Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Citalopram

1357
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (481 meningen)
Angst & paniekstoornis (359 meningen)
Angststoornis (197 meningen)
Chronische depressie (61 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (24 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Psychische klachten (10 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

5

Citalopram

15-06-2023 | Vrouw | 60
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ten eerste vindt ik het erg jammer dat ik niet mijn dosering kan aangeven hier boven. En ook nirt het merk Strides Ik ben een vrouw van 60 en heb veel mee gemaakt daarom gebruik ik vloeibare citalopram 0.5 mg ja je leest het goed een hele lage dosering. Ik gebruik het al 6 mnd. Het voordeel van vloeibaar is dat je de vervelende bij werkingen van AD hier mee zelf bepaald.[lees meer...] Eerst had ik 5 Jr escitalopram maar bleef ondanks lage dosering moeite houden met concentratie. Bij de citalopram voel ik mij beter rustiger en beter slapen zonder dat vreselijk dromen wat onrust geeft en na mijn eigen ervaring ook komt door hogere doseringen. Ik gebruik een spuitje van 10 mg vul ik met water, dan 1drup citalopram in eierdopje met de in houd van spuitje, dat trek ik weer op en spuit het leeg tot2,5 en dat is gelijk aan 0,5 mg. Ik heb mijn leven weer terug. Wel zeg ik er bij dat ik altijd heftig reageer op medicatie en altijd lagere doseringen krijg die mij helpen. Dus mijn tip ga je dit gebruiken begin met vloeibaar bouw dit langzaam op ik had met 14dg echt resultaat met hele kleine beetjes dan heb je er amper last van
1

Citalopram

13-06-2023 | Vrouw | 44
citalopram (20mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Er zouden wat artsen zich terug mogen herscholen of patiënten rechtstreeks naar een psychiater doorverwijzen ! Als je langdurige stress hebt met verschillende gebeurtenis ( psychotrauma) is dit het middel om het nog meer te versterken zoals koffie, xtc enz….. . Ik had extreme paniekaanvallen , paranoïde waardoor de dosis werd verhoogd. Ik ging dood , plaste mij dood, at n[lees meer...]iet meer, sliep niet , uiteindelijk toch op het spoed geraakt waar ze mij omschakelde naar serlain, de zelfdoodgedachten waren afgezwakt maar het was zo ver dat ik een hypodentremie kreeg na 2 weken. Luister naar u patiënt want een paar uurtjes later zou ik eraan zijn geweest maar had op tijd zelf nog de ambulance gebeld !
3

Citalopram

06-06-2023 | Man | 27
citalopram (60mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Goedemiddag allen, Zou iemand willen reageren en mij gerust kunnen stellen? Ik ben nu anderhalf week opweg van 40 naar 60 mg. Ik ben het overzicht kwijt, verlies mezelf soms, de hele dag spanning en paniek in mijn lijf, duizelig en raak soms echt de weg kwijt. Voorheen heb ik 5 jaar 20 mg geslikt maar dit was genoeg. Nu zit ik in de verhoging en weet niet zo goed[lees meer...] wat moet ik moet doen. Herkent iemand dit? Hoor het graag en alvast bedankt voor het reageren
4

Citalopram

05-06-2023 | Vrouw | 28
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Februari dit jaar gestart met citalpram 10 mg, na 3 weken opgehoogd naar 20 mg en na nog eens 3 weken opgehoogd naar 30 mg. Nu 4 maanden later na de start van citalopram kan ik echt zeggen dat dit middel goed werkt. In het begin veel bijwerkingen gehad, ook bij iedere ophoging weer bijwerkingen, maar daarna werd het echt beter. Ik kan echt zeggen dat het met de maand fijne[lees meer...]r en beter en normaler gaat voelen. Ik slik dit wel icm met haptonomie en cgt en exposure therapie bij de psycholoog.
1

Citalopram

01-06-2023 | Vrouw | 23
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik nu vanaf mijn 17e Fluoxetine voor depressie. Nu ben ik onlangs overspannen thuis komen te zitten door mijn werk en hierdoor onwijze slaap problemen gekregen (die ik al had maar nu nog erger). Ik heb toen der tijd van de huisarts Mirtrazipine gekregen om te kunnen slapen erbij. Hier ben ik uiteindelijk mee gestopt omdat ik erg duf werd de dagen erna nog. Nu heb ik 2[lees meer...] keer aangegeven dat ik het liefst wil afbouwen omdat ik 6 jaar wel erg lang vind om deze medicijnen te gebruiken maar elke keer door de huisarts naar huis gestuurd onder het non van: Het is beter om af te bouwen als je stabiel ben (wat ik de komende jaren nog niet zie gebeuren) met je baan, je huis etc. Nu ben ik 6 weken geleden overgestapt naar Citralopam 20 mg en ben ik weer somber, huilerig en heb ik veel woede. De huisarts wil mij ophogen naar 30 mg terwijl ik er eigelijk heel erg klaar mee ben en wil afbouwen. Wat zouden jullie mij aanraden?
3

Citalopram

26-05-2023 | Vrouw | 41
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben 4 weken geleden begonnen met 10 mg. Ik zag er heel erg tegenop aangezien de angst voor angst en om de controle kwijt te raken over mijn lichaam heel erg overheerste. Het schijnt dat mijn zenuwensteltsel erg van slag is daardoor ook veel lichamelijke klachten.onder andere dikke knieën pezen overal pijn. Ik ben nu 4 weken verder en eerste 2 weken was ik wat rustiger[lees meer...] Mijn vraag was hebben jullie ook last van vlekken op de huid? Overgevoelige huid? Opgezette buik? Aanstaande woensdag overleggen met de huisarts verhoging. Maar wil dat eigenlijk niet. Vertrouwen een beetje kwijt.
3

Citalopram

26-05-2023 | Vrouw | 39
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik.slik nu sinds 6 maanden citolapram 20 mg. En sinds paar weken merk ik dat ik geheugenproblemen heb, vergeet veel dingen en er komen geen dingen binnen als.mensen iets vertellen. En me hyperventilatie blijft ligt op de achtergrond is wel voor grotendeels weg Nou was mijn vraag herkent iemand dat?
2

Citalopram

25-05-2023 | Vrouw | 63
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik had eerder mijn reactie geplaatst toen ik 10 mg innam van de citalopram.Sinds 6 weken begon ik met 10 mg citalopram,2 weken geleden verhoogd naar 20 mg, angstaanval had ik nooit eerder gehad heb ik nu regelmatig. Ik heb heel slechte dagen meegemaakt, o.a. onrustige nachten, wisselend met pijn en vermoeidheid, slapeloosheid. Maar terug kijken, mijn stemming is toch bet[lees meer...]er dan voorheen. De arts zei dat ik na een tijdje beter gaat voelen en de pijn minder gaat worden en om toch vol te houden en door te zetten. De zenuwpijn is teruggekeerd word ik niet vrolijk van. Ik overweeg om toch terug te gaan naar amitriptyline 25mg, of 50 mg, dat houdt mijn zenuwpijn goed onder controle maar mijn somberheid en slaapstoornis juist niet. Ik wil geen verhoging meer van de citalopram.
3

Citalopram

24-05-2023 | Vrouw | 56
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik nu 7 wkn citalopram en het werkt nog niet echt heel veel, ik durf wel wat meer naar buiten,wandelen met mijn hondje, de paniekaanvallen komen bij mij als er iets gebeurt in mijn lichaam. Ze waren minder geworden maar sinds gister zijn ze weer terug heftiger dan daarvoor, ik heb een vraag, wat doen jullie als je een paniekaanval hebt, ik weet het even niet meer en [lees meer...]hoop dat jullie ervaringen met mij willen delen, beetje geruststelling ,
1

Citalopram

20-05-2023 | Vrouw | 54
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Graag wil ik weten of er meer mensen zijn die bij het gebruik van Citalopram bij inname van de eerste pil in de loop van de dag een hoge bloeddruk kregen, 150/110? Enorme onrust door druk op/in mijn lijf, hoofdpijn, slappe armen en benen, verergerde hartoverslagen. De knoop in mijn buik, die er al maanden zat, was weg maar binnen 2 uur na inname van het medicijn was ik al[lees meer...]s een dweil. Zijn er mensen die de hoge bloeddruk herkennen bij de eerste keer inname van dit medicijn, 10 mg? Dank alvast voor eventuele reacties.
1

Citalopram

13-05-2023 | Vrouw | 50
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hoi, Ik zou je zeker adviseren om een dna test te doen. Dan kan je zien hoe goed je het medicijn verwerkt. Ik bleek citalopram niet goed te kunnen verwerken en tegelijkertijd had ik wel een voor mij (te hoge dosis), waardoor ik waarschijnlijk een psychose heb gehad. je kan het doen bij het erasmus in rotterdam, cyp2c19 moet dan zeker getest worden. succes! ////Redactie:[lees meer...] Daar zijn wij het helemaal mee eens en we brengen gelijk graag ook ons eigen, veel uitgebreider, aanbod op dit vlak onder de aandacht: https://www.mijnmedicijn.nl/dna/genetische-testen”////
3

Citalopram

12-05-2023 | Vrouw | 41
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Dit herken ik ook. Na 2 weken opgehoogd naar 20. Tot 6 weken geen klachten en ineens weer wel, ook in combinatie met weer werken. Gelukkig lees ik hier dat dit vaak ook tijdelijk kan zijn? Nog niet ophogen dus….?!
3

Citalopram

12-05-2023 | Vrouw | 40
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hoi, 6 weken geleden begonnen met 10 mg, na 2 weken opgehoogd naar 20mg. Voor matige spanningen en angstklachteb. Aantal weken super goed gegaan, maar had in deze tijd ook vakantie. Echt 0 klachten nog. Nu weer werken en weer spanning. Wil niet opbouwen verder omdat ik denk dat dit echt werk gerelateerd is nu. Mijn vraag. Na 6 weken ( 4 weken opbouw) zou ik dan het [lees meer...]maximale al merken? Ik vind het lastig te voelen wat van medicatie komt of van het feit dat ik wat rust had….
5

Citalopram

09-05-2023 | Vrouw | 31
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Gebruik het nu al 2 jaar helaas, afbouwen lukt niet. Maar hierdoor ben ik echt weer mens geworden. Ik had sowieso al last van vanalles, maar na 4 weken voelde ik wel verschil. Was dan ook erg depressief en ben gelijk begonnen op 20mg. Later weer erger last gekregen en toen naar 30 mg. Gaat goed.
3

Citalopram

09-05-2023 | Vrouw | 35
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben enorm op zoek naar geruststelling. Hopelijk kan iemand dit doen. Ik heb citalopram 6 jaar geslikt 10 mg en destijds had ik amper bijwerkingen bij de start. Eigenlijk was ik er wel tevreden over. Dit nam ik in verband met angst,piekerstoornis en veel stress ervaren in mijn lichaam. Dit werkte perfect. Het gaf me vrijheid zodat ik mezelf durfde te laten zien. Omdat i[lees meer...]k al zes jaar verder was en het goed ging was ik benieuwd in hoeverre het met me zou gaan als ik zou afbouwen. Kan ik de stress opvangen met de vele nieuwe inzichten die ik heb geleerd en mindfullness en meditatie? Toen ik een week op 5mg zat, zonder enige bijwerking daardoor, kon ik me niet beter voelen. Ik werd weer geraakt door wat mensen met me deelden en dingen op tv. Dat voelde goed. Ook kon ik weer intens genieten en heel erg lachen. Pas dan merk je dat je toch behoorlijk afgevlakt was. In die tijd zelf heb ik dat niet gemist overigens. Wat overheerste was het stabiele prettige en vrijheid die ik voelde doordat angst en piekeren niet meer aanwezig was. Ik heb ruim een jaar op 5 mg gezeten tot er ingrijpende gebeurtenissen kwamen. Grote veranderingen in mijn leven zoals een overlijden en een verbroken vriendschap. Ook had ik naast mijn baan een studie opgepakt. Uiteindelijk was de stress me weer volledig de baas en ben ik nu overspannen en lichtelijk depressief. Ik ben op eigen houtje sinds 5 weken weer naar 10 mg gegaan en nu ging dit helemaal niet zonder slag of stoot zoals voorheen. Had ik ook niet alleen moeten doen. De typische kortdurende bijwerkingen de eerste twee weken maar ook veel boosheid en agressie is wat ik met vlagen voel even als grote stemmingswisselingen. Volgende week vrijdag ga ik naar mijn psychiater toe. Belangrijkste bijwerking : sinds een week heb ik oorsuizen in re oor. Overdag niet storend maar in bed wel. Dit vindt ik echt verschrikkelijk en beangstigend. Ik lees dat het een bijwerking kan zijn. Alleen waarom heb ik dit nu ineens? En kan het weggaan zonder dat ik stop? Ik twijfel enorm om te stoppen want hier wil ik niet mee leren leven. De spanningen in mijn lijf zijn wel weer weg nu als ook minder piekeren maar depressie voel ik nog. Wat een gedoe... iemand die tijdelijk oorsuizen gehad heeft? Sterkte iedereen
3

Citalopram

08-05-2023 | Vrouw | 53
citalopram (10mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik maakte mij veel zorgen altijd en om alles, dat is veel minder geworden door dit medicijn. Ik had moeite met rouwverwerking daarom kreeg ik Citalopram. Het medicijn in combinatie met veranderingen in persoonlijke omstandigheden hebben me op dit gebied best goed geholpen. Maar de bijwerkingen waren vervelend, mijn slaappatroon draaide en overdag was ik eindeloos moe en lu[lees meer...]kte het me niet wakker te blijven. Ook last van stijve gewrichten, vooral 's ochtends, plekken waar ik eerder last had van artrose speelden op. Vervelend ook de schommelingen in lichaams temperatuur: regelmatig zweetaanvallen, maar niet zoals indertijd in mijn overgang, nee echt peentjes zweten, en soms ook weer klappertanden van de kou.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2323) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1357) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1209) - Cholesterol
Paroxetine (1193) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1099) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (941) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (909) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (816) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (761) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (640) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (633) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (627) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (625) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (614) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (591) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (584) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (579) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (529) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (472) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (466) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (454) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Amlodipine (422) - Bloeddruk - calciumantagonisten

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.