Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Citalopram

1356
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (481 meningen)
Angst & paniekstoornis (359 meningen)
Angststoornis (197 meningen)
Chronische depressie (61 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (24 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Psychische klachten (10 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

3

Citalopram

05-01-2023 | Vrouw | 62
citalopram (30mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Opgebouwd tot 30 mg citalopram en kreeg al vrij snel vervelende bijwerkingen, in het begin van de eerste weken veel angst gevoelens hypochonder gedrag en uren wakker liggen s’nachts veel pijn in mijn lijf vooral nek schouders en stijfheid na 4 a5 weken werd de angst minder maar de pijn erger ik wacht nog paar weken af anders ga ik misschien een andere antidepressiva gebrui[lees meer...]ken
4

Citalopram

02-01-2023 | Vrouw | 55
citalopram (20mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Veel vrouwen hebben klachten zoals angsten paniek en ook somber … Vaak wordt de overgang vergeten . Ik slik Femoston en angsten en paniek zijn stuk minder . Mis blijkbaar stofje in hersenen
4

Citalopram

02-01-2023 | Vrouw | 36
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Meer dan 10 jaar slik ik al citalopram voor angst en depressie. Het middel heeft mijn leven echt zoveel beter gemaakt. Ik durfde 3 jaar lang de deur niet uit en had last van paniekaanvallen en depressie. Was lang eigenwijs en wilde niets slikken. Uiteindelijk toch citalopram gaan gebruiken en na een paar weken ging dat werken. Ik ben weer gelukkig, durf de deur weer uit. G[lees meer...]een zombie en heb in al die jaren nog wel eens angst of korte depressie gehad maar veel beter te doen. Ik heb me erbij neergelegd dat ik waarschijnlijk voor altijd dit nodig heb, maar mijn leven is hierdoor echt weer de moeite waard. Wilde graag na al die jaren mijn positieve ervaringen delen omdat ik weet dat wanneer je depri bent en reviews leest, mensen vaak alleen hun negatieve ervaringen delen. Maar bij mij werkt het na al die jaren nog steeds heel goed!
4

Citalopram

27-12-2022 | Vrouw | 32
citalopram (20mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik slik dit medicijn nu ongeveer een half jaar. Daarbij slikte ik lorazepam I.v.m. heftige en langdurige herbelevingen. Ik kreeg eerst 10 mg Citalopram voorgeschreven en na twee weken ging ik naar 20 mg. De eerste drie weken (vanaf het begin) waren heel zwaar. De angsten en de depressie namen toe. Ik ging sterk twijfelen aan de effectiviteit van de citalopram maar de psych[lees meer...]iater verzekerde mij ervan dat ik nog even vol moest houden. En hij bleek gelijk te hebben. Mijn angsten werden langzaam maar zeker minder en ook de depressie verminderde. Ik slikte toen nog wel Lorazepam, en die zorgde nog wel voor de nodige bijwerkingen (pleinvrees en depressieve gevoelens) maar daar ben ik op een gegeven moment, toen ik me goed genoeg voelde, ook geleidelijk mee gaan afbouwen. Nu zit ik alleen nog aan de citalopram en het bevalt me goed. Het is niet zo dat ik me nooit meer depressief of een beetje angstig kan voelen, maar het is tot dusver niet meer zo zwaar geweest als voordat ik begon met citalopram. Zelf had ik in de eerste weken echt veel steun en bevestiging nodig en had ik heel veel aan dit soort reviews dus ik hoop dat ik hier iemand mee kan helpen.
3

Citalopram

24-12-2022 | Vrouw | 29
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Eind november ben ik begonnen met de citalopram I.v.m paniekaanvallen en angstgevoelens die ik al jaren met komen en gaan heb en het nu echt een dagelijkse bezigheid werd. Ging nog net geen dingen vermijden maar genieten zat er niet meer in. Advies van psycholoog en arts om hier mee te gaan starten. 20 mg kreeg ik na inname 2 uur later meteen veel angsten gehad die nacht[lees meer...] geen oog dicht gedaan , zweten angst hoofdpijn misselijk en stond te trillen op mijn benen. Na 2 dagen terug gegaan naar 10mg waardoor de bijwerkingen meteen veel minder werden. Na 3 weken I.o.m arts en psycholoog besloten om weer naar de 20 mg te gaan. Eerste 2 dagen nergens kast van gehad en dag 3 ontzettend misselijk. Dag 4 weer niet geslapen en paniekaanvallen gehad in de nacht. Vandaag dag 5 en voel me wel iets onrustiger maar niet zo erg als dag 4 dus hopelijk heb ik de erge bijwerkingen weer gehad. Wat ik wel nog steeds heb is dat zenuwachtige gevoel als je wakker word heel vervelend is dit herkenbaar en zal dit over gaan?
1

Citalopram

15-12-2022 | Vrouw | 35
citalopram (40mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
In het begin hielp het echt goed maat nu niet meer ik probeer mijn tranen niet te uiten en m'n emotie s
2

Citalopram

14-12-2022 | Vrouw | 34
citalopram (40mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hoi allemaal, Ik gebruik al 8 jaar citalopram 20 mg. Nu gaat het sinds 2 maanden slechter Met mij na een vervelend jaar..ik ben een paar weken geleden opgehoogd naar 30 mg en nu sinds 2 a 3 weken 40 mg..maar normaal hielp het mij zoooo erg, ik voel nu wel dat ik minder snel huil,maar ik voel een dof gevoel in me hoofd en nog steeds aanvallen en niet mezelf..ben zo bang d[lees meer...]at het niet meer gaat werken..
4

Citalopram

04-12-2022 | Man | 26
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hey allemaal. Ik heb meerdere ervaringen van dit medicijn hier gedeeld. Nu slik ik het zo'n 9 weken. Echt enorm veel baat bij. Alleen soms voel ik me zó anders dan hiervoor dat de wereld zelfs vreemd aan voelt. Derealisatie ofzo? Rij dan op de snelweg en moet dan echt ff kijken van oja ik rij hier. Niet dat ik mijn concentratie verlies ofzo maar idk voelt gewoon beetje[lees meer...] vreemd. Misschien moet ik zó erg wennen aan een normaal leven dat ik daarom deze "klacht" heb. Herkenbaar voor andere? Graag reactie. Ik zie mijn psychiater over 2 weken.
4

Citalopram

01-12-2022 | Vrouw | 66
citalopram (20mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik merk de laatste tijd dat ik vaak last heb van manieën. Gebruik dit medicijn al jaren. Voorheen samen met fluanxol. Fluanxol gestopt sinds 5 maand. Best een afspraak maken met huisarts om hierover te praten.
5

Citalopram

19-11-2022 | Vrouw | 26
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Nog nooit in mijn leven zo gelukkig geweest. 2 jaar lang rond gelopen met angst en depressie klachten. Nu is er zoveel rust in mij. Ik voel me écht gelukkig. Mijn gezonde kant komt meer naar voren. Ik voel me sterk, veilig, rustig. De kleuren zijn zo mooi, ik geniet van leuke dingen doen en ik heb genoeg energie. Ik voel mij ook gelijkwaardiger in contact met ande[lees meer...]ren of bijvoorbeeld in een overleg. Ik kan heel goed relativeren nu en in het moment zijn. Soms kom ik iets moeilijker bij mijn verdriet. Ik besteed wel veel aandacht om echte verbinding te houden met mijzelf.
5

Citalopram

16-11-2022 | Vrouw | 22
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Begonnen met citalopram wegens depressie, angst, adhd en pms klachten. Het werkt echt geweldig. Slik het nu ongeveer 1,5 maand, en voel mij echt een ander mens. Veel meer energie, minder stemmingswisselingen, vrolijk, minder angstig. De eerste weken had ik de standaard bijwerkingen zoals weinig eetlust, duizelig, misselijk en moe. Toen deze bijwerkingen minder werden,[lees meer...] begon de positieve werking. Ik was juist bang dat mijn eigen ‘sparkle’ ging verdwijnen, maar heb juist 100 keer meer ‘sparkle’ teruggekregen. Citalopram samen met teunisbloemolie werkt ook geweldig voor pms, eerder vanaf 10 dagen voor menstruatie klachten. Nu pas 1 dag voor menstruatie vermoeidheid, verder niet. Mocht je twijfelen, geef het een kans! Als dit medicijn goed werkt bij je, krijg je er zoveel voor terug! Inderdaad bepaalde gevoelens zoals woede en verdriet vlakken iets af, denk bijvoorbeeld aan huilen bij een film. Maar ik voel gewoon alle emoties nog, en juist de positieve emoties een stuk meer!
5

Citalopram

05-11-2022 | Man | 27
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hey allemaal. 6 weken geleden mijn eerste mening hier geplaatst. Zitten nu op 6 weken gebruik van Citalopram. 20mg momenteel voor 2 weken geloof ik. De voorgaande 4 weken langzaam opgebouwd met druppels. Uiteindelijk met druppels en een 10mg tablet tot 20mg gekomen. Bijwerkingen waren er maar niet zo ernstig als ik had verwacht. Dus laat je vooral niet bangma[lees meer...]ken. Ik heb een verminderde eetlust tot geen eetlust op t moment. Dus eten is wel een ding elke keer. Maar t zal vast overwaaien. En libidovermindering is een ding geweest de eerste 5 weken. Heb geen vriendin (gelukkig voor haar) maar heb in al die tijd amper interesse gehad in vrouwen of dingen op het internet. Voelde er niks bij als ik dat wel deed. Heel vreemd gevoel. Nu sinds een dag of 3 heb ik t idee dat het zijn werk begint te doen. Dingen waar ik vroeger over ging doemdenken en tot paniekaanvallen of spanning kwam zijn er nog wel maar, maar ze zijn niet meer zo beladen. Het is zo weg. Ik had bijvoorbeeld enorme angst om naar werk te gaan (lastig als zelfstandige), maar ben vandaag zonder moeite naar m'n opdracht gegaan en die met een positieve vibe afgesloten. Merk ook aan mezelf dat ik extravert ben soms. Normaliter ben ik een echte introvert haha. Idk hoe dat komt. Maar heb gewoon geen angst gehad op werk op geen enkel moment. Ik verbaasde mezelf zelfs dat ik alweer me diazepam moest innemen. Normaal leefde ik daar een beetje naar uit omdat ik me toch nerveus voelde steeds. Dat is dus verdwenen. Als de eetlust terugkomt en de libido op 80% ofzo dan ben ik tevreden en zal ik dit middel een lange periode gebruiken. Ik heb vroeger op jonge leeftijd (16 - 18) heel veel MDMA gebruikt. Toen zijn de klachten ook begonnen. Pas 10 jaar later besloten er iets met een ssri aan te doen en ben echt blij dat ik die stap genomen heb!!!
5

Citalopram

02-11-2022 | Vrouw | 22
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Heey toppers, Wat gek dat ik nu een verhaal schrijf hier Terwel ik altijd hier keek voor verhalen die me gerust konden stellen. Ik ben denk ik de jongste hier die citalopram slikt ik ben 22 jaar oud, heb veel meegemaakt waardoor ik een heftige paniek aanval perioden heb gehad, ook deal ik al me hele leven met dwang gedachtes, ik ben van psycholoog naar psycholoog gegaan[lees meer...] maar niks hielp tot dat ik op advies van de huisarts citalopram ging gebruiken, ik vond het zo gek idee dat alles van een pilletje af hangde ik was altijd gewend om het zelf te doen maar na zoveel jaar in paniek te leven moest ik iets doen, ik vond het zo spanned hoe het mij af ging ik las veel verhalen over bijwerkingen die mensen ervaren zo ben ik begonnen met een dosis van 10 mg en toen opgehoogd naar 20 mg de eerste paar weken vond ik spanned want je moet het middel echt de tijd geven om te werken ik denk na ongeveer 8 weken deed het ze werking geen paniek aanvallen meer, ik Voelde me echt weer mezelf, het is zo gek hoe dat kan nu 1 jaar veder ben ik zoo gelukkig’ ik heb geen 1 bijwerking ik ben zo blij met dit middel!!!! Heel veel succes allemaal jullie kunnnen dit hou vol want na regen komt altijd zonnen schijn Liefst L
1

Citalopram

31-10-2022 | Vrouw | 36
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
velen hier zeiden je moet eerst even door de bijwerkingen heen. Na 6 weken was ik niet meer instaat om van de bank af te komen behalve om naar de wc te rennen. Wat voelde ik mij 2 dagen nadat ik gestopt ben een stuk beter. Heeft nog 3 weken geduurd voordat ik weer een beetje kon slapen.
4

Citalopram

19-10-2022 | Vrouw | 50
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Sinds 13 september op advies van de huisarts begonnen met de cotalopram 10mg ik was heel.onrustig in me lichaam en ik herkende de klachten want in 2020 april had ik de zelfde klachten alleen te lang er mee door gelopen. 2 jaar later dus 2022 ben ik in februari gestopt daar voor afgebouwd na 10 mg en later 5 mg ging echt goed. Helaas dus in september weer de klachten. Ee[lees meer...]rst met 10 mg begonnen naar 2.5 week verhoogd naar de 20 mg ik neem het medicijn s'ochtends omdat ik dan s'avonds wel in slaap viel en anders was ik om het uur wakker als ik ze in de avond nam.Il vind de bijwerkingen echt niet makkelijk ben nu 37 dagen bezig maar moeilijke dagen gehad maar ik probeer positief te blijven alhoewel.er dagen zijn dat ik denk wat een klote dagen zeg. Neem.af en tor een 1/5 oxzezepan. Ik kijk er echt naar uit dat de bijwerking echt gaan minderen.
4

Citalopram

17-10-2022 | Man | 32
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo, ik heb al hele wat AD’s geprobeerd. Maar via St.Jansdal heb ik een DNA test gedaan(word vergoedt via huisarts). Blijkt dat ik trage lever enzymen heb. Gestart op 20mg, na 2 weken op 30 mg, nu na 8,5 op 30mg slaat het middel eindelijk aan. Ik verwacht dat het nog beter gaat werken. Ik heb deze site ook erg vaak bezocht, geef het de tijd.. bij mij duurde het bijna 3 m[lees meer...]aand dat het dus aanslaat. Ligt maar net aan je DNA. Veel sterkte en hou vol!! Het wordt echt beter!!
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2322) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1356) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1208) - Cholesterol
Paroxetine (1191) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1098) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (941) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (908) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (816) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (761) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (639) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (633) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (627) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (625) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (614) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (590) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (584) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (578) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (529) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (472) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (466) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (454) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Amlodipine (420) - Bloeddruk - calciumantagonisten

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.