medicijnen

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (473 meningen)
Angst & paniekstoornis (343 meningen)
Angststoornis (194 meningen)
Chronische depressie (61 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (22 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Psychische klachten (9 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

22-08-2022 | Vrouw | 39
Angststoornis
Inname- / gebruiksgemak
Voor angst ongeveer een jaar gebruikt. Sinds het overlijden van mijn vader (longkanker) was ik bang om ook kanker te krijgen. Daar ben ik nu vanaf gelukkig maaaaar, 20 kilo aangekomen en nog steeds totaal geen libido. Helemaal weg! Dat vind ik heel erg en mijn relatie lijdt eronder.

22-08-2022 | Vrouw | 25
Inname- / gebruiksgemak
In Maart 2019 begon ik paniek aanvallen te krijgen, heb altijd gedacht dat ik er zelf wel bovenop zou komen. Langs praktijkondersteuners geweest etc. Tijdje onderdrukt maar na steeds terug slagen werd het weer erger. Vooral de angst steeds weer. Na een heftige gebeurtenis thuis ben ik heel angstig geworden.. uiteindelijk beetje tegen mij principe in samen met de dokter bes[lees meer...]loten om toch medicijnen te gaan slikken omdat ik nu wist dat ik er niet zelf uit ging komen.. nu 3 dagen lang 20mg citalopram geslikt, ik weet dat de eerste week/weken de bijwerkingen heftig kunnen worden.. en had hier ook vrijwel meteen last van! Wat bizar zeg ik heb ook oxazepam gekregen voor als het heel heftig werd. Dit wil ik liever niet nemen! Heeft iemand tips over hoe je jezelf rustig hield de eerste week?

20-08-2022 | Vrouw | 30
Inname- / gebruiksgemak
Na drie jaar kwakkelen met aan het einde van die drie jaar een heftige depressie op advies van de huisarts begonnen met citalopram. Na 1,5 maand merkte ik al iets verlichting en na 3/4 maanden veel verbetering. Dingen die ik voor de citalopram geleerd had in therapie kon ik door de citalopram beter begrijpen en toepassen in mijn leven, alsof alles op zijn plek begon te val[lees meer...]len. Ik heb het gevoel dat ik meer vanaf een afstandje naar dingen kan kijken en wat makkelijker dingen los kan laten. Hierdoor slaat therapie veel beter aan. Ik kan me nog wel eens druk maken om iets maar ik kan het veel sneller loslaten. Hiervoor kon ik mij vaak moeilijk zetten tot dingen en dit geeft net een extra zetje. Het opbouwen was niet zo prettig. Heel veel moe en misselijk. Nu gebruik ik het 1,5 jaar. Ik heb nog onrustige nachten en meer trek in zoet. Maar voordelen wegen zeker zwaarder dan de bijwerkingen.

19-08-2022 | Vrouw | 38
citalopram (40mg)

18-08-2022 | Vrouw | 21

18-08-2022 | Vrouw | 31
Inname- / gebruiksgemak
Zelf heb ik een half jaar getwijfeld om hier aan te beginnen, en heel vaak hier gelezen over ervaringen van anderen. Ik heb (met een verleden met veel angstklachten) na een burnout veel last gekregen van paniekaanvallen en sombere gevoelens. Maar antidepressiva vond ik zo heftig klinken dat ik er niet aan wilde beginnen, maar ik heb het toch gedaan en deel daarom mijn erva[lees meer...]ring. Ik ben langzaam opgebouwd met druppels, 1 mg per 3/7 dagen verhogen. Je hebt altijd zelf de keuze om dat op die manier te doen. Het duurt dan iets langer voor het effect optimaal is maar de bijwerkingen zijn dan veel minder, dus is je angst vooral de bijwerkingen vraag dan om druppels. Ik heb uiteraard bijwerkingen gehad maar deze waren echt prima te overzien en belangrijk om te weten is dat heel veel bijwerkingen alleen in de begin periode zijn. Laat je niet afschrikken van de vele bijwerking verhalen, de meeste bijwerkingen verdwijnen aantal weken nadat je op de streefdosering zit. Ik had de eerst weken wisselend last van maagpijn (dit was niet continu aanwezig beetje golvend). Soms had ik last van wat toegenomen angst, maar ook dat viel erg mee. Mocht je daar last van hebben kan je er oxazepam naast gebruiken, dat helpt. In het begin voelde ik me na iedere verhoging een dag of aantal dagen wat opgefokt en onrustig (alsof je teveel koffie op hebt), voor mij hielp het om dan te gaan sporten en gelukkig ging het ook altijd weer weg. Ook oxazepam kan hiervoor helpen mocht je er echt last van hebben. Libido is misschien iets minder geworden, maar laten we eerlijk zijn als je je erg slecht voelt is die ook niet hoog. In het begin had ik wat problemen met klaarkomen tijdens seks maar dit is nu ook helemaal weg en gaat gewoon weer. 0 seksuele problemen dus! Daarnaast zweten ik veel in de nacht maar ook dat is nu voorbij. Het enige wat ik nu nog heb ik wisselend last van maag en darm klachten. Het belangrijkste! Ik ben ontzettend blij dat ik er aan ben begonnen want voor mij wegen de positieve effecten veel zwaarder dan de bijwerkingen. Mijn angsten zijn veel minder geworden en ik heb weer meer vertrouwen in mezelf gekregen ook om dingen gewoon weer te gaan proberen. Ik voel me optimistischer, misschien lastig te omschrijven maar de doem-gedachten zijn veel minder. Ik ben continu veel optimistischer en maak me minder druk om dingen. Ik had zelf niet eens door hoe erg ik aan het doemdenken was, tot het opeens weg was en dat voelde erg bevrijdend. Ik voel me rustiger en slaap ook prima. Realiseer je ook dat sommige mensen gewoon van nature minder serotonine aanmaken (bijvoorbeeld mensen met AD(H)D) dus dat het niet gek is dat je hier extra van nodig hebt. Net zoals mensen met suikerziekte, die maken van nature te weinig insuline aan en hebben daar dus extra van nodig. Zo is het ook met mensen die eventueel (tijdelijk) te weinig serotonine aanmaken, die hebben daar dus soms extra van nodig. Ik ben altijd een druk, vrolijk en levensgenietend persoon geweest (los van mijn overmatige angsten die soms opspeelde) maar het kan bij iedereen gebeuren dat je door angst, paniekaanvallen, traumatische ervaring of burnout in een put komt waar je zelf niet meer uit komt. Help jezelf dan. Naast medicatie heb ik ook een psycholoog die ik iedere week zie, ik raad absoluut aan om dat ook te doen om jezelf weer sterker te maken en eventueel ook weer een keer te kunnen stoppen met de medicatie. Ik slik dit nu 5 maanden en ben daar nog niet, maar weet ook dat afbouwen dus ook langzaam met druppels kan.

13-08-2022 | Vrouw | 61
Dysthymie
Inname- / gebruiksgemak
Slik nu al 3 maanden 20 mg. Letterlijk vanaf de 1e dag voelde ik me beter. Het heeft mijn leven gered. Geen bijwerkingen , ook niet na het ophogen tot 20 mg (na 2 weken). Ik voel me na zeker 10 jaar ellende weer normaal: een neutrale "basis-stemming" en snap nu eindelijk hoe andere mensen zich voelen! Het is alsof ik uit de hel ben teruggekeerd! Ik zou het iedereen die me[lees meer...]t depressie of dysthymie kampt aanraden, schroom en wacht niet te lang; de bijwerkingen hoeven er dus niet te zijn en de kwaliteit van je leven gaat er zó op vooruit! DIt middel blijf ik mijn hele leven slikken, nooit meer wil ik er van af.

12-08-2022 | Vrouw | 30
Inname- / gebruiksgemak
Ik had mijn hoop gevestigd op dit middel om te helpen met overkomen van lichte angstgedachten na een reeks vervelende ervaringen in het afgelopen jaar. Thuis ervaarde ik nauwelijks angst, alleen in sommige situaties buiten de deur kon ik overprikkeld raken. Vanaf dag 2 in opbouw 10mg kreeg ik heftige bijwerkingen; angstaanvallen, droge mond, overmatig zweten, hoofdpijn, du[lees meer...]izeligheid, hartkloppingen en diarree. Omdat ik wist dat dit er in de opbouwfase bij kon horen toch doorgezet, met 3 x per dag 2,5mg oxazepam ernaast. Na een week werden de klachten echter erger, kreeg ik kaakspanning, was ik 3kg afgevallen en had ik verwijde pupillen, spierspanningen in mijn armen en benen. Bij de huisarts op dag 11 bleken mijn hartslag en bloeddruk veel te hoog. Na overleg met de psychiater in het ziekenhuis, is besloten om me meteen van het middel af te halen omdat ik leek af te stevenen op een serotonine syndroom. Uiteraard werkt dit middel voor iedereen anders, maar op het moment dat de bijwerkingen vrij heftig zijn, twijfel dan niet om een extra check met je huisarts te plannen.

08-08-2022 | Vrouw | 33
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik dit middel nu 8 weken. Mag bijna ophogen tot 10 druppels per dag alleen ik merk nog niet een wereld van verschil. Zijn er mensen bij wie het wat langer duurde voordat het aansloeg? Begin de hoop een beetje te verliezen ...

25-07-2022 | Vrouw | 82
Inname- / gebruiksgemak
Ik was somber en vond het leven niet meer leuk. Zorgen om mijn zoon van 55 hij is verstandelijk gehandicapt. Te zware belasting. Ik ben weduwe, wel vriendinnen, maar geen familie

24-07-2022 | Vrouw | 38
Angststoornis
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren last van irreële angsten en nervositeit. Zonder duidelijke reden. Ik kon me buitenproportioneel druk maken om dingen waarvan dat helemaal niet nodig was. Zo erg dat ik verstrikt raakte in mijn eigen gedachten. Ca 5 maanden geleden begonnen met Citalopram, 4 weken 10 mg en daarna opgehoogd naar 20 mg. Ik merk zeker wel versc[lees meer...]hil. Kan me nog wel druk maken om dingen in het dagelijks leven, maar het blijft minder lang hangen. Het boeit minder en het is sneller weer m'n gedachten uit. Hierdoor is het wat rustiger in mijn hoofd. Je hoort wel eens dat antidepressiva afvlakken. Ik moet zeggen dat ik er niet vrolijker door ben geworden, maar hiervoor had ik vooral dieptepunten. Dan ben ik liever een vlakkere lijn, daar voel ik me gelukkiger bij. Ik heb wel veel last van onrustige benen en armen in de avond. Alsof ik ze constant moet bewegen. Zijn er meer die dat herkennen?

23-07-2022 | Vrouw | 25
Obsessieve-compulsieve stoornis
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben een maand geleden begonnen met 10 mg Citalopram van Aurobindo, omdat ik al jaren kamp met een seks en liefdesverslaving en daarnaast dwanghandelingen heb. Er werd in mijn directe omgeving wel gelijk geconcludeerd dat ik helderder uit mijn ogen keek, ook had ik een euforisch gevoel de eerste week, maar ook afgewisseld met extreme vermoeidheid, veel slapen en moeite [lees meer...]met functioneren. In samenspraak met de huisarts is mijn dosis verhoogd naar 20 mg. Ik moet zeggen: De eerste dagen euforie en extreme opgewektheid, 's Ochtends wordt ik wakker met een gevoel: Yes, weer een nieuwe dag, iets wat ik jarenlang was verloren, maar naarmate ik inspanning heb verricht of mijn dagelijkse dingen heb gedaan, wordt ik extreem moe. Ik slaap heel veel, ik heb echt hel gevoel dat ik zoveel slaap moet inhalen. Ik trek makkelijk meer dan 8 uur slaap en ik slaap dan gerust 's Middags ook nog. Mijn dwanghandelingen zijn nu na 2 weken 20 mg al aanzienlijk minder. Ik kan mijn dag opstarten zonder 10x mijn handen te wassen. Wel heb ik nog steeds moeite om naast mijn werk, ook nog mijn leven, zoals het huishouden bijv. op orde te hebben, omdat ik nu het liefst altijd slaap. Enerzijds omdat mijn lichaam het nodig heeft, anderzijds: omdat ik weet na iedere slaap, weer een stap dichterbij mentale genezing. Ik droom veel, lucide dromen had ik altijd al, maar nu lijken de dromen nog levendiger. Wel heb ik regelmatig last van hoofdpijn, een zijde van het hoofd met uitstraling naar mijn oor aan de rechterkant, prikkende ogen, spanning in hals, misselijkheid, maar ik ben toch ook een spanningseter en hallucinaties. Vanwege mijn floaters die ik al mijn leven heb, kan ik evengoed dingen met mijn ogen dicht zien, maar mijn hallucinaties lijken nu heviger en als ik mijn ogen nu dicht doe, voelt het alsof ik mij in een andere wereld begeef. Pijn en steken in mijn borsten, hartkloppingen, trillende handen en een pijnlijke beknellende knoop in mijn maag heb ik soms, maar dat heb ik er allemaal voor over om weer een normaal leven te leiden en niet op zoek te zijn naar dingen die zover buiten mijzelf liggen. Ik kan emoties nu al veel beter handelen, mijn emotionele filter is weer terug en die was voorheen heel ver te zoeken. Ik ben in staat nu om mijn gedachten; bijvoorbeeld als ik aan een onbeantwoorde liefde denk, te verdringen en mijn seksuele gevoelens in toom te houden. Ik kan nu na één orgasme tevreden zijn, terwijl ik voorheen superveel moest doen van mijzelf maar nooit een tevreden gevoel had. Al met al ben ik nu al een ander mens en dan gebruik ik de 20 mg nog maar twee weken. Ja, ik ben hoopvol over de toekomst!

23-07-2022 | Vrouw | 38
citalopram (30mg)
Obsessieve-compulsieve stoornis
Inname- / gebruiksgemak
Samen met ADHD heb ik een dwangstoornis (dwanggedachtes) Ik ben op 2 maart 2022 met dit medicijn begonnen en had er een hard hoofd in, bang voor toename van angst of juist helemaal geen effect. Maar wat ben ik blij dat ik toch ben begonnen ik heb totaal geen bijwerkingen in het begin alleen iets meer zweten snachts en dromen maar echt minimaal. Ik ben zoooo blij met dit m[lees meer...]edicijn het heeft echt mijn leven positief veranderd ik leef weer, ik ben er weer, zit niet meer dagenlang te piekeren in mijn hoofd. Ik ben zeer dankbaar voor dit medicijn. Ik ben blij dat dit bestaat en het heeft mijn leven echt gered.

22-07-2022 | Vrouw | 46
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik sinds 8 maanden Citalopram tegen depressie / burn-out. Ondanks dat het middel 6 weken nodig zou hebben als inwerkperiode merkte ik al na een paar dagen verbetering. Wel heb ik die eerste zes weken veel last gehad van bijwerkingen zoals misselijkheid etc. Maar die bijwerkingen verdwenen na verloop van tijd. Ik zal waarschijnlijk nog lang citalopram blijven slikken, [lees meer...]misschien zelfs de rest van mijn leven. Dit omdat ik erg gevoelig ben voor hormonale schommelingen en al een paar keer met depressie te maken heb gehad.

22-07-2022 | Man | 36
citalopram (40mg)
Inname- / gebruiksgemak
In het najaar van 2021 overgestapt van paroxetine naar Citalopram. Het oversteken naar Citalopram ging gemakkelijk, wat er in mg bij paroxetine eraf ging, dat ingenomen met Citalopram. Het ophogen geeft de eerste weken extreme toename van angst-paniekklachten. Dit had ik ook bij paroxetine. Later kreeg ik oxazepam erbij om het dragelijk te maken want het was een hel, die a[lees meer...]ngst en paniekklachten. Naar twee weken ongeveer wordt het rustiger in mijn hoofd. Het middel heeft niet de klachten kunnen opvangen, waardoor ik nog diazepam en oxazepam ernaar gebruik. Ik merk wel dat mijn libido zeer laag is bij het gebruik van Citalopram of paroxetine. Herkennen anderen dit ook? Ik hoop dat ik mijn angst- paniekstoornis onder controle ga krijgen.

21-07-2022 | Vrouw | 57
Inname- / gebruiksgemak
Je kunt Citalopram gedurende lange tijd gebruiken. Ik heb het advies gekregen niet meer te stoppen, omdat ik telkens na enige tijd weer terug val in depressieve stemming, weinig draagkracht, labiel, geen vrolijkheid meer te zien etc. Iedereen die mij kent ziet als het ware als ik weer ben gestopt. Door jeugdtrauma's is denk ik echt structureel iets veranderd in mijn hersen[lees meer...]en. Veel therapie gehad, op alle mogelijke manieren eraan gewerkt. Ik denk niet dat ik nog stop. Altijd deze lage dosis geslikt en altijd direct effect ervaren.
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2311) - Anticonceptie - overig
Champix (1152) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (914) - Depressie - antidepressiva overig
Thyrax Duotab (872) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Mirtazapine (619) - Depressie - antidepressiva overig
Implanon (hormoonimplantaat) (517) - Anticonceptie - overig
Roaccutane (462) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (450) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Escitalopram (449) - Depressie - antidepressiva SSRI
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Diclofenac (418) - Pijn