Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Escitalopram

510
meningen

Escitalopram

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
vermoeidheid misselijkheid duizeligheid droge mond verhoogde hoeveelheid zweten somber voelen ongerustheid verminderd libido moeite met slapen Gapen

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (167 meningen)
Depressie (162 meningen)
Angststoornis (72 meningen)
Overspannen/burn-out (33 meningen)
Chronische depressie (18 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (8 meningen)
Bipolaire stoornis (5 meningen)
Psychische klachten (5 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Escitalopram bij depressie

K. Triesscheijn (22-08-2018)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

5

Escitalopram

04-05-2023 | Vrouw | 28
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben echt zo blij dat ik ben begonnen met deze medicatie! Mijn klachten waren extreme vermoeidheid, somberheid, angst. Ik had geen zin meer om met mensen af te spreken, alles wat ik deed kostte moeite en ik kon niet meer werken. Begonnen met 4 weken slikken van 5 mg. Met een lage dosis zou ik zo min mogelijk last krijgen van bijwerkingen. Heb alleen de eerste week la[lees meer...]st gehad van vermoeidheid, duizeligheid en overmatig piekeren (nog meer dan dat ik al had). Na een week trok dit weg. Helaas merkte ik geen verbetering. Toen opgehoogd naar 10 mg en al na 2 weken op deze dosis voelde ik me zo veel beter! Ik onderneem weer dingen, voel me weer mezelf, pieker veel minder en ben zelfs weer begonnen met het opbouwen van werk. De angst is nog wel aanwezig, maar het is behapbaar en ik heb weer vertrouwen dat ik erbovenop kom. Ik blijf voorlopig op 10 mg. Werkt goed. Enige bijwerkingen zijn verhoogde eetlust en levendige dromen.
2

Escitalopram

30-04-2023 | Vrouw | 31
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik voel me zo verschrikkelijk moe, ongemotiveerd, en pijnlijk hongerig! Nu 3,5 maanden aan 10mg per dag
2

Escitalopram

24-04-2023 | Man | 42
escitalopram (20mg/ml)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heb van 2018 tot en met 2021 dagelijks 20 mg escitalopram geslikt vanwege een gegeneraliseerde paniekstoornis. Altijd last gehad van psychosomatische klachten en spanningen. (Kind van ouders die oorlog hebben meegemaakt). Ik heb in een jaar tijd heel rustig afgebouwd ivm kinderwens (kwam heel erg moeilijk tot een orgasme). Tot druppels aan toe. 1 mg per dag. Ging heel goed[lees meer...]. Na 3 maanden medicatievrij te zijn en me helemaal okay te voelen kreeg ik die zware griep te pakken rond kerst 2022. Dat heeft iets getriggerd. Sindsdien is namelijk een soort neerslachtig gevoel en mentale toestand blijven hangen. Ben heel depressief geworden en veel van mijn oude klachten van paniek en spanningen zijn weer terug. Racende gedachtes. Ook nieuwe klachten als pseudo-insomnia. Wekenlang. Met de huisarts uiteindelijk besproken opnieuw aan antidepressiva te gaan. Dus ik begon met het slikken weer van 5 mg escitalopram maar de bijwerkingen waren extreem de eerste dagen. Hele heftige onrust, paniek, donkere gedachtes, rusteloze benen etc. Vooral de nachten en ochtenden waren werkelijk een hel. Ondraaglijk dus na een week gestaakt. Even 7.5 mg Mitrazapine geprobeerd, wat wel hielp met het slapen en voelde me wat rustiger maar sliep veel te lang (eerste nacht 13 uur) en was heel de dag erna tot nergens toe in staat door de vermoeidheid. Later besproken met de doker misschien toch lager te beginnen met oude vertrouwde escitalopram in de vorm van druppels, dus beginnen met 1 mg per dag. Het laagste mogelijk in principe. En toch weer dezelfde bijwerkingen als bij de 5 mg. Iets minder maar alsnog ondraaglijk. Na 5 dagen een hel toch weer gestaakt. Snap er niks van heb dit 3 jaar lang zonder problemen in de hoogste dosis geslikt, nooit met deze bijwerkingen en het werkte heel goed voor me. Het redde mijn leven. Kan het zijn dat deze bijwerkingen zo heftig zijn juist door de lage dosis? Komt het omdat ik nu nieuwe klachten heb? Mis ik iets? Misschien toch iets anders proberen.
4

Escitalopram

23-04-2023 | Vrouw | 28
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Escitalopram was een uitvinding voor mij toen ik er voor het eerst mee begon. Het heeft ervoor gezorgd dat ik knopen kon doorhakken en dat waren uiteindelijk de beste keuzes uit mijn leven. De donkere wolken verdwenen als sneeuw voor de zon.. ik kon de hele wereld weer aan, kom maar op! Na een jaar voelde ik me alleen wat eentonig worden. Ik verlangde weer naar het gevoel [lees meer...]van echt lol hebben en in een deuk liggen van het lachen. Gelukt na 3 pogingen om mee te stoppen. Even doorzetten maar ik was er weer. En dat is voor een klein aantal jaar goed gegaan. Maar ik wilde geen escitalopram meer. Het was goed om even uit het dal te komen en mij weer op de rit te krijgen maar na een jaar was ik er goed klaar mee.
3

Escitalopram

22-04-2023 | Vrouw | 69
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Moet normaal 10 mg nemen maar zit na 7 weken nog altijd op 5 mg door de duizelingen en hevige vapeurs. Op moment nog niet veel beterschap. Zou ik nog geduld moeten hebben want durf niet ophogen omdat ik me nu al zo verward voel en precies in een andere wereld leef. Heeft hier iemand ervaringen mee of dit nog kan verbeteren met 5 mg ?
4

Escitalopram

15-04-2023 | Vrouw | 52
escitalopram (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb 5 jaar naar alle tevredenheid 15mg Escitolapram geslikt maar blijkt nu toch niet goed te werken na allerlei gebeurtenissen de laatste 2 jaar, nu al 2,5 weken opgehoogt naar 20 mg omdat ik de hele dag (al 5 weken) erg nerveuz ben en zit te trillen....weet iemand hoelang het ongeveer kan duren waneer dat aanslaat?....dit is echt niet leuk meer!
4

Escitalopram

14-04-2023 | Vrouw | 43
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben 4 dagen geleden begonnen met escitaloprám 5 mg. Eerste dag misselijk, overgeven en helemaal van de wereld. 2e dag misselijk overgegeven en wat wazig in mijn hoofd. De dagen erna weinig last. Wel een rollercoaster van stemmingswisselingen. Libido is bij mij verhoogd, vind mijn vriend niet erg haha. Ik vind het tot nu toe reuze meevallen allemaal. Zondag begin ik met [lees meer...]10 mg. Ben erg benieuwd of de bijwerkingen dan wel heftiger zijn.
5

Escitalopram

13-04-2023 | Vrouw | 43
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ben blij dat ik de stap heb gezet want sinds ik de escitalopram gebruik, gaat het enkel bergopwaarts. De ups en downs tijdens mijn burnout waren gekmakend, toen het na een maand of 7 alleen maar weer slechter ging en er oorsuizen bijkwam, knoop doorgehakt. Ik was heel bang om te starten omdat het op dat moment heel slecht ging maar het is me erg meegevallen. Door voor dru[lees meer...]ppels te kiezen kon ik het heel rustig opbouwen. Met 2 druppels begonnen en langzaam naar de 10 gegaan in ca 2,5 week. Heb in die eerste 2 weken een paar keer oxazepam genomen als ik me minder voelde, vooral om te voorkomen dat het weer heftig werd. Inmiddels gaat het weer goed met me en ben ik werk rustig aan het opbouwen. Na 2,5w werd het rustiger in m’n hoofd en na week of 3-4 merkte ik echt effect. Daarna elke week meer tot maand of 3 het effect optimaal leek. De spanning is eindelijk vrijwel geheel uit mijn lijf, zo fijn. Ervaar ook nauwelijks bijwerkingen. Niet aangekomen (sport wel meer), libido oke (het duurt alleen iets langer ;). Al met al dus blij dat ik de stap heb gezet en heb vertrouwen dat ik tzt weer een keer met druppels heel rustig kan gaan afbouwen. Ben dankbaar dat het er is en mij hielp toen ik het zo nodig had. Ik kan het anderen zeker aanraden maar kies voor druppels (kan ook met sertraline evt) en hou even vol tot het maximale effect er is want het neemt nog toe na die eerste weken.
2

Escitalopram

07-04-2023 | Vrouw | 29
escitalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

1

Escitalopram

05-04-2023 | Man | 54
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo dat onwerkelijk gevoel, Ja dat heb ik dus ook .ze zeggen dat,alles over gaat na een paar weken. Bij een antidepressiva is het wel zoeken naar de juiste medicijnen. Misschien ook een ide om eens hypnose terapuet te bezoeken mvg anoniempje
1

Escitalopram

05-04-2023 | Man | 54
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo dat ging bij mij ook zo gelijk aan 10 mg .Dit heb ik niet gedaan, begonnen met 5 mg .slik het nu 3 weken, ze zeggen als je gelijk met 10 mg gaat beginnen, je dan aan het ergste gelijk gewend bent. Bij verhoging kunnen de klachten dus nog eens op komen .wat zijn u klachten als ik vragen mag
3

Escitalopram

04-04-2023 | Man | 37
escitalopram (5mg)
Drugsverslaving
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik wil nu vooral iedereen laten weten dat ik gestart ben ermee. Slechts 3e dag, maar toch... het was een grote stap. Iets wat me opvalt is dat mijn 'trek' in middelen minder is en ik gemotiveerder ben om clean te blijven. Mss placebo effect. Maar toch.... Voor mij zijn de bijwerkingen enorm te verdragen vermits ik heel veel ervaring heb met bijwerkingen / afkickverschijnse[lees meer...]len (alchohol/cocaine/cannabis verslaving).... beetje misselijk, shaking legs, licht effect op de darmen, voorlopig is het enkel dit... aja mss beejte extra onrust, maar door een extra benzo wordt dit opgevangen. Aja en erg belangrijk te weten, het klopt wel degelijk: de eerste dagen ben je echt nog depressiever dan je al was... hoop dat dit snel betert, hou jullie op de hoogte
1

Escitalopram

26-03-2023 | Vrouw | 67
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik sinds 17 dagen 5 mg. Zonder resultaat en veel bijwerkingen. Zou moeten verhogen naar 10 mg. Voel je groot verschil bij ophoging? En hoe lang duurt het dan voor het werkt? En worden de bijwerking terug nog erger? Bedankt voor reactie
1

Escitalopram

20-03-2023 | Vrouw | 60
escitalopram (5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn vriendin neemt nu 14 dagen 5 mg. Ze voelt zich heel onwerkellijk, precies of ze van deze wereld is. Ook wat duizelig en hartoverslagen. Haar zicht is slecht en veel hoofdpijn. Heeft hier iemand nog ervaring mee aub ?? zou dit na enkele weken OVERGAAN ?
3

Escitalopram

19-03-2023 | Man | 54
escitalopram (5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo het is schijnbaar normaal. Ook net begonnen, maar wel met 5 mg, om dat ik er zwaar tegen op zag. Maar goed naar maanden twijfelen, en aandringen vrienden om me heen 4 dagen bezig. Ook de bijwerkingen jij beschrijft. Volgens Google zijn er nog wel meer bijwerkingen en op een forum al helemaal. Niet te veel lezen, zo als ik dat helaas dus wel doe. Succes en sterkte [lees meer...]mvg jan
1

Escitalopram

18-03-2023 | Man | 54
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Goed om te lezen. Ben net 3 dagen bezig, 5 mg veel last van dwangmatig (piekeren, malen) de hele dag door. Merk toch ook wel woede, agressie er door heen.en een stuk verwardheid .naar 3 jaar maar begonnen op als maar aandringen mensen om me heen .maar klachten worden als maar sterker, tis net of ik ook een stuk verder van me zelf af sta.maar goed het bij jou nu beter gaat[lees meer...] .mag ik vragen wat je klachten al zo waren ,wat duidelijker, hoe deze zich voor deden

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2336) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1399) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (959) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (828) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (779) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (673) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (655) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (649) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (632) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (627) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (603) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (596) - Verslavingsziekten
Metformine (592) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (548) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (510) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (486) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (440) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (431) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.