Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Olanzapine

127
meningen

Olanzapine

olanzapine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
gewichtstoename spierpijn verhoogd cholesterol toename van triglyceriden overgewicht hoge suikerwaarden emotionele afvlakking

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Bipolaire stoornis (17 meningen)
Schizofrenie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Olanzapine (Zyprexa)

Bojan Nikolik (18-03-2015)

Invloed van genen op medicatie

Antipsychotica medicijnen beïnvloeden de werking van zenuwcellen in de hersenen en helpen je om weer uit de psychose te komen. Ze hebben geen genezende werking; ze nemen de oorzaak van de psychose niet weg en lossen achterliggende problemen niet op. De medicatie zorgt ervoor dat angst en agitatie worden gedempt. Antipsychotica komen vaak met veel bijwerkingen en het kan vaak lang duren voordat duidelijk is of het ook goed helpt tegen de psychotische symptomen.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de geschikt medicijn te vinden.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1

Olanzapine

03-07-2021 | Man | 57
olanzapine (10mg)
Schizofrenie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had eerst veel hallucinaties bij het opstaan, maar toen ik dit innam kreeg ik een bloedneus, met eigenlijk opgedroogd bloed en veel dorst Ik ben maar op bed gaan liggen en heb het nooit meer ingenomen. Nu heb ik wel verdenkingen dat ik daardoor epileptische aanvallen gekregen heb, maar dan heten ze myoclonieën. (van wegen hersenbeschadigingen, die ook door drugs kunnen [lees meer...]ontstaan zijn.) Overigens hallucinaties zijn een bijwerking van vitamine D gebrek, dus dat had ik eerder kunnen weten.
3

Olanzapine

31-05-2021 | Man | 49
olanzapine (2,5mg)
Bipolaire stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slikte 200mg Lamotrigine en mijn psychiater schreef aanvullend 5mg Zyprexa voor want het zou de werking van de Lamotrigine versterken. Ik werd er zo slaperig van dat ik teruggezet ben naar 2,5mg. Nu, bijna twee jaar later en drie maanden geen alcohol later, word ik weer heel slaperig. Ik stop met de olanzapine. Verder niet gemerkt dat ik andere bijwerkingen heb. Zo’n 5k[lees meer...]g zwaarder geworden met een flinke eetlust. Het stoppen met alcohol en overgaan op een 100% plantaardig dieet hebben zowel de 5kg extra eraf gehaald als mijn hongergevoel laten verdwijnen.
1

Olanzapine

21-05-2021 | Vrouw | 36
olanzapine (10mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik kreeg veel suicidale neigingen en enorme gewichtstoename.
3

Olanzapine

17-05-2021 | Vrouw | 29
olanzapine (2,5mg)
Bipolaire stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo ik gebruik nu al een paar jaar zyprexa olanzapine. Het helpt mij tegen angst en psygoses maar ben wel ontzettend moe heel veel slapen. Ook zou ik niet te hoge dosis nemen want dan kan je een bewegingstoornis krijgen wat ik dus had. Echt verschrikkelijk !!! Dus kijk uit. Ook ben ik nog steeds depressief en voel ik spanningen. Eerst durfde ik helemaal niks omdat ik pa[lees meer...]niekaanvallen had. Maar het werkt dus wel om rust te krijgen.
3

Olanzapine

28-10-2020 | Vrouw | 29
olanzapine (2,5mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
I.v.m. een burn-out en flinke slaapproblemen op advies van de huisarts olanzapine gaan proberen. Je slaapt als een roos op dit middel, alleen ben ik zeker 20 kilo aangekomen in 6 maanden tijd. Ik kreeg een hongergevoel wat niet te stoppen was en mijn stofwisseling is veranderd door het middel. Ook had ik vaker spierspanningen ervan.
5

Olanzapine

01-10-2020 | Vrouw | 32
olanzapine (5)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb last van psychoses. Eerst haldol gebruikt en dit gaf depressie en stijfheid. Heel wat andere medicijnen geprobeerd waaronder amizapride maar risperidon was het beste. Helaas werkte dit na 2 jaar niet meer. 6 weken psychoses gehad daarna over gegaan op olanzapine. Dit middel werkte direct effectief. Terwijl andere psychotica steeds pas na 2 weken hielpen. Geen last v[lees meer...]an honger gevoel. Ben wel op dieet doordeweeks en in het weekend niet. Kom tot nu toe wel in de weekenden wat aan maar val ook weer af. Verder alleen wat slaperigheid in de ochtend. Super middel!
4

Olanzapine

23-09-2020 | Man | 31
olanzapine (10mg)
Bipolaire stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Icm fluoxetine (40mg) effectief voor depressie, angst en paniekstoornis. 20kg aangekomen.
1

Olanzapine

24-07-2020 | Vrouw | 52
olanzapine (15mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
het is een goed medicijn tegen onrust en paniek maar ik ben 15 kilo aangekomen en ben nu aan het minderen maar dat valt niet mee, maar ik zet door, ga daarnaast sporten om weer op mijn eigen gewicht te komen, wordt er doodongelukkig van dat ik zo ben aangekomen
5

Olanzapine

15-06-2020 | Vrouw | 51
olanzapine (10mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Dit is mijn paardemiddel. Als ik in een psychose glij gebruik ik olanzapine tijdelijk.
1

Olanzapine

23-05-2020 | Man | 38
olanzapine (2,5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik kreeg olanzapine voorgeschreven tegen angsten. Voor mij helpt het weinig. Ik merk geen afname van mijn angsten. Ik gebruik het nu 2 jaar en wil binnenkort gaan afbouwen.
3

Olanzapine

29-04-2020 | Vrouw | 48
olanzapine (5mg)
Depressief
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Vorig jaar maart kreeg ik Olanzapine voorgeschreven naast sertraline vanwege een zware depressie en angst en paniek aanvallen. Het hielp van de ene op de andere dag. Ik vond het een wonder middel. Ik kwam er wel 10 kilo van aan. Maarja beter dan die zware periode dacht ik. Het zou ook maar tijdelijk zijn tot de sertraline weer goed zijn werk deed. Ik was 3 maanden daarvoor[lees meer...] helemaal van de sertraline af na 15 jaar gebruikt te hebben. Dat ging dus 2 maanden goed en viel toen weer in een diep donker gat. Na een half jaar heb ik het geprobeerd af te bouwen. Dat ging goed tot 2,5 mg. Toen kwamen de angsten en depressieve gevoelens weer op zetten. Weer terug naar de oude dosis gegaan op aanraden van mijn arts. In januari ben ik 9 weken opgenomen. Daar wilden ze me in 6 weken af laten kicken. Wat een hel was dat. Eenmaal weer thuis ging het niet beter en ik werd weer steeds depressiever tot suïcidale gedachten toe. Crisisdienst adviseerde weer te starten met 5 mg. En ja hoor meteen voelde ik weer rust in mijn hoofd. Van mijn nieuwe psychiater kreeg ik Pregabaline erbij. Die zou mij helpen om van de olanzapine af te komen. Ik ben sinds 2 weken weer naar 2,5 mg, inmiddels weer 7 kg erbij en het gaat weer steeds beroerder. Ik ben bang dat ik nooit meer van dit middel af ga komen.
3

Olanzapine

15-03-2020 | Man | 51
olanzapine (2,5mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben psychose-gevoelig, ik weet niet of dit ontstaan is na mijn jeugd of door het misbruiken van Cocaïne en Amphetaminen. Ik ben nu 11 jaar clean, tenminste geen Cocaïne en Amphetamine meer gebruikt. Ik krijg dit naast Diazepam 10, en Amitryptiline net mee begonnen sinds 4 dagen. De psychose gevoeligheid werd duidelijk minder, ik ben door de bijwerkingen ook op zoek geg[lees meer...]aan naar andere Anti-Psychotica en die werkten averechts (Abilify en Seroquel) ik werd daar dood nerveus van en misschien wel psychotisch ook. Olanzapine is voor mij de goede medicatie, en het is ook maar 2.5 mg
3

Olanzapine

05-03-2020 | Vrouw | 17
olanzapine (5)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben begonnen met olanzapine vanwege ernstige slaapproblemen (slapeloosheid) en angst/paniekklachten. Toen ik begon met deze medicatie was ik 17 jaar, vrij jong dus. Hiervoor had ik al slaapmedicatie geprobeerd die hielp bij het inslapen en angst remmende medicatie, maar tevergeefs. Deze medicatie hielp mij onvoldoende. De psychiater schreef mij toen 2,5 mg olanzapine vo[lees meer...]or. Dit had weinig effect dus besloot de arts de dosis te verhogen naar 5 mg. ik merkte dat ik een stuk beter sliep door de medicatie. Zonder medicatie sliep ik nog geen uur en met medicatie maakte ik weer normale nachten van 8 uur aaneengesloten. Ik had soms wel last van enge dromen en werd dan vervelend wakker. De grootste en vervelendste bijwerking van dit medicijn vind ik overduidelijk de enorme eetlust die je ervan krijgt. De psychiater had mij al gewaarschuwd dat het medicijn je hongergevoel aanwakkert maar ik had dit onderschat en hij ook. Dit zou kunnen worden verklaard doordat ik voor mijn gewicht een redelijk hoge dosering had. Deze enorme eetlust vond ik ongelofelijk vervelend en is de reden geweest dat ik met dit medicijn ben gestopt. Ik merkte dat ik maar door bleef eten en gewoon niet verzadigd raakte. In principe is het de bedoeling dat je langzaam afbouwt, maar dat heb ik helaas niet gedaan. Ik ben in een keer gestopt aangezien ik helemaal gek werd van de enorme eetlust. Ik heb verder geen problemen ervaren doordat ik zomaar stopte, maar ik zou dit als ik jou was niet doen of in overleg met de psychiater. Als je last hebt van ernstige slaapproblemen raad ik het medicijn wel aan, maar het is belangrijk om te beseffen dat er een hele nare bijwerking (enorme eetlust) aan zit. Dit is voor veel mensen de reden dat ze stoppen met dit medicijn. Mij heeft het gedurende de tijd van slapeloosheid wel twee weken geholpen.
4

Olanzapine

27-02-2020 | Vrouw | 33
olanzapine (2,5mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Medicatie gekregen voor psychose. Helpt goed om om te gaan met de symptomen. Zwakte het af. Wel wat bijwerkingen zoals toename eetlust en neerslachtigheid.
3

Olanzapine

20-02-2020 | Vrouw | 41
olanzapine (2,5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Vanaf dag 2 niet meer naar de wc kunnen om te ontlasten...heel vervelende buikkramp
3

Olanzapine

06-01-2020 | Man | 44
olanzapine (2,5mg)
Autisme
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gaf enige rust in mijn hoofd. Geen effect op het slapen, ook niet met het incidenteel verdubbelen van de dosering.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2336) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1399) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (959) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (828) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (779) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (673) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (655) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (649) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (632) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (627) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (603) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (596) - Verslavingsziekten
Metformine (592) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (548) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (510) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (486) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (440) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (431) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.