Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Citalopram

1387
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
verminderde eetlust hoofdpijn trillingen angst duizeligheid verwijde pupillen wazig zien misselijkheid nerveus gevoel stijfheid kaak

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (486 meningen)
Angst & paniekstoornis (377 meningen)
Angststoornis (197 meningen)
Chronische depressie (62 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (25 meningen)
Psychische klachten (12 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1

Citalopram

24-11-2023 | Vrouw | 36
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Dag allemaal, ik ben altijd al gevoelig geweest. Emotioneel en zenuwachtig voor spannende dingen of gebeurtenissen. Maar nu begin oktober was het weer mis. Ik word wakker om 6u met Ontspoorde zenuwen, misselijk, kok halzen, koud, warm, trillen, gehele nervositeit. Heel veel huilen en soms intens hard. Het niet alleen kunnen/willen zijn. Doodmoe. Er komt niets uit mijn han[lees meer...]den tot weinig. Ik ben nu 11 kilo afgevallen. eetlust helemaal weg. en ja zinnen verzetten. alles weet ik wel maar man ik ga door een hel. voel me zo kut, ik breng de kids naar school en daarna snel naar mijn ouders. Slaap veel overdag. Probeer wel iedere dag een stukje te lopen. Met moeite eet ik wat. Alles met lange tanden! Terwijl ik voorheen genoot van alles. Ik eet al weken geen koek snoep chips. In de ochtend wat yoghurt. Later een banaan In de middag met lange tanden een broodje. Vitamine pil. En avondeten en veel water. Ik wil zo graag dat dit over gaat. Nu einde van de middag ben ik nog steeds nerveus. Ik slik Sochtends 0,5 mg lorazepam om 6uur En ‘s avonds slikte ik citalopram 10 mg (15 dagen) daarna opgehoogd naar 20 mg (die slik ik nu 22 dagen) Wanneer komt er toch eens verbetering ? (Ben bij praktijk ondersteuner , psychosomatische fysio (nu gestopt) , kinesioloog, etc etc. Ik hoop dat iemand zich hierin herkent Wat doen jullie om de dag door te komen. Ik voel me vreselijk als ik op de bank hang , maar dat wel is waar mijn lijf naar verlangt. Overdag ga ik al juist niet naar bed. Ik blijf beneden. En dan zakken geregeld m’n ogen dicht. Als ik mij Sochtends zo voel. Wil ik liggen en rusten. Ik kan dan echt niet was opvouwen of puzzelen. Ik probeer wat op m’n telefoon te lezen. Tv aan voor afleiding en geluid. En zak ik soms weg en dat geeft me dan rust over m’n hele lichaam. En word ik wakker dan gieren de zenuwen weer door m’n buik. Ik zeg dan echt alles komt goed er is niets. Kom maar op met die zenuwen voel het maar je hoeft het niet weg te drukken Zoveel mindfulness geluisterd etc etc etc. Hoop op dat iemand wil reageren. Lotgenoten dat we elkaar kunnen helpen. Of moed toe kunnen spreken.
4

Citalopram

23-11-2023 | Vrouw | 60
citalopram (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In 2020 dit medicijn gaan gebruiken voor angst stoornis. Het werkt super, dat moet gezegd worden. Probleem alleen is dat ik heel snel veel aankwam, en zelfs met een dieet ging het er niet af. Ik voelde mij door het overgewicht erg onprettig. Afgelopen zomer ben ik onder begeleiding af gaan bouwen. De klachten zijn niet terug gekomen. Het gewicht gaat nu netjes omlaa[lees meer...]g! Het heeft me goed geholpen, maar wil nooit meer terug.
5

Citalopram

11-11-2023 | Vrouw | 55
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De eerste week goed ziek geweest meer paniek misselijkheid .na 6 dagen dacht ik he ik voel me lekkerder en nu na 8 weken gebruik ben ik weer de oude ik, gelukkig rustiger liever slaap beter en 9.5 kilo lichter doordat ik geen emotie eten meer heb Ik wilde er nooit aan beginnen, maar nu achteraf had ik het 3 jaar eerder moeten nemen 😁
3

Citalopram

08-11-2023 | Vrouw | 32
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Citalopram

08-11-2023 | Vrouw | 40
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na het eindeloos lezen van de reviews en horen van vriendinnen die aan dit middel zijn is de conclusie:de bijwerkingen zijn voor iedereen anders dus je kunt het alleen maar een goede kans van slagen geven. De eerste 2 weken heb ik als zeer heftig ervaren, heel veel angst (toename), geen eetlust, intense druk op mijn borst, darmklachten, zweetaanvallen en tremor. Leven van [lees meer...]moment tot moment, sporten, wandelen en creatief bezig zijn (liefst met iemand samen) hebben me erdoorheen gesleept. Advies bouw op met druppels van 1-10 mg dan heeft je lijf meer tijd om eraan te wennen. Ook focussen op ACT, acceptatie van de situatie heeft geholpen. Ik zie nu meer rust overdag, mijn lijf schiet minder snel in paniek maar voel nog steeds de stress. Hopelijk zet de goede trend door en zit ik over een paar weken binnen een normale window of tolerance qua emoties. Dat gun ik jou ook! Want alleen dan kun je werken aan herstel met therapie/emdr/act. Veel sterkte met die eerste paar weken!
5

Citalopram

07-11-2023 | Vrouw | 39
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Door overspannenheid last van paniekaanvallen. Na homeopathische middelen ben ik begonnen aan citalopram, eerst 10 mg maar dat hielp niet voldoende. Daarna 20 mg gekregen en dat hielp perfect! In het begin heel veel bijwerkingen, maar mijn huisarts had al gezegd dat het pas na een aantal weken effect zou hebben. Daarna geen last van bijwerkingen gehad. Geen last meer[lees meer...] van paniekaanvallen of heeeeeeel minimaal en kort. Ik heb het 3 jaar gebruikt en vond het heel spannend om er weer mee te stoppen. Maar dat is gelukt! Voor degene die twijfelen, of een moeilijke start met bijwerkingen hebben, kan ik alleen maar aanmoedigen om het toch te proberen.
1

Citalopram

05-11-2023 | Man | 40
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Klopt helemaal sex is een ramp en zelfs na gebruik nog steeds geen zin in sex en als er zin is dan lukt het gewoon niet inmiddels al even gestopt maar nog steeds geen goede resultaten
3

Citalopram

01-11-2023 | Vrouw | 72
citalopram (40mg/ml)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
4 weken 4 druppels, nu verhoogd naar 5 druppels. Huisarts adviseerde om het savonds in te nemen maar ik ging er nog slechter door slapen. Daarom inname smorgens. Bijwerkingen na 2 uur het heftigst. Eind van de middag erg slaperig. Wie heeft ervaring met switchen van ochtend naar avond inname?
3

Citalopram

21-10-2023 | Vrouw | 33
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Enkele jaren dit medicijn gebruikt voor een angst- en paniekstoornis (hielp goed). Inmiddels 2 jaar geleden gestopt met dit medicijn en mijn libido is in de verste verte niet meer wat het ooit geweest was. Daarnaast orgasmestoornis aan overgehouden. Op internet is hier veel over te vinden maar door artsen wordt dit nog altijd ontkent.
4

Citalopram

09-10-2023 | Vrouw | 47
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na jarenlang 10mg te hebben geslikt, kwam ik in een depressie. Daarom de citalopram opgehoogd naar 40mg. En gelukkig helpt het voor mijn hoofd, maar ik baal echt enorm van de gewichtstoename!!! 😢 Hopelijk gaat mijn gewicht niet verder omhoog.
4

Citalopram

07-10-2023 | Vrouw | 42
citalopram (20mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Lieve mensen, Ik wil graag mijn verhaal delen met jullie in de hoop dat jullie er wat aan hebben. Dit is voor mij de 3e keer dat ik met citalopram ben gestart. Ik heb een complexe ptss. Iedere keer dacht ik, ik stop met de inname. Ben geen voorstander van medicatie. Maar liever medicatie dan de hevige depressies en dissociaties. Maar: Ik heb ook veel andere medicat[lees meer...]ie in het verleden gehad. Maar deze werkt bij mij het allerbeste. Wat ik lees in jullie verhalen is heel herkenbaar. Tips; hopelijk hebben jullie er wat aan 😀 - Afvlakking van gevoelens/emotie; mijn dosering verlaagd van 30 naar 20 mg. - inname s'avond ipv s'ochtends. Citalopram maakt je moe. - start citalopram beste 10 mg dosering. In de 1e 4 weken lorazepam ernaast nemen. Niet teveel max 1 mg op een dag. Op deze manier zijn de bijwerkingen veel milder. Lorazepam en citalopram beide 2x beide mee gestopt. Lorazepam is lastiger maar daarom neem het minimaal in en niet langer dan nodig is. Want het is verslavend. Blijf positief bij de start en afbouw. Neem je rust, eet en drink goed. Afleiding zoeken waar je relaxed van wordt, voor mij is dat series kijken 😀 Hopelijk hebben jullie er wat aan gehad. Lieve groet en hou vol, je kunt het!
5

Citalopram

06-10-2023 | Vrouw | 34
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Dat zijn echt de bijwerkingen geweest toen ik net begon had ik elke dag de huisarts aan de telefoon ondat ik helemaal gek werd van de paniek en angst en zo onrustig en ik kon niet eten maar na 14 dagen werd ik zoveel rustiger ik gebruik het nu 7 maanden en mijn leven is zoveel beter ik heb geen paniek aanvallen meer ik ben niet meer bang om iets te doen en ik kan weer gewo[lees meer...]on funcioneren in de maatschappij dus mijn advies zou zijn geef niet op want het word echt beter liefs
2

Citalopram

02-10-2023 | Vrouw | 58
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ben nu 6 wkn begonnen. Geen bijwerkingen behalve het slapen is een ramp. Inslapen gaat slecht en weer heel vroeg wakker. Wat een ellende, gaat dit beter worden?
4

Citalopram

29-09-2023 | Vrouw | 70
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mag ik Citaloprom gebruiken met omga 3?
4

Citalopram

19-09-2023 | Vrouw | 38
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik al meer dan 10 jaar Citalopram tegen angst en paniekaanval. Ik ben begonnen met de druppels omdat ik zo bang was voor de bijwerkingen. Ik heb totaal geen bijwerkingen gehad. Mijn angst is niet 100% minder maar wel een groot deel afwezig. Maar als je bang bent van de bijwerkingen raad ik je aan om met druppels te beginnen i.p.v. de pillen.
2

Citalopram

18-09-2023 | Vrouw | 62
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Door angst en paniekaanvallen eerst met oxazepam begonnen op advies van huisarts. Dat ging de eerst weken redelijk. Maar de angst en paniekgevoelens bleven mij hinderen dat ik in gesprek bent gegaan met huisarts. Toen de citalopram erbij gekregen. 5 jaar geleden ook gekregen voor depressie, ook met bijwerkingen maar minder heftig. Ik weet dat de bijwerkingen weer minder [lees meer...]zullen worden of weggaan, maar je/ ik voel mij zo vervelend en lamlendig die ochtenduren!!

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1215) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (955) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Amitriptyline (646) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (505) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.