Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

1319
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (472 meningen)
Angst & paniekstoornis (341 meningen)
Angststoornis (194 meningen)
Chronische depressie (61 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (22 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Psychische klachten (9 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

3

Citalopram

01-10-2022 | Man | 26
citalopram (12mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo, Nu sinds 1 week begonnen met Citalopram. Opbouwd met druppels. Nu op 12mg. Vind het gelukkig nog wel meevallen met de bijwerkingen, was echt zo nerveus toen ik t voor het eerst innam. Zit echt momenteel in een slechte fase qua angst en paniek. Nu toch de beslissing genomen om een ssri te proberen; in dit geval Citalopram. Bijwerkingen tot nu toe; geen eetl[lees meer...]ust, soort licht euforisch gevoel wat zich steeds afwisseld met nervositeit en lichamelijke onrust en volgens mij krijg ik er de hik van haha. Ik heb ervoor gekozen Diazepam ernaast te gebruiken voor een periode van enkele weken. Standaard 20mg, dit vanwege t constant in crisis raken puur door angst. Psych vond dit een goede keuze ernaast. Ik ga nog wel even updaten. Eerste week nu achter de rug, hopelijk wordt het niet erger.
4

Citalopram

27-09-2022 | Vrouw | 26
citalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Een jaar lang getwijfeld om dit te nemen. Telkens durfde ik het niet en was ik bang om afgestompt te raken of van mijzelf verwijderd te raken. Al twee jaar lang vechten tegen angstklachten/ gedachten. Mijn hele leven al gevoelig hiervoor. Door de angst raakte ik ook somber. Nu 3 weken langzaam begonnen met 5 mg. En zit nu op 10mg. Ik heb bijna geen bijwerkingen gehad[lees meer...]. En ik ben zo dankbaar dat ik het nu toch gedaan heb! De angst wordt gedempt. Ik voel me sterker. Gedachten nemen minder de overhand. In de ochtend wordt ik heel ontspannen wakker. Ik voel me meer mijzelf zo. Ik krijg weer zin om dingen te ondernemen en vertrouwen dat ik het leven gewoon aan kan.
4

Citalopram

27-09-2022 | Man | 31
citalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na ruim 4 jaar met pieken en dalen rondgelopen te hebben met (heftige) overspannen klachten waar ik maar niet vanaf kwam eind augustus toch maar het advies van de huisarts opgevolgd om te starten met Citalopram. Ik kwam er maar niet uit. Onafgebroken dwanggedachtes gedurende 2 jaar over van alles en nog wat, heftige spanning in de buik zo nu en dan, en dan het idee dat[lees meer...] je bijna hersteld bent om vervolgens uit het niets weer bij het begin te beginnen. Ik was er goed klaar mee. Heb verschillende interventies gehad, regulier en alternatief maar het werkte gewoon niet (afdoende). Sint Janskruid geprobeerd, visolie, magnesium , 5HTP en zo’n beetje alles aangegrepen om niet aan de antidepressiva te hoeven. Het was voor mij een uitgemaakte zaak dat ik zou beginnen als ik weer een terugval zou krijgen. Het zag er naar uit dat ik het op eigen kracht ging redden maar toen ineens terug bij af, althans zo voelde ik het. Ik ben nu 4 weken bezig en het voelt onwennig. Begonnen met 5 mg de eerste 2 weken. Ik voelde me toch knap ellendig dus wat was nou van de bijwerkingen, of wat heeft te maken met m’n terugval? Het enige wat ik waarnam was dat ik geen libido meer had de eerste paar dagen. Dit trok wel bij na een week ongeveer. Ik mag graag met mijn vrouw naar bed gaan en dit lukt weer heel aardig. Het is anders dan anders maar toch best heel goed mogelijk. Ondertussen voelde ik subtiele verbeteringen, maar nog niet echt een eureka moment. Hoe meer bijwerkingen, hoe beter het aanslaat zei de arts. Na 2 weken overleg met de huisarts, ik mocht ophogen naar 10 mg, hier zit ik vandaag net een week op en heb toch al best wat goede momenten gehad die ik al jaren niet meer had. Ik voel me nog wel wat onwerkelijk maar heb wel vertrouwen dat het middel aan zal slaan. De dosering moeten we maar afwachten. Ik zal proberen te updaten hoe het verder verloopt. Ik hou de pagina in de gaten.
3

Citalopram

27-09-2022 | Vrouw | 55
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
De bijwerkingen zijn vervelend: moeilijk inslapen en doorslapen, ik gebruik een warme trui en kruik om warm te blijven, dit helpt iets om beter te slapen. Ook voel ik me sommige dagen erg moe. Ik hoop op betere tijden na 6 weken ( nu 3 weken bezig) De bijwerkingen zijn echter wel te doen. De depressie vond ik erger. Ik slik het nu 3 weken, van 10 naar 20 mg opgebouwd. De [lees meer...]1e 2 dagen beetje high gevoel, daarna neutraler, zie alles niet meer zwart maar meer normaal. Ik wil nog verder verbeteren dus ik slik door, ik ben benieuwd hoe het na 6 weken is.
3

Citalopram

20-09-2022 | Vrouw | 23
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hoi, Hoe gaat het nu met je? Ik ben 14 september gestart. Heb op dit moment geen bijwerkingen. Morgen naar de huisarts om te kijken om te verhogen. Groetjes Dorina
5

Citalopram

16-09-2022 | Vrouw | 48
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Tijdens een depressie gestart met citalopram. Opgebouwd van 10 mg naar 20 mg. Eerst even bijwerkingen. Maar nu heel tevreden over het resultaat. 3 maanden later weer volledig aan het werk met veel plezier en voel me relaxed.
3

Citalopram

16-09-2022 | Vrouw | 22
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben net 3 dagen begonnen. Ik heb sinds november 2021 last van angst en paniekaanvallen. Afgelopen woensdag ben ik begonnen ik nam om 08:30 de eerste pil in. Om 10:45 was ik zo misselijk dat ik kokhalzend boven de wc hing. Daarna leek het net alsof ik drugs op had. Droge mond, trillende kaak, hoofdpijn. Helaas zijn dit bijwerkingen die erbij horen. Ik heb even alles stil[lees meer...] gelegd, school en werk en ben bij mijn ouders gaan zitten tot dat de eerste twee weken over zijn. Vaak gaat het dan een stuk beter! Dus ik kan niet wachten totdat de klachten voorbij zijn en ik kan kijken of de medicijnen aanslaan.
3

Citalopram

15-09-2022 | Vrouw | 25
citalopram (10mg)
Buikpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Chronische buikklachten door PDS. Het werkte goed, maar ik kreeg ook last van paniekaanvallen, gewichtstoename en verhoogde prikkelgevoeligheid.
2

Citalopram

14-09-2022 | Man | 25
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Sinds augustus heeft een psychiater me aanbevolen om te switchen van Paroxetine naar Citalopram. Ik had best wat vooruitgang geboekt met mijn angsten maar ze vond dat Citalopram een betere oplossing zou zijn. De eerste weken vielen eigenlijk goed mee qua afbouw, echter zit ik nu in de derde week waarin ik enkel 20mg citalopram neem en ik ervaar continu vervelende maag-darm[lees meer...]klachten. De stoelgang is niet zoals het hoort, ik voel me heel soms misselijk en ook de vertering lijkt niet meer zoals voorheen. Dat werkt natuurlijk ook in op mijn angstklachten, het geeft me haast het gevoel dat ik er nooit meer van zal afgeraken. Heeft iemand hier ook ervaringen mee gehad? Sowieso zal ik het bespreken met mijn dokter maar het lijkt me boeiend om eens te horen of anderen dit ook ervaren.
4

Citalopram

14-09-2022 | Man | 38
citalopram (40mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na 19 jaar Citalopram nu aan het afbouwen om te stoppen. Ik heb het als een goed middel ervaren tegen angstklachten. Hierbij moet ik wel vermelden dat ik ook periodes heb gehad waarbij ik Oxazepam moest slikken (bijvoorbeeld vakanties etc). Dit waren uitzonderingen. Nu van 40 mg afgebouwd naar 5 en einde maand stoppen.
1

Citalopram

11-09-2022 | Vrouw | 52
citalopram (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik kamp al 24 jaar met depressie en kan het niet accepteren. Heb sinds 2 jaar citolopram. Eigenlijk vraag ik me af,hoe moet je je voelen met een anti depressiva? Wat is het e doel van werking? Moet je je er goed mee gaan voelen???? Hiervoor heb ik een andere medicatie gehad fluorexetine. Hier hield ik op een gegeven moment vocht vast en ging niet meer naar de toilet T[lees meer...]oen over gestapt naar Prozac en na leverings problemen naar citalopram
2

Citalopram

30-08-2022 | Vrouw | 45
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Begonnen met citalopram omdat ik na long covid ineens depressief werd en extreme overprikkeling en brainfog kreeg . De bijwerkingen zijn erg heftig. Begonnen met 10mg en 6 weken me heel erg naar gevoeld. Nan8 weken opgehoogd naar 15 mg..Weer heel veel bijwerkingen, nu dus in de 6e week na ophogen en de bijwerkingen nemen nog niet heel veel af. Ik vraag menaf ok dit nog weg[lees meer...] gaat trekken. Ben niet mezelf, veel angst, somber en voel rare sensaties zoals tintelingen ,opvliegers een soort hitte op mijn borst.
3

Citalopram

22-08-2022 | Vrouw | 39
citalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Voor angst ongeveer een jaar gebruikt. Sinds het overlijden van mijn vader (longkanker) was ik bang om ook kanker te krijgen. Daar ben ik nu vanaf gelukkig maaaaar, 20 kilo aangekomen en nog steeds totaal geen libido. Helemaal weg! Dat vind ik heel erg en mijn relatie lijdt eronder.
3

Citalopram

22-08-2022 | Vrouw | 25
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
In Maart 2019 begon ik paniek aanvallen te krijgen, heb altijd gedacht dat ik er zelf wel bovenop zou komen. Langs praktijkondersteuners geweest etc. Tijdje onderdrukt maar na steeds terug slagen werd het weer erger. Vooral de angst steeds weer. Na een heftige gebeurtenis thuis ben ik heel angstig geworden.. uiteindelijk beetje tegen mij principe in samen met de dokter bes[lees meer...]loten om toch medicijnen te gaan slikken omdat ik nu wist dat ik er niet zelf uit ging komen.. nu 3 dagen lang 20mg citalopram geslikt, ik weet dat de eerste week/weken de bijwerkingen heftig kunnen worden.. en had hier ook vrijwel meteen last van! Wat bizar zeg ik heb ook oxazepam gekregen voor als het heel heftig werd. Dit wil ik liever niet nemen! Heeft iemand tips over hoe je jezelf rustig hield de eerste week?
4

Citalopram

20-08-2022 | Vrouw | 30
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na drie jaar kwakkelen met aan het einde van die drie jaar een heftige depressie op advies van de huisarts begonnen met citalopram. Na 1,5 maand merkte ik al iets verlichting en na 3/4 maanden veel verbetering. Dingen die ik voor de citalopram geleerd had in therapie kon ik door de citalopram beter begrijpen en toepassen in mijn leven, alsof alles op zijn plek begon te val[lees meer...]len. Ik heb het gevoel dat ik meer vanaf een afstandje naar dingen kan kijken en wat makkelijker dingen los kan laten. Hierdoor slaat therapie veel beter aan. Ik kan me nog wel eens druk maken om iets maar ik kan het veel sneller loslaten. Hiervoor kon ik mij vaak moeilijk zetten tot dingen en dit geeft net een extra zetje. Het opbouwen was niet zo prettig. Heel veel moe en misselijk. Nu gebruik ik het 1,5 jaar. Ik heb nog onrustige nachten en meer trek in zoet. Maar voordelen wegen zeker zwaarder dan de bijwerkingen.
4

Citalopram

19-08-2022 | Vrouw | 38
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2311) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1319) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1201) - Cholesterol
Paroxetine (1167) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1152) - Verslavingsziekten
Sertraline (1055) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (912) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (896) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (872) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (788) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (752) - Epilepsie
Metoprolol (751) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (620) - Depressie - antidepressiva TCA
Mirtazapine (619) - Depressie - antidepressiva overig
Seroquel (617) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (602) - Anticonceptie - eenfase
Furabid (594) - Antibiotica - urineweginfectie
Metformine (579) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (576) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (561) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (517) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (478) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (462) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (449) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Escitalopram (447) - Depressie - antidepressiva SSRI
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Diclofenac (418) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.