Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Paroxetine

1212
meningen

Paroxetine

paroxetine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
gewichtstoename tintelingen en prikkeling in vinger(s) verhoogde hoeveelheid zweten wazig in het hoofd wazig zien doodsangst slaperigheid gebrek aan eetlust elektrische schokken

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (398 meningen)
Angst & paniekstoornis (308 meningen)
Angststoornis (190 meningen)
Chronische depressie (35 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (19 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Postnatale depressie (8 meningen)
Sociale fobie (8 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1

Paroxetine

12-07-2022 | Vrouw | 25
paroxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het middel werkt, zolang je het inneemt. Je krijgt er meer energie van, wat een negatief effect heeft op slapen. Mijn ervaring was dat je tijdelijk op een pauzeknop duwt en zodra je stopt, alle emoties die je niet ‘gevoeld hebt’, in 1 klap terugkrijgt en het rationele verwerkingsproces van tijdens de behandeling opnieuw krijgt op emotioneel vlak. Het schakelde mijn emoti[lees meer...]es uit en verloor het contact met mijn gevoel als mijn omgeving. Je vlakt af. De pieken verdwijnen volledig en de dalen nemen wat af. zou het niemand aanraden.
3

Paroxetine

22-06-2022 | Vrouw | 48
paroxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Van happy pil naar hell pil. Ik heb het medicijn 2,5 jaar genomen en ben gestart ivm depressie en angst. Na 2 weken begon ik al positieve werking te voelen: eindelijk rust in mijn lijf. Wel ben ik 2 dagen goed ziek geweest van de bijwerkingen, daarna ging het vlot beter. Alles ging beter met deze happy pil, geen irraties meer, kon zelfs mijn werk beter aan dan ooit. Maar.[lees meer...].. ik kwam steeds meer aan. In 2,5 jaar 15 kilo, ik ben nog nooit zo zwaar geweest. Omdat ik me goed voelde, ben ik gaan afbouwen (geleidelijk met 1mg per week) . Dat kon met de suspensie van Seroxat. Maar wat een heftige bijwerkingen! En het werd nog erger naar mate de dosis kleiner werd. Ik wist dat afbouwen een uitdaging is, daarmee houd ik me geestelijk op de been. Maar ik kon echt niks meer hebben zo boos en zulke nare gedachten. Ik ben er nu 4 weken vanaf maar normaal is het nogsteeds niet. Bij vlagen (die ik aan voel komen) verander ik in een totaal onredelijk persoon, ben boos, apathisch en huil. Partoxine heeft me geholpen, maar om er vanaf te komen moet je door een hel. En dat... wordt er niet bijverteld.
3

Paroxetine

20-06-2022 | Man | 62
paroxetine (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Paroxetine gekregen van psychiater wegens gegeneraliseerde angststoornis, werkte redelijk goed met 10 mg maar wegens de vervelende bijwerking werd mij aangeraden om over te stappen naar Brintellix 5mg
5

Paroxetine

03-06-2022 | Man | 58
paroxetine (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Had in vroege adolescentie last van depressie en obsessieve dwanggedachten. Paroxetine i.c.m. therapie heeft dit goeddeels verholpen. Nu na 24 jaar gebruik van 15mg per dag getracht te stoppen met paroxetine. Afbouwprogramma met vloeibare paroxetine. Iedere 2 weken 1 ml minderen dat overeenkomt met een halve milligram paroxetine. Tot aan ongeveer 5 milligram ging het go[lees meer...]ed. Daarna bij verdere mindering steeds meer klachten, depressieve gevoelens en dwanggedachten. Nu in samenspraak met huisarts besloten toch te blijven gebruiken. Start met 10 mg per dag. Ondanks andere verhalen kan ik zeggen dat paroxetine bij mij zeer goed werkt en mijn leven de moeite waard maakt. Zonder blijkt dus geen optie.
3

Paroxetine

01-06-2022 | Vrouw | 61
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik 1x per dag 20 mg Paroxcetine. De bijwerkingen die ik ervan heb zijn: Zwaarder geworden, en ik transpireer heel erg.
5

Paroxetine

25-05-2022 | Man | 41
paroxetine (20mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn ervaring met dit middel is erg positief. Ik ben nu bijna vier maanden onderweg, en sinds een maand voel ik langzaam verbetering. Levenslust, positiviteit, goed slapen, veeeeel minder piekeren. In het begin een aantal flinke bijwerkingen, volhouden is het devies. Bij sommige mensen duurt het gewoon lang, terwijl je gewoon snel resultaat wil. Maar wow, wat een verbeter[lees meer...]ing. Ik ben geworden wie ik al was, maar dan zonder negatieve gedachten en somberheid. Ik had het veel en veel eerder moeten doen, maar was angstig door alle spookverhalen. Voor mij is het echt zo fijn!
5

Paroxetine

14-05-2022 | Man | 26
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo, ik gebruik het ookal 6 weken en heb het zelfde probleem waar ik ook ben snelle hartkloppingen ik had het gevraagd aan mijn behandelaar en toen zei die dat ik goed moet eten voordat je paroxetine inneemt je maag moet goed vol zijn als je dit 1 week lang doet dan zul je het verschil over een week merken dus goed eten en als je een dieet volgt gewoon een weekje stoppen[lees meer...] met je dieet en goed eten
3

Paroxetine

11-05-2022 | Vrouw | 46
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik weet niet of ik nu bij Ferry en Carla uitkom? Maar ik wilde even tegen Carla zeggen, dat ik alprazolam al 22 jaar gebruik en ben niet verslaafd.. ik ben er een poosje af geweest, maar de angst en onrust kwam terug. ik gebruik 1 x 0,25mg 's ochtends en vh slapen gaan 2 tabl. Verder heb ik ook 22 jaar Paroxetine gebruikt, maar wilde andere meds uit proberen.. nu na 2 ja[lees meer...]ar wil ik toch terug naar de paroxetine, want het is alleen maar ellende. Morgen kan ik ze weer ophalen en ben erg benieuwd of t weer aanslaat. Succes allebei en de rest die dit leest!
4

Paroxetine

10-05-2022 | Man | 26
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik paroxetine al 6 weken geen ernstige bijwerkingen heeft mij goed geholpen heb geen angst en paniek meer maar ik heb last van snelle hartkloppingen het maakt niet uit waar ik ben en ik wil weten of dit wel overgaat of moet ik me arts raadplegen om te overstappen naar een andere medicijn om geen hartkloppingen te krijgen
4

Paroxetine

10-05-2022 | Vrouw | 68
paroxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het helpt heel goed binnen een paar dagen. Inslapen blijft moeilijk,slik het al enkele jaren met tussenpozen afbouwen. Bij werkingen niet heel hinderlijk
5

Paroxetine

26-04-2022 | Vrouw | 29
paroxetine (20mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Een tijd heb ik getwijfeld om dit te plaatsen, maar toen ik begon met paroxetine heb ik deze website zó vaak bezocht, dat het iemand vast kan helpen. Ik gebruik nu een jaar paroxetine. 4 jaar terug ben ik uitgevallen met een burn out. Hoewel ik goede en fijne therapie had, ben ik er nooit helemaal bovenop gekomen. Ik hield een hoofd vol watten, was onrustig, heel angsti[lees meer...]g. Dat voelde toen ‘normaal’, ik dacht dat het wel zou over gaan. Toen ik weer volledig aan het werk was (met klachten, maar ik had goede manieren om hiermee om te gaan) heb ik Covid gekregen. En deze keer kwam ik er niet bovenop. Lang verhaal kort: ik kwam in een neerwaartse spiraal naar het zwartste gat van mijn leven. De angst was ongekend, ik kon steeds minder, ook fysiek. Ik ben 10 kilo afgevallen en op mijn slechtst lag ik alleen nog maar als kasplantje in bed. Contrast met hoe ik eerst was, een sportieve enthousiaste meid. Toen ik het echt niet meer zag zitten en gedachtes kreeg om eruit te stappen heb ik de huisarts gebeld, mijn psychotherapeut en de psychiater. Zij hebben met mij samen ervoor gekozen om paroxetine op te starten, want wat bleek? Mijn moeder en wijlen grootmoeder gebruikten dit middel ook al jaren. Ik geloof niet in genetische overerving van een ‘stofje’ wat je zogenaamd niet goed aanmaakt. Ik ben academisch, medisch! geschoold, heb zowel de opleiding tot tandarts afgerond als een deel van de opleiding geneeskunde. Mijn overtuiging was dat de klachten kwamen vanuit een onverwerkt trauma. Think again! Heus wist ik wel dat ik mijn trauma’s allang achter mij had gelaten. Maar in gesprek met het eerdergenoemd behandelteam en ook bij navraag aan verschillende andere (bevriende) artsen, internisten, psychologen en psychiaters blijkt dat dit wel een ding is. Nee, ik mis niet structureel een stofje. Maar stress, ziekte of andere belasting kan wel het evenwicht in de serotonine-melatonine-dopamine huishouding verstoren. Dat is dus ook bij mij gebeurd. Mijn verloop? Ik ben 3 maanden bij mijn ouders gaan wonen en heb in goed contact met de arts en therapeut de juiste dosering aangevoeld. Geen protocol, maar goed zelf voelen wat werkt en wat niet. Voor mij was dat 40mg. Toen dat eenmaal goed werkte ging mijn leven van 2D naar 3D. Ik ben erg gevoelig, en heb de eerste maand-anderhalve maand heel nare bijwerkingen gehad, maar ik was dan ook heel erg verzwakt. Daar moest ik doorheen en dat lukte met goede support en oxazepam. Mijn behandelteam zei dat ze nog nooit zo’n omslag hadden gezien binnen 3 maanden. Daarna kon ik met alles wat ik heb geleerd uit de therapie heel goed uit de voeten, hoefde ik niet alles meer met zoveel energie uit m’n tenen te halen. Inmiddels werk ik weer, sport ik weer, lach ik weer, menstrueer ik normaal en is dit allemaal achter me. Nu, na een jaar, ga ik weer met behulp van hetzelfde behandelteam rustig afbouwen. Ik merk dat ik de laatste weken onverschilliger word en het gevoel krijg dat deze dosering teveel ‘aan me trekt.’ Voorlopig is dat naar 30mg, en ik voel vanzelf wel aan wat de volgende stap wordt. Wat jouw klacht ook is: luister naar je gevoel en paroxetine kan je echt goed helpen. Mij heeft het letterlijk gered. De wetenschap en protocollen zijn fijn en handig, maar niet alles. Je bent een individu en voor ieder is iets anders helpend. Mijn blik op de wereld is echt veranderd. Ik hoop dat deze review, hoe lang die ook is, een handvat kan zijn voor iemand. Je bent niet alleen en het is echt oké om je (tijdelijk of voor eeuwig) te laten ondersteunen door medicatie. Namasté
5

Paroxetine

17-04-2022 | Vrouw | 35
paroxetine (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

1

Paroxetine

13-04-2022 | Vrouw | 22
paroxetine (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben nu 22 jaar en heb een aantal jaren paroxetine geslikt. Mijn vorige huisarts gaf mij deze medicatie zonder dat ik hulp had gekregen. Ik had iets heftigs meegemaakt waardoor ik eerst depressief was geworden. Toen deze depressie weg was kreeg ik last van heftige angst/paniek. Ik heb toen contact opgenomen met mijn toenmalige huisarts en hij schreef me al snel paroxetin[lees meer...]e voor. Dit slikte ik een jaar zonder dat ik hulp had/ er gecheckt werd hoe het met me ging. Toen ik een andere huisarts kreeg moest ik via hem herhaal recepten krijgen. Deze huisarts was het erg geschrokken dat ik deze medicatie slikte zonder ondersteuning en heeft me doorgestuurd naar een psychiater. Daar heb ik meer dan een jaar wekelijks therapie gehad. Nu ben ik sinds 4 dagen helemaal gestopt met paroxetine, maar de ontwenningsverschijnselen die ik voel zijn écht heftig. Ik moet al 3 dagen achter elkaar de hele dag overgeven. Daarnaast heb ik last van buikpijn, trillen, zweetaanvallen, hoofdpijn en gekke schokjes in mijn hoofd. Ik kan niet stoppen met huilen en voel mezelf zo beroerd dat ik alleen thuis kan liggen en aftellen tot dit gevoel voorbij is. Nu besef ik pas wat een troep dit is en heb ik spijt dat ik ooit ben begonnen met deze medicatie. Maar kan ik het mezelf verwijten? Ik was zo jong en kon op dat moment in mijn leven niet eens een goede beslissing maken door mijn angst/paniek. Het enige wat ik op dat moment toen het slecht ging nodig had was iemand die er voor me was in plaats van medicatie zonder hulp. Ik ben mijn huidige psycholoog echt dankbaar voor alles wat ze voor me heeft kunnen betekenen. Het voelt nu even alsof ik door een hel ga en ik snap dat het klinkt alsof ik overdrijf maar zo voelt het op dit moment. Ik weet wel een ding zeker, ik ga nóóit meer beginnen aan antidepressiva. Ik snap dat het een goed kan werken om klachten te behandelen en elke ervaring is natuurlijk anders.
3

Paroxetine

11-04-2022 | Man | 47
paroxetine (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Onlangs schreef ik dat ik veel last had van de ophoging van 15mg naar 20mg. Dit was dusdanig vervelend dat mijn huisarts voorstelde om de spiegel van de AD maar eens te laten testen in mijn bloed. Ik zat al een aantal jaren aan 15mg en was tijdens het bloedprikken al bijna 2,5 week bezig met de 20mg. Puur even ter indicatie. Waarde in het bloed dient tussen 20 en 200[lees meer...] te liggen. Ik had een uitslag van 12!! Veel te laag dus. Al die jaren dus waarschijnlijk al te laag!!. Nu dus sinds 4 dagen bezig met de ophoging naar 30mg zodat de spiegel in mijn bloed naar de juiste waarde gaat stijgen. De bijwerkingen hiervan beginnen nu iets op te komen in de vorm van wat angstklachten en onrust. Maar met wat Oxazepam is het te doen. Al met al wel heel erg blij dat de huisarts deze stap heeft gezet want blijkbaar wordt dit niet al te vaak gedaan. Succes allemaal!! Ferry
2

Paroxetine

07-04-2022 | Vrouw | 65
paroxetine (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hoi, Ik ben 10 dagen bezig met het ophogen van 30 naar 40 en ook veel bijwerkingen. Vooral in de ochtend bij het wakker worden veel onrust, ook paniekaanvallen gehad. Ik neem 's morgens een Oxazepam maar heeft nog weinig effect. Ik vind het ook moeilijk om door te zetten maar zoals ik me voor het ophogen voelde kan ook niet blijven. Groetjes Carla
3

Paroxetine

05-04-2022 | Man | 47
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na lange tijd stabiel te zijn geweest op 15mg is er onlangs reden geweest om op te hogen naar 20mg. Dit is nu 3 weken geleden. Het lijkt op dit moment qua bijwerkingen echt op zijn piek te zijn en ik heb dan ook zeer veel moeite om door te zetten en niet terug te gaan naar 15mg. Mijn belangrijkste klachten op het moment zijn - zeer veel onrust - emotionele buien[lees meer...] - piekeren over wat nu slim is om te doen. De huisarts geeft aan dat het echt tijd nodig heeft. Om moeilijke momenten te overbruggen is er Oxazepam voorgeschreven. Maar op dit moment voel ik er veel voor om terug te gaan naar 15mg. Wat zijn jullie ervaringen met het ophogen qua tijdsduur? Is 3 weken echt nog te kort? Zelfs voor een ophoging van 5mg? Zijn er ook ervaringen waarbij het terug gaan naar de eerdere hoeveelheid (snel) goed heeft uitgepakt? Alvast bedankt voor het nemen van de moeite om te reageren.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2330) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1385) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1212) - Cholesterol
Paroxetine (1212) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1142) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (951) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (823) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (773) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (662) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (657) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (643) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (639) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (622) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (599) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (589) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (543) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (483) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (462) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (433) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (428) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (424) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.