Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

1029
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (371 meningen)
Angst & paniekstoornis (266 meningen)
Angststoornis (131 meningen)
Chronische depressie (41 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (33 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (14 meningen)
Sociale fobie (10 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

5

Sertraline

15-12-2022 | Vrouw | 42
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik nu een maand sertraline en ik ben erg tevreden. De eerste week was echt verschrikkelijk, het verergerde mijn angstklachten enorm, maar na 1,5 week nam dat af en nu heb ik eigenlijk geen angstklachten meer en mijn depressieve gevoel is afgenomen. Gelukkig! Ik had ook last van misselijkheid en constipatie in het begin, maar dat heb ik ook niet meer. En ik slaap[lees meer...] ook weer goed :-)
3

Sertraline

14-12-2022 | Vrouw | 33
sertraline (37,5)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben nog maar net begonnen met de sertraline. Ik bouw het heel langzaam op, omdat ik snel last heb van bijwerkingen. Eerst een week 25mg geslikt, na een week 37,5mg en nu slik ik 50mg. Ik moet zeggen dat ik erg angstig ben en heel onrustig. Ik slik er voor zonodig ook lorazepam bij, maar ook daar word ik niet veel rustiger van. Ik hoop dat dit gevoel weg gaat, want ik wo[lees meer...]rd echt knetter gek van dit opgejaagde gevoel.
4

Sertraline

11-12-2022 | Vrouw | 30
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Met Sertraline gestart ivm angst en piekeren. Begin januari op werk (verpleegkundige) uitgevallen met burnout/depressie. In de zomer knapte ik wat op en ben ik voorzichtig weer begonnen met uurtjes werken, dit ging moeizaam. In de herfst een flinke terugval gehad en begon angst mijn leven heel erg te beheersen. Ik kon mij op een gegeven moment alleen nog maar zorgen maken [lees meer...]om alles. Het voelde als overleven. Ruimte voor herstel was er niet. Psychiater adviseerde te starten met een SSRI. Eerste 2 weken sertraline heb ik mij erg beroerd gevoeld. Misselijk, hartkloppingen, droge mond, geen eetlust, veel wakker worden, veel dromen en wat slechtere concentratie. Nu 5 weken verder en ik kan zeggen dat de bijwerkingen naar de achtergrond verdwijnen. Alleen droge mond en wat vergeetachtig. Nu ook positieve effecten merkbaar. Minder piekeren en zorgen maken waardoor ik meer energie heb voor belangrijke dingen in het leven zoals genieten! Deze week begin ik weer met werken en ik hoop dat de angsten binnen de perken blijven. Volgende week heb ik een evaluatie met de psychiater. Maar wat mij betreft blijf ik dit gebruiken als steuntje in de rug om weer op het juiste spoor te komen icm therapie. Hopelijk kan ik ooit weer afbouwen, zoniet so be it. Je schijnt ook zwanger te mogen worden met Sertraline (in overleg met een arts). Nu geen kinderwens maar wel fijn om te weten. Liever zonder medicatie natuurlijk, maar soms kan het niet anders.
4

Sertraline

09-12-2022 | Vrouw | 30
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb zelf ook veel aan deze reviews gehad dus ik weet hoe belangrijk en fijn het is om erover te lezen als je wilt starten, of net bent gestart. Zowel bij de start van Sertraline, als de eerste verhoging leek er geen einde te komen aan de vervelende bijwerkingen. Maar houd vol !! Ik merkte eindelijk na +- 4 weken verschil. De bijwerkingen die minimaal worden en zelfs ver[lees meer...]dwijnen en ook de lijkt het te beginnen te werken. De extreme innerlijke angst/ paniek lijkt gedempt te worden, wat ik als erg fijn ervaar. Hopelijk werkt dit middel voor jullie net zoals het voor mij werkt. Je moet er wat voor over hebben in het begin (godsamme wat is dat naar) maar op den duur werpt het z’n vruchten af!
4

Sertraline

09-12-2022 | Man | 65
sertraline (75mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
De eerste twee weken waren verschrikkelijk. Opgejaagd, paniekerig, totaal ontregeld. Zelfs een keer een paniekaanval gehad wat ik daarvoor nooit had meegemaakt. Dat was een hele lichamelijke ervaring zoals de paniek in mn lijf omhoog trok. Arts vertelde dat hoe meer de gewenningsverschijnselen waren, hoe groter het resultaat zou zijn. Daar heb ik dan maar op vertrouwd.[lees meer...] Na twee tot drie weken werd het geleidelijk beter. Ik slik nu 75 mg setraline, al zes jaar en heb er er geen spijt van. Geen systimische depressie meer, en er zijn gelukkig voldoende emoties en gevoelens over. Libido is foetsie, dat wel..
1

Sertraline

08-12-2022 | Man | 70
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na jarenlang Clomipraline ging het tijdens ziekte en na het overlijden van mijn vrouw heel slecht met mij. In overleg met GGZ afgebouwd en nu gestart met Sertraline. Het is goed dat ik overal lees dat je door moet zetten, want anders zou ik nu gestopt zijn. Nog depressiever dan eerst. Zit nu in tweede week en zie het regelmatig niet meer zitten. Ben ook kinderen met mijn [lees meer...]constante huilbuien tot last. Ook al geven ze aan dat dat niet zo is. Dus nog een lage score, maar nog te kort bezig denk en hoop ik.
3

Sertraline

06-12-2022 | Vrouw | 30
sertraline (100mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Sertraline zorgt er echter niet voor dat ik me rustiger en minder angstig/gestresseerd voel. Werkt niet goed bij mij. Wel niet veel bijwerkingen.
3

Sertraline

05-12-2022 | Vrouw | 33
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Dit is mijn 3e dag dat ik het gebruik. Ik voel me heel erg opgejaagd en tegelijkertijd heel moe. Maar als ik ga liggen kan ik niet blijven liggen door de onrust en hartkloppingen. Ik hoop dat deze bijwerkingen snel verdwijnen en dat ik iets positiefs mag ervaren. Ik heb 16 jaar citalopram geslikt. Dat ging best goed. Totdat ik in een diep dal kwam. Vanaf dat moment heb ik [lees meer...]escitalopram gehad en venlafaxine. Hebben beide niet geholpen.
3

Sertraline

03-12-2022 | Vrouw | 62
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
8 dagen neemt ik het nu. Mijn klachten zijn erger geworden en veel huilen wat ik eerder niet echt kon. Ik lees overal dat de eerste 2 weken echt zwaar zijn en dat je doorbijten moet. Ik hoor graag andere ervaringen met de bijwerkingen en of ook bij anderen in het begin ook de klachten erger werden
3

Sertraline

02-12-2022 | Vrouw | 62
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ja ik ben nu 7 dagen met Sertraline begonnen en voel me ook beroerder dan daarvoor.
4

Sertraline

25-11-2022 | Vrouw | 67
sertraline (100mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hierbij wil ik reageren op het vermeerderen van Sertraline hoeveelheid. Ik gebruik al AD medicatie vanaf 1986 en heb al meerdere malen de dosering moeten verhogen en na een paar maanden kon ik die weer verlagen. Er blijven altijd situaties of gebruik andere medicatie , bij ziekte, die niet goed samen werken. Maar voor als nog ben ik zeer tevreden. Zeker met de gedachte van[lees meer...] hoever ik ben moeten komen en waar ik nu sta.
3

Sertraline

23-11-2022 | Vrouw | 29
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik Sertraline vanwege depressiviteit. Eerste slikte ik Duloxetine maar daar kreeg ik steeds meer bijwerkingen van, zoals zweetaanvallen en slapeloosheid. De eerste paar dagen van Sertraline waren zwaar en ik wist niet waar ik het moet laten. Volgens mij voel ik me nu langzamerhand wat beter. Hopelijk gaat dit nog vooruit.
4

Sertraline

18-11-2022 | Vrouw | 34
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik dit medicijn nu ongeveer 5 a 6 weken. Merk wat verschil. In het begin heel erg angstig geweest, veel erger dan anders. Maar ik was in afbouw van andere AD. Erge misselijkheid. En veel honger. Dat krijg je wel. Ik kan de hele dag eten. Dus echt opletten wat je eet.
3

Sertraline

18-11-2022 | Man | 46
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben nu 3 dagen bezig met 50mg Sertraline. De meest voorkomende bijwerkingen heb ik ook, nu erg misselijk, angsten/piekeren komen heftiger naar voren. Geen zin in dingen en dus niet enthousiast. Ik weet , ik ben pas 3 dagen bezig. Zijn er mensen met dezelfde ervaringen die dit ook hebben gehad en mij wat gerust kunnen stellen?
4

Sertraline

14-11-2022 | Vrouw | 21
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik begon met sertraline vanwege mijn angststoornis en stemmingsklachten. Ik werd snel bang voor veranderingen en in sociale situaties. Ik was altijd moe en kon de hele dag wel slapen waardoor ik geen energie had om iets te doen, en als ik dat wel had had ik nergens zin in. Eerste week sliep ik minstens 10 uir op een dag, het leek ael of ik al het slaap die ik had gemis[lees meer...]t inhaalde. Daarna werd het beter, was noet meer elke dag zo moe waardoor het ook wat makkelijker werd dingen te doen omdat ik ook wat motivatie had. Mijn hoofd is rustiger voor het slapen gaan en ik heb minder last van angst bij veranderingen. Ik voel me nog nket gellukig maar dit geeft me wel een steuntje in de rug om zelf naar dingen te te werken
4

Sertraline

12-11-2022 | Vrouw | 25
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Dag allemaal, Ik ben heel benieuwd of mensen ervaringen hebben met het ophogen van de sertraline. Ik ben 3 jaar geleden begonnen met sertraline 25mg omdat ik ernstige paniekaanvallen ontwikkelde. Echter heb ik een terug val gehad en ben ik sinds 7 dagen begonnen met 50mg. Heeft iemand ervaring met ophoging na zoveel jaar? Hoelang dit duurt voordat je een beetje effe[lees meer...]ct merkt?

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2297) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1270) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1193) - Cholesterol
Paroxetine (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1151) - Verslavingsziekten
Sertraline (1029) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (898) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (890) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (871) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (780) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (748) - Epilepsie
Metoprolol (738) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (614) - Depressie - antidepressiva TCA
Mirtazapine (611) - Depressie - antidepressiva overig
Seroquel (610) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (597) - Anticonceptie - eenfase
Metformine (577) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Furabid (569) - Antibiotica - urineweginfectie
Amoxicilline (567) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (555) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (515) - Anticonceptie - overig
Lexapro (504) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (476) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (456) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (446) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (419) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (415) - Pijn
Escitalopram (406) - Depressie - antidepressiva SSRI

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.