Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Escitalopram

508
meningen

Escitalopram

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
vermoeidheid misselijkheid somber voelen ongerustheid verminderd libido droge mond moeite met slapen Gapen angst verlies van seksuele sensaties

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (164 meningen)
Depressie (162 meningen)
Angststoornis (72 meningen)
Overspannen/burn-out (33 meningen)
Chronische depressie (18 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (8 meningen)
Bipolaire stoornis (5 meningen)
Psychische klachten (5 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Escitalopram bij depressie

K. Triesscheijn (22-08-2018)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

5

Escitalopram

27-12-2023 | Vrouw | 32
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb uren op deze website en vele andere websites gespendeerd om informatie te verkrijgen over dit medicijn. Belangrijkste tip! Probeer het gewoon, luister naar je zorgverleners en neem deze reviews niet te serieus. De personen die erg tevreden zijn zullen niet zo snel een review plaatsen want die zijn allang weer een fijn leven aan het lijden. Daarnaast zijn d[lees meer...]e reviews op de Amerikaanse websites vele malen positiever dus lees die dan liever bij de wens naar het lezen van ervaringen. Ik slik dit medicijn nu 3 maanden en kan nu pas het optimale resultaat merken. Mijn angst en paniek is een stuk minder. Het is echt niet ineens weg, maar het is beter te behappen. Kan mijn kennis over mijn klachten nu beter toepassen waardoor ik grote stappen zet. Ik zat na mijn bevalling echt in een diep dal en deze medicatie heeft mij hier echt uit geholpen. De bijwerkingen in het begin waren zeker aanwezig maar zijn nu allemaal weg. Mocht ik toch ooit iets nadeligs ervaren zal ik dit ook zeker plaatsen maar voor nu heeft dit medicijn alleen maar geholpen om mijn leven terug te krijgen. Erg dankbaar dat het bestaat!
4

Escitalopram

25-12-2023 | Vrouw | 38
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Een week na de inname van de medicatie heb ik een hoest gekregen. Nergens lees ik hier iets over, maar kan na maanden niet van de indruk ontdoen dat dit samen hangt. Nog iemand ?
3

Escitalopram

21-12-2023 | Man | 32
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Wegens burn-out mee begonnen en na 3 maanden opgehoogd. Het begin was een drama, angst werd in een crash nog hoger en ik was enorm moe. Na een maand op 10mg begon het te werken, ik kon slapen en ontspannen. Kreeg wel enorme honger en bleef erg moe en vlak. Lastig van dingen genieten en niet echt mijzelf. Na ongeveer 7 maanden was dit beter behalve de moeheid, soms viel[lees meer...] ik om 7 uur half op bed in slaap en had nooit goede energie. Afgebouwd en op 5mg was het veel beter (had eigenlijk op deze dosis moeten blijven). Terugval gehad wegens covid en nu spijt dat ik er niet meer op zit.
3

Escitalopram

09-12-2023 | Man | 62
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
neem het een 4-tal maanden, overweeg af te bouwen wegen matig resultaat. Hoofdpijn valt wel mee, gebeurt niet vaak. De problemen zijn voor mij een groter probleem dan voor mijn echtgenote, op je 62 zo'n 40 tot 50 minuten penetreren om klaar te komen is fysiek best zwaar, mijn geliefde klaagt hierover zeker niet :-)
4

Escitalopram

26-11-2023 | Vrouw | 36
escitalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In 2013 ben ik ziek thuis komen te zitten. Na vele onderzoeken bleek het niets lichamelijks te zijn. Allereerst begonnen met een psycholoog en daar uiteindelijk iets meer dan een jaar in behandeling geweest. Alleen tijdens deze behandeling gebeurde er iets in mijn leven waardoor alleen een psycholoog mij niet meer kon helpen. In overleg met de huisarts escitalopram gaan [lees meer...]slikken. Wat een hel. Wat een ellende. Na een paar dagen wilde ik stoppen. Toch doorgezet en gelukkig maar. Echt, je moet et doorheen. Daarna ging het goed. Ik voelde me goed. Na overleg met een POP poli zwanger geworden en dit medicijn doorgeslikt. Tot nu 2 maanden geleden ging het goed op 10MG. Nu niet meer. Daarom ben ik nu sinds afgelopen dinsdag opgehoogd naar 20mg. Als bijwerking heb ik vooral hoofdpijn en heet.
3

Escitalopram

23-11-2023 | Man | 53
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Goedemiddag, ik ben nu bijna 2 weken bezig met escitalopram 10 mg. Ik merk bij mijzelf dat ik last krijg van een vreemd gevoel tov mijzelf, lijkt op vervreemding. Zijn er meer mensen die dat hebben? en gaat dat weer over?
5

Escitalopram

16-11-2023 | Man | 38
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In 2021 raakte ik in een depressie en een angststoornis, wat leidde tot een moeilijke periode van 5-6 maanden, inclusief een verslaving aan lorazepam van dagelijks 7,5 mg. Deze periode was extreem zwaar; ik kon slecht slapen, had constant spanning in mijn lijf, en werd er zwaar depressief van. Uiteindelijk liet ik me opnemen in Epen, maar dat maakte het alleen maar erger o[lees meer...]mdat ik omringd was door andere depressieve mensen. Met de hulp van mijn moeder besloot ik me te laten opnemen in Turkije. Daar werd ik aangemoedigd om escitalopram te nemen, beginnend met 10 mg en oplopend tot 20 mg. Na twee weken merkte ik nog geen verandering, wat me wanhopig maakte. Echter, mijn arts verzekerde me geduld te hebben en beloofde dat het medicijn zou gaan werken. Na vier weken begon mijn leven compleet te veranderen. Ik kreeg weer zin in het leven, mijn eetlust verbeterde - ik was in zes maanden 30 kilo afgevallen. Hoewel ik eerst tegen antidepressiva was, moet ik eerlijk bekennen dat dit kleine pilletje mijn leven heeft gered. Inmiddels heb ik afgebouwd naar 10 mg en het gaat perfect met me. Mijn advies is dus om niet te snel op te geven en het medicijn de tijd te geven om te werken.
5

Escitalopram

13-11-2023 | Vrouw | 59
escitalopram (10mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Regelmatig aardig depressieve klachten gehad. Het medicijn heeft mij geholpen om.weer hieruit te komen en m'n leven weer op te pakken
5

Escitalopram

25-10-2023 | Vrouw | 35
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb dit medicijnen 2,5 jaar gebruikt voor een gegeneraliseerde angststoornis met paniek. Het heeft voor mij heel erg veel goed gedaan. Na 4 weken totaal geen angst en paniek meer. Ook de bijwerkingen waren erg gering. Ik ben ermee gestopt omdat ik merkte dat mijn gewicht omhoog ging. Het afbouwen ging ook goed, zonder erge bijwerkingen. Hopelijk kan ik zonder!
5

Escitalopram

21-10-2023 | Man | 65
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
gedachten-molen niet stil kunnen zetten malen piekeren, zinloosheid, gejaagd gevoel, in bed wakker liggen, iets complexere klussen niet op een rij kunnen krijgen, toevlucht nemen tot bankzitten.
4

Escitalopram

10-10-2023 | Vrouw | 52
escitalopram (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mensen , hoe lastig ook probeer door te zetten met dit medicijn. Het gaat werken. Tenminste zo was het bij mij. En vraag bij het opstarten om druppels , zodat je met 1 mg kunt opbouwen om de bijwerkingen te beperken. Forse depressie en angst en paniekklachten met ook veel lichamelijke klachten ( Slecht slapen, hartkloppingen, globusgevoel keel, 6 kg afvallen in paar weke[lees meer...]n tijd, Hyperventilatie) Met Escitolopram begonnen in 2 stappen van 5 mg naar 10 mg gegaan maar dat deed naar 8 weken niet veel. Ook veel last van de bijwerkingen door de grote stappen van met 5 mg opbouwen. Toen op advies van bevriende psychiater bij de huisarts om druppels gevraagd om met kleinere stappen naar 15 mg op te bouwen. Dat ging veel beter! Achteraf spijt dat ik niet direct om druppels heb gevraagd. En al na paar dagen op 15 mg merkte ik verbetering (mijn omgeving al eerder) Sliep weer goed, eet weer goed, weer zin in eten en activiteiten, geen paniek , grote angsten en hyperventilatie meer. Kortom mezelf weer terug. Blijf dit ook wel een tijd door slikken en kijk of ik na een jaar ofzo af kan bouwen ook weer in hele kleine stapjes. Dus nogmaals , probeer door te zetten ondanks de bijwerkingen en vraag desnoods om druppels om in kleine stapjes op te bouwen.
3

Escitalopram

20-09-2023 | Vrouw | 50
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds een week neem ik escitalopram , 4 dagen flink hoofdpijn gehad, rommelende darmen, meer onrust. Nu nog wazig zien en droge mond. Is dit herkenbaar? Heb het merk accord, heeft iemand ervaring met het wisselen van merk? Of is het gewoon doorzetten. Over effectieve tijd kan ik nog weinig zeggen na 1 week.
5

Escitalopram

14-09-2023 | Vrouw | 27
escitalopram (20mg/ml)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na een aantal jaar therapie ook deze medicatie gaan gebruiken. Geeft een stuk meer ruimte in m’n hoofd en minder heftige doemgedachten of angstklachten. Drooeg enorm bij aan de effectiviteit van de therapie.
2

Escitalopram

09-09-2023 | Vrouw | 40
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Goedemiddag allemaal, Waar moet ik beginnen! Ben al 1 jaar onder weg met mijn depressie en angststoornis en het is verschrikkelijk en wat ik echt niemand gun. Heb vanaf 2011 setraline geslikt en dat heeft na enige tijd goed geholpen met en ben na 7 jaar slikken er 2 jaar vanaf geweest en er ook in een keer mee gestopt wat heel gevaarlijk is maar dat ging 2 jaar goed[lees meer...]. Tot ik in 2021 weer een terug val kreeg en weer begonnen ben met setraline waar ik toen op 50 mg zat en na 2 maanden me weer goed voelde in 2022 September ging mijn relatie uit van 7 jaar en kreeg ik weer een terug val waar ik een jaar later nog steeds in zit en hebben we de setraline verhoogd alleen dat deed helaas niks meer. De setraline afbouwd en begonnen met venlafaxine en de opbouw was heftig en was daar afgelopen Maart mee begonnen tot begin Augustus geslikt en zat op 187,5 mg en ook die antidepresiva deed niks en ben begin Augustus deze gaan afbouwen en ben 2 weken geleden met de opbouw van de escitolapram begonnen 1e week 5 mg en afgelopen Maandag met 10 mg. Dus ik zit in afbouw en opbouw en wil niemand bang maken maar het is echt een hel!!😔 Nu aankomende Maamdag stop ik met de Venlafaxine 37,5 mg en ga ik door met escitolapram 10 mg en slik al sinds vorig jaar December 2x daags lorazepam dagelijks en dat geprobeerd af te bouwen alleen weet niet hoe ook omdat het niks meer doet. Waar ik nu last van heb is: pijn op me borstkast,onwerkelijk gevoel de hele dag, angst is toren hoog,zenuwachtig gevoel en de hele dag denken ga ik me ooit nog normaal voelen. Zijn er mensen hier die ook last hebben van bepaalde dingen?
4

Escitalopram

09-09-2023 | Man | 32
escitalopram (5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Paar jaar geleden ermee begonnen, omdat ik mijn dagelijkse paniekaanvallen niet onder controle kreeg. 6 Maanden lang liggen sukkelen, tot Escitalopram. Wat een ellende zeg dat opbouwen! Veel bijwerkingen had ik en ik ging door een hel. Hoofdpijn, moe, duizelig, meer paniek etc. Maar wat was ik blij dat ik had doorgezet! 10mg was toen de dosering, waar ik soms duizelig va[lees meer...]n werd. Verlaagd naar 5 en dat was voor mij de perfecte dosering. Nu ging ik vol vertrouwen afbouwen, komt wel goed dacht ik. Afbouwen ging niet heel makkelijk vanwege de bijwerkingen maar ik zette toch door. Nu, 6 maanden later, ben ik weer op mijn 3e dag van 5 mg. Paniekaanvallen zijn terug, ellende weer. Bijwerkingen op dit moment zijn ook niet mals! Hoofdpijn, duizelig, paniek, zweetaanvallen en ga zo maar door. Mijn hoop is dat het weer gaat werken als voorheen, waar ik wel vertrouwen in heb. Als ik eraan denk zal ik over een paar weken weer een bericht plaatsen, om te laten weten hoe het gaat. Maar geef niet op allemaal! Er staan veel negatieve berichten hier die je bang maken. Mij heeft het die 3 jaar super geholpen! En wellicht vanaf nu voor de rest van mijn leven want denk maar niet dat ik nog aan stoppen zal denken als het weer zijn werkt doet.
1

Escitalopram

02-09-2023 | Man | 63
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb er slechte ervaringen mee kon stand hele vervelende en dufheid in mijn hoofd mijn Pysgiater zegt dat het niet van deze medicijnen is maar wel vreemd dat het toeneemt als het verhoogt werd nu aan het afbouwen vreselijk gewoon woord er haast gek van !!

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1395) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (958) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (672) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (651) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (593) - Verslavingsziekten
Metformine (590) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (546) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (508) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (439) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.