Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

1088
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (410 meningen)
Angst & paniekstoornis (241 meningen)
Angststoornis (158 meningen)
Chronische depressie (53 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (16 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (8 meningen)
Psychische klachten (3 meningen)
Sociale fobie (3 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry 2019, 18 (3) (11-09-2019)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

1

Citalopram

16-11-2020 | Vrouw | 44
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik zit nu ruim 4 weken aan de citolapram 20 mg maar voel me ellendiger dan ellendig. De huisarts zegt volhouden en dat het geen wonderpil is en heeft me tevens naar een psychotherapeut gestuurd. Die constateerde geen depressie maar meer een angststoornis en zegt dat Citolapram niet veel voor me zou betekenen..... Ik zou volgens hem allang wel iets van verbetering moeten vo[lees meer...]elen..... Hij zegt dat ik beter af zou zijn met intensieve therapie 2x pw en zo nodig een tablet oxazepam 10 mg. Zegt dat ik hier meer baat en sneller van af zou kunnen dan van de Citolapram. Ben benieuwd wie hierop wil en kan reageren? Alvast veel dank voor de reactie
3

Citalopram

12-11-2020 | Vrouw | 37
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Toename hartkloppingen, tintelingen in armen en handen, angstgevoelens nemen toe, piekeren neemt toe. Gevoel van continue in een paniek aanval zitten. Ik vind de bijwerkingen echt heel heftig. Slik het nu 1 week.
1

Citalopram

12-11-2020 | Vrouw | 45
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik ben sinds 3 weken weer gestart met Citalopram na vier weken hiermee te zijn gestopt. In de zomer ook 7 weken geslikt. Ik ervaar nog totaal geen verbetering, eerder verslechtering.Echt enorme onrust, veel piekeren, tot niets komen. Toename angstgevoelens. Zweten +. De huisarts waarmee ik nu wekelijks contact heb zegt dat ik echt nog moet doorzetten, maar ik lees dat je n[lees meer...]a 2 weken toch wel iets van verbetering zou moeten gaan ervaren......... Ik zit echt in een negatieve vicieuze cirkel waar ik heel graag snel uit wil. Morgen 1e afspraak met psycholoog. Veel steun van mijn gezin en vrienden gelukkig. maar wat is dit hard werken zeg........ Ik wil heel graag mijn eigen ikkie weer terug........
5

Citalopram

11-11-2020 | Vrouw | 67
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 5
Sinds ruim 8 weken slik ik Citalopram. Begonnen op 10mg en na 4 weken naar 15mg en 2,5 week daarna opgehoogd naar 20mg. Op deze dosis wil ik blijven. Dit medicijn slaat aan bij mij en maakt nu, na een HEL aan bijwerkingen (alles waarvoor ik dit medicijn innam kwam in enorm verhevigde vorm binnen) die ook nog eens langer duurden dan in de bijsluiter vemeldt, een groot versc[lees meer...]hil in positieve zin. De angst en paniek komt soms nog wel op, maar stopt dan. Mijn hart klopt rustig, een voor mij nieuwe ervaring na een leven lang mét een gegeneraliseerde angststoornis en de beperkingen die dit geeft geleefd te hebben. Ik krijg nu een gevoel van vrijheid, en ervaar geluksmomenten. Al met al met ik blij dat ik in de lange weken/dagen/uren/minuten waarin enkel de genoemde hel aan bijwerkingen bestonden doorgezet heb. Voor mij blijkt dit het waard geweest te zijn.
5

Citalopram

10-11-2020 | Vrouw | 33
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
De eerste dagen wat misselijk en veel lucht. Ook wat last van mijn oren en wat meer onrust. Dit had ik ook na de verhoging van 10mg naar 20mg. Echter duurde dit maar even en nu na 6 weken merk ik dat het begind te werken. Doorzetten, na een aantal dagen zijn de bijwerkingen voorbij en na een aantal weken begind de werking!
2

Citalopram

09-11-2020 | Vrouw | 35
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Sinds een week of 6 slik ik 10 mg Citalopram... Voorheen slikte ik met tevredenheid Sertraline, alleen ik kwam er 20 kilo van aan dus wilde ik overstappen op Citalopram. De bijwerkingen zijn echter vreselijk, na een week of 3 ben ik verhoogd naar 20 mg, maar vrijwel direct kreeg ik suïcidale gedachten en werden mijn angst en paniek klachten erger. Van de Psychiater moes[lees meer...]t ik terug naar 10 mg en daar zit ik nu weer een week op. In zijn totaliteit merk ik na 6 weken nog geen verbetering en ter ondersteuning slik ik er nu oxazepam bij om mijn dag door te komen. Ik twijfel om terug over te stappen op de Sertraline, maar ik lees ook veel berichten hier terug van mensen die zeggen dat je vol moeten houden... Ik weet het even niet meer, iemand een bemoedigend woordje voor mij over?? Ik word hier enorm moedeloos van pff
4

Citalopram

03-11-2020 | Vrouw | 40
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 5
Dank voor je verhaal! Ik begrijp precies hoe je je voelt. De bijwerkingen die je beschrijft heb ik ook ervaren. Houd vol, ze gaan weg of worden minder. De eerste 4 tot 8 weken waren bij mij een hele nare periode. Ik maakte me erg druk om alles wat ik voelde in mijn lichaam. Het gaat uiteindelijk echt beter! Ik wens je veel sterkte en kracht!
1

Citalopram

02-11-2020 | Man | 35
citalopram (10mg)
Hypochondrie
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
Normaal gesproken geef ik geen advies. Maar in dit geval wel. Als je met je handen in het haar zit, ben je geneigd je te laten overhalen door een mooi verhaal van een pscychiater. Niet doen! Ik heb paroxetine gebruikt vroeger en dat werkte perfect. Alleen geen libido en afgevlakt. Dat wou ik nu niet meer dus kreeg deze aanbevolen. Volgens de arts zou het op basis van halfw[lees meer...]aardetijd, na een dag of 5 wel dermate moeten zijn dat ik weer auto kan rijden. Maar moest een week aanhouden. Van sufheid helemaal niks gemerkt. De werking na een week is echt rampzalig. Je wordt er voor gewaarschuwd maar denkt, veel erger kan bijna niet. Nou dat kan wel en niet met een beetje. Iedere dag wordt het erger en erger in mijn geval tot op het punt dat ik serieus overweeg om maar een overdosis benzo's te nemen. Ik heb zo ontzettend veel meegemaakt maar nog nooit suïcide overwogen. Laat nooit mijn kop hangen maar dit is echt niet te doen. Het rustgevende effect van oxa werkt niet eens meer. Krijg paniekaanvallen er doorheen, zweet aanvallen tot ik doorweekt ben, spieren die ineens dansjes gaan maken, je ziet ze letterlijk bewegen, bijna fauwvallen , enzovoorts en tot op een verwaarloosbare dosering van 10 mg.
3

Citalopram

16-10-2020 | Vrouw | 22
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb precies het zelfde gehad! Ik ben toen begonnen met paroxetine 10mg dit hielp goed alleen ik kreeg daar best wel bijwerkingen van. Ik ben nu begonnen met citalopram. Daar zit ik nu 2 weken aan. Maar het gaat de laatste dagen wat minder. Ik hoop dat het straks wel weer beter gaat.
2

Citalopram

10-10-2020 | Vrouw | 39
citalopram (10mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik slik sinds maandag deze ad. Alleen heb ik dus ontzettend last van de bijwerking dat ik niet slaap s'nachts. Kan iemand me vertellen of dit over gaat?
3

Citalopram

06-10-2020 | Man | 63
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Hallo Hoe lang duurde het u resultaat had van het medicijnen Ik gebruik het nu 5 weken de 30 mg maar helpt nog niet echt
5

Citalopram

04-10-2020 | Vrouw | 49
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik slik het al 7 jaar en ik ben een ander mens geworden. Of eigenlijk. Ik voel me eindelijk mezelf en word niet meer gedomineerd door angsten, sombere gedachten, piekeren en het gevoel dat mijn emmer overloopt. Ik zie mijn broer nu struggelen met zijn 2e depressie. De medicijnen werken niet (meer). Wel tussendoor gestopt. Die ellende durf ik niet nog een keer aan en daaro[lees meer...]m blijf ik slikken. Ik kan me nog steeds heel happy voelen, maar de meer negatievere emoties zijn wat vlakker. Voor mij geen probleem, ik heb nog genoeg emoties over. Ik blijf me wel afvragen waarom mensen zo'n lange tijd door een hel moeten voordat medicijnen gaan werken. Ik zie het nu weer bij mijn broer. Kan daar niks op gevonden worden, please!!!
1

Citalopram

01-10-2020 | Vrouw | 44
citalopram (20mg)
Depressiviteit
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik begon eindelijk toch maar eens aan de antidepressiva, Citalopram. Na 2 weken vreselijke pijn rondom borst met uitstraling naar keel, armen, schouders. Zo heftig dat ik bijna out ging van de pijn en daarna moest overgeven. Na 2 maanden veel pijn zelfs 112 gebeld omdat ik dacht dat het m'n hart was. Gestopt met medicijnen klachten weg. Nu andere medicijnen, setraline, pre[lees meer...]cies na 2 weken weer dezelfde klachten. De pijn aan m'n slokdarm is niet te doen. Is dit herkenbaar?
4

Citalopram

25-09-2020 | Vrouw | 55
citalopram (10mg)
Depressief
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5

4

Citalopram

22-09-2020 | Vrouw | 52
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik slik nu 8 dagen Citalopram, de 1e week was echt ellendig, veel bijwerkingen, vandaag de 8e dag en voel me ineens een stuk beter, nog wat last van oorsuizen en hoofdpijn. Maar vorige week heb ik drie dagen compleet in het donker gezeten, zag het niet meer zitten. Ik wilde het liefst ook meteen stoppen met de medicijnen. Nu blij dat ik dat niet heb gedaan.Wel een tip neem[lees meer...] het in de avond in ipv in de ochtend
5

Citalopram

22-09-2020 | Vrouw | 33
citalopram (30mg)
Borderline persoonlijkheidsstoornis
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Wissel tussen 20mg en 30mg. Bij 20mg doet het precies waar ik om heb gevraagd: Alle emoties gewoon blijven voelen maar de scherpe randen eraf. Bij 30mg vlakken de emoties iets meer af, wat soms een bewuste keuze van mij is dit tijdelijk een paar weken te doen.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2201) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1161) - Cholesterol
Champix (1120) - Verslavingsziekten
Citalopram (1087) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1070) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (897) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (855) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Venlafaxine (828) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (828) - Pijn - morfine-achtigen
Omeprazol (747) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (710) - Epilepsie
Metoprolol (680) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (643) - Depressie - antidepressiva overig
Metformine (560) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (557) - Anticonceptie - eenfase
Seroquel (555) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Mirtazapine (554) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (552) - Depressie - antidepressiva TCA
Amoxicilline (516) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Lexapro (492) - Depressie - antidepressiva SSRI
Wellbutrin XR (489) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (463) - Anticonceptie - overig
Concerta (457) - ADHD - psychostimulantia
Furabid (453) - Antibiotica - urineweginfectie
Roaccutane (420) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (411) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Diclofenac (399) - Pijn
Dexamfetamine (399) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (395) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Crestor (392) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.