Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Citalopram

1379
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
verminderde eetlust angst verwijde pupillen nerveus gevoel stijfheid kaak beïnvloedt het centrale zenuwstelsel handen trillen of trillen tijdens het rusten zelf verminking lichthoofdig koud zweet

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (485 meningen)
Angst & paniekstoornis (373 meningen)
Angststoornis (197 meningen)
Chronische depressie (62 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (25 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Psychische klachten (11 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Citalopram

19-04-2023 | Vrouw | 25
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb een combinatie van depressie, angst- en dwangstoornis. Ik slik dit nu precies 1 week. Op dag 1 merkte ik gelijk de bijwerkingen al. Ontzetten zweten, misselijk, mistig in mn hoofd, alsof ik aan het dromen was, en in de eerste nacht de hele nacht door paniekaanvallen gehad. Ik wist niet dat het zo snel al ‘in zou kicken’. De dagen erna vooral veel slaapproblemen geha[lees meer...]d: zowel slaperigheid als slapeloosheid. Mijn concentratie en geheugen was ook ontzettend slecht, in zo’n erge mate dat het gewoon gênant werd op werk (in een kwartier tijd 3x dezelfde vraag stellen). Ook ontzettend verwijde pupillen gehad alsof ik aan de mdma zat. Wel merkte ik al vrij snel dat ik geen angst meer voelde, eigenlijk op dag 2 al. Alleen twijfelde ik of dit kwam door het gebrek aan slaap. Wanneer ik heel slaperig ben voel ik mij normaliter ook behoorlijk afgevlakt namelijk. Maar op dag 3 merkte ik ook dat ik mij niet meer somber voelde. Ik voelde me ook niet bepaald blij, maar gewoon neutraal (terwijl ik normaliter op dat moment mij somber voel, dus dat was nieuw voor me). Vanaf dat moment is het eigenlijk alleen maar bergopwaarts gegaan. Mijn dwang is totaal weg, ik doe dingen niet meer in een bepaalde volgorde, maar gewoon wat er in mij opkomt, angst voel ik niet meer en ik leef echt in het nu. De nare bijwerkingen lijken langzamerhand weg te gaan (op het zweten na dan). Het enige negatieve is dat mn gevoel heel afgevlakt is. Ik voel mij niet meer angstig of somber, maar ook niet heel blij. Ik kan nog wel gewoon lachen of tot op een bepaalde hoogte blij zijn zoals wanneer de zon schijnt, maar meer gevoel dan dat komt er niet echt. Ik hoop dat dit slechts een bijwerking is en dat ik nog wel wat meer ga voelen..
4

Citalopram

18-04-2023 | Vrouw | 48
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
het helpt mij om in mindere tijden het hoogf koel te houden en positief te blijven
3

Citalopram

15-04-2023 | Man | 26
citalopram (40mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Goedemiddag allen, Ik slik nu bijna 6 weken 40mg Citalopram. In de basis gaat het wat beter maar word in de ochtend mega onrustig en gespannen wakker. Daarnaast loopt de spanning in de dag op in de buik en voel ik me soms wat depressief. Zijn er mensen die dit herkennen? Zijn dit nog bijwerkingen? Gaat dit over?
1

Citalopram

14-04-2023 | Vrouw | 56
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik nu 7 dgn citalopram 10mg. Ben hiermee begonnen vanwege aanvallen dat ik me helemaal niet goedvoelde met gevolg paniek en angst. Heb bloedonderzoek gehad en hartfilmpje hier kwam niks uit. Arts adviseerde met citalopram te beginnen. Maar wat is dit zwaar, continue bang voor dood, voel me zo afwezig afgewisseld met huilbuien ,snachts niet durven slapen onrust. Hee[lees meer...]ft iemand dezelfde ervaring en kan mij beetje oppeppen want op dit moment wil ik eigenlijk stoppen en is het misschien beter om ze savonds in te nemen ipv smorgens
2

Citalopram

14-04-2023 | Man | 76
citalopram (10mg)
Sociale fobie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
tot nu toe, na 1 maand innemen van 5 druppels per dag bloeddruk is lager geworden maar angst niet veel minder, gebruik daarnaast nog oxazepam. het is de bedoeling dat citalopram de oxazepam op termijn gaat vervangen, ben benieuwd
5

Citalopram

13-04-2023 | Vrouw | 43
citalopram (10mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na mijn kankerdiagnose en die van mijn zus raakte ik overspannen, ik kon niet meer. Het begon met hyperventilatie en daarna paniek en angstaanvallen. In eerste instantie oxazepam gebruikt maar dat hielp niet genoeg. Toen voor de zoveelste keer naar de huisarts en tegen mijn gevoel in begonnen met 10 mg. De eerste 2 weken waren een hel, alles werd nog eens erger. Maar ik hi[lees meer...]eld vol! Nu bijna 7 weken later voel ik me een ander mens. Geen oxazepam meer, ik kan weer lachen ipv huilen de hele dag en durf weer naar de toekomst te kijken. Al moet ik dit mijn hele leven slikken, dat boeit me niet. Het helpt me.
2

Citalopram

12-04-2023 | Vrouw | 23
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na lang (een jaar) twijfelen of ik wel of niet wilde starten met medicatie, ben ik afgelopen november begonnen met 10 mg citalopram. Dit hielp mij enorm, ik voelde me over het algemeen altijd redelijk goed en ik was een stuk minder somber, ik kon me beter concentreren en had meer energie. Ik had weinig last van bijwerkingen (obstipatie maar na verloop van tijd ging het weg[lees meer...]). Ik kon weer dingen doen en had zin om dingen op te pakken. Mijn motivatie was terug. Gezien ik de medicatie niet alleen was begonnen tegen somberheid maar ook voor een sociale fobie heb ik met de huisarts besloten om na 2 maanden op te hogen naar 20 mg, want voor angst hielp het helaas (nog) niet. Meteen vanaf dag 1 voelde ik me slechter en de eerste week voornamelijk heb ik me nog nooit in mijn leven zó slecht gevoeld. Iedere minuut van de dag dacht ik wanneer houd dit op, ik wilde het liefst de hele dag in bed liggen. De weken daarna werden de klachten iets minder, maar ik voelde me nog steeds slechter dan voordat ik medicatie slikte. Ik had last van enorme vergeetachtigheid, ik had een paniekaanval gehad wat ik daarvoor nog nooit in mijn leven had meegemaakt, ik trilde, was somber en was moe. Na 2 maanden merkte ik nog steeds geen verbetering en daarom besloten om weer terug te gaan naar 10 mg. Helaas werkte de 10 mg ook niet meer, wellicht omdat de 20 mg te veel was voor mij en mijn lichaam de stof helemaal niet meer tolereerde. Ik voelde me net zoals zonder het gebruik van medicatie. Na nog weer 8 weken/2 maanden ben ik ook daar mee gestopt. De afkickverschijnselen vallen reuze mee, alleen duizeligheid maar dat neemt af. Morgen heb ik een afspraak met de huisarts voor het starten van een nieuw antidepressivum. Over het algemeen ben ik heel tevreden over het gebruik van de 10 mg, dat liet me even weer zien hoe leuk het leven kan zijn, ik heb hoop dat dat gevoel weer terug komt. Mijn tip: als het medicijn aanslaat, hoog dan niet zo snel op. Wacht in ieder geval wat langer dan 2 maanden, kijk het wat langer aan, wie weet werkt het nog beter op de langere termijn.
3

Citalopram

11-04-2023 | Vrouw | 33
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Goedemiddag, ik heb hier al een keer wat geplaatst over dat ik van de paroxentine naar de citalopram ben gegaan. Ik had 6 weken 20 mg geslikt, deed bij mij niks, angsten werden erger , de bijwerkingen zijn erg duizelig , zweetaanvallen, heel erg moe, geen ritme meer en eet slecht. Nu 4 dagen aan de 30 mg en moet zeggen dat ik er nog niet heel erg tevreden over ben, het e[lees meer...]ne moment kan ik weer even genieten van het feit van alles om me heen maar is altijd maar van korte duur waardoor ik me afsluit en alleen maar kan liggen. Ik baal er enorm van ik wil de hoop erin houden maar hoe doe je dat als je nog steeds niet de winkels in durft of buiten de deur een hapje eten zonder helemaal gespannen te raken. Iemand die Mischien ook meer tijd nodig had om hier aan te wennen? Oja ik slik wel oxazepam erbij maar door dat alles zo heftig is slik ik er 3 op een dag. Hoop zo dat iemand mijn verhaal erkend en mij Mischien advies kan geven. Mijn geduld raakt een beetje op…..
2

Citalopram

11-04-2023 | Vrouw | 57
citalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds 10 dagen gebruik ik de druppels van Citalopram. Opgebouwd nu van 2 naar 5 druppels. Moet nog door naar 8 a 10. Maar de meeste dagen tril ik enorm van binnen, van top tot teen! De tinnitus wordt ook erger. Ook overal spierpijn, waar ik nou juist van af was :( Bij de apotheek adviseren ze om wat langer door te gaan op 4 druppels. Ze zijn niet bekend met het heftige tr[lees meer...]illen.De dokter zegt: schouders er onder, een stijve spier kan er ook nog wel bij :( Ik twijfel of ik door moet gaan...
1

Citalopram

08-04-2023 | Man | 54
citalopram (40mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Begonnen met 10 mg in november voor ernstige angst klachten na verlijden van dochter . Zit nu in april op 40 mg en merk nog steeds geen verbetering. Vooral in de ochtend is het een ramp. Wordt ontzettend nerveus wakker en heb hartkloppingen, dit zakt af tijdens het werk. Oxopam haalt het ergste gevoel weg, ben ook de hele dag aan het klemmen met mijn kaken. Tot nu toe heb [lees meer...]ik weinig vertrouwen dat het medicijn gaat helpen.
4

Citalopram

07-04-2023 | Vrouw | 33
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De eerste week begonnen met 20mg, week was heftig maar na een week alle bijwerkingen weg( leek soms alsof ik op een andere planeet zat ). Toen opgehoogd naar 30mg…zonder problemen. Uiteindelijk opgehoogd naar 40mg. Beetje hoofdpijn en snel moe.. maar verder geen problemen! Ik ben rustiger door de medicatie en ik voel mij toch wel vaker wat beter. Wel in combinatie met ther[lees meer...]apie.
1

Citalopram

04-04-2023 | Vrouw | 41
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Deze nu 6 dagen genomen, 10 mg. Voordat ik begon ging het redelijk.. nu super veel bijwerkingen, vooral verergering spanning, hoofdpijn etc. Duizeligheid lijkt minder. Kan iemand mij geruststellen? Huisarts zegt klachten duren 1, Mac 2 weken…. Zo voelt het niet! De vraag of het dit wel waard is komt nu steeds omhoog.. maar zou zo graag zien wat de werking gaat doen!
4

Citalopram

03-04-2023 | Man | 26
citalopram (40mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben in 2017 begonnen met citalopram en daar zat ik op 20MG. Na 5 jaar ben ik naar de dokter gegaan door slechte eetlust en hij liet mij in één keer stoppen en overstappen op clomipramine. Na dit 3 weken te hebben geslikt bij het IHT van GGZ terrecht gekomen door totale angst en paniek zonder nog te kunnen slapen of eten. Ik heb opnieuw mijn bloedwaarde laten testen [lees meer...]en bleek citalopram dus prima te kunnen hebben. 1 week 20mg geslikt en zit nu 3 weken op 40MG. De meeste angst en paniek klachten zijn verdwenen. Het enige waar ik nog veel last van heb is spanning op de buik, onrust in m'n lichaam en wat neutraal in mijn gevoel. War is jullie ervaring? Herkent iemand dit en gaat dit over?
4

Citalopram

30-03-2023 | Vrouw | 29
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Eind november 2022 begonnen met de citalopram, na veel bijwerkingen en mij echt slecht gevoeld te hebben ben ik zo blij dat ik dit ben gaan gebruiken. Voel mij veel minder angstig, paniek komt niet meer tot een piek en ebt snel weg, voel mij vrolijker en minder gespannen. De slechtere dagen zijn veel beter te handelen en ook dit zijn geen hele dagen meer. enige wat ik so[lees meer...]ms nog heb ik dat prikkelende/ tintelende gevoel tussen mijn wenkbrauwen (neusbrug) hebben meer mensen dit? ik moet in januari 2024 terug om afbouwen te bespreken maar of ik dit wel wil weet ik nog niet aangezien ik mij in jaren niet meer zo gevoeld heb.
3

Citalopram

30-03-2023 | Vrouw | 33
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gestart met 10 mg citalopram, 1e week veel bijwerkingen, verergering angst/paniek, somber, geen eetlust, warmteaanvallen. Na 1,5 week begon ik me al iets beter te voelen, na ong 3 weken weer een terugval en i.o.m huisarts opgehoogd naar 20 mg, met ophogen weer bijwerkingen en verergering angst. Na 1 week 20 mg te hebben genomen merkte ik weer verbetering, minder angst en s[lees meer...]temming verbeterd. Na ong 3 weken 20 mg te hebben geslikt weer een terugval en verhoogd naar 30 mg. Dit is waar ik nu op zit. Nu in totaal 9 weken bezig, psycholoog heeft ook aan dat het nooit in een rechte stijgende lijn zal gaan, maar dat het met ups en downs gaat. Voor de moeilijke momenten oxazepam gebruikt. Ik hoop dat dit medicijn mij uiteindelijk gaat helpen, al wel veel goede/positieve momenten gehad!
3

Citalopram

29-03-2023 | Vrouw | 50
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ga vandaag beginnen met de citalopram en vroeg me af of de Oxazepam gelijktijdig ingenomen kan worden.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2327) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1379) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1211) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1157) - Verslavingsziekten
Sertraline (1131) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (946) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (912) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (822) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (764) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (654) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (640) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (631) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (629) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (617) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (594) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (586) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (540) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (485) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (480) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (469) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (460) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (427) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.