Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

1269
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (459 meningen)
Angst & paniekstoornis (312 meningen)
Angststoornis (190 meningen)
Chronische depressie (59 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (22 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Psychische klachten (8 meningen)
Sociale fobie (3 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

5

Citalopram

13-08-2022 | Vrouw | 61
citalopram (20mg)
Dysthymie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Slik nu al 3 maanden 20 mg. Letterlijk vanaf de 1e dag voelde ik me beter. Het heeft mijn leven gered. Geen bijwerkingen , ook niet na het ophogen tot 20 mg (na 2 weken). Ik voel me na zeker 10 jaar ellende weer normaal: een neutrale "basis-stemming" en snap nu eindelijk hoe andere mensen zich voelen! Het is alsof ik uit de hel ben teruggekeerd! Ik zou het iedereen die me[lees meer...]t depressie of dysthymie kampt aanraden, schroom en wacht niet te lang; de bijwerkingen hoeven er dus niet te zijn en de kwaliteit van je leven gaat er zó op vooruit! DIt middel blijf ik mijn hele leven slikken, nooit meer wil ik er van af.
1

Citalopram

12-08-2022 | Vrouw | 30
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik had mijn hoop gevestigd op dit middel om te helpen met overkomen van lichte angstgedachten na een reeks vervelende ervaringen in het afgelopen jaar. Thuis ervaarde ik nauwelijks angst, alleen in sommige situaties buiten de deur kon ik overprikkeld raken. Vanaf dag 2 in opbouw 10mg kreeg ik heftige bijwerkingen; angstaanvallen, droge mond, overmatig zweten, hoofdpijn, du[lees meer...]izeligheid, hartkloppingen en diarree. Omdat ik wist dat dit er in de opbouwfase bij kon horen toch doorgezet, met 3 x per dag 2,5mg oxazepam ernaast. Na een week werden de klachten echter erger, kreeg ik kaakspanning, was ik 3kg afgevallen en had ik verwijde pupillen, spierspanningen in mijn armen en benen. Bij de huisarts op dag 11 bleken mijn hartslag en bloeddruk veel te hoog. Na overleg met de psychiater in het ziekenhuis, is besloten om me meteen van het middel af te halen omdat ik leek af te stevenen op een serotonine syndroom. Uiteraard werkt dit middel voor iedereen anders, maar op het moment dat de bijwerkingen vrij heftig zijn, twijfel dan niet om een extra check met je huisarts te plannen.
1

Citalopram

08-08-2022 | Vrouw | 33
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik dit middel nu 8 weken. Mag bijna ophogen tot 10 druppels per dag alleen ik merk nog niet een wereld van verschil. Zijn er mensen bij wie het wat langer duurde voordat het aansloeg? Begin de hoop een beetje te verliezen ...
2

Citalopram

25-07-2022 | Vrouw | 82
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik was somber en vond het leven niet meer leuk. Zorgen om mijn zoon van 55 hij is verstandelijk gehandicapt. Te zware belasting. Ik ben weduwe, wel vriendinnen, maar geen familie
4

Citalopram

24-07-2022 | Vrouw | 38
citalopram (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren last van irreële angsten en nervositeit. Zonder duidelijke reden. Ik kon me buitenproportioneel druk maken om dingen waarvan dat helemaal niet nodig was. Zo erg dat ik verstrikt raakte in mijn eigen gedachten. Ca 5 maanden geleden begonnen met Citalopram, 4 weken 10 mg en daarna opgehoogd naar 20 mg. Ik merk zeker wel versc[lees meer...]hil. Kan me nog wel druk maken om dingen in het dagelijks leven, maar het blijft minder lang hangen. Het boeit minder en het is sneller weer m'n gedachten uit. Hierdoor is het wat rustiger in mijn hoofd. Je hoort wel eens dat antidepressiva afvlakken. Ik moet zeggen dat ik er niet vrolijker door ben geworden, maar hiervoor had ik vooral dieptepunten. Dan ben ik liever een vlakkere lijn, daar voel ik me gelukkiger bij. Ik heb wel veel last van onrustige benen en armen in de avond. Alsof ik ze constant moet bewegen. Zijn er meer die dat herkennen?
4

Citalopram

23-07-2022 | Vrouw | 25
citalopram (20mg)
Obsessieve-compulsieve stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben een maand geleden begonnen met 10 mg Citalopram van Aurobindo, omdat ik al jaren kamp met een seks en liefdesverslaving en daarnaast dwanghandelingen heb. Er werd in mijn directe omgeving wel gelijk geconcludeerd dat ik helderder uit mijn ogen keek, ook had ik een euforisch gevoel de eerste week, maar ook afgewisseld met extreme vermoeidheid, veel slapen en moeite [lees meer...]met functioneren. In samenspraak met de huisarts is mijn dosis verhoogd naar 20 mg. Ik moet zeggen: De eerste dagen euforie en extreme opgewektheid, 's Ochtends wordt ik wakker met een gevoel: Yes, weer een nieuwe dag, iets wat ik jarenlang was verloren, maar naarmate ik inspanning heb verricht of mijn dagelijkse dingen heb gedaan, wordt ik extreem moe. Ik slaap heel veel, ik heb echt hel gevoel dat ik zoveel slaap moet inhalen. Ik trek makkelijk meer dan 8 uur slaap en ik slaap dan gerust 's Middags ook nog. Mijn dwanghandelingen zijn nu na 2 weken 20 mg al aanzienlijk minder. Ik kan mijn dag opstarten zonder 10x mijn handen te wassen. Wel heb ik nog steeds moeite om naast mijn werk, ook nog mijn leven, zoals het huishouden bijv. op orde te hebben, omdat ik nu het liefst altijd slaap. Enerzijds omdat mijn lichaam het nodig heeft, anderzijds: omdat ik weet na iedere slaap, weer een stap dichterbij mentale genezing. Ik droom veel, lucide dromen had ik altijd al, maar nu lijken de dromen nog levendiger. Wel heb ik regelmatig last van hoofdpijn, een zijde van het hoofd met uitstraling naar mijn oor aan de rechterkant, prikkende ogen, spanning in hals, misselijkheid, maar ik ben toch ook een spanningseter en hallucinaties. Vanwege mijn floaters die ik al mijn leven heb, kan ik evengoed dingen met mijn ogen dicht zien, maar mijn hallucinaties lijken nu heviger en als ik mijn ogen nu dicht doe, voelt het alsof ik mij in een andere wereld begeef. Pijn en steken in mijn borsten, hartkloppingen, trillende handen en een pijnlijke beknellende knoop in mijn maag heb ik soms, maar dat heb ik er allemaal voor over om weer een normaal leven te leiden en niet op zoek te zijn naar dingen die zover buiten mijzelf liggen. Ik kan emoties nu al veel beter handelen, mijn emotionele filter is weer terug en die was voorheen heel ver te zoeken. Ik ben in staat nu om mijn gedachten; bijvoorbeeld als ik aan een onbeantwoorde liefde denk, te verdringen en mijn seksuele gevoelens in toom te houden. Ik kan nu na één orgasme tevreden zijn, terwijl ik voorheen superveel moest doen van mijzelf maar nooit een tevreden gevoel had. Al met al ben ik nu al een ander mens en dan gebruik ik de 20 mg nog maar twee weken. Ja, ik ben hoopvol over de toekomst!
5

Citalopram

23-07-2022 | Vrouw | 38
citalopram (30mg)
Obsessieve-compulsieve stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Samen met ADHD heb ik een dwangstoornis (dwanggedachtes) Ik ben op 2 maart 2022 met dit medicijn begonnen en had er een hard hoofd in, bang voor toename van angst of juist helemaal geen effect. Maar wat ben ik blij dat ik toch ben begonnen ik heb totaal geen bijwerkingen in het begin alleen iets meer zweten snachts en dromen maar echt minimaal. Ik ben zoooo blij met dit m[lees meer...]edicijn het heeft echt mijn leven positief veranderd ik leef weer, ik ben er weer, zit niet meer dagenlang te piekeren in mijn hoofd. Ik ben zeer dankbaar voor dit medicijn. Ik ben blij dat dit bestaat en het heeft mijn leven echt gered.
4

Citalopram

22-07-2022 | Vrouw | 46
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik sinds 8 maanden Citalopram tegen depressie / burn-out. Ondanks dat het middel 6 weken nodig zou hebben als inwerkperiode merkte ik al na een paar dagen verbetering. Wel heb ik die eerste zes weken veel last gehad van bijwerkingen zoals misselijkheid etc. Maar die bijwerkingen verdwenen na verloop van tijd. Ik zal waarschijnlijk nog lang citalopram blijven slikken, [lees meer...]misschien zelfs de rest van mijn leven. Dit omdat ik erg gevoelig ben voor hormonale schommelingen en al een paar keer met depressie te maken heb gehad.
4

Citalopram

22-07-2022 | Man | 36
citalopram (40mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
In het najaar van 2021 overgestapt van paroxetine naar Citalopram. Het oversteken naar Citalopram ging gemakkelijk, wat er in mg bij paroxetine eraf ging, dat ingenomen met Citalopram. Het ophogen geeft de eerste weken extreme toename van angst-paniekklachten. Dit had ik ook bij paroxetine. Later kreeg ik oxazepam erbij om het dragelijk te maken want het was een hel, die a[lees meer...]ngst en paniekklachten. Naar twee weken ongeveer wordt het rustiger in mijn hoofd. Het middel heeft niet de klachten kunnen opvangen, waardoor ik nog diazepam en oxazepam ernaar gebruik. Ik merk wel dat mijn libido zeer laag is bij het gebruik van Citalopram of paroxetine. Herkennen anderen dit ook? Ik hoop dat ik mijn angst- paniekstoornis onder controle ga krijgen.
5

Citalopram

21-07-2022 | Vrouw | 57
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Je kunt Citalopram gedurende lange tijd gebruiken. Ik heb het advies gekregen niet meer te stoppen, omdat ik telkens na enige tijd weer terug val in depressieve stemming, weinig draagkracht, labiel, geen vrolijkheid meer te zien etc. Iedereen die mij kent ziet als het ware als ik weer ben gestopt. Door jeugdtrauma's is denk ik echt structureel iets veranderd in mijn hersen[lees meer...]en. Veel therapie gehad, op alle mogelijke manieren eraan gewerkt. Ik denk niet dat ik nog stop. Altijd deze lage dosis geslikt en altijd direct effect ervaren.
3

Citalopram

17-07-2022 | Vrouw | 34
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik het al 5 weken maar nog geen effect. Heb ik meer geduld nodig? Of gaan ophogen?
4

Citalopram

15-07-2022 | Vrouw | 30
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb jaren 20mg citalopram gebruikt. In eerste instantie wou ik absoluut dit zonder medicatie doen en uiteindelijk toch de medicatie genomen. De eerste weken waren inderdaad een hel, maar ik wist dat dit even doorzetten was en ik zat er toch al volledig door. Vermijdings gedrag, niet meer kunnen werken, geen leven meer hebben, niet alleen kunnen zijn, geen rust meer [lees meer...]vinden en zware paniek aanvallen. De medicatie heeft mij jaren geholpen. Ik denk ongeveer een 8jaar. Nu bevallen van 2de kindje, alles ging goed tot 3maand later inneens zwaar in een put gegaan. Volledig overprikkeld, elke prikkel was teveel, mijn lichaam flipte dan volledig, trillen geen gevoel meer van de werkelijkheid enz enz. Ik moet nu verhogen naar 30mg en aankijken en indien nodig nog verder verhogen naar 40mg. Ik neem hierbij nu ook xanax retard 0,5 2x per dag. Ik ben gisteren verhoogd en ik voel me nu al sinds vandaag heel somber, meer depressief gevoel terwijl hier eigenlijk geen sprake van was. Of dit al door 1 dag te verhogen komt dat weet ik niet. We zullen zien hoe het nu verder verloopt, maar momenteel voel ik me zo hulpeloos en hoop ik gewoon zo hard om terug beter te zijn. Heel vreemd dat mij dit jaren geholpen heeft en nu inneens plots zo extreem terug is. Ik hoop dat ik me nu zo somber en down voel van het verhogen. Misschien heeft iemand hiermee ervaring en dat me gerust kan stellen dat dit inderdaad daardoor kan komen en ik nu gewoon even moet doorzetten en me later terug beter ga voelen. Op dit moment zie je alles redelijk negatief.
1

Citalopram

13-07-2022 | Vrouw | 26
citalopram (20mg)
Bipolaire stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Twee jaar geleden belanden ik in een pittige depressieve periode. Om niet alles te verliezen ben ik in een donkere periode begonnen aan dit middel. Opbouwen was pittig, maar toen ik na enkele weken me weer goed voelde dacht ik dat het middel werkte. Nu twee jaar later ben ik in een heftige episode beland en ben ik begonnen met een antipsychotica. Voel me nu zoveel beter e[lees meer...]n weet dat het voor mij niet goed was om dit middel te nemen. Nu ik ook terug kijk ben ik daarom ook niet tevreden met dit middel, het deed voor mij niks en triggerd episodes. Dit kan je natuurlijk niet van te voren voorzien (ik wist niet wat ik had), maar ik wil zeggen dat het helaas niet voor iedereen werkt.
3

Citalopram

06-07-2022 | Man | 46
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik kreeg een heftige paniekaanval met dissociatie. Ik woon in Drenthe en moest voor het werk naar Amsterdam met de trein. Onderweg daar naartoe kreeg ik een zodanige aanval dat ik de trein uit ben gegaan. Dat bleek in Lelystad te zijn achteraf en ik ben in een winkel in een hoekje gaan zitten. Ik weet niet meer hoe en wat maar ik ben uiteindelijk door familie opgehaald. Na[lees meer...] praten en therapieën en andere medicatie, wat niet voldoende hielp, Citalopram geprobeerd. Sindsdien volledig klachtenvrij. Ik voel me bijna normaal ;) Kortom voor mij een life saver.
4

Citalopram

05-07-2022 | Man | 55
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ben nu in week 5 van gebruik citalopram vanwege aanhoudende depressieve gevoelens bij scheiding. Gestart gedurende 2,5 week 10 mg (geen effect), daarna opgehoogd naar 20 mg. Geen bijwerkingen gehad, lijkt nu enig effect op te treden in de zin van iets rustiger gevoel.
5

Citalopram

26-06-2022 | Vrouw | 36
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hoi, Voor de 3e keer in mijn leven een zware depressie gekregen begin april. Begonnen met temazepam, maar deze hielp mij te slapen. In mijn hoofd werd ik niet rustiger. Toen gelukkig citolapram gekregen. 10 mg eerst. Heftige paniekaanvallen, hartkloppingen, trillen, veel angst en grote pupillen. Dit was bij mij ongeveer 3 weken lang. Heftige weken waren het. Na 3 [lees meer...]weken gebruik van 10 mg kreeg ik ineens op een avond een koude prikkel in mijn achterhoofd. Dit zinde mij Wel:,) Onlangs was de 10 mg puur om eraan te wennen zei de h.a. Ik mocht gelukkig meer want 10 mg was niet genoeg voor mij. 20 mg...... 2 weken later.... mijn geest is nog lang niet genezen merk ik, maar het gevoel van de dagelijkse dingen kwam niet volledig terug, maar ik merkte dit met kleine dingetjes over de dag. toch voelde ik mij nog steeds net niet genoeg om dagelijks te kunnen functioneren,inmiddels mag ik 30 mg en hier voel ik me soms erg goed van. wel wetende dat het elke dag anders is hoe ik me kan voelen en de slechtere dagen voor lief moet nemen. Maar de citolapram helpt mij de lange wachttijden voor de psych. door. ik moet nog ruim 4 maanden wachten. gelukkig heb ik de citolapram die mijn angst onderdrukt. Wat ik wel een puntje vind zijn dat blij gevoel bij mij ook word onderdrukt, maar dit heb ik er voor over. Ik hoop dat ik gauw beter ben. en wens iedereen met een depressie heel veel sterkte Niet opgeven, hoe moeilijk dit is. Groetjes sjaan.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2295) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1268) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1193) - Cholesterol
Paroxetine (1152) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1151) - Verslavingsziekten
Sertraline (1029) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (897) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (890) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (871) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (780) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (747) - Epilepsie
Metoprolol (736) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (614) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (610) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Mirtazapine (610) - Depressie - antidepressiva overig
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (597) - Anticonceptie - eenfase
Metformine (577) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Furabid (569) - Antibiotica - urineweginfectie
Amoxicilline (566) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (554) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (514) - Anticonceptie - overig
Lexapro (503) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (476) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (455) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (446) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (419) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (415) - Pijn
Crestor (404) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.