Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Citalopram

1385
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
verminderde eetlust hoofdpijn trillingen angst duizeligheid verwijde pupillen wazig zien misselijkheid nerveus gevoel stijfheid kaak

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (485 meningen)
Angst & paniekstoornis (377 meningen)
Angststoornis (197 meningen)
Chronische depressie (62 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (25 meningen)
Psychische klachten (12 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Citalopram

25-08-2023 | Vrouw | 28
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hier een positieve review! Ik gebruik citalopram nu iets meer dan een half jaar en ik kan zeggen dat het mijn leven gered heeft! Ik pieker zoveel minder, veel minder angst en sta weer positief in het leven! Het opbouwen ging prima, de eerste week 10, daarna een week 20, toen 2 weken 30 en daarna over op 40 mg. De bijwerkingen die ik heb is wat meer vermoeidheid maar[lees meer...] dit was na een aantal maanden al veel minder. Ook libido is amper aanwezig. Enigste wat ik echt als zeer vervelend ervaar is het hyperhidrose, dus het erge zweten op mijn voorhoofd/nek/neus etc. Vooral in de zomer druipt het zweet me van mij af, erg beschamend ook. Maar ondanks dat heeft de citalopram mij gered, ik was ontzettend hopeloos, hele dagen huilen en zag het leven niet meer zitten. Nu kan ik genieten van ook de kleine dingen in het leven en voel ik mij zoveel positiever! Geen stress meer om bijvoorbeeld naar een winkel te moeten gaan, nu sta ik al in de winkel zonder er ook maar over gepiekerd te hebben.
5

Citalopram

17-08-2023 | Vrouw | 51
citalopram (40mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Citalopram

14-08-2023 | Vrouw | 40
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ivm depressie en suïcidale gedachten van oxazepam overgestapt naar citalopram 10 mg per dag. Ik nam mijn eerste pil ‘s avonds om 19.00 in. Volgende ochtend hartstikke ziek. Enorme zweetaanval waardoor ik mijn van werk één dag heb ziek moeten melden. Ik was huiverig dat mijn suïcidale neigingen versterkt zouden worden, dat gelukkig helemaal niet. Ik heb de eerste week oxa[lees meer...]zepam ernaast geslikt. Nu ben ik 5 weken verder. De bijwerkingen vallen/ vielen mee. Zweten, vrijwel geen eetlust en wat vergeetachtigheid. Ook heb ik ervaren dat alcohol nuttigen, max twee glazen, niet heel lekker gaat. Ik merk nu al dat opmerkingen en/of situatie’s niet meer zo hard bij me binnen komen. Ik lig niet meer te piekeren en kan een paar uur gewoon thuis relaxen Ipv steeds willen vluchten en bezig willen blijven.
1

Citalopram

03-08-2023 | Vrouw | 32
citalopram (10mg)
Premenstrueel syndroom (PMS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Inmiddels een week geleden gestart met Citalopram 10 mg. Tweede avond ook weer 10mg en derde avond in overleg met huisartsenpost naar 2,5mg. Bijwerkingen vreselijk: hartstikke ziek (spugen, diarree, zweten) en mentaal van het padje af. Alleen maar paniekaanvallen. Zoveel angst. Na het derde pilletje gestopt. Inmiddels ongeveer 4 dagen geen AD meer gehad, maar systeem is no[lees meer...]g compleet van slag. Zoveel angst. Wordt onderdrukt met 5 oxazepam per dag, maar ben helemaal op. Tussen de oxazepams komt het weer op: huid staat in brand, paniek, drukkende pijn hoofd, elektrische schokken). Ik slaap al een week nauwelijks en de paniek is zo hoog. Paar keer contact gehad met huisarts maar die kunnen ook niet vertellen wanneer het uit het systeem is. Al dingen, vanaf huilend op de grond, geroepen dat ze maar me op moeten laten nemen in een instelling of iets dergelijks. Vorige week was ik nog zo'n ander persoon. Ik zal zo erg blij zijn als dit uit mijn systeem is, mja wanneer dat is weet ik nu niet :( Het is niet mijn bedoeling een horrorverhaal te vertellen voor mensen die twijfelen hiermee te beginnen. Als tip kan ik wel meegeven om dit onder goede begeleiding te doen, bijvoorbeeld bij een psychiater. Ikzelf was net voor het weekend gestart op aanraden huisarts (die voor 2 weken later wel alvast een e-consult hadden ingepland) en ik kon dat weekend dus niemand bereiken. Behalve 3x de huisartsenpost (wat ik normaal nooit zou doen/durven) Heeft iemand een soortgelijke ervaring gehad en hoelang duurde het bij jou voordat het weer normaal was?
3

Citalopram

02-08-2023 | Vrouw | 40
citalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
ik ben dit gaan slikken ivm long-covid en angst klachten. Durfde het bijna niet aan door de enorme lijst aan horror verhalen hier ....... maar ja toch maar gekozen om het wel te proberen. Ik slik het nu 1 week en de 1e dag had ik wat darmkrampen maar als je het met eten inneemt valt dat reuze mee!. Wel voelde ik me vrij snel iets rustiger. Verder de 1e week lichte maag[lees meer...]-darm klachten en een beetje duizelig. Ik hoop snel de positieve effecten te gaan voelen. Hopelijk gaat dit werken voor mij.
1

Citalopram

30-07-2023 | Vrouw | 30
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik neem nu mijn 4e pilletje in. Ik heb last van zweten, slapeloosheid, geen eetlust, moeheid, extra veel paniekaanvallen en versnelde hartslag. Het laatste maakt het voor mij zo moeilijk om door te zetten. Ik heb zoveel bang 😟 hopelijk wordt het allemaal beter.
5

Citalopram

27-07-2023 | Vrouw | 85
citalopram (10mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb Ilona sins 4 jaar enig nog niet erg bekend. Kan niet meer los staan en ook niet lopen.
1

Citalopram

14-07-2023 | Vrouw | 74
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Goedenavond, Ik gebruik sinds 7 weken citalopram, de 1e 3 weken 10 mg, verhoogd naar 20 mg. Resultaat nihil, bijwerkingen vreselijk. Begon de eerste dagen met misselijkheid en geen trek in eten , gonzen in mijn hoofd, hoofdpijnen, tinnitus verergerd, dat alles werd na 20 mg nog veel erger, enige positive puntje wat ik heb is, ik kan iets beter slapen, nu 5 tot 6 uur [lees meer...]per nacht. Ik overweeg morgen terug te gaan naar 10 mg en dan rustig afbouwen omdat ik zeker 2 x per week nu het gevoel krijg alsof ik flauwvallen daarbij hoge bloeddruk ineens, normaal een hele lage bloeddruk nu. Als ik savonds in bed lig lijkt m'n hoofd uit elkaar te barsten en oorsuizen vreselijk, dus ik ga stoppen.
2

Citalopram

13-07-2023 | Vrouw | 19
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Voorgeschreven gekregen voor angst en paniek. Na 1 keer in te nemen werd ik na een paar uur heel ziek. Waarschijnlijk overgevoeligheid. Ik heb dus geen mening kunnen vormen over het effect op de angststoornis. Niet iedereen kan hier goed tegen. 'S avonds ingenomen, na een uur ontspannen gevoel maar paar uur later wakker geworden met paniek, hyperventilatie, buikkrampen, er[lees meer...]g misselijk, spiertrekkingen, trillen. Voelde me erg ziek. Volgende dag nog misselijk, extreem suf en zwakke spieren, kon amper lopen. Dag erna alleen nog suf maar daarna ging het beter. Houdt er dus rekening mee dat niet iedereen hier goed tegen kan.
4

Citalopram

11-07-2023 | Vrouw | 30
citalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik schrijf dit voor degenen die niet durven starten met antidepressiva en behoefte hebben aan een positieve review! Urenlang heb ik op deze website doorgebracht met horrorverhalen over oa citalopram. Context: afgelopen augustus ben ik thuis komen zitten met een burn-out. Ik kreeg hierbij paniekaanvallen en last van depressie. Na maanden ploeteren, EMDR, therapie, mindfulne[lees meer...]ss, ashwagandha, sporten en mediteren was ik het zó zat. Ik wilde niet meer. Gevoelsmatig was ik aan het overleven en de angst en stress was vaak niet te doen. Leefde zo'n beetje op lorazepam maar durfde niet met AD te beginnen uit angst voor de bijwerkingen- wat nou als het nóg slechter wordt? Dat kan ik niet aan, dan sta ik niet voor mezelf in, etc. Toch heb ik het een kans gegeven, als 'last resort'. Maar de bijwerkingen vallen mee! Ben wel erg misselijk geweest en kon niet eten. Ervaarde verder een dof gevoel. Na een kleine week trok dit weg. En geloof me; naast de klachten die je dagelijks hebt is dit peanuts. En nu voel ik me wat beter. Alsof de scherpe randjes van de dag af zijn. Situaties komen minder hard binnen en qua werk kan ik meer aan. Sta niet meer op met een steen in mijn maag van de zenuwen en de paniekaanvallen nemen af. Ik ben er nog lang niet, maar dit middel helpt me om de dag door te komen en wat meer te leven. Lieve lezer, ik gun je dezelfde ervaring mocht je twijfelen over starten met medicatie. Hou vol. Ik wens je het allerbeste toe.
2

Citalopram

09-07-2023 | Man | 69
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hier voor paroxitine geslikt jaren lang ,maar veel darm problemen en buikpijn en heel veel drang, onderzoeken in het ziekenhuis niks gevonden Toen een DNA onderzoek en daar kwam uit dat ik een enzyme had wat er niet tegen kon Gestopt met heel veel ellende, Maar buikpijn darmproblemen weg Na ruim twee maanden kwamen toch weer de spanning terug ook smorgens , toen aan d[lees meer...]e citalopram 10 mg . Nu twee weken hopen dat het beter wordt. Maar met paroxitine voelde ik mij mentaal beter
5

Citalopram

08-07-2023 | Vrouw | 28
citalopram (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb een angststoornis met depressieve klachten. Ik gebruik Citalopram 20 mg 1x daags sinds 2015 en het werkt heel goed. Geprobeerd af te bouwen maar dan komen de klachten terug dus blijf het gebruiken.
5

Citalopram

15-06-2023 | Vrouw | 60
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ten eerste vindt ik het erg jammer dat ik niet mijn dosering kan aangeven hier boven. En ook nirt het merk Strides Ik ben een vrouw van 60 en heb veel mee gemaakt daarom gebruik ik vloeibare citalopram 0.5 mg ja je leest het goed een hele lage dosering. Ik gebruik het al 6 mnd. Het voordeel van vloeibaar is dat je de vervelende bij werkingen van AD hier mee zelf bepaald.[lees meer...] Eerst had ik 5 Jr escitalopram maar bleef ondanks lage dosering moeite houden met concentratie. Bij de citalopram voel ik mij beter rustiger en beter slapen zonder dat vreselijk dromen wat onrust geeft en na mijn eigen ervaring ook komt door hogere doseringen. Ik gebruik een spuitje van 10 mg vul ik met water, dan 1drup citalopram in eierdopje met de in houd van spuitje, dat trek ik weer op en spuit het leeg tot2,5 en dat is gelijk aan 0,5 mg. Ik heb mijn leven weer terug. Wel zeg ik er bij dat ik altijd heftig reageer op medicatie en altijd lagere doseringen krijg die mij helpen. Dus mijn tip ga je dit gebruiken begin met vloeibaar bouw dit langzaam op ik had met 14dg echt resultaat met hele kleine beetjes dan heb je er amper last van
1

Citalopram

13-06-2023 | Vrouw | 44
citalopram (20mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Er zouden wat artsen zich terug mogen herscholen of patiënten rechtstreeks naar een psychiater doorverwijzen ! Als je langdurige stress hebt met verschillende gebeurtenis ( psychotrauma) is dit het middel om het nog meer te versterken zoals koffie, xtc enz….. . Ik had extreme paniekaanvallen , paranoïde waardoor de dosis werd verhoogd. Ik ging dood , plaste mij dood, at n[lees meer...]iet meer, sliep niet , uiteindelijk toch op het spoed geraakt waar ze mij omschakelde naar serlain, de zelfdoodgedachten waren afgezwakt maar het was zo ver dat ik een hypodentremie kreeg na 2 weken. Luister naar u patiënt want een paar uurtjes later zou ik eraan zijn geweest maar had op tijd zelf nog de ambulance gebeld !
3

Citalopram

06-06-2023 | Man | 27
citalopram (60mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Goedemiddag allen, Zou iemand willen reageren en mij gerust kunnen stellen? Ik ben nu anderhalf week opweg van 40 naar 60 mg. Ik ben het overzicht kwijt, verlies mezelf soms, de hele dag spanning en paniek in mijn lijf, duizelig en raak soms echt de weg kwijt. Voorheen heb ik 5 jaar 20 mg geslikt maar dit was genoeg. Nu zit ik in de verhoging en weet niet zo goed[lees meer...] wat moet ik moet doen. Herkent iemand dit? Hoor het graag en alvast bedankt voor het reageren
4

Citalopram

05-06-2023 | Vrouw | 28
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Februari dit jaar gestart met citalpram 10 mg, na 3 weken opgehoogd naar 20 mg en na nog eens 3 weken opgehoogd naar 30 mg. Nu 4 maanden later na de start van citalopram kan ik echt zeggen dat dit middel goed werkt. In het begin veel bijwerkingen gehad, ook bij iedere ophoging weer bijwerkingen, maar daarna werd het echt beter. Ik kan echt zeggen dat het met de maand fijne[lees meer...]r en beter en normaler gaat voelen. Ik slik dit wel icm met haptonomie en cgt en exposure therapie bij de psycholoog.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2330) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1385) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1212) - Cholesterol
Paroxetine (1211) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1141) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (951) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (823) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (772) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (767) - Epilepsie
Mirtazapine (662) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (657) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (643) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (639) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (622) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (599) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (589) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (542) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (496) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (483) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (432) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (428) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.