Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sertraline

1148
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
angst buikklachten vermoeidheid paniekaanvallen slapeloosheid diarree misselijkheid darm/maag van streek paniekerig Angst

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (402 meningen)
Angst & paniekstoornis (321 meningen)
Angststoornis (150 meningen)
Chronische depressie (46 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (35 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (16 meningen)
Sociale fobie (12 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

3

Sertraline

28-01-2024 | Vrouw | 34
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik kreeg na 4 weken last van een soort toon in mijn oren, een soort oorsuizen. Het is gelukkig heel sporadisch maar het maakt mij heel angstig dat het nooit meer over zal gaan. Ik kan moeilijk onderscheiden of het door het medicijn komt of door stress. De arts kan ook niets van duidelijkheid hierover geven. Er staat wel in de bijsluiter dat het een bijwerking kan zijn. Iem[lees meer...]and ervaring?
5

Sertraline

26-01-2024 | Man | 75
sertraline (100mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Alles al geprobeerd. Niets hielp. Nu Setraline 100 mgr weer zin in het leven! Alleen vervelende bij werking ,diarree. Eerste weken waterdun ,nu iets beter na 5 weken,dus ik houd nog even vol.
3

Sertraline

24-01-2024 | Man | 20
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hey iedereen. Ik zit nu op mijn 26e dag van 50mg sertraline (geen opbouw met 25mg). Na anderhalf jaar aan mezelf te werken via de ggz en coaches, ben ik erachter gekomen dat het niet genoeg is om mijn normale leven weer op te pakken, vandaar de sertraline. Dit vond ik een moeilijke keuze die ook dagen duurde voordat ik de knoop had doorgehakt. Het is echt een afwisselen[lees meer...]d proces. Positieve dagen, negatieve dagen, neutrale dagen, noem het maar op. Ik wil graag even mijn verhaal kwijt, omdat ik me al wat dagen weer wat minder voel. Week 1: de eerste vier dagen lichte last van misselijkheid, buikpijn, diarree, geeuwen en vermoeidheid, maar niks ergs. Na de vier dagen heb ik tot halverwege week 2 geen bijwerkingen meer gehad. Ik merkte ook gelijk een afname in angst en overspannen raken en dit bleef tot week 4. Week 2: na dag 10 begon de depressie en depersonalisatie. Het voelde alsof ik door een quarter-life-crisis ging. Motivatieloosheid, de wereld voelde soms nep en ik verloor korttijdig mijn interesses in mijn studie of hobbies. Dit hield zich vol tot dag 15. Wel kon ik hier allemaal beter me omgaan, omdat mijn angstige gevoel gedempt werd en ik niet overspannen raakte. Week 3: nog wel beetje last van de depressie, maar de depersonalisatie is gelukkig weg. Hierdoor zag ik een verbetering in mijn gemoedstoestand en ik durfde weer wat dingen aan, zoals afspreken met vrienden en uiteten gaan. Week 4: hierdoor plaats ik deze post; de afgelopen dagen heb ik het gevoel dat ik achteruit ga met bijwerkingen. Ik heb al sinds de 20e dagelijks weer last van buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid en diarree. Dit zorgt ervoor dat ik niet echt meer naar buiten durf en dit is ook net vóór een tentamenweek wat niet helemaal geweldig is. Daarnaast merk ik ook dat mijn angstgevoel versterkt is en ik sneller overspannen raak dan voorheen. Van het lezen van iedereens verhaal heb ik geleerd dat dit normaal is en dat ik nog even moet doorzetten, maar ik wil gewoon mijn ei kwijt. Is er iemand anders die ook twijfels heeft gehad of een vergelijkbare struggle heeft ervaren?
3

Sertraline

20-01-2024 | Vrouw | 22
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo allemaal, ik heb een vraagje. Ik slik nu al 18 dagen de verhoogde dosis (50 mg) daarvoor had ik een lange tijd de 25 mg gebruikt maar ik merk sinds een aantal dagen dat ik last heb van mijn maag en ik me slap voel, beetje zombie achtig hoort dit erbij? En word dit uiteindelijk minder? Eerst had ik dit niet zo, het is echt sinds een paar dagen. Ik hoor het graag!
3

Sertraline

12-01-2024 | Vrouw | 22
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik nu zo'n 9 weken 25 mg sertraline ik merkte al enig effect, meer rust in mijn hoofd en lichamelijk meer ontspannen maar ik merkte dat de onrust en stress weer terug kwam dus 10 dagen geleden toch maar naar de dosis van 50 mg. Ik merk alleen dat ik toch angstiger ben geworden en had verwacht aangezien ik die 25 mg al wel tijdje gebruikte dat mijn lichaam onderhand we[lees meer...]l meer eraan gewend was. Mijn vraag is dus of het normaal is dat ik me zo voel?
1

Sertraline

11-01-2024 | Vrouw | 19
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 3 jaar met Anorexia geworsteld te hebben, heb ik nog steeds veel last van depressieve gedachtes en angsten. Er werd mij aangeraden om sertraline in te nemen in de hoop dat dit wat verlichting zou brengen. Ik heb dit medicijn slechts 2 maanden ingenomen en helaas moeten stoppen omwille van de bijwerkingen. Na 4 a 5 weken waren mijn gevoelens enorm afgevlakt waardoor ik n[lees meer...]iet meer die extreme dieptes/suicidale gedachtes had, maar tegelijk zorgde dit er ook voor dat ik geen goeie momenten meer had. Ik was gewoonweg verdoofd. Ik was verdurend vermoeid en sliep tot wel 17 uur per dag. Op de momenten dat ik wakker was trilde mijn ene oog constant en bij de minste inspanning voelde ik mijn hartslag in mijn hoofd kloppen. Een heel naar gevoel. Studeren lukte ook niet meer. Ik kon niks meer onthouden en zat maar als een verdoofde zombie naar mijn boeken te staren. Dit was net tijdens de examenperiode dus heb toen helaas een deel van mijn examens niet kunnen meedoen. Na een bezoek aan de dokter meteen gestopt en na 1,5 week begon ik mij eindelijk weer beter te voelen. Het voelde zo raar om niet meer in staat te zijn om na te denken of dingen te onthouden. Ik heb dus absoluut geen goeie ervaring met dit medicijn.
5

Sertraline

10-01-2024 | Man | 39
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Beste allemaal, Ik heb de diagnose depressie, angststoornis . Ook een vermoeden van ADD. Ongeveer 7 maanden geleden begonnen met het slikken van sertraline. Al jaren lang nagedacht om dit te gaan doen, maar door het taboe eromheen en omdat ik het “op eigen kracht” wilde doen was het er niet eerder van gekomen. Ik kan alleen maar zeggen: had ik dit maar 20 jaar g[lees meer...]eleden gedaan. Het begin was even zwaar. Ik had de hele dag het gevoel dat ik strak stond van de drugs. Ook erg heftige dromen en een droge mond. Na een week of 4 begon ik de positieve werking te merken. Pas na een paar maanden had ik het gevoel dat alles helemaal gestabiliseerd was. Enige bijwerking die ik nu nog heb is een verlaagd libido, maar eerlijk gezegd vind ik dat een positieve bijwerking. Mijn libido was hiervoor erg hoog dus dit geeft een zeker rust. Dankzij sertraline geniet ik weer volop van het leven. Ik gun iedereen deze positieve ervaring. Voor de mensen die twijfelen om het te doen wil ik zeggen: probeer het gewoon!
3

Sertraline

03-01-2024 | Man | 31
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik het nu voor angst paniek en stemmingswisselingen. Gebruik 50 mg van sun. In het begin heel erg misselijk en heel lage hartslag. Kan je hier wel mee sporten? Want wordt er wel misselijk van. Slik het nog naar een week.
2

Sertraline

02-01-2024 | Man | 36
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Dan hou ik nog maar even vol. Ik slik namelijk vanaf 8 november setraline 25mg. Van lieverlee opgebouwd naar nu 100mg. Echter voel ik mij nog totaal niet beter dan voor het medicijngebruik. Ik zit nu drie weken op 100 mg. Hopelijk gaat het nog aanslaan, maar ik neig ernaar om ermee te stoppen.
2

Sertraline

01-01-2024 | Vrouw | 36
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ontevreden over dit middel. Nauwelijks effect, maar wel veel vocht vasthouden en aankomen. Libido verlies en een groot hongergevoel.
4

Sertraline

30-12-2023 | Vrouw | 45
sertraline (25mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
: Ongeveer 10 jaar geleden heb ik een heftige angst-/depressie doorgemaakt. Uiteindelijk ben ik daar met behulp van Sertraline helemaal uitgekomen. Al deze jaren slik ik nog een onderhoudsdosis van 25 mg, waarop ik perfect functioneer en nergens last van had. Daardoor werd ik soms ook wat slordiger in het innemen van de Sertraline. Zeker vanaf begin november dit jaar, na[lees meer...]m ik het, onbewust, steeds minder vaak in en zelfs een paar weken niks. Twee weken geleden, voelde ik me ineens niet lekker. Ik dacht aan een griep en totaal niet aan de Sertraline. Een paar dagen hierna, vrijdags, zag ik de Sertraline weer liggen en dacht “oh, ja, die heb ik al een tijdje niet op. Laat ik weer eens innemen.” En voordat ik er erg in had, nam ik i.p.v. 25 mg, een tablet van 50 mg. Hoe stom kun je zijn! Een uur later, reageert mijn lichaam daar al gigantisch op met duizeligheid, diarree en vreselijk misselijk. En in de nacht hartstikke slapeloosheid. Natuurlijk schrok ik gigantisch. De volgende dag heb ik niks ingenomen en weer een dag later weer mijn oude dosis van 25 mg. Echter, bleef ik mij heel beroerd voelen en sliep ik s nachts niet. Die maandag ben ik naar de huisarts gegaan (helaas was er een invaller) en het verhaal uitgelegd. Ze zei meteen: helemaal stoppen met slikken. Een paar dagen uitzieken en dan is het uit je bloed…. Zelf wist ik het niet meer, dus dat deed ik. Echter, het werd niet beter en ik merkte aan mezelf dat ik ook angstiger werd. Na twee dagen (dit was woensdag 20 dec jl.) ben ik terug gegaan naar de huisarts en deze keer was het wel mijn eigen arts. Ik heb nog een keer het verhaal verteld en dat ik diep in mijn hart voelde, dat ik beter weer naar de 25 mg Sertraline terug kan gaan. Daar was ze het mee eens, dus dat ben ik nu weer aan het slikken. Nu mijn vraag: kan het zijn dat ik hierdoor wel weer de beginbijwerkingen heb? (Ik voel me heel misselijk, heb angstklachten en depressiegevoel, zweet heel veel en slaap amper s nachts). Kan het zijn dat de Sertraline nu niet meer aan gaat slaan of moet ik het weer even tijd geven om de spiegel op te bouwen? Ik hoor het heel graag! Met vriendelijke groet,
4

Sertraline

28-12-2023 | Man | 46
sertraline (75)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik nu sinds 7 weken sertraline, ik kamp namelijk mijn hele leven al met angst/paniekklachten. Er is onlangs een gegeneraliseerde angststoornis bij mij vastgesteld. In eerste instantie dacht men dat ik adhd had waardoor ik bupropion kreeg voorgeschreven, helaas had dit tot effect dat ik dagelijks angst en paniekaanvallen kreeg. Zo erg dat ik in een burn- out ben beland[lees meer...] en mijn hele zorgvuldig opgebouwde carrière om zee heb geholpen. Ik ben gestopt met de bupropion en heb 6 mnd geen medicatie geslikt, kwam ik weer in mn oude situatie terecht en dat was dus ook geen pretje. Ik heb via de psychiater van de ggz waar ik behandeling voor adhd heb gevolgd het advies gekregen om sertraline te gaan slikken. Ik heb 7 weken in een hel gezeten, alle bijwerkingen die er zijn gehad en sommige heb ik nog steeds. Vooral slecht inslapen, krampen in benen en toename angstklachten zijn erg heftig maar nu… na 7 weken begin ik eindelijk de werking van dit medicijn te voelen. Ik ben zo opgelucht en blij dat ik heb doorgezet. Hopelijk blijft dit zo
3

Sertraline

26-12-2023 | Vrouw | 31
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ondanks de onprettige bijwerkingen bij het opbouwen en afbouwen, heeft het mij zeker een periode geholpen met mijn angst en stemmingsklachten. Het gaf me de ruimte om met mijn emoties aan de slag te gaan en vaardigheden op te bouwen om vervolgens in te kunnen zetten zonder medicatie. Sertraline zou een antidepressivum zijn waarbij er geen spraken zou zijn van gewichtstoena[lees meer...]me. Ik ben echter 20/25 kilo aangekomen in de tijd dat ik het medicijn slikte. Wat blijkt: het medicijn zelf veroorzaakt geen gewichtstoename maar het signaal dat ik voldoende gegeten had, kwam niet binnen. Ik bleef maar trek hebben en eten waardoor ik zoveel ben aangekomen. Ik had dit graag eerder geweten.
2

Sertraline

22-12-2023 | Vrouw | 50
sertraline (20mg/ml)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo allemaal, Hopelijk gaat het goed met iedereen. Ik gebruik sinds 2020 AD, eerste jaar was ik super met escitalopram maar na een jaar is het effect afgenomen. Dan maar een ander AD, psychiater schreef Efexor daar was ik een paar maanden op en af en het afbouwen was een hel. Terug naar huisarts die geeft mij terug escitalopram en trazolon om te kunnen slapen . Dit h[lees meer...]eeft gewerkt van augustus tot oktober. Daarna niet meer. Nu terug bij psychiater en sinds 28/11 sertaline en trazolon gekregen. Ik neem nu al vier weken sertaline 50 maar nog weinig verandering in mijn depressie maar wel enorme bijwerkingen nu nog na een maand. Zijn er mensen die dit ook meegemaakt hebben en is het nog goedgekomen? Groetjes Fatima
2

Sertraline

19-12-2023 | Vrouw | 49
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds half november afgebouwd naar 0.25 mg vanwege bijwerkingen. Heb nu nog steeds veel last van oorruis, druk op oren en een continue elektrisch geladen suis in achterhoofd. Ook af en toe duizelig. Durf echter niet helemaal af te bouwen. Maar als ik zeker weten dat deze bjjwerkingen verminderen zou ik het meteen doen. Arts kan mij geen taad geven, wacht op intake pp. He[lees meer...]b nu behandelingen Body stress release ivm spierspanningsklachten. Wie herkent dit en kan mij adviseren?
1

Sertraline

17-12-2023 | Vrouw | 50
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Depressie sinds corona.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1215) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (955) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Amitriptyline (646) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (505) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.