Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

112
meningen

Olanzapine

olanzapine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Bipolaire stoornis (13 meningen)
Schizofrenie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Olanzapine (Zyprexa)

Bojan Nikolik (18-03-2015)

Invloed van genen op medicatie

Antipsychotica medicijnen beïnvloeden de werking van zenuwcellen in de hersenen en helpen je om weer uit de psychose te komen. Ze hebben geen genezende werking; ze nemen de oorzaak van de psychose niet weg en lossen achterliggende problemen niet op. De medicatie zorgt ervoor dat angst en agitatie worden gedempt. Antipsychotica komen vaak met veel bijwerkingen en het kan vaak lang duren voordat duidelijk is of het ook goed helpt tegen de psychotische symptomen.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de geschikt medicijn te vinden.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1

Olanzapine

29-07-2015 | Man | 57
olanzapine (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik moet denk ik via de zorgverzekeraar toch betalen voor het middel, denk ik, ik heb een nota ontvangen, die ik niet voor de gestelde datum betalen kon, ik was ook liever niet bij een zodanige specialist in consult gegaan, want ben het nooit met hen eens geweest en zal het ook nooit worden. Ik slaap in de daklozenopvang, want ben een waardevol familielid kwijtgeraakt. Ik h[lees meer...]eb formulieren ingevuld en gebeld i.v.m. de rekening, men was bij de zorgverzekeraar kalmerend en zei dat ik de nota rustig een week te laat kon voldoen. Ik vertrouw de specialistische bevolkings-, of zorggroep in zijn geheel niet. De pschychiatrie. Ik slik die pil elke avond om half-acht, uit hun hand, en moet hier tussen mensen rondhangen waar ik niet om gevraagd heb, en taal aanhoren die ik niet gewenst heb.
4

Olanzapine

07-07-2015 | Vrouw | 47
olanzapine (2,5mg)
Bipolaire stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik nu 12 jaar olanzapine. Dosering wisselde tussen 10 en 2,5 milligram. Nu zit ik al jaren op 5 Mg. Ik herken heel veel van de bijwerkingen die genoemd worden: altijd moe, veel moeite met opstaan 's morgens, heel vaak slaperig. Ook heb ik continu trek in eten, m.n. Zucht naar zoet en koffie. Ook heb ik het idee dat mijn hartritme erdoor beïnvloed wordt, maar artsen ku[lees meer...]nnen gelukkig niet echt hartproblemen vaststellen. Toch ben ik wel tevreden over het medicijn: het werkt: ik heb geen psychose meer gehad, ondanks behoorlijk stressperiodes en ingrijpende gebeurtenissen afgelopen 12 jaar. Ook heb ik veel minder last van schommelingen in mijn stemming: niet meer echt depressieve of hyper- periodes gehad. Ook heb ik minder last van piekeren en geen last meer van over elkaar heen buitelende gedachtenassociaties die ik had , die niet te stoppen leken. Bovendien heb ik gemerkt dat de bijwerkingen een heel stuk te verminderen zijn als je goed voor jezelf zorgt! Je moet echt letten op gezond eten! Zo weinig mogelijk snoepen! Neem iets hartigs als je trek hebt. En blijf sporten en bewegen! Het medicijn remt oa de aanmaak van serotonine, dit is een stofje waar je blij van wordt. Maar dit wordt ook aangemaakt als je sport, en wordt ook door je darmen aangemaakt, waardoor dat gezonde eten zo belangrijk is! Ook kun je tai chi of chi gong doen om in balans en gezond te blijven, dit helpt mij heel erg goed.
4

Olanzapine

10-05-2015 | Man | 43
olanzapine (5mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Helpt bij aanval van lichte paniek of angst.
4

Olanzapine

25-03-2015 | Man | 20
olanzapine (7.5)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben Kevin en ik ben 20 jaar. 6jaar hevig drugs en medicatie verslaafd. Door een overdosis hallucineren bleef ik in ontnuchterde toestand trippen (bleef ik hallucineren) mede met perceptie en persisterende hallucinaties. Na tal van Antipsychotica geprobeerd te hebben ( haldol truxal) nu naar zyprexa. Begonnen met 2.5 Mg dat maakte de hallucinaties en stemmen een stuk min[lees meer...]der, opgebouwd naar 7.5 en sindsdien I.c.m SSRI heb ik geen angst en paniek aanvallen meer, ben ik uit psychose en heb ik weer een leven voor de boeg. Tuurlijk, ik ben de hele dag moe, kan echt ontzettend moeilijk opstaan maar de psychiater zei dat ik over een paar weken mag beginnen met afbouwen. Wel ben ik flink wat aangekomen maar toch. Waard.
2

Olanzapine

04-02-2015 | Man | 38
olanzapine (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
veel te lang verhaal, nu ben ik bijna 39 en al psychische problemen van 7-8 jarige leeftijd, voor zover ik weet heb ik altijd met angsten en al wat paniekstoornissen, rondgelopen tot mijn neuropsychiater me zyprexa 15 mg (het dubbele van wat ik nu nog neem, heb jaar of 2 erovergedaan om tot 10 mg te komen) neem zowel soft als harddrugs en nog een hele resem aan legale medi[lees meer...]cijnen. vele desintoxicatie pogingen, opnames ondergaan en nu 2 the point: neurolepticum, op 10 dagen +- 10 kg bijgekomen zonder meer voedselinname (eerder een opgezwollen lichaam + het gezicht zwelt ook enorm), ook nog enorme eetlust die je ervan krijgt +30 kg op 3 maanden. ook zwaar slaapmiddel vind ik (vroeger sliep ik 6-8h, herinner me nog de 1e maal dat ik het genomen had >12 uur aan 1 stuk doorgeslapen, maar angsten en paniekstoornissen waren weg, maar altijd moe en het werkt op je libido ook enorm. dat was het zo ongeveer, want om het zo te zeggen heb ik een dik kladblok nodig om mijn verhaal te doen, maar hoop dat ik hier sommige mensen mee geholpen heb.
4

Olanzapine

08-01-2015 | Vrouw | 17
olanzapine
Dysthymie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben nu 17 en gebruik dit medicijn nu al een aantal maanden. Het heeft me ook echt geholpen om dingen minder te overdenken en wat meer rust in mijn hoofd te creëren. In het begin slikte ik een hogere dosis, maar deze zorgde ervoor dat ik ontzettend duizelig werd. Toen ben ik terug gegaan naar 5mg.
4

Olanzapine

29-12-2014 | Man | 49
olanzapine (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
(Red: uw vraag is verwijderd, als u zich niet beter gaat voelen met uw medicatie, kunt u het beste snel contact opnemen met uw arts (of een andere arts als dat u beter lijkt) om zo tot een goede behandeling te komen, waarmee u wel geholpen bent. Heel veel sterkte, het team van mijnmedicijn)
1

Olanzapine

14-12-2014 | Man | 30
olanzapine (20mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben nu 30 en op mijn 18e een zware psychose gehad en sindsdien veel medicatie gebruikt totdat Olanzapine was aangeslagen wat hielp. 10 jaar lang heb ik 20mg geslikt en ook meteen 10 jaar van me leven weg, ik werd dik, ik lag de hele dagen op bed was extreem moe oppervlakkig geen emoties en zware steken in de borst terwijl de dokter zei dat t niet door Olanzapine kwam. [lees meer...] Nu ben ik 12 jaar verder en geleerd dat je niet alles moet slikken wat ze je voorschrijven. Sinds 2 jaar ben ik aan t afbouwen met Olanzapine en zit nu op 5mg, mijn leven is totaal verandert door t afbouwen. Door t afbouwen voel ik me stukken beter, fitter, blijer en de steken wat ik had in mijn borst van 10 jaar 20mg is de laatste 2 jaar ook weg. Dus ik voel me zwaar vergiftigd door dit medicijn.
2

Olanzapine

06-12-2014 | Vrouw | 56
olanzapine
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Op mijn 22e raakte ik depressief door verschillende oorzaken. Door een (angst)psychose in 1986 raakte ik op 28-jarige leeftijd Arbeidsongeschikt. Ik slik nu nog steeds medicatie daardoor. Het begon met Orap, later Zyprexa en nu Olanzapine. Ik ben gestopt met autorijden omdat er op het doosje stond dat het de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Mijn rijbewijs heb ik laten v[lees meer...]erlopen. Jaren heb ik erover gedaan om te begrijpen wat er met mij aan de hand was. Maar nog altijd slik ik dit medicijn. Een paar jaar geleden is het aantal mg. gegaan van 5 naar 2,5 mg (Olanzapine). Dit heb ik zelf gevraagd omdat ik steeds zo moe was/werd. Maar nu word ik gauw kwaad en bijna agressief, dat had ik eerst niet. Ook ben ik gauw emotioneel. Ik ben nooit getrouwd geraakt en ben altijd alleen gebleven en het valt me niet mee. Ik heb nergens zin in en ik vind het steeds moeilijker mijn huis bij te houden, ook al is het niet zo'n groot huis. Ik vind het moeilijk om om hulp te vragen en ik heb het gevoel dat men dat kinderachtig vindt. Ze denken dat ik het allemaal gemakkelijk kan redden. Maar het liefst zou ik ergens wonen, waar je een gezamenlijke huiskamer hebt, samen dingen zou kunnen doen en je je ook weer geheel kan terugtrekken in je eigen kamer en eventueel visite kan ontvangen. Ik ben gelovig, maar ondervind tot nu toe weinig steun vanuit onze parochie. Wat het medicijn zelf betreft, het heeft me nooit beter gemaakt. Op jonge leeftijd begon ik al met piekeren en ik heb nog vaak dat ik niet kan slapen omdat mijn gedachten maar door blijven gaan, over gebeurtenissen vanuit het verleden, of een (actueel) onderwerp, problemen op relationeel in familie. Ik kan dus uren over hetzelfde onderwerp blijven denken en ik slaap daardoor dan ook zeer slecht. Voorheen ging ik er dan nog wel eens uit om een kopje thee te drinken. Het klopt dat ik een zucht heb gekregen naar zoetigheid en koffie, een van de bijwerkingen van Olanzapine. Op dit moment lijk ik niet meer in staat te zijn om nog een goede structuur aan te brengen in mijn leven, vooral niet in mijn huis. Ik vind het frusterend. Ik ben erg op mezelf aangewezen. Men vindt mij anders en daarom moeilijk in de omgang.
1

Olanzapine

22-07-2014 | Man | 45
olanzapine
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Veel artsen hebben het middel leren voorschrijven en gewoontes doorbreek je niet zo makkelijk. Maar Zyprexa maakt ondertussen alsmaar meer slachtoffers. De gewichtstoename verhoogt de kans op hart-en vaatziekten, maar Zyprexa werkt ook direct op het hart. De kans neemt toe met de leeftijd, de dosis en het al dan niet gelijktijdig gebruiken van andere medicatie. Jaarlijk[lees meer...]s sterven honderden mensen door het gebruik van een anti-psychotica zoals Risperdal, Zyprexa en Zyphadera (andere merknaam van Zyprexa). De FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) waarschuwde al in 2005 dat de sterftekans met factor 1.8 toeneemt bij Risperdal, en dat Zyprexa op korte termijn voor levensbedreigende diabetes kan zorgen. Gewichtstoename door aanmaak hongerhormonen Esther Van der Zwaal (UMC Utrecht) deed onderzoek naar de gewichtstoename en constateerde dat er door de werkzame stof in Zyprexa, olanzepine, meer hongerhormonen (ghreline) worden aangemaakt. Daardoor heerst er een onverzadigd gevoel en een onbedwingbare eetlust, en komen Zyprexa-slikkers veel bij op korte tijd. Op een website waar mensen hun mening kwijt kunnen over de effecten van dit medicijn lees ik dat mensen soms letterlijk als een blok omvallen, ze slapen langer, zijn veel moe en komen moeilijk uit hun bed. Gewichtstoename is ook iets waar de meesten last van hebben, iemand die 16 kg op een jaar bijkomt is geen uitzondering.
4

Olanzapine

24-08-2013 | Man | 40
olanzapine
Schizotypische stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Vandaag ben ik gestart met Olanzapine en ik weet dat dit medicijn mij ook geholpen heeft, omdat ik het vroeger ook gebruikt heb en ik was er erg tevreden over. Natuurlijk zijn er in sommige gevallen bijwerkingen, ook in mijn geval, omdat ik er zeker weer dikker van ga worden, maar dat neem ik even op de koop toe. De hoofdwerking daar gaat het mij om en als het weer rustig[lees meer...]er in mijn hoofd is, dan kun je in overleg met de psychiater dit middel ook weer afzetten. Dempen en opnieuw ordenen en het opbouwen van een nieuwe structuur staan even op de voorgrond en niet de bijwerkingen. De lijst van bijwerkingen is lang en daar kun je in gaan geloven, maar ik blijf liever in de werking geloven, ook al zal ik wel blijven letten op de eventuele bijwerkingen. Veder zal ik wel op mijn lichaam blijven letten om eventuele bijwerkingen te signaleren, maar ik geloof niet de theorie van de bijsluiter, want dan kun je bij wijze van spreken van een aspirine al hoofdpijn krijgen. De verhouding van het gewenste resultaat en de bijwerking, moet je maken. Het is dus telkens weer een afweging, welke je samen met je behandelaar maakt.
3

Olanzapine

29-05-2013 | Man | 25
olanzapine
Bipolaire stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Klote medicijn eerste klas. Alsof me hele wereld instorten. Geef mensen alsjeblieft eerst lithium om de manie te remmen voor ze dit medicijn geven. Ik geloof dat het echt niet gezond is om in 1 keer van die Manische piek naar een Depressieve piek te gaan.
5

Olanzapine

01-01-2013 | Man | 42
olanzapine
Paniekaanvallen
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
neem al vele jaren 2mg akton,150 mg sertraline en 1mg risperdal,sinds een week gestopt met risperdal (bijwerkingen) en over gestapt naar olanzapine 5mg, zéér effectief,weinig bijwerkingen en is jaren geleden dat ik mij zo goed gevoeld heb,neem het wel s'avonds voor het slapen gaan. Ik vraag me wel af of dit op termijn schadelijk is voor je lichaam....
3

Olanzapine

27-12-2012 | Man | 40
olanzapine
Schizofrenie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Nu ben ik 15 jaar aan olanzapine (bluefish) en werkt het middel sterk in op wat het doet; het beperken van symtomen en daar is het goed in. Natuurlijk wordt je passiever in je lichaam want het remt bepaalde processen af. Inmiddels diabeet geworden en bloedruk problemen. Daar heb ik wat voor gekregen (metoprolol, metformine). 50 kilo te zwaar maar mijn sterke hongergevoel i[lees meer...]s nu goed; daar ben blij mee, hoe dat komt weet ik niet. Stel je maar af op die medicijnen en richt je leven in zo dat je de leuke en minder leuke zaken te lijf kan.
1

Olanzapine

30-10-2012 | Vrouw | 44
olanzapine
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Niet geindiceerd voor depressie maar toch gekregen. Omdat div antidepressiva niet aanslaan. Het zoy me rustiger moeten maken in mn hoofd, ook zou ik er beter van slaoen en door meer eetlust ook aankomen (wat voor mij een welkome bijwerking zou zijn). Helaas dit alles is niet gebeurd. Nu bijna 2 weken gestopt, van 2,5 mg ineens gestopt. De psychiater beloofde me geen afkick[lees meer...]verschijnselen. Maar helaas niets van dat; ik ga nu door een hel. Totaal radeloos met oa suicidale gedachten. Mensen het is troep. Nog erbij vermelden dat dit middel off-label gebruik is bij indicatie depressie. Lees meer hierover over een van de grootste schandalen bij Eli Lilly de fabrikant van zyprexa. Helaas lijkt het erop dat mijn psychiater daar ook voor gezwicht is, het illegaal promoten van zyprexa door eli lilly. Nu zit ik met de gebakken peren. Pas op het kan uiteindelijk onherstelbare veranderingen in je hersenstructuur teweegbrengen.
4

Olanzapine

28-11-2011 | Vrouw | 33
olanzapine
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2305) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1283) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1196) - Cholesterol
Paroxetine (1158) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1152) - Verslavingsziekten
Sertraline (1038) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (902) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (894) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (871) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (783) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (749) - Epilepsie
Metoprolol (746) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (619) - Depressie - antidepressiva TCA
Mirtazapine (615) - Depressie - antidepressiva overig
Seroquel (614) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (600) - Anticonceptie - eenfase
Furabid (582) - Antibiotica - urineweginfectie
Metformine (578) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (573) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (556) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (516) - Anticonceptie - overig
Lexapro (505) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (477) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (457) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (448) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Escitalopram (434) - Depressie - antidepressiva SSRI
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (420) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (417) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.