Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

1055
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (377 meningen)
Angst & paniekstoornis (276 meningen)
Angststoornis (136 meningen)
Chronische depressie (43 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (34 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (15 meningen)
Sociale fobie (10 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1

Sertraline

04-01-2023 | Vrouw | 55
sertraline (25mg)
Postnatale depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Gebruik nu bijna 19 jaar sertraline. Eerst 50 mg, dat ging redelijk. Later is het opgehoogd, naar 75, 100 en uiteindelijk naar 125 mg. Heb chronische migraine ontwikkeld. Het afbouwen van het medicijn lukt mij moeilijk,. Ik heb in het laatste jaar afgebouwd naar 75 mg. Veel last van onttrekkingsverschijnselen. Mijn hoofd is “kapot” en ik voel mij sinds 10 jaar nooit een da[lees meer...]g goed. Toch hoop ik na de afbouw (nog een lange weg te gaan) op te knappen.
5

Sertraline

01-01-2023 | Vrouw | 40
sertraline (50mg)
Premenstrueel syndroom (PMS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Heb al lang allerlei vage klachten. Moe, vaak ziek, angstgevoelens en werd nu ook zeer prikkelbaar 3 weken van mijn cyclus. Het was haast niet te doen met mijzelf en mijn gezin. Ik was heel sceptisch over AD. Heb paroxetine ooit geslikt en daar werd ik alleen maar erg moe van. Ook nog citalopram maar daar werd ik onwel van. Na veel wikken en wegen toch begonnen met 25 mg.[lees meer...] Na een maand 50 mg en na 2 maand 75 mg. In het begin werd alles erger, prikkelbaarheid, angst. Ik had dat ook hier gelezen en kreeg van mn huisarts oxazepam 3x of een half tablet en dan was het goed op te vangen. Verder werd ik wat vergeetachtig en duf. Maar duf ben ik wel vaker. Na 6 weken op 50 mg voelde ik me echt ineens beter. De angst is weg, de prikkelbaarheid is een stuk minder, nog niet helemaal weg. Maar ik voel me ook weer gelukkig. Kan weer genieten van dingen en besef dat ik dit heel lang niet gehad heb. En ben heel dankbaar met dit medicijn. Hoop dat het goed blijft werken en anders probeer ik nog op te bouwen. Houd moed er zijn echt middelen die dus wel werken. Ik pieker ook minder en maak me minder druk om wat mensen van me vinden. In het begin nog last van maagpijn, dan nam ik 1 of 2 x per dag een pantazol. Nu niet meer nodig. Verder droge ogen.
3

Sertraline

31-12-2022 | Vrouw | 39
sertraline (100mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik hoop dat mensen willen reageren als ze zich herkennen in mijn ervaringen met sertraline. Half oktober 2022 ben ik begonnen met deze medicatie ivm langdurige depressieve klachten en veel angst. Omdat ik bang was voor versterking van de angst, medicatie langzaam opgebouwd. Begonnen met 12,5 mg, na paar weken naar 25 mg, later naar 50 mg. Had weinig last van bijwerkingen, [lees meer...]wel wat trillerig, meer geeuwen, intensere dromen en sneller moe (kon goed en lang slapen), maar dat was prima te overzien. Vanaf half november zit ik op 75 mg en toen begon de ellende. Ik kreeg een paar dagen later last van hevige diarree en buikkrampen. Eerst handjevol keren per dag, later wel 10x per dag en uiteindelijk zelfs wel 15x per dag. Eerst alleen 's ochtends, later ook 's middags en uiteindelijk de hele dag door, zelf 's nachts meerdere keren! Gekmakend. De krampen waren zo ernstig dat ik dacht dat er iets heel erg mis was in mijn lijf. Ontlastingonderzoek laten doen, daar kwam niets uit (géén virus, géén bacterie, géén parasiet). De huisarts gooit het op stress. Want volgens haar (en ook volgens de apotheker) kunnen mijn darmklachten geen bijwerking van de sertraline zijn, omdat ik dan vanaf dat ik startte met de medicatie er last van had moeten hebben (en niet pas op het moment dat ik naar 75 mg ging). Sinds half december zit ik op 100 mg. Ik heb nog steeds last van die krampen en diarree, maar kan het nu onder controle houden door loperamide te gebruiken, eens in de 3 dagen. Ik merk het meteen wanneer ik weer loperamide moet nemen, want dan komen die hevige diarree en krampen weer terug. Ik denk zelf dat het door de sertraline komt. Heb nu al bijna 6 weken last van die buikklachten en vraag me af hoe lang het nog zo door moet gaan. Binnenkort weer naar de huisarts, dan maar eens overleggen. Ik zou het jammer vinden om te stoppen met sertraline, want heb het idee dat ik er echt iets aan heb. Mijn stemming is verbeterd en de angst is minder. Maar ja, als die buikklachten blijven is het geen doen. Ik ben erg benieuwd of er mensen zijn met soortgelijke ervaringen. Die dus last kregen van diarree/krampen nadat ze de dosering van sertraline hebben opgehoogd.
3

Sertraline

28-12-2022 | Vrouw | 29
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

4

Sertraline

28-12-2022 | Vrouw | 34
sertraline (50mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

3

Sertraline

27-12-2022 | Vrouw | 25
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben begonnen met 25 mg, na twee weken 50mg en dat 6 weken volgehouden. Eerst merkte ik dat ik me wat beter ging voelen maar na twee weken kwamen mijn dwanggedachtes weer wat naar boven en de angst. Op advies van psychiater opgebouwd naar 100mg. Mijn psychiater gaf aan dat ik weinig bijwerkingen zal merken, maar ik voel me juist heel erg zenuwachtig, angstig, opgejaagd e[lees meer...]n bang mezelf kwijt te raken. Ik heb ook enorm veel angst op psychotisch te worden, en die angst neemt toe. Kan het kloppen dat ik me toch wat onrustiger voel door het opbouwen, en hoe lang duurt dit? Ben een week verder maar voel me slechter dan toen ik 50mg slikte.
2

Sertraline

18-12-2022 | Vrouw | 39
sertraline (125)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik doe even mijn verhaal hier! Wat ik en wat jullie door maken heb ik niemand zelfs mijn ergste vijand niet. Vorige jaar ben ik begonnen met opbouwen van 50 mg en daarna naar 100 mg en dat was heel zwaar. En daarna na een tijdje zag ik weer dat het beter ging. Tot afgelopen September door omstandigheden weer een terug val gekregen en tot afgelopen Vrijdag geprobeerd op de[lees meer...] 100 mg te blijven maar afgelopen Vrijdag toch weer opgehoogd naar 125mg en wat ik voel is een hel en ik weet niet of dit gevoel er al was of door de ophoging komt. Ik heb hartkloppingen, heel erg angstig,bang als een kleinkind en denkend dat dit nooit meer goed komt!😔😔😔 En ik denk als de hartkloppingen weg zijn dat ik mezelf weer iets anders ga voelen! Iemand ervaring met ophogen van medicatie en zelfde lichamelijke klachten?
2

Sertraline

18-12-2022 | Vrouw | 39
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Mensen die veel last hebben van piekeren, angst en onrust. Heeft Sertraline deze klachten verholpen bij jullie?
5

Sertraline

17-12-2022 | Vrouw | 15
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Mijn dochter van 15 gebruikt sinds afgelopen juni sertraline na een hele lange periode van angst/ paniek met daarbij depressiviteit en depersonalisatie klachten (DPDR). We hadden daarvoor vanalles geprobeerd, van tweewekelijke afspraken met een psycholoog tot DNA testen, bloedonderzoeken voor oa B12 etc. Totdat we na een heftige periode via een psychiater medicatie kregen [lees meer...]waarbij hij aangaf dat het geen wondermiddel is en je het vooral zelf moet doen. Nou, voor ons is dit nog steeds een wondermiddel, ze is nog steeds met perdiodes van stress / overprikkeling wat duizelig, maar het gaat nog steeds met flinke stappen vooruit! Afgelopen zomer voorzichtig begonnen met sporten, een maand daarna een bijbaantje voor een paar uur per week en maand daarna ook nog stage in een drukke winkel. Haar enige klacht is dat ze regelmatig wakker wordt door een nachtmerrie sinds de medicatie, verder was ze vooral in het begin wat misselijk.
1

Sertraline

16-12-2022 | Vrouw | 36
sertraline (100mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Dit is de derde keer dat ik overstap van ad, ik gebruik nu 7 weken sertraline waarvan 5 weken 100mg maar ik voel me alleen maar slechter ik ben enorm opgejaagd en onrustig en enorm aan het trillen dit is vooral in de ochtend hiervoor neem ik in de ochtend 1 oxazepam dan gaat het redelijk maar de somberheid blijft en nergens zin in waardoor er regelmatig een huilbui ontstaa[lees meer...]t. Wellicht heeft ophogen nog zin maar zie er enorm tegenop
5

Sertraline

15-12-2022 | Vrouw | 42
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik nu een maand sertraline en ik ben erg tevreden. De eerste week was echt verschrikkelijk, het verergerde mijn angstklachten enorm, maar na 1,5 week nam dat af en nu heb ik eigenlijk geen angstklachten meer en mijn depressieve gevoel is afgenomen. Gelukkig! Ik had ook last van misselijkheid en constipatie in het begin, maar dat heb ik ook niet meer. En ik slaap[lees meer...] ook weer goed :-)
3

Sertraline

14-12-2022 | Vrouw | 33
sertraline (37,5)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben nog maar net begonnen met de sertraline. Ik bouw het heel langzaam op, omdat ik snel last heb van bijwerkingen. Eerst een week 25mg geslikt, na een week 37,5mg en nu slik ik 50mg. Ik moet zeggen dat ik erg angstig ben en heel onrustig. Ik slik er voor zonodig ook lorazepam bij, maar ook daar word ik niet veel rustiger van. Ik hoop dat dit gevoel weg gaat, want ik wo[lees meer...]rd echt knetter gek van dit opgejaagde gevoel.
4

Sertraline

11-12-2022 | Vrouw | 30
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Met Sertraline gestart ivm angst en piekeren. Begin januari op werk (verpleegkundige) uitgevallen met burnout/depressie. In de zomer knapte ik wat op en ben ik voorzichtig weer begonnen met uurtjes werken, dit ging moeizaam. In de herfst een flinke terugval gehad en begon angst mijn leven heel erg te beheersen. Ik kon mij op een gegeven moment alleen nog maar zorgen maken [lees meer...]om alles. Het voelde als overleven. Ruimte voor herstel was er niet. Psychiater adviseerde te starten met een SSRI. Eerste 2 weken sertraline heb ik mij erg beroerd gevoeld. Misselijk, hartkloppingen, droge mond, geen eetlust, veel wakker worden, veel dromen en wat slechtere concentratie. Nu 5 weken verder en ik kan zeggen dat de bijwerkingen naar de achtergrond verdwijnen. Alleen droge mond en wat vergeetachtig. Nu ook positieve effecten merkbaar. Minder piekeren en zorgen maken waardoor ik meer energie heb voor belangrijke dingen in het leven zoals genieten! Deze week begin ik weer met werken en ik hoop dat de angsten binnen de perken blijven. Volgende week heb ik een evaluatie met de psychiater. Maar wat mij betreft blijf ik dit gebruiken als steuntje in de rug om weer op het juiste spoor te komen icm therapie. Hopelijk kan ik ooit weer afbouwen, zoniet so be it. Je schijnt ook zwanger te mogen worden met Sertraline (in overleg met een arts). Nu geen kinderwens maar wel fijn om te weten. Liever zonder medicatie natuurlijk, maar soms kan het niet anders.
4

Sertraline

09-12-2022 | Vrouw | 30
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb zelf ook veel aan deze reviews gehad dus ik weet hoe belangrijk en fijn het is om erover te lezen als je wilt starten, of net bent gestart. Zowel bij de start van Sertraline, als de eerste verhoging leek er geen einde te komen aan de vervelende bijwerkingen. Maar houd vol !! Ik merkte eindelijk na +- 4 weken verschil. De bijwerkingen die minimaal worden en zelfs ver[lees meer...]dwijnen en ook de lijkt het te beginnen te werken. De extreme innerlijke angst/ paniek lijkt gedempt te worden, wat ik als erg fijn ervaar. Hopelijk werkt dit middel voor jullie net zoals het voor mij werkt. Je moet er wat voor over hebben in het begin (godsamme wat is dat naar) maar op den duur werpt het z’n vruchten af!
4

Sertraline

09-12-2022 | Man | 65
sertraline (75mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
De eerste twee weken waren verschrikkelijk. Opgejaagd, paniekerig, totaal ontregeld. Zelfs een keer een paniekaanval gehad wat ik daarvoor nooit had meegemaakt. Dat was een hele lichamelijke ervaring zoals de paniek in mn lijf omhoog trok. Arts vertelde dat hoe meer de gewenningsverschijnselen waren, hoe groter het resultaat zou zijn. Daar heb ik dan maar op vertrouwd.[lees meer...] Na twee tot drie weken werd het geleidelijk beter. Ik slik nu 75 mg setraline, al zes jaar en heb er er geen spijt van. Geen systimische depressie meer, en er zijn gelukkig voldoende emoties en gevoelens over. Libido is foetsie, dat wel..
1

Sertraline

08-12-2022 | Man | 70
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na jarenlang Clomipraline ging het tijdens ziekte en na het overlijden van mijn vrouw heel slecht met mij. In overleg met GGZ afgebouwd en nu gestart met Sertraline. Het is goed dat ik overal lees dat je door moet zetten, want anders zou ik nu gestopt zijn. Nog depressiever dan eerst. Zit nu in tweede week en zie het regelmatig niet meer zitten. Ben ook kinderen met mijn [lees meer...]constante huilbuien tot last. Ook al geven ze aan dat dat niet zo is. Dus nog een lage score, maar nog te kort bezig denk en hoop ik.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2311) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1321) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1201) - Cholesterol
Paroxetine (1168) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1152) - Verslavingsziekten
Sertraline (1055) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (913) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (897) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (872) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (789) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (752) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (752) - Epilepsie
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (621) - Depressie - antidepressiva TCA
Mirtazapine (619) - Depressie - antidepressiva overig
Seroquel (618) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (602) - Anticonceptie - eenfase
Furabid (595) - Antibiotica - urineweginfectie
Metformine (579) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (576) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (562) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (517) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (478) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (462) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (449) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Escitalopram (448) - Depressie - antidepressiva SSRI
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Diclofenac (418) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.