Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Citalopram

1393
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
trillingen verminderde eetlust angst hoofdpijn vermoeidheid constipatie duizeligheid verwijde pupillen moeite met ademhalen wazig zien

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (487 meningen)
Angst & paniekstoornis (380 meningen)
Angststoornis (197 meningen)
Chronische depressie (62 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (26 meningen)
Psychische klachten (12 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

3

Citalopram

12-05-2023 | Vrouw | 40
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hoi, 6 weken geleden begonnen met 10 mg, na 2 weken opgehoogd naar 20mg. Voor matige spanningen en angstklachteb. Aantal weken super goed gegaan, maar had in deze tijd ook vakantie. Echt 0 klachten nog. Nu weer werken en weer spanning. Wil niet opbouwen verder omdat ik denk dat dit echt werk gerelateerd is nu. Mijn vraag. Na 6 weken ( 4 weken opbouw) zou ik dan het [lees meer...]maximale al merken? Ik vind het lastig te voelen wat van medicatie komt of van het feit dat ik wat rust had….
5

Citalopram

09-05-2023 | Vrouw | 31
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik het nu al 2 jaar helaas, afbouwen lukt niet. Maar hierdoor ben ik echt weer mens geworden. Ik had sowieso al last van vanalles, maar na 4 weken voelde ik wel verschil. Was dan ook erg depressief en ben gelijk begonnen op 20mg. Later weer erger last gekregen en toen naar 30 mg. Gaat goed.
3

Citalopram

09-05-2023 | Vrouw | 35
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben enorm op zoek naar geruststelling. Hopelijk kan iemand dit doen. Ik heb citalopram 6 jaar geslikt 10 mg en destijds had ik amper bijwerkingen bij de start. Eigenlijk was ik er wel tevreden over. Dit nam ik in verband met angst,piekerstoornis en veel stress ervaren in mijn lichaam. Dit werkte perfect. Het gaf me vrijheid zodat ik mezelf durfde te laten zien. Omdat i[lees meer...]k al zes jaar verder was en het goed ging was ik benieuwd in hoeverre het met me zou gaan als ik zou afbouwen. Kan ik de stress opvangen met de vele nieuwe inzichten die ik heb geleerd en mindfullness en meditatie? Toen ik een week op 5mg zat, zonder enige bijwerking daardoor, kon ik me niet beter voelen. Ik werd weer geraakt door wat mensen met me deelden en dingen op tv. Dat voelde goed. Ook kon ik weer intens genieten en heel erg lachen. Pas dan merk je dat je toch behoorlijk afgevlakt was. In die tijd zelf heb ik dat niet gemist overigens. Wat overheerste was het stabiele prettige en vrijheid die ik voelde doordat angst en piekeren niet meer aanwezig was. Ik heb ruim een jaar op 5 mg gezeten tot er ingrijpende gebeurtenissen kwamen. Grote veranderingen in mijn leven zoals een overlijden en een verbroken vriendschap. Ook had ik naast mijn baan een studie opgepakt. Uiteindelijk was de stress me weer volledig de baas en ben ik nu overspannen en lichtelijk depressief. Ik ben op eigen houtje sinds 5 weken weer naar 10 mg gegaan en nu ging dit helemaal niet zonder slag of stoot zoals voorheen. Had ik ook niet alleen moeten doen. De typische kortdurende bijwerkingen de eerste twee weken maar ook veel boosheid en agressie is wat ik met vlagen voel even als grote stemmingswisselingen. Volgende week vrijdag ga ik naar mijn psychiater toe. Belangrijkste bijwerking : sinds een week heb ik oorsuizen in re oor. Overdag niet storend maar in bed wel. Dit vindt ik echt verschrikkelijk en beangstigend. Ik lees dat het een bijwerking kan zijn. Alleen waarom heb ik dit nu ineens? En kan het weggaan zonder dat ik stop? Ik twijfel enorm om te stoppen want hier wil ik niet mee leren leven. De spanningen in mijn lijf zijn wel weer weg nu als ook minder piekeren maar depressie voel ik nog. Wat een gedoe... iemand die tijdelijk oorsuizen gehad heeft? Sterkte iedereen
3

Citalopram

08-05-2023 | Vrouw | 53
citalopram (10mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik maakte mij veel zorgen altijd en om alles, dat is veel minder geworden door dit medicijn. Ik had moeite met rouwverwerking daarom kreeg ik Citalopram. Het medicijn in combinatie met veranderingen in persoonlijke omstandigheden hebben me op dit gebied best goed geholpen. Maar de bijwerkingen waren vervelend, mijn slaappatroon draaide en overdag was ik eindeloos moe en lu[lees meer...]kte het me niet wakker te blijven. Ook last van stijve gewrichten, vooral 's ochtends, plekken waar ik eerder last had van artrose speelden op. Vervelend ook de schommelingen in lichaams temperatuur: regelmatig zweetaanvallen, maar niet zoals indertijd in mijn overgang, nee echt peentjes zweten, en soms ook weer klappertanden van de kou.
5

Citalopram

06-05-2023 | Vrouw | 26
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het haalt de scherpe randjes van de prikkels en de depressie af. Meer energie en motivatie. Vooral de eerste weken bijwerkingen gehad zoals nachtzweten en oorsuizingen. Even vervelend maar dat is over gegaan. Voor mij is Citolapram een uitkomst om de dagen door te komen.
5

Citalopram

05-05-2023 | Vrouw | 34
citalopram (30mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Al 8 jaar gebruikte ik citalopram 20 mg. Toen ook ivm angstoornis en depressie en burnout . Nu helaas terug in dezelfde crisis als toen. En ben nu sinds anderhalve week opgehoogd naar 30 mg. De 1e week voelde ik me iets beter. Sliep weer beter, kon weer beter eten, voelde me iets rustiger. Helaas nu ik op 1.5 week zit (zondag 2 weken) zijn de angstklachten echt extr[lees meer...]eem! Ik neem zo nu en dan al een halve oxazepam (5mg) maar ook daar breek ik doorheen. Ik begrijp er niets van dat de angst nu ineens sinds deze week zoveel extremer is ! Iemand ervaring met hetzelfde tijdens ophogen? En ook ervaring rond welk aantal weken je je beter begon te voelen? Ik ben zo bang dat de ophoging niet zal gaan werken.
3

Citalopram

04-05-2023 | Man | 60
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
5 dagen geleden gestopt met Zoloft na 9 jaar ( had daarvoor op en af AD). Deze was 1 jaar geleden niet meer te krijgen en Setraline van een ander merk werkte niet. Ik raakte totaal in paniek nadat er iets lichamelijks bij mij was geconstateerd. Een week afgebouwd ( een hel) en vervolgens Citalopram 10mg. gebruikt. Nu 5 stuks geslikt ( ook een hel). Ik eet bijna niet, hoo[lees meer...]guit iets licht, want direct na het eten, doet mijn buik pijn of blijft het 3-4 hangen. Elke negatieve gedachte wordt versterkt en moet veel huilen. De ochtenden zijn het ergs en pas laat in de avond begin ik iets te kalmeren en kan weer een beetje relativeren. Ik loop dagelijks minimaal 30 minuten, maar als ik thuis kom begint weer de ellende. Ik moet weer doorzetten, maar als alleenstaande is het zeer moeilijk en zoek regelmatig nog de resterende familie en vrienden op om me te uiten. Ik hoop snel effect te hebben.
5

Citalopram

03-05-2023 | Vrouw | 45
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik dit medicijn al 10 jaar elke avond neem ik er 2 stuks van 20 mg, en mijn angsten zijn volledig weg! ik gebruik het wel in combinatie met diazepam 10 mg waar ik er s'avonds ook van neem.Maar heb nu eindelijk terug een normaal leven zonder angstaanvallen of zenuwen.Ik zou echt niet meer zonder dit middel kunnen! heb na vele andere depressivia's eindelijk de juiste[lees meer...] gevonden! die me dus geen enkele bijwerking geeft! ik ben zo blij dat ik terug een normaal leven heb.Dus ja mij heeft het enorm geholpen maar iedereen is anders natuurlijk
5

Citalopram

30-04-2023 | Vrouw | 34
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De eerste 2 weken zijn het ergst en dan kan je wel weer normaal fubcioneren ik ben sinds 20 maart met dit medicijn begonnen ook 10 mg de eerste 2 weken waren de hel en had ook altijd oxazepam nodig nu gebruik ik het nog 1 x per dag dus het word beter en ik zou pas gaan werken als de bijwerkingen zijn afgenomen succes
4

Citalopram

29-04-2023 | Vrouw | 24
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hi, ik heb dit medicijn een jaar geslikt en ben er 2 maanden geleden mee gestopt omdat ik dacht dat het wel kon. Nu merk ik dat ik weer erge angstklachten en paniekaanvallen heb en nergens naartoe durf. Sinds 5 dagen weer aan de citalopram 10 mg en de bijwerken zijn vreselijk. Continue angst en paniek om volgende week weer aan het werk te moeten. Als ik ergens ben heb ik t[lees meer...]elkens het gevoel dat ik weg moet. 2 dagen geleden in de ochtend paniekaanvallen gehad op mijn werk en ben naar huis gegaan. 'Ik kon het niet en ik moet hier weg' was mijn gedachte. Ook oxazepam bij gekregen maar met dit middel kan ik me ook niet concentreren. Nu telkens bang voor de dingen die gaan komen. Moet ik mezelf nog een week ziekmelden? Dan 2 weken aan citalopram en hopen dat de bijwerkingen gezakt zijn, of moet ik toch naar mijn werk gaan? Ik werk met klanten in de schoonheidssalon dus ben zo bang dat ik weer aanvallen krijg (die ik nu thuis ook al heb) en me niet kan concentreren. Wanneer wordt dit minder?
2

Citalopram

28-04-2023 | Vrouw | 56
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik kreeg dit middel voorgeschreven omdat ik aanvallen kreeg van niet goed worden,lichamelijke klachten, heeft iemand ook citalopram voorgeschreven gekregen vanwege lichamelijke klachten of niet goed wordenaanvallen?
3

Citalopram

22-04-2023 | Vrouw | 32
citalopram (30mg)
Paniekaanvallen
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik dit middel sinds 2015. Ik begon met een lage dosering en zit nu op 30mg. Tussendoor geprobeerd af te bouwen met druppels, maar al snel kwamen de paniekaanvallen terug. Ik slik inmiddels weer 30mg, maar ik merk dat je gewend raakt aan dit middel. Ik vermijd nog steeds situaties die paniekaanvallen kunnen uitlokken, omdat het toch niet voor 100% de angst weg neemt. E[lees meer...]igenlijk zou ophogen wat moeten doen, maar ik ben mij er bewust van dat alleen therapie waarschijnlijk de angst weg neemt. Ik zou dit middel wel aanraden, maar dan in combinatie met therapie.
2

Citalopram

21-04-2023 | Vrouw | 63
citalopram (10mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Worstel met depressie al 30 jaar, heb verschillende antidepressiva , Amitriptyline, Mirtazapine, en om door te slapen omdat altijd een issue was temazepam, in het begin goed geholpen, Bij het afbouwen , na een aantal jaren weer depressief geworden. Mijn nieuwe huisarts adviseerde Citalopram te gebruiken. Ben sinds kort 2 weken mee begonnen. Maar tot nu toe geen effec[lees meer...]t, alleen maar bijwerkingen ,droge mond, nare dromen, wat ik minder vind is het zweten alsof ik weer de memo pauze in gaat. na het lezen van andere ervaringen denk ik dat ik toch door moet zetten volhouden en hopen dat de bijwerking minder word en de medicijn zijn werk doet. Zo niet ga ik wel afbouwen ,Las ook wat van DNA test, heeft iemand daar ervaring mee ? misschien toch onderzoeken welke medicijn het beste aanslaat
4

Citalopram

20-04-2023 | Man | 65
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
in het begin rusteloos na 3 weken prima , wel gewisseld van morgen naar avond inname ...bevalt nu prima
4

Citalopram

19-04-2023 | Vrouw | 25
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb een combinatie van depressie, angst- en dwangstoornis. Ik slik dit nu precies 1 week. Op dag 1 merkte ik gelijk de bijwerkingen al. Ontzetten zweten, misselijk, mistig in mn hoofd, alsof ik aan het dromen was, en in de eerste nacht de hele nacht door paniekaanvallen gehad. Ik wist niet dat het zo snel al ‘in zou kicken’. De dagen erna vooral veel slaapproblemen geha[lees meer...]d: zowel slaperigheid als slapeloosheid. Mijn concentratie en geheugen was ook ontzettend slecht, in zo’n erge mate dat het gewoon gênant werd op werk (in een kwartier tijd 3x dezelfde vraag stellen). Ook ontzettend verwijde pupillen gehad alsof ik aan de mdma zat. Wel merkte ik al vrij snel dat ik geen angst meer voelde, eigenlijk op dag 2 al. Alleen twijfelde ik of dit kwam door het gebrek aan slaap. Wanneer ik heel slaperig ben voel ik mij normaliter ook behoorlijk afgevlakt namelijk. Maar op dag 3 merkte ik ook dat ik mij niet meer somber voelde. Ik voelde me ook niet bepaald blij, maar gewoon neutraal (terwijl ik normaliter op dat moment mij somber voel, dus dat was nieuw voor me). Vanaf dat moment is het eigenlijk alleen maar bergopwaarts gegaan. Mijn dwang is totaal weg, ik doe dingen niet meer in een bepaalde volgorde, maar gewoon wat er in mij opkomt, angst voel ik niet meer en ik leef echt in het nu. De nare bijwerkingen lijken langzamerhand weg te gaan (op het zweten na dan). Het enige negatieve is dat mn gevoel heel afgevlakt is. Ik voel mij niet meer angstig of somber, maar ook niet heel blij. Ik kan nog wel gewoon lachen of tot op een bepaalde hoogte blij zijn zoals wanneer de zon schijnt, maar meer gevoel dan dat komt er niet echt. Ik hoop dat dit slechts een bijwerking is en dat ik nog wel wat meer ga voelen..
4

Citalopram

18-04-2023 | Vrouw | 48
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
het helpt mij om in mindere tijden het hoogf koel te houden en positief te blijven

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1393) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (957) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (670) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (651) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (592) - Verslavingsziekten
Metformine (590) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (435) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.