Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Olanzapine

127
meningen

Olanzapine

olanzapine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
gewichtstoename spierpijn verhoogd cholesterol toename van triglyceriden overgewicht hoge suikerwaarden emotionele afvlakking

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Bipolaire stoornis (17 meningen)
Schizofrenie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Olanzapine (Zyprexa)

Bojan Nikolik (18-03-2015)

Invloed van genen op medicatie

Antipsychotica medicijnen beïnvloeden de werking van zenuwcellen in de hersenen en helpen je om weer uit de psychose te komen. Ze hebben geen genezende werking; ze nemen de oorzaak van de psychose niet weg en lossen achterliggende problemen niet op. De medicatie zorgt ervoor dat angst en agitatie worden gedempt. Antipsychotica komen vaak met veel bijwerkingen en het kan vaak lang duren voordat duidelijk is of het ook goed helpt tegen de psychotische symptomen.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de geschikt medicijn te vinden.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1

Olanzapine

28-12-2019 | Man | 33
olanzapine (5mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Wordt snel erg somber en depressief als ik dit middel gebruik, hoe langer hoe erger. Enkele dagen na het starten dacht ik de hele dag na over dat het beter zou zijn dat ik er niet meer zou zijn. Psychiater zei dat het "normaal was in deze fase van de behandeling" maar met andere middelen heb ik dit niet. Ook erg afgevlakt qua gevoelens, droge mond, verstopte neus. Sliep we[lees meer...]l goed. 2,5 mg deed praktisch niets voor de slaap. Uiteindelijk uitgekomen bij alprazolam wat het fijnste werkt, maar wel verslaving in de hand kan werken. Oké voor mij omdat ik niet verslavingsgevoelig ben maar afbouwen na 2 jaar gebruik gaat maar erg langzaam.
4

Olanzapine

22-12-2019 | Man | 32
olanzapine (2,5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb al jaren lang verschillende psychoses gehad en het kwam door cannabis . Sindsdien ben ik gestopt met cannabis en over gestapt naar Olanzapine het is een goed middel tegen heel veel klachten maar ik zou het niet aanraden als jou klachten niet zo heftig zijn als een psychose. Het best middel die je hebt, ben je zelf en zoals iedere medicijn is Olanzapine een hulp mi[lees meer...]ddel niets anders dan dat . Dus lever het strijd met jezelf en het gaat allemaal goed komen. laat een medicijn niet jou toevluchtsoord worden.
2

Olanzapine

30-05-2019 | Vrouw | 30
olanzapine (2,5mg)
Onrust
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn dochter gebruikt sinds kort ( 5 dagen ) Olanzapine 2,5 mg Wij zijn benieuwd naar de ervaringen van mensen die dit middel gebruiken (of hebben gebruikt) in de eerste week. Mijn dochter is ontzettend moe, slaapt hele dagen en nachten, is vergeetachtig, weet niet meer wanneer iets gebeurd is. Komt dit vaak voor en wanneer wordt dit beter? Zij twijfelt of ze hier m[lees meer...]ee door moet gaan want ze functioneert helemaal niet , wat lastig is want ze heeft een zoontje van 1 jaar en niet altijd opvang.
5

Olanzapine

24-05-2019 | Vrouw | 27
olanzapine (2,5mg)
Postnatale depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In combinatie met Venlafaxine krijg ik in de opstartperiode ook olanzapine. Benzodiazepine hebben geen effect bij mij. Olanzapine geeft mij rust, zorgt ervoor dat ik niet meer pieker. Daarnaast heb ik door mijn depressie geen eetlust en is mijn eetlust door de olanzapine weer helemaal terug. Ik ben erg tevreden over dit medicijn.
4

Olanzapine

07-05-2019 | Man | 32
olanzapine (10mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben een jaar geleden op dit middel gezet omdat ik een zware depressie had met psychotische kenmerken was compleet paranoïde. Dit middel heeft er weer voor gezorgd dat ik terug op aarde kwam. In het begin ervoer ik wat bijwerkingen als droge mond, suf,enorme eetlust en daardoor dus 20 kilo zwaarder. Maar dit weegt niet op tegen de verschrikkelijke tijd die ik doorgemaakt[lees meer...] heb. Slik het nu nog steeds, en ben er tevreden mee. Slaap er ook goed door, maar o wee als ik een pilletje vergeet dan krijg ik te maken met de verschrikkelijkste nachtmerries.
4

Olanzapine

04-05-2019 | Vrouw | 40
olanzapine (2,5mg)
Autisme
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
20 jaar olanzapine gebruikt door vermoedens van psychose (bleek later zware overprikkeling te zijn door autisme). Wisselend 5 of 2,5mg gebruikt naargelang overprikkeling. Voldeed wel, maar na stoppen bleken de bijwerkingen zwaarder geweest dan gedacht: (Merk je na 20 jaar niet meer) grotere slaapzucht en gewichtstoename. Psychiater meldde dat er specifiekere alternatieven[lees meer...] zijn die daardoor minder bijwerkingen geven en toch hoger gedoseerd kunnen worden. Ik slik nu risperidon en krijg er nog een antidepressivum bij. Merkte na beëindigen olanzapine een enorme opgewektheid: ook afvlakking is blijkbaar erger geweest dan ik zelf gemerkt heb.
2

Olanzapine

04-05-2019 | Vrouw | 21
olanzapine (20mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb dit middel 4 weken geslikt en ben erg ontevreden. Ik had veel last van bijwerkingen. Vooral toename van eetlust en gewicht. Ik heb een verleden met anorexia en dacht dat ik de eetdrang wel de baas kon zijn, wetende dat ik goed met een honger gevoel kan omgaan maar ook ik kon deze niet weerstaan en kreeg eetbuien. Ik ben 5 kilo aangekomen in deze korte periode. Ook w[lees meer...]as ik constant duizelig. Ik merkte er verder niet veel van. Sliep alsnog slecht en mijn gedachtes waren nog steeds erg negatief en heftig. Mij heeft dit middel niet geholpen.
3

Olanzapine

05-02-2019 | Man | 39
olanzapine (10mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb 7 diagnoses waaronder ADHD en PTSS. In het begin met 5 mg gestart, na 2 weken slecht kunnen slapen is de dosering verhoogd naar 10 mg na overleg met de psychiater. Geen last van de bijwerkingen, alleen wel 4 kilo aangekomen. Gezien ik 1.76m ben en nu op zo'n 62 kilo zit, neem ik dit voor lief. Zolang er geen tientallen kilo's bij komen. Begonnen met Olanzapine omda[lees meer...]t ik Champix slikte (hulp bij stoppen met roken), hierna kreeg ik last van slapeloosheid en was ik volgens de psychiater ontremd en had deze een vermoeden van hypomanie. In het verleden heb ik Concerta, Ritalin en Methylfenidaat geslikt, en moet zeggen dat Olanzapine wel "beter" werkt.
1

Olanzapine

04-01-2019 | Vrouw | 48
olanzapine (10mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Olanzapine

30-12-2018 | Man | 33
olanzapine (10mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb dit middel tijdens een klinische detox behandeling van GHB voorgeschreven gekregen tegen slapeloosheid, met goede resultaten. Ik had reeds eerdere ervaringen met Olanzapine aan de hand van een vriend die mij wel eens wat tabletten toeschoof. Aanvankelijk begon ik met 20mg wat ik langzaam afgebouwd heb naar 0. Ik sliep hier werkelijk fantastisch op en had naast de al[lees meer...]gemene bijwerking van gewichtstoename geen andere klachten. Ik ben nu ongeveer 3 maanden gestopt en ervaar moeilijkheden. Mijn gewicht gaat maar zeer traag omlaag ( ondanks een gezond voedingspatroon & beweging ) en ben in een depressie geraakt waar ik maar niet uit lijk te geraken. Zelfs sinds een week milde angst. Ik ben nu meer dan een jaar clean van ghb, en vraag mij af of de ongemakkelijkheden die ik ervaar te maken kunnen hebben met het staken van deze medicatie. Iemand hier met soortgelijke ervaringen? En zo ja; Hoelang hielden deze gevoelens van depressie en lusteloosheid aan? Bij voorbaat dank.
2

Olanzapine

20-11-2018 | Vrouw | 24
olanzapine (10mg)
Psychose
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik dit medicijn omdat ik een psychose heb meegemaakt ook. Ik ben begonnen met 10 mg en ik had al meteen de volgende dag last van bijwerkingen. De artsen vertelden mij dat ik hieraan zou wennen. Is tot en met vandaag nog steeds niet gelukt. Ik krijg geen lagere dosering omdat mijn klachten redelijk serieus zijn. De volgende bijwerkingen waren bij mij van toepassing:[lees meer...] gewichtstoename, uitdroging huid, mond, ogen, haaruitval, geen emotie, ik voelde mij niet mijzelf in mijn eigen lichaam, suf, motivatieloos, energieloos, nachtmerries echt heftige ..... kortgezegd ik vind het teveel bijwerkingen hebben voor zo een klein pilletje :( Vorige week kreeg ik allemaal vragen over veranderingen in mijn lichaam sinds het gebruik van dit medicijn zoals: Gevoel in de vingers, gevoel in de tenen, minder conditie, niet meer goed kunnen bewegen, en gek genoeg was alles echt waar, door dit medicijn ga je lichamelijk en geestelijk achteruit .... ik vroeg me op gegeven moment af van wow ze geven dit medicijn aan me om het op mij te testen. Ik had gewild dat ik hier nooit aan was begonnen ..
4

Olanzapine

19-11-2018 | Man | 42
olanzapine (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na een overstap van Welbutrin naar Olanzapine vallen de bijwerkingen me erg mee. Wat lichte hoofdpijn en een lichamelijke onrust. Ik merk nog geen antidepressiva werking, maar merk wel dat het rustiger in mijn hoofd word. Nog te kort geleden gestart om effecten op de langere duur te kunnen benoemen.
4

Olanzapine

22-08-2018 | Vrouw | 54
olanzapine (2,5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo, ik slik al bijna 4 jaar Olanzapine. Begonnen met 2,5 mg tegen angstgevoelens en piekeren tijdens een heftige depressie. 10 kg aangekomen en toen naar een halve gegaan van 1,25 mg. Gewicht gestabiliseerd. Op een gegeven moment naar een kwart gegaan van 0,625 mg. Voelde een beetje een terugval maar was te doen. Toen om de dag een kwart genomen voor 3 weken en toen ges[lees meer...]topt. Na 2 weken weer last van spanning op m'n borst en angstgevoelens. Ook huilbui af en toe. Zit ook in mijn overgang en weet dus niet wie, wat, waar door komt! Ben toch weer begonnen met dat kwartje innemen en voelde me na 2 dagen weer prettiger in mijn vel. Ben ik te snel gestopt met dat kwartje? Moet dit nog langzamer? Heeft iemand hier ervaring mee? Graag respons.
2

Olanzapine

18-08-2018 | Man | 47
olanzapine (10mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Door dit medicijn ben ik volledig afgevlakt qua gevoelsleven. Emoties komen weliswaar minder heftig binnen, maar dit geldt tegelijk ook voor geluksgevoelens. Ik heb dit middel voorgeschreven gekregen nadat ik een heftige psychose kreeg. Daarnaast heb ik een lichte vorm van Autisme en ben ik soms Psychotisch. Maar ik leefde mijn leven eerst zonder medicatie, totdat ik een p[lees meer...]aar maanden terug mijn eerste heftige psychose kreeg. Mijn directe omgeving en de psychiater vonden dat het tijd werd voor medicatie. Er werd mij verteld dat Olanzapine zowel voor mijn Autisme als voor de psychotische klachten zou werken. Nou moet ik zeggen dat het medicijn inderdaad wel werkt. Maar de bijwerkingen zijn niet mis! Ik lees ook een hoop positieve ervaringen hier, van met name mensen met autisme, waardoor ik kan concluderen dat het voor elk mens anders werkt. De bijwerkingen die ik ervaar: Enorm aangekomen (15 kg in 2 maanden tijd) droge mond, droge ogen, hou meer vocht vast, vaker plassen, snacht’s opstaan om telkens te plassen, vreemde dromen (nachtmerries) depressieve gevoelens die je uit het niets overvallen, negatieve automatische gedachten die alle kanten op schieten, levenloze gevoelens alsof mijn levenslust mij verlaten heeft. Geen inspiratie of motivatie om dingen te ondernemen, kortom een aantal akelige bijwerkingen dus. Voor de Olanzapine had ik hier geen last van allemaal. Getracht te stoppen, maar dit lijkt onmogelijk. Kreeg ineens zoveel prikkels binnen dat ik letterlijk gek werd! Bij een lagere dosering kwamen de psychotische klachten weer terug. Ondanks dat het medicijn wel werkt, heb ik er echt spijt van dat ik eraan begonnen ben en mij heb laten overhalen. Het voelt gewoon alsof ik niet meer mij zelf ben, alsof mijn ‘ware ik’ compleet weg is. Daarom wil ik adviseren om er goed over na te denken alvorens je gaat starten met dit medicijn. Uiteraard is geen mens het zelfde en werkt het voor iedereen anders. Maar als er een mogelijkheid is om het zonder medicatie te doen, zou ik die optie zeker goed bekijken hoe zwaar de klachten soms ook kunnen zijn. Hoop dat ik hiermee anderen een beetje heb kunnen helpen. Mvg S.
4

Olanzapine

14-08-2018 | Man | 51
olanzapine (2,5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb het een tijdje gebruikt en heb het gelijk verlaagd Voelde me alsof ik buiten mezelf was Alsof ik steeds achter mezelf aan liep, heel vreemd Toen ik een lagere dosis had sliep ik goed was vaak al voor tien uur moe Dus als je slaap problemen hebt...
4

Olanzapine

08-08-2018 | Man | 23
olanzapine (7,5mg)
Autisme
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Wanneer ik overprikkelt raak, dan kan ik wat psychotische klachten ontwikkelen. Olanzapine helpt om dit tegen te gaan, zodat ik beter kan functioneren in het dagelijkse leven. Eerst gestart met 5 mg daarna verhoogd naar 10 mg. Tien milligram was te hoog, toen is de dosering weer verlaagd naar 7,5 mg. Dit werkt voor mij het beste. Op vijf milligram merkte ik al gauw dat het[lees meer...] effect minder was en op tien werd ik te suf waardoor ik nergens zin meer in had. Het medicijn werkt goed, echter heb ik wel sterk het idee dat ik hier heel mijn leven aan vast zit. Eenmaal eraan begonnen en met de gewenning kom je er niet zomaar vanaf. Verder qua bijwerkingen ben ik wel behoorlijk aangekomen. Dat zit me soms wel dwars, maar door te sporten probeer ik het een beetje in de hand te houden.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2336) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1399) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (959) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (828) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (779) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (673) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (655) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (649) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (632) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (627) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (603) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (596) - Verslavingsziekten
Metformine (592) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (548) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (510) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (486) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (440) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (431) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.