringen op dit forum en alle bijwerkingen die het kan geven. Ik heb de eer[lees meer...]ste weken last gehad van slapeloosheid, een droge mond en een wat mindere stemming. Deze bijwerkingen zijn nu helemaal weg (ik zit nu 5 maanden aan de medicatie). Ik merk dat ik meer energie heb, een veel betere stemming, minder angsten, geen paniek meer en ook nog veel minder piekeren. Het werkt voor mij dus ontzettend goed. Wel ben ik gewisseld van fabrikant omdat ik het gevoel heb dat mijn huidige veel beter werkt voor mij, al heeft het dezelfde werkende stoffen. Ik ben blij dat ik aan de medicatie begonnen ben want het maakt mijn leven heel veel rustiger, lichter en vrolijker! En niet het belangrijkste maar toch fijn, ik zit nog op hetzelfde gewicht als voordat ik ermee begon.
5

Sertraline

14-05-2023 | Vrouw | 30
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Voordat ik aan de medicatie begon keek ik vooral naar de ervaringen op dit forum. En ik had mezelf beloofd dat als het goed zou gaan dat ik mijn ervaring zou delen. Want ik zag vooral negatieve dan positieve ervaringen. Ik kan jullie zeggen dat de angst paniek depressie inderdaad heftiger word in het begin bij het innemen van de medicatie reken op zo een 2 weken. Daarna[lees meer...] is het met de dag anders je hebt goede en slechte dagen. Maar als je al in een diepe dal zit moet je even door de zure appel heen. En met 12 weken is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Wat ben ik zo blij dat ik toch ben gestart met de medicatie, het was zo een moeilijke beslissing. Maar geloof me mensen, je doet het voor jezelf. Niemand zal je helpen om je uit de dal te trekken.! ( mama van 2 peuters )! Tuurlijk heb ik nog wel eens slechte dagen maar als je weet dat je morgen weer een goede dag hebt, maak je je er niet meer druk om. Voordat ik met de medicatie begon waren mijn klachten; - niet tegen licht kunnen kijken. - niet tegen geluiden kunnen. - hyperventileren - hartkloppingen - gespannen nek, schouders. - hoofdpijn- - misselijk - angst en dagelijkse paniek aanvallen. - helemaal niet kunnen slapen ik was zeker 3 dagen slapeloos. -depressief niks was meer leuk. - geen energie en kracht in ledematen.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2327) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1379) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1211) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1157) - Verslavingsziekten
Sertraline (1131) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (946) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (912) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (822) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (764) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (654) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (640) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (631) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (629) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (617) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (594) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (586) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (540) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (485) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (480) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (469) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (460) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (427) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.