Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Paroxetine

1215
meningen

Paroxetine

paroxetine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
slapeloosheid echt slaperig overdag gewichtstoename paniekerig emotionele afvlakking verhoogde hoeveelheid zweten wazig in het hoofd wazig zien doodsangst tintelingen en prikkeling in vinger(s)

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (400 meningen)
Angst & paniekstoornis (308 meningen)
Angststoornis (191 meningen)
Chronische depressie (35 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (19 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Postnatale depressie (8 meningen)
Sociale fobie (8 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

3

Paroxetine

11-04-2022 | Man | 47
paroxetine (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Onlangs schreef ik dat ik veel last had van de ophoging van 15mg naar 20mg. Dit was dusdanig vervelend dat mijn huisarts voorstelde om de spiegel van de AD maar eens te laten testen in mijn bloed. Ik zat al een aantal jaren aan 15mg en was tijdens het bloedprikken al bijna 2,5 week bezig met de 20mg. Puur even ter indicatie. Waarde in het bloed dient tussen 20 en 200[lees meer...] te liggen. Ik had een uitslag van 12!! Veel te laag dus. Al die jaren dus waarschijnlijk al te laag!!. Nu dus sinds 4 dagen bezig met de ophoging naar 30mg zodat de spiegel in mijn bloed naar de juiste waarde gaat stijgen. De bijwerkingen hiervan beginnen nu iets op te komen in de vorm van wat angstklachten en onrust. Maar met wat Oxazepam is het te doen. Al met al wel heel erg blij dat de huisarts deze stap heeft gezet want blijkbaar wordt dit niet al te vaak gedaan. Succes allemaal!! Ferry
2

Paroxetine

07-04-2022 | Vrouw | 65
paroxetine (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hoi, Ik ben 10 dagen bezig met het ophogen van 30 naar 40 en ook veel bijwerkingen. Vooral in de ochtend bij het wakker worden veel onrust, ook paniekaanvallen gehad. Ik neem 's morgens een Oxazepam maar heeft nog weinig effect. Ik vind het ook moeilijk om door te zetten maar zoals ik me voor het ophogen voelde kan ook niet blijven. Groetjes Carla
3

Paroxetine

05-04-2022 | Man | 47
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na lange tijd stabiel te zijn geweest op 15mg is er onlangs reden geweest om op te hogen naar 20mg. Dit is nu 3 weken geleden. Het lijkt op dit moment qua bijwerkingen echt op zijn piek te zijn en ik heb dan ook zeer veel moeite om door te zetten en niet terug te gaan naar 15mg. Mijn belangrijkste klachten op het moment zijn - zeer veel onrust - emotionele buien[lees meer...] - piekeren over wat nu slim is om te doen. De huisarts geeft aan dat het echt tijd nodig heeft. Om moeilijke momenten te overbruggen is er Oxazepam voorgeschreven. Maar op dit moment voel ik er veel voor om terug te gaan naar 15mg. Wat zijn jullie ervaringen met het ophogen qua tijdsduur? Is 3 weken echt nog te kort? Zelfs voor een ophoging van 5mg? Zijn er ook ervaringen waarbij het terug gaan naar de eerdere hoeveelheid (snel) goed heeft uitgepakt? Alvast bedankt voor het nemen van de moeite om te reageren.
2

Paroxetine

24-03-2022 | Man | 65
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Angst en paniekstoornissen, depressie, agorafobie.
4

Paroxetine

23-03-2022 | Man | 41
paroxetine (30mg)
Obsessieve-compulsieve stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb ocd zonder dwanghandelingen, maar met alleen dwanggedachten. Voorheen slikte ik escitalopram, maar ik blijk dit snel af te breken waardoor er weinig in mijn bloed komt. Uit dna profiel kwam naar voren dat paroxetine meer geschikt is. Hert duurde heel lang voordat het ging werken. Zeker 4 maanden. Maar denk nog wel langer. In eerste instantie werd ik extra onders[lees meer...]teund met quetiapine, een antipsychoticum . Dosering van quetiapine is langzamerhand minder geworden, maar nog steeds niet helemaal afgebouwd. Van de paroxetine slik ik 60 mg. Dat is de maximale dosering in nl. Ik begreep dat ocd ook een hoge dosering nodig heeft. Mijn ervaring is (ook met eerdere ssri s) dat het echt lang duurt voordat het werkt. Bovendien wordt het eerst erger. Geef het tijd. Ik denk dat het bij mij zeker 1 jaar duurt voordat het volledig werkt. Eerder kreeg ik in de opbouw ook wel ondersteuning met benzodiapines, maar dat had geen effect. Heb een aantal keer geprobeerd af te bouwen. Mislukt steeds weer. Ik heb nu maar geaccepteerd dat ik het de rest van mijn leven slik. Beter dikke buik dan die ellende. Nu functioneer ik redelijk goed, maar de onrust is nooit helemaal weg. Wel beter te behappen. Als ik het niet slik is de onrust niet te doen en wordt ik uiteindelijk wanhopig en depressief.
1

Paroxetine

22-03-2022 | Man | 28
paroxetine (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Door heftige ontwenningsverschijnselen voor een deel van gebruikers praktisch onmogelijk om af te komen. In het bijzonder bij (jaren)lang gebruik en hogere doseringen (20 mg of meer). Geen gevaarlijke bijwerkingen bij afbouwen, echter zeer invaliderend.
4

Paroxetine

17-03-2022 | Man | 42
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

2

Paroxetine

08-03-2022 | Man | 28
paroxetine (5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik moet starten met paroxeting 5mg gedurende 14d Naar 8mg gedurende 14d En erna naar 10 mg blijvend en om de 2weken consult met huisarts Ik ben een jongeman van 28 jaar die vaak ziek is geweest en enkele jaren geleden ook de ziekte van crohn ontdekt Heel veel jaren ongezonde stress en piekeren. Deze mentale klachten teisteren me al jaren zodat ik fysiek vaak een VOD b[lees meer...]en. Mijn lichaam kan dit niet meer aan. Ik doe momenteel ook ademhalingsoefeningen en mindfulness voor de angsten Ik werd angstig om ziek te worden en vooral ook angstig om heel moe te zijn. Ik zat jarenlang wekelijks of om de paar weken bij de huisarts. Ik stak altijd alles op de ziekte van crohn. De slapheid/ futloosheid/ enorm slecht slapen. Ik had amper concentratie en vergeetachtig. Ik werk als verpleger en er moest iets gebeuren Vandaar opstart medicatie. Ik ben heel angstig vd bijwerkingen Wie kan me geruststellen Vooral gewichttoename / seksuele dysfunctie maken me bang.
3

Paroxetine

07-03-2022 | Man | 27
paroxetine (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds 4 dagen paroxetine, smaakverandering een bittere smaak in de mond, eten en drinken smaakt heel bitter en vies. Herkennen mensen dit? Gaat dit over zoals de meeste bijwerkingen? Eerder bij een startpoging een aantal maandan geleden had ik dit ook en verdween het ook bij het stoppen van de medicatie.
1

Paroxetine

02-03-2022 | Vrouw | 44
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben nog ah opbouwen nu zo’n 30 dagen al ben ik te tel een beetje kwijt. Eerst een week 10 mg daarna 20 mg. Hoe lang gaat het duren voordat het kan gaan werken? Ik houd het echt niet uit nl..
4

Paroxetine

01-03-2022 | Vrouw | 42
paroxetine (30mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik neem al jaren paroxetine. Heel wat meegemaakt maar ik werk en heb een gezin met drie kinderen. Dankzij paroxetine kan ik dat aan, met mijn verleden. Ik heb weinig tot geen bijwerkingen, voel me niet afgevlakt en heb al jaren geen angstaanvallen meer. Libido lijdt er niet onder, ik kom niet bij en ik slaap goed. De grote 'emoties' zijn wat gedempt soms maar voor mij en m[lees meer...]ijn gezin heel leefbaar. Ik heb niet het gevoel 'onder invloed' te functioneren. Vr mij is dit een life-saver..
3

Paroxetine

24-02-2022 | Vrouw | 57
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
deel ik alleen met geinteresseerden
5

Paroxetine

21-02-2022 | Vrouw | 50
paroxetine (20mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Door jarenlang slapeloosheid, alles geprobeerd en allerlei testen gedaan , maar niks hielp. Daardoor kreeg ik een angststoornis, vreselijk de hele had door de ergste angst 😟 n je lichaam wat je je naar kon bedenken en amper 3a2 uur slaap per nacht . Toen heb ik toch maar aan de paroxetine gegeven, na 3 weken kwam de rust!!! Geen angst meer !!! Wat kan een mens gelukkig zi[lees meer...]jn en het slapen gaat beter wel met een temazepam en dan slaap ik 3 uur en dan naar t toilet en dan weer 3 uur slapen. Enja tuurlijk zou dat iets beter kunnen maar ik ben heel dankbaar. En ik dank God want hij heeft me er zo doorheen geholpen!! Ik wens iedereen sterkte en hoop dat er voor jullie ook een oplossing komt x
4

Paroxetine

20-02-2022 | Vrouw | 62
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds 20 jaar gebruikte ik 10 mg ,met goed resultaat,nu sinds 3wkn.opgehoogd tot 20 mg,ivm depressieve gevoelens ten gevolge van long COVID,heb nu als bijwerking veel jeuk aan handen en voeten.Kan dit? Volgende week terug naar huisarts,voor de voortgang van de ophoging,ook heb ik gesprekken met ggz verpleegkundige.
5

Paroxetine

20-02-2022 | Vrouw | 62
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Slik al meer als 20jaar paroxitine 10mg met goed resultaat,sinds 3weken door huisarts opgehoogd naar 20mg ivm weer terugkerend somberheid tengevolge van long-COVID en op stapeling van lichamelijke klachten.Toch wat bijwerkingen gehad door ophoging,heel suf en moe en ontzettende jeuk aan handen en voeten,tot open krabben aan toe! Ik weet niet of dit kan,misschien dat iemand[lees meer...] anders dit ook heeft.Over één week naar huisarts om de voortgang te bespreken ,heb ook gesprekken met een ggz verpleegkundige.
1

Paroxetine

19-02-2022 | Vrouw | 44
paroxetine (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1215) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (956) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (647) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (505) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.