Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

1269
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (459 meningen)
Angst & paniekstoornis (312 meningen)
Angststoornis (190 meningen)
Chronische depressie (59 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (22 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Psychische klachten (8 meningen)
Sociale fobie (3 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Citalopram

27-09-2022 | Man | 31
citalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na ruim 4 jaar met pieken en dalen rondgelopen te hebben met (heftige) overspannen klachten waar ik maar niet vanaf kwam eind augustus toch maar het advies van de huisarts opgevolgd om te starten met Citalopram. Ik kwam er maar niet uit. Onafgebroken dwanggedachtes gedurende 2 jaar over van alles en nog wat, heftige spanning in de buik zo nu en dan, en dan het idee dat[lees meer...] je bijna hersteld bent om vervolgens uit het niets weer bij het begin te beginnen. Ik was er goed klaar mee. Heb verschillende interventies gehad, regulier en alternatief maar het werkte gewoon niet (afdoende). Sint Janskruid geprobeerd, visolie, magnesium , 5HTP en zo’n beetje alles aangegrepen om niet aan de antidepressiva te hoeven. Het was voor mij een uitgemaakte zaak dat ik zou beginnen als ik weer een terugval zou krijgen. Het zag er naar uit dat ik het op eigen kracht ging redden maar toen ineens terug bij af, althans zo voelde ik het. Ik ben nu 4 weken bezig en het voelt onwennig. Begonnen met 5 mg de eerste 2 weken. Ik voelde me toch knap ellendig dus wat was nou van de bijwerkingen, of wat heeft te maken met m’n terugval? Het enige wat ik waarnam was dat ik geen libido meer had de eerste paar dagen. Dit trok wel bij na een week ongeveer. Ik mag graag met mijn vrouw naar bed gaan en dit lukt weer heel aardig. Het is anders dan anders maar toch best heel goed mogelijk. Ondertussen voelde ik subtiele verbeteringen, maar nog niet echt een eureka moment. Hoe meer bijwerkingen, hoe beter het aanslaat zei de arts. Na 2 weken overleg met de huisarts, ik mocht ophogen naar 10 mg, hier zit ik vandaag net een week op en heb toch al best wat goede momenten gehad die ik al jaren niet meer had. Ik voel me nog wel wat onwerkelijk maar heb wel vertrouwen dat het middel aan zal slaan. De dosering moeten we maar afwachten. Ik zal proberen te updaten hoe het verder verloopt. Ik hou de pagina in de gaten.
3

Citalopram

27-09-2022 | Vrouw | 55
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
De bijwerkingen zijn vervelend: moeilijk inslapen en doorslapen, ik gebruik een warme trui en kruik om warm te blijven, dit helpt iets om beter te slapen. Ook voel ik me sommige dagen erg moe. Ik hoop op betere tijden na 6 weken ( nu 3 weken bezig) De bijwerkingen zijn echter wel te doen. De depressie vond ik erger. Ik slik het nu 3 weken, van 10 naar 20 mg opgebouwd. De [lees meer...]1e 2 dagen beetje high gevoel, daarna neutraler, zie alles niet meer zwart maar meer normaal. Ik wil nog verder verbeteren dus ik slik door, ik ben benieuwd hoe het na 6 weken is.
3

Citalopram

20-09-2022 | Vrouw | 23
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hoi, Hoe gaat het nu met je? Ik ben 14 september gestart. Heb op dit moment geen bijwerkingen. Morgen naar de huisarts om te kijken om te verhogen. Groetjes Dorina
5

Citalopram

16-09-2022 | Vrouw | 48
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Tijdens een depressie gestart met citalopram. Opgebouwd van 10 mg naar 20 mg. Eerst even bijwerkingen. Maar nu heel tevreden over het resultaat. 3 maanden later weer volledig aan het werk met veel plezier en voel me relaxed.
3

Citalopram

16-09-2022 | Vrouw | 22
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben net 3 dagen begonnen. Ik heb sinds november 2021 last van angst en paniekaanvallen. Afgelopen woensdag ben ik begonnen ik nam om 08:30 de eerste pil in. Om 10:45 was ik zo misselijk dat ik kokhalzend boven de wc hing. Daarna leek het net alsof ik drugs op had. Droge mond, trillende kaak, hoofdpijn. Helaas zijn dit bijwerkingen die erbij horen. Ik heb even alles stil[lees meer...] gelegd, school en werk en ben bij mijn ouders gaan zitten tot dat de eerste twee weken over zijn. Vaak gaat het dan een stuk beter! Dus ik kan niet wachten totdat de klachten voorbij zijn en ik kan kijken of de medicijnen aanslaan.
3

Citalopram

15-09-2022 | Vrouw | 25
citalopram (10mg)
Buikpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Chronische buikklachten door PDS. Het werkte goed, maar ik kreeg ook last van paniekaanvallen, gewichtstoename en verhoogde prikkelgevoeligheid.
2

Citalopram

14-09-2022 | Man | 25
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Sinds augustus heeft een psychiater me aanbevolen om te switchen van Paroxetine naar Citalopram. Ik had best wat vooruitgang geboekt met mijn angsten maar ze vond dat Citalopram een betere oplossing zou zijn. De eerste weken vielen eigenlijk goed mee qua afbouw, echter zit ik nu in de derde week waarin ik enkel 20mg citalopram neem en ik ervaar continu vervelende maag-darm[lees meer...]klachten. De stoelgang is niet zoals het hoort, ik voel me heel soms misselijk en ook de vertering lijkt niet meer zoals voorheen. Dat werkt natuurlijk ook in op mijn angstklachten, het geeft me haast het gevoel dat ik er nooit meer van zal afgeraken. Heeft iemand hier ook ervaringen mee gehad? Sowieso zal ik het bespreken met mijn dokter maar het lijkt me boeiend om eens te horen of anderen dit ook ervaren.
4

Citalopram

14-09-2022 | Man | 38
citalopram (40mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na 19 jaar Citalopram nu aan het afbouwen om te stoppen. Ik heb het als een goed middel ervaren tegen angstklachten. Hierbij moet ik wel vermelden dat ik ook periodes heb gehad waarbij ik Oxazepam moest slikken (bijvoorbeeld vakanties etc). Dit waren uitzonderingen. Nu van 40 mg afgebouwd naar 5 en einde maand stoppen.
1

Citalopram

11-09-2022 | Vrouw | 52
citalopram (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik kamp al 24 jaar met depressie en kan het niet accepteren. Heb sinds 2 jaar citolopram. Eigenlijk vraag ik me af,hoe moet je je voelen met een anti depressiva? Wat is het e doel van werking? Moet je je er goed mee gaan voelen???? Hiervoor heb ik een andere medicatie gehad fluorexetine. Hier hield ik op een gegeven moment vocht vast en ging niet meer naar de toilet T[lees meer...]oen over gestapt naar Prozac en na leverings problemen naar citalopram
2

Citalopram

30-08-2022 | Vrouw | 45
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Begonnen met citalopram omdat ik na long covid ineens depressief werd en extreme overprikkeling en brainfog kreeg . De bijwerkingen zijn erg heftig. Begonnen met 10mg en 6 weken me heel erg naar gevoeld. Nan8 weken opgehoogd naar 15 mg..Weer heel veel bijwerkingen, nu dus in de 6e week na ophogen en de bijwerkingen nemen nog niet heel veel af. Ik vraag menaf ok dit nog weg[lees meer...] gaat trekken. Ben niet mezelf, veel angst, somber en voel rare sensaties zoals tintelingen ,opvliegers een soort hitte op mijn borst.
3

Citalopram

22-08-2022 | Vrouw | 39
citalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Voor angst ongeveer een jaar gebruikt. Sinds het overlijden van mijn vader (longkanker) was ik bang om ook kanker te krijgen. Daar ben ik nu vanaf gelukkig maaaaar, 20 kilo aangekomen en nog steeds totaal geen libido. Helemaal weg! Dat vind ik heel erg en mijn relatie lijdt eronder.
3

Citalopram

22-08-2022 | Vrouw | 25
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
In Maart 2019 begon ik paniek aanvallen te krijgen, heb altijd gedacht dat ik er zelf wel bovenop zou komen. Langs praktijkondersteuners geweest etc. Tijdje onderdrukt maar na steeds terug slagen werd het weer erger. Vooral de angst steeds weer. Na een heftige gebeurtenis thuis ben ik heel angstig geworden.. uiteindelijk beetje tegen mij principe in samen met de dokter bes[lees meer...]loten om toch medicijnen te gaan slikken omdat ik nu wist dat ik er niet zelf uit ging komen.. nu 3 dagen lang 20mg citalopram geslikt, ik weet dat de eerste week/weken de bijwerkingen heftig kunnen worden.. en had hier ook vrijwel meteen last van! Wat bizar zeg ik heb ook oxazepam gekregen voor als het heel heftig werd. Dit wil ik liever niet nemen! Heeft iemand tips over hoe je jezelf rustig hield de eerste week?
4

Citalopram

20-08-2022 | Vrouw | 30
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na drie jaar kwakkelen met aan het einde van die drie jaar een heftige depressie op advies van de huisarts begonnen met citalopram. Na 1,5 maand merkte ik al iets verlichting en na 3/4 maanden veel verbetering. Dingen die ik voor de citalopram geleerd had in therapie kon ik door de citalopram beter begrijpen en toepassen in mijn leven, alsof alles op zijn plek begon te val[lees meer...]len. Ik heb het gevoel dat ik meer vanaf een afstandje naar dingen kan kijken en wat makkelijker dingen los kan laten. Hierdoor slaat therapie veel beter aan. Ik kan me nog wel eens druk maken om iets maar ik kan het veel sneller loslaten. Hiervoor kon ik mij vaak moeilijk zetten tot dingen en dit geeft net een extra zetje. Het opbouwen was niet zo prettig. Heel veel moe en misselijk. Nu gebruik ik het 1,5 jaar. Ik heb nog onrustige nachten en meer trek in zoet. Maar voordelen wegen zeker zwaarder dan de bijwerkingen.
4

Citalopram

19-08-2022 | Vrouw | 38
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

1

Citalopram

18-08-2022 | Vrouw | 21
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

5

Citalopram

18-08-2022 | Vrouw | 31
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Zelf heb ik een half jaar getwijfeld om hier aan te beginnen, en heel vaak hier gelezen over ervaringen van anderen. Ik heb (met een verleden met veel angstklachten) na een burnout veel last gekregen van paniekaanvallen en sombere gevoelens. Maar antidepressiva vond ik zo heftig klinken dat ik er niet aan wilde beginnen, maar ik heb het toch gedaan en deel daarom mijn erva[lees meer...]ring. Ik ben langzaam opgebouwd met druppels, 1 mg per 3/7 dagen verhogen. Je hebt altijd zelf de keuze om dat op die manier te doen. Het duurt dan iets langer voor het effect optimaal is maar de bijwerkingen zijn dan veel minder, dus is je angst vooral de bijwerkingen vraag dan om druppels. Ik heb uiteraard bijwerkingen gehad maar deze waren echt prima te overzien en belangrijk om te weten is dat heel veel bijwerkingen alleen in de begin periode zijn. Laat je niet afschrikken van de vele bijwerking verhalen, de meeste bijwerkingen verdwijnen aantal weken nadat je op de streefdosering zit. Ik had de eerst weken wisselend last van maagpijn (dit was niet continu aanwezig beetje golvend). Soms had ik last van wat toegenomen angst, maar ook dat viel erg mee. Mocht je daar last van hebben kan je er oxazepam naast gebruiken, dat helpt. In het begin voelde ik me na iedere verhoging een dag of aantal dagen wat opgefokt en onrustig (alsof je teveel koffie op hebt), voor mij hielp het om dan te gaan sporten en gelukkig ging het ook altijd weer weg. Ook oxazepam kan hiervoor helpen mocht je er echt last van hebben. Libido is misschien iets minder geworden, maar laten we eerlijk zijn als je je erg slecht voelt is die ook niet hoog. In het begin had ik wat problemen met klaarkomen tijdens seks maar dit is nu ook helemaal weg en gaat gewoon weer. 0 seksuele problemen dus! Daarnaast zweten ik veel in de nacht maar ook dat is nu voorbij. Het enige wat ik nu nog heb ik wisselend last van maag en darm klachten. Het belangrijkste! Ik ben ontzettend blij dat ik er aan ben begonnen want voor mij wegen de positieve effecten veel zwaarder dan de bijwerkingen. Mijn angsten zijn veel minder geworden en ik heb weer meer vertrouwen in mezelf gekregen ook om dingen gewoon weer te gaan proberen. Ik voel me optimistischer, misschien lastig te omschrijven maar de doem-gedachten zijn veel minder. Ik ben continu veel optimistischer en maak me minder druk om dingen. Ik had zelf niet eens door hoe erg ik aan het doemdenken was, tot het opeens weg was en dat voelde erg bevrijdend. Ik voel me rustiger en slaap ook prima. Realiseer je ook dat sommige mensen gewoon van nature minder serotonine aanmaken (bijvoorbeeld mensen met AD(H)D) dus dat het niet gek is dat je hier extra van nodig hebt. Net zoals mensen met suikerziekte, die maken van nature te weinig insuline aan en hebben daar dus extra van nodig. Zo is het ook met mensen die eventueel (tijdelijk) te weinig serotonine aanmaken, die hebben daar dus soms extra van nodig. Ik ben altijd een druk, vrolijk en levensgenietend persoon geweest (los van mijn overmatige angsten die soms opspeelde) maar het kan bij iedereen gebeuren dat je door angst, paniekaanvallen, traumatische ervaring of burnout in een put komt waar je zelf niet meer uit komt. Help jezelf dan. Naast medicatie heb ik ook een psycholoog die ik iedere week zie, ik raad absoluut aan om dat ook te doen om jezelf weer sterker te maken en eventueel ook weer een keer te kunnen stoppen met de medicatie. Ik slik dit nu 5 maanden en ben daar nog niet, maar weet ook dat afbouwen dus ook langzaam met druppels kan.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2295) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1268) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1193) - Cholesterol
Paroxetine (1152) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1151) - Verslavingsziekten
Sertraline (1029) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (897) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (890) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (871) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (780) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (747) - Epilepsie
Metoprolol (736) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (614) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (610) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Mirtazapine (610) - Depressie - antidepressiva overig
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (597) - Anticonceptie - eenfase
Metformine (577) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Furabid (569) - Antibiotica - urineweginfectie
Amoxicilline (566) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (554) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (514) - Anticonceptie - overig
Lexapro (503) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (476) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (455) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (446) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (419) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (415) - Pijn
Crestor (404) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.