Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

1269
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (459 meningen)
Angst & paniekstoornis (312 meningen)
Angststoornis (190 meningen)
Chronische depressie (59 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (22 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Psychische klachten (8 meningen)
Sociale fobie (3 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1

Citalopram

25-12-2021 | Vrouw | 36
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
In oktober uitgevallen op het werk. Te lang doorgelopen met long COVID en vanaf 18e jaar gegeneraliseerde angststoornis. (was veelal prima te handelen met paroxetine 20 mg). Voor de zomer (2021)besloten dat ik wilde afbouwen met de paroxetine. Naar 10 mg gegaan. Na de zomer wilde ik een keer een andere ssri proberen omdat ik het idee had dat ik afgevlakt raakte van Paro[lees meer...]xetine. 3,5 week terug gestart met citalopram 10 mg. Eerste week helemaal geen bijwerkingen. Tweede week hoofdpijn, misselijk, dunne ontlasting . 3 week enorm angstig. Voelt als een mega terugval. Hele dag gejaagd gevoel, warmte aanvallen, piekeren en de angst is bijna dwang geworden. (Continue hier zoeken of ik iets geruststellends kan vinden) Sinds 5 dagen opgehoogd naar 20 mg. Angst lijkt soms heel klein beetje minder, maar voel mij nu erg somber, bang; dat ik nooit meer de oude wordt. Heb mij nog nooit zo slecht gevoeld als nu. Iemand die dit herkent, door heeft gezet en gemerkt heeft dat het middel is gaan werken? Sinds 4 dagen slik ik af en toe een oxazepam. Heb niet het idee dat dit heel veel doet. Word er voornamelijk moe van. Normaliter ging ik mijn angsten vaak aan. Maar nu ik in deze overspoeling zit weet ik niet waar ik goed aan doe: rustig aan ( hopen dat het op een dag toch opklaart) of toch de angsten aangaan??
4

Citalopram

23-12-2021 | Man | 28
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik kreeg citalopram voorgeschreven voor angst, dwanggedachten, paniek en somberheid. Ik zit nu op 2 weken gebruik van 20mg citalopram. Bijwerkingen waren zo'n 3 uur na inname van de eerste pil gelijk intens aanwezig. Ik kreeg een onwerkelijk gevoel, chemische angst, spierspanning en misselijkheid. Veel ervaringen gelezen en tja, je moet er doorheen. De eerste 3 dagen waren[lees meer...] heftig, na een week waren de meeste bijwerkingen afgenomen. Oxazepam helpt in deze periode om er doorheen te komen. Nu 2 weken verder en kan nog niet veel zeggen over het positieve effect. Heb geen heftige paniek meer, soms nog wel angstig en somber. Wel continu oorsuizen/sneeuw in hoofd aanwezig. Ik zal over een aantal weken weer een update geven.
3

Citalopram

22-12-2021 | Man | 28
citalopram (20mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik liep al 1,5 jaar met nek hoofd en schouderklachten en uiteindelijk kreeg ik in de auto in juli 2021 een zware paniekaanval. Ik had voorheen ook veel stress en toch wel heel wat meegemaakt in mijn leven. Sindsdien is mijn leven een echte hel, derealisatie, vermoeidheid, slecht slapen, continu gespannen en nerveus gevoel vaak zonder aanleiding. Eerst begonnen met therapie[lees meer...] alsook ademhalingscoaching maar nu 6 maanden later toch de stap gezet naar medicatie op aanraden van psychiater. Qua diagnose is het heel moeilijk om te stellen omdat het zowel aanleunt bij ptsd, burnout, chronische hyperventilatie, depressie, paniekstoornis,... Ik ben gestart op 10mg voor 1 week en dan nu bijna 4 weken op 20mg. Ik heb elke mogelijke bijwerking, toename van angst, paniek, uitgeput, depressieve vlagen (had ik nog niet), huilbuien,.. Is dit normaal? Kan iemand mij zeggen of het beter gaat worden en dit nog kan aanslaan? Ik heb al zoveel spijt gehad en ik weet niet hoe lang ik het nog volhoudt.
4

Citalopram

14-12-2021 | Vrouw | 41
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Vanaf 30 mg was dit middel heel effectief. De lagere doseringen hielpen een 14 dagen door de sederende bijwerking. Ik voelde bij het starten met 30 mg ook voor het eerst als bijwerking toename van angst,in tegenstelling tot de lagere doseringen.Daaraan wist ik al dat het eindelijk inwerkte op het "angstcentrum." Na 14 dagen voelde ik het geleidelijk inwerken, en na 6 w[lees meer...]eken voelde ik me echt opknappen. Ik ben zo ontzettend dankbaar dat deze medicijnen bestaan! Ik kan weer leven en genieten!
3

Citalopram

03-12-2021 | Man | 45
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Helaas na een heftige long covid besmetting. Te lang doorgelopen en in in burn-out terechtgekomen. Hierdoor een angst en paniekstoornis opgebouwd. Op dokters advies aan de Citalopram gegaan. Slik nu een week 10 mg per dag. Maar heb helaas behoorlijk wat bijwerkingen. Voel me soms een soort van chemisch angstig. Slaap erg onrustig en ben duizelig afwezig en ligt in [lees meer...]het hoofd. Hoop dat de bijwerkingen snel over zijn. En ik profijt ga hebben van het medicijn.
1

Citalopram

02-12-2021 | Man | 20
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Net begonnen met citalopram te slikken voor een depressie, nog te vroeg om te zeggen of het werkt of niet, maar wel enige bijwerkingen die toch best vervelend zijn. Ik zal over een Paar maanden een update geven wat voor effect het heeft. Het verdoofd alleen heel erg mijn fijngevoeligheid, ookal is dat wat mij depresief maakt.
5

Citalopram

27-11-2021 | Vrouw | 57
citalopram (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na 2/3e van mijn leven verpest te hebben met paniek- en angststoornissen, waardoor ik ellenlange therapie zonder succes heb gehad nu eindelijk: geluksgevoel, plezier, durf te rijden in de auto, niet meer somber!!
4

Citalopram

25-11-2021 | Vrouw | 29
citalopram (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Al jaren zijn sociale activiteiten niet meer leuk. Ik krijg altijd maag-darmklachten en heb voor mijn gevoel alle therapieën, supplementen en diëten gehad en zat chronisch aan de loperamide en cbd-olie.. Het enige wat redelijk hielp was 5-htp. En dus in overleg met de huisarts begonnen met citalopram. Ik begon savonds meteen met 20. Niet zo'n goed idee want snachts met[lees meer...]een wakker geschoten met een torenhoge hartslag. Anderhalve dag later verder gegaan met 10, dit ging beter. Bijwerkingen waren veel slapen, daarna slecht slapen, duizeligheid (nee je kunt echt niet autorijden in het begin!). Thuis zittend had ik geen last van de bijwerkingen. Buitenshuis soms een warmtegolf. Ik had eerst een week thuis gezeten met 10 mg per dag (ik neem het altijd s ochtends in) Daarna een week werken met 10 Daarna nog 2 x opgebouwd met 5mg na elke week zodat ik weer op 20 zat. Ik merkte al snel effect. Ik ben nu een paar weken verder en mijn buik voelt rustig (normaal, zoals vroeger) en ik voel me minder nerveus/gespannen. Ik heb geen andere middeltjes meer nodig. Ook ben ik blij dat het mij verder niet veranderd heeft.
1

Citalopram

19-11-2021 | Man | 52
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
krijg erectie problemen van dit medicijn . sinds gebruik word penis enorm snel weer slap. voordeel is wel orgasme word uitgesteld door gebruik citalopram.
5

Citalopram

18-11-2021 | Vrouw | 47
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Veel oorsuizen
4

Citalopram

18-11-2021 | Man | 29
citalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Is er iemand bekend met oorsuizen als bijwerking? Is dit van tijdelijke aard of kan dit ook op de lange termijn aanwezig blijven?
4

Citalopram

13-11-2021 | Vrouw | 66
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Vier jaar geleden depressie gevolgd door paniek en angst aanvallen, hiervoor 30mg Oxazepam en 50 mg Sertraline geslikt.2 jaar geleden operatie aan bijsschildklier(adanoom)hierdoor namen de lichamelijke klachten af, paniek en angst bleven, ik durfde en kon ook niet lopen door ademhalingsproblemen(hyperventelatie) Ik heb de Oxzepam een half jaar geleden afgebouwd. Nu de Ser[lees meer...]traline afgebouwd en op eigen verzoek Citalopram gaan gebruiken.Gestart met 10 mg 14 dagen, nu sinds 4 dagen 20 mg, er gaat weer een werel open.De paniek en angst zijn 50% minder, waardoor ik beter loop , minder last van hyperen.Tot nu toe is dit voor mij het medicijn, ik ga ervan uit dat het nog beter wordt, en die gedachten helpt natuurlijk ook.
4

Citalopram

09-11-2021 | Vrouw | 30
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Weet iemand iets over Sandoz citalopram??? Deze zou niet meer verkrijgbaar zijn?? Ik gebruikte deze altijd en dit sloeg erg goed aan bij mij. M’n angsten veel beter onder controle en ook voor m’n depressie heel effectief. Ineens overgezet zonder daarover geïnformeerd te worden op Teva… voel me weer angstiger worden, zorgen maken, m’n algehele mood meer somber, dwan[lees meer...]gmatige klachten die terugkomen. Had na een zware zoektocht en intensief traject eindelijk een goede combinatie met citalopram en concerta en ineens lijkt alles in te storten. Apotheek zegt dat de citalopram van Sandoz helemaal niet/nergens meer verkrijgbaar is?? Hoop dat iemand weet of dit klopt of met hetzelfde probleem zit.
3

Citalopram

04-11-2021 | Vrouw | 42
citalopram (40mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik al jaren Citalopram en mijn ervaring is dat bij het gebruiken van 20mg of 30 mg mij net zo depressief voel als helemaal niets innemen. Alleen bij 40 mg merk ik verschil/ verbetering. Pillen gebruiken is nooit iedeaal maar ik kan nu wel redelijk functioneren, werken , voor mijn kinderen zorgen, een leuke moeder voor ze zijn en af en toe genieten van het leven[lees meer...]. Zodra ik mee stop wordt ik zwaar depressief en suisidaal. Dus ik heb dat pilltje van elke dag maar geaccepteerd. Citalopram niet in de avond innemen want dat zorgt voor slaapproblemen. Sterkte en als ik het kan dan kan jij het ook. Gr, F.
3

Citalopram

04-11-2021 | Vrouw | 39
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Is er iemand die mij kan helpen? Ik zit nu drie weken oo 20 mg en zie weinig verbetering, is dat normaal? Op sommige momenten lijkt het zelfs erger te worden. Het bonkende gevoel in mn hart is wel iets minder, maar de onrust is daar.
1

Citalopram

04-11-2021 | Man | 42
citalopram (40mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
ik gebruik deze citalopram 40 mg sinds 2 weken , geen effect (geen verbetering)zelfs meer angst storingen dan voor dat ik deze medicijn gebruik, heel veel maag en darm problemen, hartstoringen en verstopping (WC) problemen.... ik ben nog bezig van opbouwen (om de 2 dagen 1 druppel meer tot 10 druppels per dag . ik hoop dat deze alleen bijwerking zijn en over tijd dat i[lees meer...]k me eindelijk beter (normaal) voel. (het is 02:05 uur in nacht en ik heb heel erg maag&darm problemen zelf als ik een glas water wil drinken. heb een gevoel dat ik straks niet meer ben en heel veel zorg , angst ,depressie, slecht idee problemen ....
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2295) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1268) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1193) - Cholesterol
Paroxetine (1152) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1151) - Verslavingsziekten
Sertraline (1029) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (897) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (890) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (871) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (780) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (747) - Epilepsie
Metoprolol (736) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (614) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (610) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Mirtazapine (610) - Depressie - antidepressiva overig
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (597) - Anticonceptie - eenfase
Metformine (577) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Furabid (569) - Antibiotica - urineweginfectie
Amoxicilline (566) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (554) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (514) - Anticonceptie - overig
Lexapro (503) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (476) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (455) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (446) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (419) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (415) - Pijn
Crestor (404) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.