Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

1079
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (387 meningen)
Angst & paniekstoornis (285 meningen)
Angststoornis (138 meningen)
Chronische depressie (44 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (34 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (16 meningen)
Sociale fobie (11 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Sertraline

14-11-2022 | Vrouw | 21
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik begon met sertraline vanwege mijn angststoornis en stemmingsklachten. Ik werd snel bang voor veranderingen en in sociale situaties. Ik was altijd moe en kon de hele dag wel slapen waardoor ik geen energie had om iets te doen, en als ik dat wel had had ik nergens zin in. Eerste week sliep ik minstens 10 uir op een dag, het leek ael of ik al het slaap die ik had gemis[lees meer...]t inhaalde. Daarna werd het beter, was noet meer elke dag zo moe waardoor het ook wat makkelijker werd dingen te doen omdat ik ook wat motivatie had. Mijn hoofd is rustiger voor het slapen gaan en ik heb minder last van angst bij veranderingen. Ik voel me nog nket gellukig maar dit geeft me wel een steuntje in de rug om zelf naar dingen te te werken
4

Sertraline

12-11-2022 | Vrouw | 25
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Dag allemaal, Ik ben heel benieuwd of mensen ervaringen hebben met het ophogen van de sertraline. Ik ben 3 jaar geleden begonnen met sertraline 25mg omdat ik ernstige paniekaanvallen ontwikkelde. Echter heb ik een terug val gehad en ben ik sinds 7 dagen begonnen met 50mg. Heeft iemand ervaring met ophoging na zoveel jaar? Hoelang dit duurt voordat je een beetje effe[lees meer...]ct merkt?
5

Sertraline

11-11-2022 | Man | 31
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik zit nu meer dan een jaar aan de sertraline en ben erg blij met dit medicijn. Ik ben sertraline gaan slikken voor een angststoornis die kenmerken heeft van sociale angst, gegeneraliseerde angststoornis en paniekstoornis. Ook had ik last van somberheid, ik denk een beginnende depressie. Dit alles was veroorzaakt door chronische pijnklachten die waarschijnlijk werden ve[lees meer...]roorzaakt door mentale klachten (veel stress). Na 6 weken begon de sertraline te werken en waren mijn angsten en somberheid voor zo'n 85% afgenomen. Het is mij hierdoor gelukt om uit de negatieve spiraal te komen. Qua bijwerkingen heb ik met name moeite met doorslapen. Ik ontwaak na zo'n 5 a 6 uur slaap, terwijl ik normaalgesproken zeker minimaal 8 uur slaap nodig heb. Hiervoor heeft mijn psychiater quetiapine voorgeschreven. Ik slaap nog steeds niet zo goed als voorheen, maar voldoende om de dag goed door te komen. Ook mijn pijnklachten zijn sterk afgenomen. Vermoedelijk omdat ik beter in mijn vel ben gaan zitten. Al met al ben ik zeer tevreden en dankbaar voor dit medicijn
5

Sertraline

09-11-2022 | Vrouw | 33
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Het is nog wel wat kort om te vertellen wat voor effect het precies heeft, maar na de eerste 3 weken merkte ik wel degelijk verschil. Minder sombere gedachtes. Zin om dingen te ondernemen, zoals bijvoorbeeld winkelen of sociale dingen . Door de stress was mijn eetlust weg die is weer helemaal terug. Aangezien ik nog wel last heb van angst en negatieve gedachtes, gaan we nu[lees meer...] ophogen naar 50 mg… dus ben benieuwd wat dat gaat doen. Voel me nu erg suf en afgevlakt hopelijk klaart dat beetje op.
5

Sertraline

06-11-2022 | Man | 66
sertraline (75)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na infarcten en operatie aderverkalking een jaar emotioneel in donkere kast. Tevens door heel veel speed en lsd gebruik in jeugd sowieso altijd al probleem met beleving. Van "niks is leuk" naar weer zin in leven binnen mijn restverschijnselen als snel moe of vergeetachtig.
3

Sertraline

06-11-2022 | Vrouw | 34
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik het nu 4 weken voor depressie en angst. Eerst andere antidepresiva's geprobeerd. Nu deze, het lijkt wel iets te doen zit nu op 75mg. Maar nog steeds niet voldoende. Ben heel de dag moe. In het begin heel erg misselijk geweest. Mijn angst klachten werden zelfs erger. Toch doorgezet. Nu bijna geen bijwerkingen meer. Alleen heel de dag honger. Dat is wel [lees meer...]vervelend.
4

Sertraline

04-11-2022 | Vrouw | 34
sertraline (125)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik nu inmiddels 3 jaar sertraline 125 mg. Heb heel lang klachten gehad vooral de verschrikkelijke vermoeidheid bij het in nemen van de medicatie. Nadat ik deze zomer de tip kreeg om mijn medicatie in de avond in te nemen, sindsdien voel ik mij eindelijk weer rustig en is de vermoeidheid zoveel minder. 5 jaar geleden borstvergroting gehad.. Heb lang getwijfeld [lees meer...]of het aan mijn borstprotheses kon liggen. Na deze zomer durf ik te zeggen dat het dus aan het tijdstip van innemen heeft gelegen. Ik voel me weer fijn, weinig tot niet meer vermoeid en kan oprecht weer genieten...
2

Sertraline

01-11-2022 | Vrouw | 26
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik kreeg heel veel honger van deze medicijnen en het werkte niet echt goed bij mij. Toen ben ik overgestapt naar Fluoxetine en dat ging wel goed.
3

Sertraline

17-10-2022 | Vrouw | 27
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
In 2019 begonnen met opbouw van 25mg / week naar 100mg toen enorme last van misselijkheid weken aan een stuk ik viel 9 kilo af, kon geen eten zien of ruiken. Nadien namen de klachten af en merkte ik verbetering in angsten en obsessieve gedachten waar ik mee worstelde, na 1 jaar gebruik kwam ik stelselmatig meer aan in totaal zo een 13 kilo ongeveer, ik vond dit zo vervele[lees meer...]nd dat niets me paste en ik me zo oncomfortabel in mijn vel voelde dat ik terug afbouwde naar 50mg, ik verloor 4 kg maar al snel kwamen de angsten het piekeren en de obsessieve gedachten weer op gang, tot het uiteindelijke een piek bereikte en besloot weer op te bouwen samen met mijn psychiater tot 100mg dit is nu 6 weken geleden. Ik heb sinds deze week enorm last van maagzuur, verminderde eetlust en darm krampen.. Ik vraag me af of dit normaal is ik neem het reeds in met voeding en vooral tegen de avond aan begin ik last te krijgen van mijn maag (ik neem sertraline smorgens in) ik hoop dat dit alsnog weg gaat en verbetert en of het te wijten kan zijn aan de verhoging van 6 weken geleden..
5

Sertraline

14-10-2022 | Man | 65
sertraline (50mg)
Postnatale depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

2

Sertraline

07-10-2022 | Vrouw | 38
sertraline (100mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slikte sertraline, leek goed te werken. Na een tijd afgebouwd. Maar dit was geen succes. Inmiddels alweer 6 weken in aan het nemen. Maar het lijkt buiten de bijwerkingen nog niet veel effect te hebben. Hoe lang hebben jullie doorgezet en effect gemerkt? Of ik tevreden ben over dit medicijn kan ik nog niet echt zeggen. Voorheen wel....maar wacht nu af..... Hopelijk [lees meer...]kan iemand me wat advies / moed geven.
3

Sertraline

28-09-2022 | Man | 64
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

5

Sertraline

02-09-2022 | Man | 24
sertraline (100mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
In het begin veel bijwerkingen gehad. Toename angst (angst voor de angst) en prikkelbaarheid. Ook last van maagklachten. Laatste bijwerking is dat ik erg moest wennen dat mijn focus toe nam en dat je niet alles meer waarneemt door het medicijn. In het begin maakte mij dat angstig maar na een aantal weken nam het effect van het medicijn toe. Het positieve effect is dat ik v[lees meer...]eel minder last heb van prikkels en dat ik me ook beter kan focussen. Daarnaast ook veel minder last van piekeren waardoor ik veel beter slaap. Bijwerkingen zijn vervelend. Maar zet zeker door. Ik heb op dit forum ook vaak gekeken. Maar heb goed volgehouden met resultaat. Het helpt zeker, als je veel last hebt van bijwerkingen, om dit bespreekbaar te maken en om mensen om praktische hulp te vragen. Om de bijwerkingen te verminderen slikte ik 3 maal per dag 10 mg oxazepam. Is nog steeds wel nodig om met eten het medicijn in te nemen. Goed overleggen met je behandelaar of je hem in de ochtend of avond in neemt. Aanrader om dit medicijn te nemen als een PTSS hebt en autisme. Ik heb mijn leven weer terug!
5

Sertraline

19-08-2022 | Man | 37
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik loop sinds mijn pubertijd rond met angstklachten en depressie. Eigenlijk wist ik niet beter, ik dacht dat het normaal was. Aan de andere kant heb ik, met grote tussenpozen, diverse behandelingen en medicatie gekregen. Alles werkte wel iets maar het resultaat was niet bevredigend. Gevolg is dat ik meerdere keren met burnout/depressie klachten ziek thuis kwam te zitten. [lees meer...]De laatste keer is afgelopen december, ik had toen serieuze zelfmoord plannen, omdat ik ook geen hoop meer zag in een nieuwe behandeling. Vanwege mijn gezin heb ik toch besloten om het nog één kans te geven. Ik gebruik nu sinds 4 maanden Sertraline. De afgelopen twee maanden heb ik genoten van het leven zoals ik niet gewend ben! Ik herken mezelf niet meer. Ik heb energie, doe veel, neem initiatief en voel me angstvrij. Daardoor kom ik ook beter voor mezelf op. Ik had ook last van piekeren, dwangmatige handelingen en besluiteloosheid. Het is allemaal grotendeels weg. In de opstartfase had ik minder eetlust en een zenuwachtig gevoel in mijn buik. Dit is na enkele weken verdwenen. Mijn libido is wel wat gezakt maar het klaarkomen gaat wat moeizamer waardoor we langer plezier hebben.
3

Sertraline

19-08-2022 | Vrouw | 48
sertraline (125mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik neem dit nu 7 weken en merk beterschap, maar het gaat langzaam. Ook de bijwerkingen zijn persistent aanwezig. Op zich is het een goeie medicatie, ik hoop dat de bijwerkingen verdwijnen: Borstkas voelt gespannen. ook op slokdarm een druk, weinig honger, vaak duizelig . Ik startte op 25, dan snel in stapjes van 25 verhoogd naar 100, en nu 125.
5

Sertraline

18-08-2022 | Vrouw | 45
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Aan het begin veel last gehad van bijwerkingen zoals beschreven. Angst werd erger, veel hartkloppingen. Niet in slaap kunnen komen. Geen eetlust en droge mond. Het was niet prettig. Maar doorgezet en na 6 weken verdween het meeste. Na 6 maanden soms nog wat lastig in slaap vallen. Maar meestal lukt dit wel. Je emoties ervaar je iets minder. Maar ik gebruik maar 50 mg. Ad[lees meer...]em ruikt niet fris. En zweten. Soms nog hartkloppingen en lage bloeddruk. Al met al voel ik me prima. En helpt dit middel prima tegen angst. (Acute paniekstoornis) Ga wel snel weer stoppen als t mag.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2317) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1341) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1207) - Cholesterol
Paroxetine (1181) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1079) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (929) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (905) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (873) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (807) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (760) - Epilepsie
Metoprolol (758) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (635) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (626) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (622) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (617) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (609) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (589) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (582) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (573) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (525) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (465) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (463) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (451) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (424) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (419) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.