Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

1282
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (463 meningen)
Angst & paniekstoornis (319 meningen)
Angststoornis (191 meningen)
Chronische depressie (59 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (22 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Psychische klachten (8 meningen)
Sociale fobie (3 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1

Citalopram

17-01-2023 | Man | 52
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Al jaren bekend met angst en paniekaanvallen. Al veel geprobeerd om dit op te lossen maar niks hielp (emdr, etc). De angsten en paniekaanvallen werden steeds extremer en beheersten mijn leven. Het was niet meer te doen. Mijn vrouw dacht ik licht automatisch zou kunnen zijn. Dit moest onderzocht worden maar eerst moesten de angsten onderdrukt worden. Dus op advies naar de h[lees meer...]uisarts en gestart met 10 mg citalopram. Ik kreeg er oxzazepam bij om de bijwerkingen (nog meer angst). Ik zat meteen aan het plafond. Kon niet meer functioneren, niet meer werken en zat alleen maar vast in angst en paniek. Na 2 weken toch maar opgehoogd na 20 mg omdat er geen effect was. Nou dat ging volledig mis. Mijn vrouw kon mij niet meer alleen laten. Ik hing volledig óp haar en was zo extreem bang en in paniek. 4 weken later slikte ik 5 oxzazepam per dag, was ik verward en eindigde ik op de spoedpoli vd ggz. Compleet kapot. Daar werdt al gauw duidelijk dat ik idd licht autisme heb en een angst/paniekstoornis. Het schijnt dat mensen met autisme niet tegen antidepressiva kunnen. Nu moet ik opnieuw door de hel vd afbouw. Ik ben een 5 maanden verder en zit nu op 6mg . Ik heb er nog steeds veel last van en ben erg onzeker geworden door deze negatieve ervaringen. Dus als er sprake is van autisme of een vermoeden: gebruik dit middel niet!
4

Citalopram

12-01-2023 | Vrouw | 40
citalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Als ik 15 jaar geleden had geweten dat Citalopram mij zo zou helpen mijn angsten onder controle te krijgen was ik er veel eerder mee gestart. De bijwerkingen zijn niet zo fijn: 'Minder energie, laag libido en vaker hoofdpijn' maar de paniekaanvallen verdwenen bij mij best wel snel. Dankzij Citalopram heb ik m'n leven weer terug. Ik ben een jaar gestopt maar merk dat mijn [lees meer...]angsten langzaam weer terug beginnen te keren dus ik denk dat ik toch weer ga starten.
5

Citalopram

09-01-2023 | Vrouw | 36
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na 20 jaar ernstige depressie PTss Eindelijk een arts die door alle shit heen mij zag en mij behandelde als mens en keek wat ik nodig was op uit een visuele cirkel te komen En mij de hulpmiddelen gaf die nodig waren om er uit te komen. Nu 6 maand later 40mg citalopram Zie ik alles om mij heen helder Ik zie weer wat er om mij heen gebeurt Er heeft 20 jaar iets zw[lees meer...]aars en donkers over mij heen gelegen. Dat ben ik nu kwijt Af en toe heb ik zeker nog wel een dag een er tussen zitten dat het even allemaal wat donkerder is Maar die dagen ga ik in met de wetenschap dat ik dit kan en dat het heel snel weer voorbij zal gaan. Ik heb geen last van bijwerkingen Alleen maar positief. Ik hoop dat dit zo zal blijven met dit medicijn Maar zo niet ik heb geleerd dat het anders kan en herken dit ook Hierdoor zal ik ook weten dat ik op tijd aan de bel moet trekken.
4

Citalopram

08-01-2023 | Vrouw | 25
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Met enorm veel angst begonnen aan de medicatie. 10mg gestart en vrijwel direct bijwerkingen; meer angst, somber en lichamelijke klachten waaronder buikpijn en meer zweten. Na twee weken naar 20 mg en toen geen bijwerkingen tot week 8. Weer meer paniek, somberheid en angst. Ik had weinig vertrouwen in het middel, het leek hopeloos. Vanaf week 10 begon ik veranderingen te me[lees meer...]rken. Angst neemt af, kan weer slapen en blijf minder hangen in negatieve gedachtes. De mindere dagen blijven nog wel, maar dat hoort ook bij het leven. Ik ben in ieder geval blij dat ik de stap heb gezet. Zet dan ook even door en lees niet te veel op internet, dat geeft ook angst. Het kan even duren voordat je iets merkt en je moet jezelf door eerste periode heenslepen, maar daarna komt het goed.
4

Citalopram

07-01-2023 | Vrouw | 23
citalopram (20mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruikte bijna 2 maanden 10mg en nu sinds een paar dagen 20 mg. Ik had de eerste paar weken wel last van bijwerkingen zoals moeheid maar merkte van de 10 mg na 2 weken al een positief effect en werd steeds vrolijker, was eigenlijk niet meer echt somber geweest en had onder andere ook meer energie. Maar sinds ik ben opgehoogd naar 20 mg merk ik dat ik me ontzettend somb[lees meer...]er voel, heb geen energie meer en kan me niet concentreren. Is dit normaal?
2

Citalopram

06-01-2023 | Man | 54
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo dat is nu een goede. Dat probleem heb ik dus ook eigenwijs en geen medicijnen ondertussen,zo wat geheel aan de grond huis niet uit, verdwaald in eigen gedachten enz vraag me even af? Is er een mogelijkheid tot in contact komen met een goed advies evt gesprek, persoonlijk?? Mag dat mogelijk zijn hoor ik het graag mvg ...anoniempje
3

Citalopram

05-01-2023 | Vrouw | 62
citalopram (30mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Opgebouwd tot 30 mg citalopram en kreeg al vrij snel vervelende bijwerkingen, in het begin van de eerste weken veel angst gevoelens hypochonder gedrag en uren wakker liggen s’nachts veel pijn in mijn lijf vooral nek schouders en stijfheid na 4 a5 weken werd de angst minder maar de pijn erger ik wacht nog paar weken af anders ga ik misschien een andere antidepressiva gebrui[lees meer...]ken
4

Citalopram

02-01-2023 | Vrouw | 55
citalopram (20mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Veel vrouwen hebben klachten zoals angsten paniek en ook somber … Vaak wordt de overgang vergeten . Ik slik Femoston en angsten en paniek zijn stuk minder . Mis blijkbaar stofje in hersenen
4

Citalopram

02-01-2023 | Vrouw | 36
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Meer dan 10 jaar slik ik al citalopram voor angst en depressie. Het middel heeft mijn leven echt zoveel beter gemaakt. Ik durfde 3 jaar lang de deur niet uit en had last van paniekaanvallen en depressie. Was lang eigenwijs en wilde niets slikken. Uiteindelijk toch citalopram gaan gebruiken en na een paar weken ging dat werken. Ik ben weer gelukkig, durf de deur weer uit. G[lees meer...]een zombie en heb in al die jaren nog wel eens angst of korte depressie gehad maar veel beter te doen. Ik heb me erbij neergelegd dat ik waarschijnlijk voor altijd dit nodig heb, maar mijn leven is hierdoor echt weer de moeite waard. Wilde graag na al die jaren mijn positieve ervaringen delen omdat ik weet dat wanneer je depri bent en reviews leest, mensen vaak alleen hun negatieve ervaringen delen. Maar bij mij werkt het na al die jaren nog steeds heel goed!
4

Citalopram

27-12-2022 | Vrouw | 32
citalopram (20mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik dit medicijn nu ongeveer een half jaar. Daarbij slikte ik lorazepam I.v.m. heftige en langdurige herbelevingen. Ik kreeg eerst 10 mg Citalopram voorgeschreven en na twee weken ging ik naar 20 mg. De eerste drie weken (vanaf het begin) waren heel zwaar. De angsten en de depressie namen toe. Ik ging sterk twijfelen aan de effectiviteit van de citalopram maar de psych[lees meer...]iater verzekerde mij ervan dat ik nog even vol moest houden. En hij bleek gelijk te hebben. Mijn angsten werden langzaam maar zeker minder en ook de depressie verminderde. Ik slikte toen nog wel Lorazepam, en die zorgde nog wel voor de nodige bijwerkingen (pleinvrees en depressieve gevoelens) maar daar ben ik op een gegeven moment, toen ik me goed genoeg voelde, ook geleidelijk mee gaan afbouwen. Nu zit ik alleen nog aan de citalopram en het bevalt me goed. Het is niet zo dat ik me nooit meer depressief of een beetje angstig kan voelen, maar het is tot dusver niet meer zo zwaar geweest als voordat ik begon met citalopram. Zelf had ik in de eerste weken echt veel steun en bevestiging nodig en had ik heel veel aan dit soort reviews dus ik hoop dat ik hier iemand mee kan helpen.
3

Citalopram

24-12-2022 | Vrouw | 29
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Eind november ben ik begonnen met de citalopram I.v.m paniekaanvallen en angstgevoelens die ik al jaren met komen en gaan heb en het nu echt een dagelijkse bezigheid werd. Ging nog net geen dingen vermijden maar genieten zat er niet meer in. Advies van psycholoog en arts om hier mee te gaan starten. 20 mg kreeg ik na inname 2 uur later meteen veel angsten gehad die nacht[lees meer...] geen oog dicht gedaan , zweten angst hoofdpijn misselijk en stond te trillen op mijn benen. Na 2 dagen terug gegaan naar 10mg waardoor de bijwerkingen meteen veel minder werden. Na 3 weken I.o.m arts en psycholoog besloten om weer naar de 20 mg te gaan. Eerste 2 dagen nergens kast van gehad en dag 3 ontzettend misselijk. Dag 4 weer niet geslapen en paniekaanvallen gehad in de nacht. Vandaag dag 5 en voel me wel iets onrustiger maar niet zo erg als dag 4 dus hopelijk heb ik de erge bijwerkingen weer gehad. Wat ik wel nog steeds heb is dat zenuwachtige gevoel als je wakker word heel vervelend is dit herkenbaar en zal dit over gaan?
1

Citalopram

15-12-2022 | Vrouw | 35
citalopram (40mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
In het begin hielp het echt goed maat nu niet meer ik probeer mijn tranen niet te uiten en m'n emotie s
2

Citalopram

14-12-2022 | Vrouw | 34
citalopram (40mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hoi allemaal, Ik gebruik al 8 jaar citalopram 20 mg. Nu gaat het sinds 2 maanden slechter Met mij na een vervelend jaar..ik ben een paar weken geleden opgehoogd naar 30 mg en nu sinds 2 a 3 weken 40 mg..maar normaal hielp het mij zoooo erg, ik voel nu wel dat ik minder snel huil,maar ik voel een dof gevoel in me hoofd en nog steeds aanvallen en niet mezelf..ben zo bang d[lees meer...]at het niet meer gaat werken..
4

Citalopram

04-12-2022 | Man | 26
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hey allemaal. Ik heb meerdere ervaringen van dit medicijn hier gedeeld. Nu slik ik het zo'n 9 weken. Echt enorm veel baat bij. Alleen soms voel ik me zó anders dan hiervoor dat de wereld zelfs vreemd aan voelt. Derealisatie ofzo? Rij dan op de snelweg en moet dan echt ff kijken van oja ik rij hier. Niet dat ik mijn concentratie verlies ofzo maar idk voelt gewoon beetje[lees meer...] vreemd. Misschien moet ik zó erg wennen aan een normaal leven dat ik daarom deze "klacht" heb. Herkenbaar voor andere? Graag reactie. Ik zie mijn psychiater over 2 weken.
4

Citalopram

01-12-2022 | Vrouw | 66
citalopram (20mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik merk de laatste tijd dat ik vaak last heb van manieën. Gebruik dit medicijn al jaren. Voorheen samen met fluanxol. Fluanxol gestopt sinds 5 maand. Best een afspraak maken met huisarts om hierover te praten.
5

Citalopram

19-11-2022 | Vrouw | 26
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Nog nooit in mijn leven zo gelukkig geweest. 2 jaar lang rond gelopen met angst en depressie klachten. Nu is er zoveel rust in mij. Ik voel me écht gelukkig. Mijn gezonde kant komt meer naar voren. Ik voel me sterk, veilig, rustig. De kleuren zijn zo mooi, ik geniet van leuke dingen doen en ik heb genoeg energie. Ik voel mij ook gelijkwaardiger in contact met ande[lees meer...]ren of bijvoorbeeld in een overleg. Ik kan heel goed relativeren nu en in het moment zijn. Soms kom ik iets moeilijker bij mijn verdriet. Ik besteed wel veel aandacht om echte verbinding te houden met mijzelf.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2303) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1280) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1195) - Cholesterol
Paroxetine (1155) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1152) - Verslavingsziekten
Sertraline (1037) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (900) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (894) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (871) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (783) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (748) - Epilepsie
Metoprolol (746) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (618) - Depressie - antidepressiva TCA
Mirtazapine (615) - Depressie - antidepressiva overig
Seroquel (614) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (599) - Anticonceptie - eenfase
Metformine (577) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Furabid (576) - Antibiotica - urineweginfectie
Amoxicilline (573) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (556) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (515) - Anticonceptie - overig
Lexapro (504) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (476) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (457) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (448) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Escitalopram (430) - Depressie - antidepressiva SSRI
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (420) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (416) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.