Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sertraline

1099
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (391 meningen)
Angst & paniekstoornis (292 meningen)
Angststoornis (144 meningen)
Chronische depressie (45 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (35 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (16 meningen)
Sociale fobie (11 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Sertraline

02-10-2023 | Man | 30
sertraline (25mg)
Depressief
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na vele jaren zoeken waar vermoeidheid enz vandaan komt....eindelijk eens naar de psyche gekeken. Angsten / paniekaanvallen en depressieve klachten (stuk bipolair) Onder deanxit 2 maand verbetering angsten en depressie. Meer energie. Maar de psychiater zei dat dit medicament parkinson klachten kan geven bij langdurig gebruik. Dus gestart met sertraline 25mg (na maand eval[lees meer...]uatie) sulpirirde 1/4 aan 2 x /dag en trazodone 1/2 voor slapengaan. Mijn libido is onder deanxit sterk verbeterd. Echt raar. Hopelijk blijft dit zl onder sertraline. Mensen die onder SSRI net een verbeterd libido hadden? En was 25mg een effectieve dosis? Hartelijk dank
3

Sertraline

02-10-2023 | Vrouw | 43
sertraline (100mg)
Hypochondrie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
De bijwerkingen helpen niet mee voor mijn angst. Zijn er meer mensen die na 6 weken nog misselijk zijn?
5

Sertraline

30-09-2023 | Vrouw | 52
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
hallo....ik ben benieuwd hoe jullie hebben opgebouwd hoeveel dagen/weken tussen elke ophoging?
3

Sertraline

22-09-2023 | Vrouw | 41
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hoi, Ik ben eerder dit jaar met veel moeite gestopt met sertraline 100mg. Afgebouwd via taperingstrips. Na een aantal maanden redelijk leven werd ik weer angstiger, ondanks gesprekken. Ik sta op de wachtlijst voor therapie, maar ben sinds vorige week toch weer begonnen met sertraline 50mg. De bijwerkingen zijn nu vreselijk, maar ik weet toch dat dit medicijn voor mij werk[lees meer...]t. Vooral tegen de angst en piekeren. Ik ben toch blij dat ik het geprobeerd heb zonder medicatie, en trots dat ik het heb gedaan. Maar ik wil niet leven in angst voor de kleinste dingen. Nu wachten op therapie en hopen dat het snel aanslaat. Liever mn levenlang of jarenlang medicijn nemen dan leven met angst en depressies.
1

Sertraline

16-09-2023 | Vrouw | 19
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb sinds jongs al angststoornissen, ik zal hiervoor in therapie gaan maar kreeg daar alleen maar meer angst door waardoor hun besloten om antidepressiva voor te schrijven. Ik was 10.. ik nam het en het werd inderdaad wat beter maar naar een aantal jaar voelde ik mezelf niet meer, ik kreeg waanideeën,paniekaanvallen en werd heel suïcidaal. Mijn huisarts dacht dat het va[lees meer...]n de angststoornissen kwam en verhoogde de dosering alleen maar meer waardoor ik elke nacht dacht dat ik dood ging en dat voor jaren lang, ik ben toen zelf maar gaan afbouwen (dat was heeel zwaar) nu ben ik 2 jaar schoon en heb nooit meer zulke paniekaanvallen gehad maar heb wel altijd bijwerkingen gehouden. Nooooit aan beginnen tenzij je geen andere keus meer hebt!
5

Sertraline

14-09-2023 | Vrouw | 42
sertraline (150)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Begin van mijn 20-er jaren ben ik na een zorgeloze jeugd ik bijna een jaar zwaar depressief geweest. Ik kon en durfde niets meer. Bij psychiater terecht gekomen die me sertraline voorschreef. Alles in mijn leven fleurde en kleurde op, ik kreeg weer energie voor dingen. Een x of 5 proberen af te bouwen maar dat pakte niet goed uit. 150 mg per dag klinkt hoog maar ik functi[lees meer...]oneer en geniet van het leven. Sporten/buitenlucht/bewegen is heel belangrijk voor me en is de basis voor een aangenaam bestaan. De medicatie is ter aanvulling. Geestelijke aandoeningen komen voor in mijn familie en ik accepteer dat ik ook bij het clubje hoor dat medicatie nodig heeft. Ik ben blij dat dergelijke medicatie bestaat, anders zou mijn leven denk ik zwaar of ondraaglijk zijn. Mijn advies: probeer medicatie uit, kijk wat voor je werkt en wat niet voor je werkt en geef de zoektocht niet op, er is hulp genoeg in Nederland! Doorgaan, sterk zijn en moed houden!
2

Sertraline

12-09-2023 | Man | 23
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb al veel medicatie geprobeerd voor mijn depressie en angststoornis. Fluoxetine, Duloxetrine, Venlafaxine, Paroxetine, Escitalopram, ... Belangrijk om te melden dat ik misschien ASS heb maar nooit een diagnose gekregen. Ik heb ook al Sertraline 25mg geprobeerd (zonder enig effect) en nu terug gestart met Sertraline deze keer 50 mg in overleg met de psychiater va[lees meer...]nwege depressie en angststoornis omdat mijn vader die ook neemt en effectief voor hem is. Ik ben het nu al één maand aan het inpakken maar heb niet echt het gevoel dat het iets helpt. Ik heb wel last van vervelende bijwerkingen zoals urineverlies waar ik geen controle over heb (genant). Ook heb ik precies gewichten aan mijn lichaam hangen en voel me lusteloos. Ik vind de energie niet om uit bed te geraken. Vaak ben ik s'nachts onrustig, pieker ik en heb zelfs liedjes in mijn hoofd spelen alsof er een jukebox in mijn hoofd zit en kreeg ook last van huiduitslag op mijn gezicht en zelfs last van geweldadige dwanggedachten (Ik had ervoor geen dwanggedachten) Van al die weken heb ik 2 dagen meegemaakt waar ik dacht dat ik alles aankon en heb zelfs naar een drukke bar gegaan wat al een hele opgave voor mij is sinds ik niet graag in drukke ruimtes zit. Blijkbaar ook mondiger geworden. (Al weet ik niet of dit door de medicatie komt. Misschien gewoon door stress.) Mijn angsten zijn nu dubbel zo erg en soms zelfs moeite met slikken. Ik vind het nogal gek dat mijn lichaam niets doet bij 25mg en heftig reageert op 50 mg... Ik ben hier ervaringen beginnen lezen en er zijn hier veel mensen die pas echt een effect van de Sertraline hebben na 8 weken tot 3 maanden dus ik dacht ik moet doorbijten en gewoon Sertraline blijven inpakken maar met al die bijwerkingen weet ik niet of dit het nog wel waard is.
3

Sertraline

02-09-2023 | Vrouw | 61
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik wert niet zei altyd wil niet antidepressivia maar na een dna bloed onderzoek op wat me lichaam aan kan of just niet is sertraline eruit ben nu 10 dagen dus nog ff
4

Sertraline

29-08-2023 | Vrouw | 34
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ook hier iemand die alle verhalen ging lezen en wat schrik kreeg om het middel te gaan gebruiken. Om die reden wil ik mijn ervaring met jullie delen. Ik vroeg mij echt af of mijn angst en paniek nog kon afnemen en het leven voelde steeds zwaarder. Na mijn zwangerschap en een aantal ziekenhuisopnames met 2 operaties in 3 maanden tijd ging het bergafwaarts met mij toen ik w[lees meer...]eer ging werken als docent. Ik werk compleet overvraagd terwijl ik niet goed was opgeknapt. Ik heb cognitieve gedragstherapie en ja het helpt maar het haalde helaas de angst en paniek niet helemaal weg. Om die reden heb ik op 34 jarige leeftijd voor het eerst besloten om medicatie te gaan nemen. Op 1 juli ben 2.5 week gaan opbouwen met 25 en daarna naar 50 gegaan. Geen idee of dit al de juiste dosering is maar paniek heb ik niet meer ervaren sindsdien. Het opbouwen is doorbijten en ik heb soms echt 's middags geslapen ivm de sufheid. Soms ben ik nog wat moe en geeuw ik meer. Ik zit nu een week of 6 op deze dosering. Ik ben 1 dag echt misselijk geweest. Mijn tip is 's morgens innemen na het eten met drinken. Wel droom ik soms heel heftig en is mijn libido afgenomen. Qua gewicht blijf ik redelijk stabiel maar merk ik wel dat ik er echt rekening mee moet houden! Het heeft echt even tijd nodig om te gaan merken. Mensen merken dat ik vrolijker en rustiger ben. Zelf merk ik dat ik het leven alweer wat beter aan kan! Ik ben er nog niet maar sertraline maakt mijn leven wel weer een stuk aangenamer!
4

Sertraline

17-08-2023 | Man | 36
sertraline (100mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Tijd lang depressief geweest en onder behandeling van verschillende psychologen. Uiteindelijk gestart met Sertraline. Mn gemoedstoestand is enorm verbeterd, het leven voelt “luchtiger”. Alleen het aankomen is echt een groot probleem.
5

Sertraline

17-08-2023 | Vrouw | 31
sertraline (125mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Dit verhaal schrijf ik voor iedereen die twijfelt over Sertraline voor een angststoornis of bang is voor de bijwerkingen: wat heeft dit middel mij ontzettend goed geholpen. Al een jaar of 10 kampte ik met een behoorlijk heftige angststoornis die mijn leven beheerste. Het ging met perioden soms erg slecht en ik heb in die jaren veel oxazepam en temazepam geslikt om maar de [lees meer...]dag en nacht door te komen. Mijn paniekaanvallen konden soms dagen duren en waren vooral aanwezig in sociale situaties terwijl ik eigenlijk een best sociaal persoon ben. Langzaamaan begon de angststoornis mijn leven over te nemen en ondernam ik naast werken niks meer. Vele therapieën gehad en nadat mijn laatste behandeling (psychotherapie) ook weinig effect leek te hebben had ik het bijna opgegeven. Eerder al via de huisarts citalopram geprobeerd maar hiervan waren de bijwerkingen niet door te komen voor mij. Een aantal jaren later toch maar weer geprobeerd maar nu bij een psychiater. Deze wilde mij Sertraline voorschrijven maar ik was eigenwijs en had goede verhalen gehoord over Paroxetine. Dit bleek ook te heftige bijwerkingen te hebben voor mij en na een aantal weken ben ik toch geswitched naar Sertraline. In de eerste dagen had ik vooral last van mijn darmen en baarmoederkrampen en wat hoofdpijn en een versuft gevoel. Dit trok na een paar dagen weg en na een week of 2/3 begon ik de eerste resultaten te merken: ik had meer energie, langzaamaan begonnen de constante paniek en onrust in mijn lijf weg te trekken en in sociale situaties voelde ik me veel weerbaarder. Intussen slik ik nu zes maanden 125 mg sertraline en mijn leven is totaal veranderd. Ik kan het geleerde uit de psychotherapie in de praktijk brengen omdat mijn lijf niet meer overspoeld wordt door paniek en onrust. Wat had ik dit graag eerder geweten.
3

Sertraline

11-08-2023 | Vrouw | 71
sertraline (100mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na een tijdje gestopt te zijn met sertraline toch weer begonnen doordat ik niet meer kon slapen, 12 weken bezig ik tril erg, hoop dat het weer overgaat, Bij mijn vorige periode had ik dat trillen niet!
2

Sertraline

29-07-2023 | Vrouw | 30
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben nog maar net begonnen hiermee (dag 2), maar ik ben zo enorm misselijk. Voel mij onrustig, beven, flauw, diarree...dit is echt niet leuk. Hiervoor wil ik het echt niet doen.
4

Sertraline

27-07-2023 | Vrouw | 25
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik dit middel nu bijna 9 weken. 25 mg. De eerste 4 weken ontzettend last van angstig en vaag gevoel alsof ik droomde en de wereld niet echt aan voelde. Dit was erg vervelend. Dit is nu helemaal over gelukkig! Ik voel me stukken beter, minder last van angst en doe weer veel meer dingen dan voorheen buiten de deur! Hou vol als je last hebt van bijwerkingen, ze gaan weer[lees meer...] over!
4

Sertraline

25-07-2023 | Man | 41
sertraline (50mg)
Sociale fobie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Het is net alsof je nooit echt wakker wordt. Dingen komen minder hard binnen. Dat was echt heel erg prettig. Echter vlakt het ook andere dingen af. Lezen ging bijna niet, ik leek stoned vaak. Ik had vreselijke nachtmerries bijna elke nacht en werd heel moe ervan wakker. Libidoverlies tot een punt dat het echt weg was. Het hielp wel een beetje voor sociale fobie, maar v[lees meer...]anwege de vermoeidheid werd ik er niet socialer van. Het eerste half jaar kon ik niet meer gitaarspelen. Het laatste half jaar wel, maar verder niet lezen of gamen, had nergens meer zin in. Ik herinner mij vaak hoofdpijn gehad te hebben. En de eerste 2 weken heb ik alleen maar liggen snoozen op de bank. Ik kon niks meer.
4

Sertraline

23-07-2023 | Man | 40
sertraline (25mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na maanden alleen gevochten te hebben. Eindelijk hulp psycholoog en hulp 2 x per week aan huis. Ik was gestart met fluvoxamine. Dit 4 weken gebruikt elke dag was weer een hel. En ben dit weer gaan afbouwen. En nu overgestapt op sertraline. Moest starten met 50 mg maar omdat ik huiverig was ben ik gestart met 12.5 mg dit een week gedaan en ik voel me veel minder emotioneel.[lees meer...] Bij fluvoxamine huilde ik heel veel zo uit het niets en kreeg ik weer de gedachten aan de dood. Ben nu in mijn 2de week nu met 25mg. Weer onrust en zweet handen. Maar ik voel me op 1 of andere manier wel beter. Had veel.last van buikpijn maar neem daar een maag beschermer voor weg is het niet maar het scheelt wel heel stuk. Om de onrust van het opbouwen een beetje te onderdrukken gebruik ik lorazepam 4x per dag 1/2 tabletje 0.5 mg. Ik heb een goed gevoel hier bij ondanks de bijwerkingen. Die zullen hoop ik weer weg trekken. Dus al met al binnen 2 weken toch al iets verbetering hoop dat het door zet!!! Gr stef

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2323) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1356) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1209) - Cholesterol
Paroxetine (1193) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1099) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (941) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (909) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (816) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (761) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (640) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (633) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (627) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (625) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (614) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (590) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (584) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (578) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (529) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (472) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (466) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (454) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Amlodipine (422) - Bloeddruk - calciumantagonisten

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.