Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

465
meningen

Escitalopram

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (153 meningen)
Angst & paniekstoornis (147 meningen)
Angststoornis (66 meningen)
Overspannen/burn-out (25 meningen)
Chronische depressie (17 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (8 meningen)
Bipolaire stoornis (5 meningen)
Psychische klachten (4 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Escitalopram bij depressie

K. Triesscheijn (22-08-2018)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Escitalopram

05-03-2023 | Man | 28
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na 5/6 jaren met angst/paniek klachten te hebben geleefd, toch de stap genomen om medicijnen te proberen. Therapie heeft mij helaas niet geholpen. Binnenkort toch weer in therapie maar dan in combinatie met medicijnen. (nu nog op de wachtlijst) Sinds 5 weken gebruik ik nu escitalopram, de eerste week begonnen met 5 mg erna opgehoogd naar 10 mg. De eerste 2 weken [lees meer...]last gehad van bijwerkingen, met name in de ochtend. De vermoeidheid bleef wel de hele dag hangen, ik heb me hierbij neer gelegd en rust genomen. Na de 2 weken verdwenen de bijwerkingen, maar merkte nog geen verschil in het verminderen van mijn angsten en stemming. Nu 8 dagen achter elkaar goede dagen gehad. Ik voel me helder in m'n hoofd (heb jaren last gehad van brainfrog, wat mij nog angstiger maakte) Nu al 8 dagen op rij geen last van gehad! Ik ben drukke winkels ingewerkt en kon zelfs op mijn gemak door de ikea lopen en rond kijken (dat was voorheen echt verschrikkelijk!) Ik durf bijna te zeggen dat dit medicijn een positief effect begint te krijgen!
1

Escitalopram

05-03-2023 | Vrouw | 65
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Heel angstig en duizelig. Begonnen mt 5 mg en niet durven ophogen door de erge bijwerkingen. Heb het 4 weken vol gehouden en dan gestopt. Lichamellijk zeer slechte ervaringen, maar mijn angsten waren wel geminderd.
1

Escitalopram

03-03-2023 | Man | 53
escitalopram (15mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Gebruikte altijd tot tevredenheid escitalopram van het merk Aurobindo. De zorgverzekering vergoedt alleen de goedkoopste en in mijn geval Sandoz. Nou, dat heb ik geweten. Na ca. 10 dagen weer depressief en last van suïcidale gedachten. Darmen op slot. Na overleg met behandelaar weer terug naar Aurobindo maar deze is nu niet leverbaar. Nu van het merk Teva. Hoop dat deze we[lees meer...]l goed gaat werken.
1

Escitalopram

01-03-2023 | Man | 54
escitalopram (5)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo ja daar ben ik weer .mijn verhaal maar weer eens neer zetten, hopelijk een reactie .alleen word dit een wat lang verhaal. Om maar met de deur in huis te vallen, depressie, burn out, vraag het MIJ? GEEN IDE. GGZ GEEFT aan depressieve klachten,als dat het al is ,is het wel een zware!!.Heb zo mijn twijfels, maar goed hun zullen het wel weten .de klachten zijn niet bep[lees meer...]aald geweldig zelfs tot waanzin om gek van te worden, als ik dat al niet ben,moe,moe en nog eens moe. Noem het maar kompleet uitgeput. Gevolg door als maar piekeren, piekeren, en nog eens piekeren. Elke dag denken aan de dood, dag in dag uit. Het gevoel me kompleet zelf kwijt te zijn. Geen vat meer op je denken, en een zeer opgefokt, en gejaagd gevoel,En dat zonder medicijnen. Wel rhodiola rosea 4 weken geprobeerd, maar mee gestopt. Om dat het mij nog opgefokter maak .ik zal en moet aan de esitalopram, dat zie ik dus totaal niet zitten .maar dan ook echt totaal niet. Heb ik wat te kiezen nee .Heb zo een angst om er aan te beginnen, dat ik al me van alles in mijn hoofd haal en af sta te wachten bij het eerste 5mg pilletje. Ik voel me nu al echt op het randje om er een einde aan te maken. Of laat ik het zo zeggen, ik trek het gewoon niet meer.het gejaagd gevoel, de als maar negatieve gedachten, het overmatig, dwang matig piekeren, enz enz wie herkend dit??AUB REACTIE. ZAL HIER EVEN KLACHTEN OP EEN RIJTJE ZETTEN PIEKEREN DWANGMATIG (EEN CHAOS)!! Opgefokt, agressieve uitbarstingen!! Opgejaagd gevoel bijna niet meer te onderdrukken!! Bang zijn aan je verwarde piekeren, en stem of wat het ook is toe te geven, en er maar een einde aan te maken. Wie herkent dit ? .je afzonderen van de buiten wereld. Je staat er alleen voor,geen gepaste hulp. Mensen begrijpen je niet. Hulp ggz hebben maar 2 oplossingen 1 werken of antidepressiva. Maar blijkbaar niet in de gaten, een opname op dit moment voor mij het belangrijkste is. Vinden ze niet nodig blijkbaar, ook al geef je het zelf aan.de grote angst moet nog komen. Esitalopram,ik ben van mening als ik de evt bijwerkingen er ook nog boven op krijg, dan is het voor mij geen uitweg meer ,en ben ik bang er een einde aan te maken. Het enige wat een beetje helpen doet is diazepam. Moment opname dan gezegd. Wie herkent mijn verhaal. Aub reactie. Laats een vergelijkbaar verhaal gelezen, maar dit stond onder cvs vermeldingen. EEN man die gewoon kompleet op was van vermoeidheid en ook al van alles had geprobeerd. Herkenbaar wat ik hier boven schrijven doe, laat zeker iets horen. Reageren doe ik zeker trug. Hoop jullie er door heen kunnen lezen OPGEFOKT,
4

Escitalopram

01-03-2023 | Vrouw | 48
escitalopram (15mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo, ik gebruik escitalopram in druppelvorm. Ik heb het gekregen voor angstgevoelens en dwanggedachtes. Momenteel zit ik al een geruime tijd (na ophogingen) op 16 druppels. Ik begon echt verschil te merken en het ging een tijdje redelijk goed. Echter merk ik sinds een paar dagen dat ik weer een onrustig gevoel ervaar. En daarbij weer dat onbestemde gevoel van angst. En m[lees meer...]et name weer in de ochtend. Is dit herkenbaar voor jullie? Maandag spreek ik de psychiater en ik wil ophoging bespreken. Als het goed is mag je bij dit medicijn 20 mg gebruiken.
5

Escitalopram

01-03-2023 | Man | 56
escitalopram (15mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Altijd last van milde depressie. Glas altijd half leeg ipv half vol en ook vaak dwanggedachten en sociale angst. Voelde me eigenlijk pas lekker in een groep met een “3 bier gevoel”. Begonnen met 5 mg en voelde na een paar dagen al verbetering. Door naar 10 werkte prima en nu zit ik meestal op 15 mg, omdat ik dan vrij lijk te zijn van irritaties. Zeer tevreden gebruiker !
5

Escitalopram

25-02-2023 | Vrouw | 27
escitalopram (5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Voor starten doodsbang voor bijwerkingen, zeker omdat ik altijd erg heftig reageer op medicijnen, maar het viel me heel erg mee. Ik merkte al heel snel verschil in angstklachten (paar dagen). Na maanden niet de deur uit te durven/willen (jaar in de ziektewet), weer naar de supermarkt geweest, durven autorijden en meer in de actie modus. Iets wat ik met therapie niet voor e[lees meer...]lkaar kreeg. Ben nog zeker niet 'de oude', ik slik het nu pas twee weken, maar had niet verwacht om zo'n verschil te merken (en zo snel al). Engelstalige reviews waren een stuk positiever en ben blij dat ik de stap heb genomen. Ik beschouw het nu als mijn 'pilletje moed' en hoop dat het me weer terug kan helpen in de maatschappij. Het is geen wondermiddel en klachten als piekeren of wat zwaardere ochtenden zijn er nog steeds, maar ik ben niet meer bevroren door alle 'stappen die ik moet ondergaan om ergens te komen' denk aan kleding uitzoeken, aankleden, schoenen aandoen, deur openmaken etc. Hier denk ik nu niet meer overna. De dosering voor mij is erg laag (5mg), maar voor nu voldoende.
4

Escitalopram

22-02-2023 | Man | 36
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik nu 10 weken 1x daags 10mg. Vanaf 4 tot 6 weken merkte ik verandering en daarna was er nog beterschap. Ik ben redelijk tevreden maar ik ben er nog niet helemaal. Denken jullie dat er toch nog beterschap inzit op dezelfde dosis? Of heb ik het maximale effect al bereikt aangezien ik al 10 weken ver ben. Ik ben heel veel verbeterd maar het zou nog klein beetje b[lees meer...]eter moeten ;)
3

Escitalopram

17-02-2023 | Vrouw | 36
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hoihoi, Vorige week gestart met 10mg escitolapram voor een angst en paniek stoornis. Gister gesprek gehad bij de huisarts over het gevoel wat ik nog steeds heb. Zij gaf aan dat je in het begin inderdaad meer bijwerkingen kan hebben van dit medicijn. Super lastig te accepteren maar moet doorzetten. Als ik smorgens wakker wordt meteen sta ik aan.. spanning.. kokhalzen.. [lees meer...]hoop dat dit snel over gaat. Vervelend om het jezelf soms zo moeilijk te maken
3

Escitalopram

16-02-2023 | Vrouw | 43
escitalopram (5mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Begonnen met 2 druppels en per week met 1 druppel opgehoogd. Zit nu in week 4. Nu 4 dagen op 5 druppels en ervaar deze week dus al deze klachten. Ook een raar gevoel in me benen kan het niet eens omschrijven.
1

Escitalopram

11-02-2023 | Man | 65
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Begonnen met 5 mg zou moeten verhogen naar 10 mg van huisarts. Durf niet heb zo hevige bijwerkingen al 3 weken. Maar huisarts zegt doorbijten. Heb echte enge hitteaanvallen. en rillingen. Wel geen vapeurs. Ook branderig gevoel over heel lichaam. Iemand hier ervaringen mee aub ?
3

Escitalopram

04-02-2023 | Man | 57
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb dit medicijn voorgeschreven gekregen door de HA vanwege hypochondrie (angst voor erge ziektes en dood gaan) waardoor ik ook heel somber in het leven sta al een paar maanden. Ik zit nu op dag 6 en kan er eigenlijk nog weining over zeggen. Qua resultaat merk ik nog geen verschil maar heb begrepen dat dit wel een paar weken kan duren. Qua bijwerkingen valt het het wel [lees meer...]mee, ben wel meer onrustig en nerveus (zeker in de ochtenden) dan daarvoor. Ook wat last van minder eetlust maar dat had ik eigenlijk ook al daar voor door de somberheid. Ik sleep me door de ochtenden heen, gedurende de middag en avond wordt het wel beter en wordt ik rustiger. Ik hoop dat dit medicijn gaat werken voor me en ik me weer fijn en rustig mag voelen de gehele dag, want het heeft nu wel erg veel invloed op mijn gezin, mijzelf uiteraard , maar ook mijn werk. Ik kan ook zo maar huilen, zo rottig voel ik me soms, als de scherpe randjes er maar vanaf gaan ben ik al tevreden. Ik ben benieuwd naar anderen die ook net begonnen zijn wat hun ervaringen zijn, geef ze aub door. Ikzelf zal hier regelmatig posten hoe het bij verloopt.
2

Escitalopram

03-02-2023 | Vrouw | 19
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ontzettend last van bijwerkingen, hoop dat deze snel verminderen. Kan nog niks zeggen over effectiviteit. Bij andere soorten antidepressiva nooit zoveel (ernstige) bijwerkingen gehad. Erg trillen/beven(voornamelijk handen en kaak), rillerig, stijve kaak, droge mond en ogen, heel misselijk, ontzettende hoofdpijn, erg suf/vermoeid, angst''aanvallen'', verstopping, moeilijker[lees meer...] plassen, zweet/hitte aanvallen, ander moment weer koud.
2

Escitalopram

03-02-2023 | Vrouw | 19
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ontzettend last van bijwerkingen, hoop dat deze snel verminderen. Kan nog niks zeggen over effectiviteit. Bij andere soorten antidepressiva nooit zoveel (ernstige) bijwerkingen gehad.
4

Escitalopram

02-02-2023 | Vrouw | 30
escitalopram (0.75)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na neuroleptica voorgeschreven te krijgen voor angst-paniek klachten na een traumatische ervaring ging het enkel bergaf met mij. Werken was onmogelijk en de relaties tussen mijn naasten werden er ook door geaffecteerd. Met behulp van de huisarts beslist om een ssri op te starten. De eerste weken waren voor mij een hel. Heel mijn (al) turbulente wereld werd nog turbule[lees meer...]nter. Ik was ontzettend moe en mentaal constant overprikkelt. Na toch een dikke maand, kwam er verandering. Toen heb ik mijn dosis van 0.5 mg verhoogd naar 0.75 mg. Omdat ik heel gevoelig ben voor medicatie heeft mijn huisarts voor gesteld om per 0.25 te verhogen. Een tip die ik zeker meegeef aan gevoelige en snel overprikkelde mensen. Neem baby stapjes en voel heel goed aan wat je lichaam aankan. Nu een paar maanden na de stabilisatie ben ik langzaam aan terug tot mijzelf aan het komen. Ik merk dat ik nu op dit moment best terug verhoog naar 5 mg omdat mijn lichaam "wacht" op de inname. En ik terug lichte angst voel voor triggers en uitdagingen. Aan iedereen die door moeilijke en donkere periodes gaan, courage! Het is letterlijk en figuurlijk een bittere pil om te slikken. En als je opstaat en het regent, laat het regenen <3 P
1

Escitalopram

01-02-2023 | Vrouw | 70
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Zeer hevige hitte aanvallen en brandende pijn over heel lichaam. Voel me echt ziek. Ben 7 dagen bezig aan 5 mg. Ik overweeg om te stoppen. Hoelang duurde het bij jullie voor het beter werd?? En nog iemand deze bijwerkingen aub?? Ik ben ten einde raad en denk eraan om te stoppen zo ziek.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2317) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1341) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1207) - Cholesterol
Paroxetine (1181) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Sertraline (1080) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (930) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (905) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (873) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (809) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (761) - Epilepsie
Metoprolol (758) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (636) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (626) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (623) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Furabid (617) - Antibiotica - urineweginfectie
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (609) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (589) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (582) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (574) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (525) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (479) - ADHD - psychostimulantia
Escitalopram (465) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (463) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (451) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (424) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (419) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.