Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

1341
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (478 meningen)
Angst & paniekstoornis (350 meningen)
Angststoornis (196 meningen)
Chronische depressie (61 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (23 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Psychische klachten (10 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

2

Citalopram

12-04-2023 | Vrouw | 23
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na lang (een jaar) twijfelen of ik wel of niet wilde starten met medicatie, ben ik afgelopen november begonnen met 10 mg citalopram. Dit hielp mij enorm, ik voelde me over het algemeen altijd redelijk goed en ik was een stuk minder somber, ik kon me beter concentreren en had meer energie. Ik had weinig last van bijwerkingen (obstipatie maar na verloop van tijd ging het weg[lees meer...]). Ik kon weer dingen doen en had zin om dingen op te pakken. Mijn motivatie was terug. Gezien ik de medicatie niet alleen was begonnen tegen somberheid maar ook voor een sociale fobie heb ik met de huisarts besloten om na 2 maanden op te hogen naar 20 mg, want voor angst hielp het helaas (nog) niet. Meteen vanaf dag 1 voelde ik me slechter en de eerste week voornamelijk heb ik me nog nooit in mijn leven zó slecht gevoeld. Iedere minuut van de dag dacht ik wanneer houd dit op, ik wilde het liefst de hele dag in bed liggen. De weken daarna werden de klachten iets minder, maar ik voelde me nog steeds slechter dan voordat ik medicatie slikte. Ik had last van enorme vergeetachtigheid, ik had een paniekaanval gehad wat ik daarvoor nog nooit in mijn leven had meegemaakt, ik trilde, was somber en was moe. Na 2 maanden merkte ik nog steeds geen verbetering en daarom besloten om weer terug te gaan naar 10 mg. Helaas werkte de 10 mg ook niet meer, wellicht omdat de 20 mg te veel was voor mij en mijn lichaam de stof helemaal niet meer tolereerde. Ik voelde me net zoals zonder het gebruik van medicatie. Na nog weer 8 weken/2 maanden ben ik ook daar mee gestopt. De afkickverschijnselen vallen reuze mee, alleen duizeligheid maar dat neemt af. Morgen heb ik een afspraak met de huisarts voor het starten van een nieuw antidepressivum. Over het algemeen ben ik heel tevreden over het gebruik van de 10 mg, dat liet me even weer zien hoe leuk het leven kan zijn, ik heb hoop dat dat gevoel weer terug komt. Mijn tip: als het medicijn aanslaat, hoog dan niet zo snel op. Wacht in ieder geval wat langer dan 2 maanden, kijk het wat langer aan, wie weet werkt het nog beter op de langere termijn.
3

Citalopram

11-04-2023 | Vrouw | 33
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Goedemiddag, ik heb hier al een keer wat geplaatst over dat ik van de paroxentine naar de citalopram ben gegaan. Ik had 6 weken 20 mg geslikt, deed bij mij niks, angsten werden erger , de bijwerkingen zijn erg duizelig , zweetaanvallen, heel erg moe, geen ritme meer en eet slecht. Nu 4 dagen aan de 30 mg en moet zeggen dat ik er nog niet heel erg tevreden over ben, het e[lees meer...]ne moment kan ik weer even genieten van het feit van alles om me heen maar is altijd maar van korte duur waardoor ik me afsluit en alleen maar kan liggen. Ik baal er enorm van ik wil de hoop erin houden maar hoe doe je dat als je nog steeds niet de winkels in durft of buiten de deur een hapje eten zonder helemaal gespannen te raken. Iemand die Mischien ook meer tijd nodig had om hier aan te wennen? Oja ik slik wel oxazepam erbij maar door dat alles zo heftig is slik ik er 3 op een dag. Hoop zo dat iemand mijn verhaal erkend en mij Mischien advies kan geven. Mijn geduld raakt een beetje op…..
2

Citalopram

11-04-2023 | Vrouw | 57
citalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Sinds 10 dagen gebruik ik de druppels van Citalopram. Opgebouwd nu van 2 naar 5 druppels. Moet nog door naar 8 a 10. Maar de meeste dagen tril ik enorm van binnen, van top tot teen! De tinnitus wordt ook erger. Ook overal spierpijn, waar ik nou juist van af was :( Bij de apotheek adviseren ze om wat langer door te gaan op 4 druppels. Ze zijn niet bekend met het heftige tr[lees meer...]illen.De dokter zegt: schouders er onder, een stijve spier kan er ook nog wel bij :( Ik twijfel of ik door moet gaan...
1

Citalopram

08-04-2023 | Man | 54
citalopram (40mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Begonnen met 10 mg in november voor ernstige angst klachten na verlijden van dochter . Zit nu in april op 40 mg en merk nog steeds geen verbetering. Vooral in de ochtend is het een ramp. Wordt ontzettend nerveus wakker en heb hartkloppingen, dit zakt af tijdens het werk. Oxopam haalt het ergste gevoel weg, ben ook de hele dag aan het klemmen met mijn kaken. Tot nu toe heb [lees meer...]ik weinig vertrouwen dat het medicijn gaat helpen.
4

Citalopram

07-04-2023 | Vrouw | 33
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
De eerste week begonnen met 20mg, week was heftig maar na een week alle bijwerkingen weg( leek soms alsof ik op een andere planeet zat ). Toen opgehoogd naar 30mg…zonder problemen. Uiteindelijk opgehoogd naar 40mg. Beetje hoofdpijn en snel moe.. maar verder geen problemen! Ik ben rustiger door de medicatie en ik voel mij toch wel vaker wat beter. Wel in combinatie met ther[lees meer...]apie.
1

Citalopram

04-04-2023 | Vrouw | 41
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Deze nu 6 dagen genomen, 10 mg. Voordat ik begon ging het redelijk.. nu super veel bijwerkingen, vooral verergering spanning, hoofdpijn etc. Duizeligheid lijkt minder. Kan iemand mij geruststellen? Huisarts zegt klachten duren 1, Mac 2 weken…. Zo voelt het niet! De vraag of het dit wel waard is komt nu steeds omhoog.. maar zou zo graag zien wat de werking gaat doen!
4

Citalopram

03-04-2023 | Man | 26
citalopram (40mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben in 2017 begonnen met citalopram en daar zat ik op 20MG. Na 5 jaar ben ik naar de dokter gegaan door slechte eetlust en hij liet mij in één keer stoppen en overstappen op clomipramine. Na dit 3 weken te hebben geslikt bij het IHT van GGZ terrecht gekomen door totale angst en paniek zonder nog te kunnen slapen of eten. Ik heb opnieuw mijn bloedwaarde laten testen [lees meer...]en bleek citalopram dus prima te kunnen hebben. 1 week 20mg geslikt en zit nu 3 weken op 40MG. De meeste angst en paniek klachten zijn verdwenen. Het enige waar ik nog veel last van heb is spanning op de buik, onrust in m'n lichaam en wat neutraal in mijn gevoel. War is jullie ervaring? Herkent iemand dit en gaat dit over?
4

Citalopram

30-03-2023 | Vrouw | 29
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Eind november 2022 begonnen met de citalopram, na veel bijwerkingen en mij echt slecht gevoeld te hebben ben ik zo blij dat ik dit ben gaan gebruiken. Voel mij veel minder angstig, paniek komt niet meer tot een piek en ebt snel weg, voel mij vrolijker en minder gespannen. De slechtere dagen zijn veel beter te handelen en ook dit zijn geen hele dagen meer. enige wat ik so[lees meer...]ms nog heb ik dat prikkelende/ tintelende gevoel tussen mijn wenkbrauwen (neusbrug) hebben meer mensen dit? ik moet in januari 2024 terug om afbouwen te bespreken maar of ik dit wel wil weet ik nog niet aangezien ik mij in jaren niet meer zo gevoeld heb.
3

Citalopram

30-03-2023 | Vrouw | 33
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Gestart met 10 mg citalopram, 1e week veel bijwerkingen, verergering angst/paniek, somber, geen eetlust, warmteaanvallen. Na 1,5 week begon ik me al iets beter te voelen, na ong 3 weken weer een terugval en i.o.m huisarts opgehoogd naar 20 mg, met ophogen weer bijwerkingen en verergering angst. Na 1 week 20 mg te hebben genomen merkte ik weer verbetering, minder angst en s[lees meer...]temming verbeterd. Na ong 3 weken 20 mg te hebben geslikt weer een terugval en verhoogd naar 30 mg. Dit is waar ik nu op zit. Nu in totaal 9 weken bezig, psycholoog heeft ook aan dat het nooit in een rechte stijgende lijn zal gaan, maar dat het met ups en downs gaat. Voor de moeilijke momenten oxazepam gebruikt. Ik hoop dat dit medicijn mij uiteindelijk gaat helpen, al wel veel goede/positieve momenten gehad!
3

Citalopram

29-03-2023 | Vrouw | 50
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ga vandaag beginnen met de citalopram en vroeg me af of de Oxazepam gelijktijdig ingenomen kan worden.
1

Citalopram

22-03-2023 | Vrouw | 34
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Sinds deze week begonnen met dit medicijn ik heb last van de bijwerkingen en ik neem nog 2x per dag oxazepam ik wandel elke dag en ik probeer mijn leven zo normaal mogelijk te leven maar soms zijn de bijwerkingen zo heftig dat ik zo nerveus ben en in paniek dat ik niet meer weet wat ik moet doen hopelijk gaat dit snel voorbij en ga ik me snel weer wat beter voelen want daa[lees meer...]r ben ik wel aan toe na een hele heftige periode jullie verhalen doen me wel goed 😊
1

Citalopram

19-03-2023 | Vrouw | 41
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Werkte bij mij in het geheel niet. Ook geen enkele bijwerking
4

Citalopram

19-03-2023 | Vrouw | 41
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
4 jaar geleden begonnen met 20mg citalopram. alleen de eerste 10 dagen waren pittig met bijwerkingen. Maar met oxazepam af en toe ging dit wel goed. Ik probeerde elke dag even te wandelen en tussendoor gewoon nog voor de kinderen zorgen, dat ging prima. Heeft jarenlang goed gewerkt en ben vorig jaar voorjaar gaan halveren naar 10mg. Ging ook heel lang goed. Daarna verder a[lees meer...]fbouwen en ben 5 weken helemaal gestopt geweest. Dat werd erg pittig en spanningen en onrust kwamen terug. Dus weer met 10mg begonnen maar dat had te weinig effect en dus door naar 20mg. Helaas heeft het de afgelopen maanden erg gerommeld en het heeft niet meer het effect gehad wat het voorheen had helaas. Nu ga ik dus switchen naar paroxine (xeroxat) en ik hoop heel erg dat dat weer goed gaat aanslaan!. Ik was over citalopram wel altijd erg tevreden. Weinig bijwerkingen alleen die jaren geen zin/puf om intensief te sporten.
5

Citalopram

14-03-2023 | Vrouw | 34
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik wil hier graag kort en krachtig mijn mening geven of dit medicijn. En waarom, omdat de meeste twijfelen om wel of niet te starten met anti depressieve. Maar zie het zo de een heeft ritalin nodig voor zijn, een ander insuline voor zijn suiker. En ik mis gewoon een stofje in mijn hersens die de citalopram me wel heeft. Ben blij met de keus om er mee te starten. Voor mense[lees meer...]n die bang zijn en twijfelen. Doe het gewoon, jullie kunnen het 💪 Gr Mirelle, vrouw 34 jaar en slik 20 mg citalopram
3

Citalopram

14-03-2023 | Vrouw | 29
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Jaren terug ben ik na 12 jaar begonnen met therapie en citalopram. Ik functioneerde al jaren met angst en paniek, maar merkte pas toen ik een relatie kreeg met mijn toenmalige vriend, dat ik mensen niet mijn hele leven kon ontwijken. Ik moest mijn probleem aan gaan pakken. Van 10mg, na 2 weken opgebouwd naar 20mg. Ik voelde me na 2 maanden helemaal top, icm de sessies bij [lees meer...]de psycholoog, kon ik de hele wereld aan. Na een halfjaar kwam het terug, opgehoogd naar 30mg.. voelde me al gauw weer goed. Nog een jaar geslikt en toen gaan afbouwen. Ongeveer 4 jaar later stopte ik met de anticonceptiepil en na 4 maanden leek er wat in mij te knappen: pure paniek, angst, huilbuien, donkere gedachtes, niet kunnen functioneren of naar buiten durven. Na 2 weken pure ellende toch weer begonnen met de anticonceptiepil, ik voelde me langzaam beter.. Maar ergens was de angst/paniek getriggerd, waardoor ik het moeilijk los kon laten. Weer opnieuw in therapie en begonnen met citalopram, wat er erg inhakte met flink wat bijwerkingen. Van 10 naar 20mg gegaan na 2 weken. Weer bijwerkingen. Na 8 weken voelde ik me top, meer energie en mijn angst/paniek was zo goed als verdwenen. Na 10 weken was het weer minder.. somber, misselijk, buikpijn, onrust, wakker worden in de nacht met een onrustig gevoel en tintelingen in mijn armen en benen. Nu zit ik in week 13 en ga ik toch maar ophogen naar 30mg en hoop ik toch dat ik mijn normale leven weer kan leven!:)
4

Citalopram

08-03-2023 | Vrouw | 27
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na jarenlang struggelen met steeds terugkerende depressieve episoden toch begonnen met antidepressiva . Door een eerdere niet fijne ervaring met AD (Fluoxetine) ben ik lang sceptisch geweest ten aanzien van medicatie. Maar ik heb vanaf mijn 18e al veel verschillende (intensieve) therapieën gevolgt die niet voldoende hebben geholpen. Ik ben er nu van overtuigd dat mijn lich[lees meer...]aam/hersenen bepaalde stofjes misten en dat het niet in balans was. Lastig is te zeggen wat te maken heeft met natuurlijk herstel en waar de AD z'n werk doet. Maar algeheel heb ik echt het gevoel dat ik in mijn hoofd rustiger ben geworden. Ik maak me minder druk, voel minder angst en mijn zelfvertrouwen is toegenomen. Mindere dagen gaan niet meer zo diep. En ik voel mij vrijer, spontaner, vrolijker en opener. Ik slik nu 3,5 maand 20 mg, heb het van 10 opgebouwd in twee weken tijd naar 20. In deze tijd voelde ik mij wat futloos, en wazig. Maar vooral ontzettend moe. De moeheid heeft sowieso nog even aangehouden totdat het wegtrok. Nu heb ik over het algemeen weer energie en ik slaap goed. Ik ben blij met mijn keuze.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2317) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1341) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1207) - Cholesterol
Paroxetine (1181) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1080) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (930) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (905) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (873) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (809) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (761) - Epilepsie
Metoprolol (758) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (636) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (626) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (623) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (617) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (609) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (589) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (582) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (574) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (525) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (465) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (463) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (451) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (424) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (419) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.