medicijnen

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (390 meningen)
Angst & paniekstoornis (298 meningen)
Angststoornis (190 meningen)
Chronische depressie (35 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (19 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Postnatale depressie (8 meningen)
Sociale fobie (8 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

09-10-2021 | Man | 63
Inname- / gebruiksgemak
Heel wat gelezen over dit middel. Na 30 jaar trypyisol te hebben gebruikt overgestapt op de nieuwe middelen eerst citalopram. Moest stoppen door hartproblemen. Sertraline na 2 jaar. Ging goed maar bijwerking met ogen. Nu 3 maanden paroxetine. Hele zware opstart met het middel pas na 6 weken verlost van bijwerkingen. Eerste weken hele dagen slapen. Nu lijkt alles weer zonni[lees meer...]g en klachtenvrij. Wat ben ik blij doorgezet te hebben. Tip geef de opstart een kans.

04-09-2021 | Man | 44

22-08-2021 | Vrouw | 58
Inname- / gebruiksgemak
Medicatie helpt prima voor mijn angst. Eerste 4 weken heel ziek geweest. Na 3 weken kreeg ik piepen in m’n oren. Naar de dokter geweest. Even afwachten. Nu naar 6 maanden nog steeds piepen. Soms hard en dan weer zachter. Hopelijk gaat t over want verder voel ik me prima met deze medicatie!

18-08-2021 | Vrouw | 60
Inname- / gebruiksgemak
20 mg heeft mij 10 jaar geholpen daarna niet meer. Verhoogd naar 30 mg. Als ik gestrest ben van werk komt de depressie weer terug.

04-08-2021 | Man | 65
Inname- / gebruiksgemak
In 2004 begonnen met paroxetine 20mg en opgevoerd tot 30mg. Een 5-tal jaren geleden afgebouwd tot 15mg - en dat ging vlot, zonder erg veel last van bijwerkingen. In mei 2021 kreeg ik de indruk dat ik paroxetine nog uit gewoonte nam en besloot - in samenwerking met mijn huisarts - af te bouwen. Elke 3 weken deed ik er 2,5mg af, en telkens had ik een dag of minder wat last v[lees meer...]an onttrekkingsverschijnselen. Omdat zgn. taperingsstrips bij mijn weten in België niet bestaan en ik er tegen op zag om capsules van 2,5mg te laten maken bij de apotheker ging ik van 5mg naar 0. Geen last van niks gedurende 3 weken en dan begon de ellende: ik voelde me depressief, kreeg hyperventilatieaanvallen, had diarree ... kortom alle symptomen waarvoor ik paroxetine ooit was beginnen nemen. Maar ik las dat dat typische onttrekkingsverschijnselen zijn en beet door, al was het vreselijk. Voortdurend was ik in de verleiding om toch maar opnieuw te starten met paroxetine. Maar ik hield vol. En plots, als met een vingerknip, was alles voorbij. Ik was dolgelukkig, maar 's anderendaags begon het opnieuw. Ik las weer dat dit het zgn 'wave' of 'windows' effect was. Maar ik hield vol. De 'vensters' kwamen opnieuw, en duurden wat langer. Vooral de hyperventilatie speelde me parten. Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk duurde het circus 5 maanden, maar ik ben van paroxetine af. Ik bezoek regelmatig mijn psychologe om me weerbaarder te maken tegen depressie en om de angsstoornis onder controle te krijgen, en dat lukt. Ik ben weer wie ik 20 jaar geleden was. Nu komen wel veel emoties boven die tot nu toe onderdrukt bleven, en die moet ik verwerken (o.a. de dood van een zoon). Maar het enige dat ik kan zeggen is: paroxetine (seroxat) afbouwen is verschrikkelijk en duurt lang, maar het kàn. Volhouden is de boodschap.

31-07-2021 | Vrouw | 30
Inname- / gebruiksgemak
Mijn bijwerkingen klinken ernstig en was extreem bang om het te nemen. Ik was vooral bang dat de paniek nog heftiger werd. 1e dag heb ik niet geslapen. Heel vreemd, daarna beter en na 1,5 week wist ik niet wat er gebeurde, ik werd helemaal rustig wakker, was mij bewust van het feit dat ik sinds tijden weer een hele nacht had geslapen en voelde mij heel erg rustig en pret[lees meer...]tig. Mijn leven is sindsdien weer fantastisch en heb het ongeveer 10 maanden gebruikt. Ik zelf had aan 10 mg genoeg, daarna wel heeel erg langzaam afbouwen. Ik maakte de tablet in overleg met arts steeds bij beetje kleiner. Doe dit stap gewijs en langzaam dan heb je bijna geen bijwerkingen. Ben nu 2 jaar vrij van medicatie en het gaat heel goed. Heb even geleefd en ervaren hoe het is om zonder paniek aanvallen te leven. Sindsdien gaat het goed. Onder de angsthazen zou ik zeggen zet hem op en begin lekker langzaam met 10 mg. Opbouwen kan altijd en geef het de tijd.

28-07-2021 | Man | 51
Inname- / gebruiksgemak
Om uit een depressie of verregaande angststoornis te komen heb je meer nodig dan alleen een pil maar het heeft een belangrijke ondersteunende werking. Ikzelf ben hoogsensitief in combinatie mat ADD wat voor een zeer hoge gevoeligheid zorgt en daardoor uiteindelijk overspannenheid /angst/ nerveusiteit / burn out / depressiviteit... Voor mij was nodig om eruit te komen th[lees meer...]erapie (cognitieve), mind fullness (erg belangrijke hulp geweest) en medicatie.(Anti depressiva) De eerste 6 weken kun je ondersteuning gebruiken in de vorm van (de laagste dosering) oxazepam en mind fullness. Hou er wel rekening mee dat je nooit meer van dit medicijn afkomt. Slik het nu 20 jaar en heb alle afbouw pogingen (ook wel een half jaar geheel zonder geweest) opgeven. Als ik nu zonder deze medicijnen zou zijn of op halve dosering dan ben ik extreem prikkelbaar en dat leid op mn werk tot conflicten. Piekeren komt terug en irritatie. De ejaculatie komt wel weer snel. Libido lijkt niet terug te komen. Ook niet na een half jaar. Begin dus alleen aan anti depressiva als er geen andere uitweg in de vorm van therapie met yoga / mind fullness enz. Te vinden is. Heb zelf vrijwel alle soorten anti depressiva geprobeerd om het libido / ejaculatie probleem wat hierdoor ontstaat te vermijden maar dit hebben ze allemaal. Paroxetine heeft voor mij verder de minste andere bijwerkingen. Los van de bijwerkingen (waarbij ik libido erg zwaar vind wegen / aantasting van mn mannelijkheid) is het middel een goede ondersteuning voor mensen die sensitief zijn en hierdoor depressie / angst / piekeren enz. Ontwikkelen.

27-07-2021 | Vrouw | 56
Inname- / gebruiksgemak
Van mijn 15 de tot 25 ste leeftijd was iedere dag een dag om te overleven. Huisarts heeft mij naar allerlei cursussen en praatgroepen, ademhalings oefeningen gestuurd en ook nog om de dag ijzer injecties, niks werkte, dan maar naar de psychiater. Hij schreef paroxetine 20 mg pd voor. Toen is de zon gaan schijnen en van de 1 op de andere dag geen angst of paniek aanvalle[lees meer...]n meer gehad. waarschijnlijk maak ik te weinig serotine aan .Ik had geen jeugd trauma's, Wel een leuk koppie, werk , lieve ouders en vanaf mijn 15 de verkering waar ik ook mee ben getrouwd. Toen mijn dochter met dezelfde angst klachten kwam viel het kwartje bij de huisarts. ADD dat is het, zei hij. Toen was ik inmiddels al 45 en ben er methylfenidaat bij gaan slikken, de juiste combi voor mij

07-07-2021 | Vrouw | 35
Inname- / gebruiksgemak
Paroxetine Gebruik ik nu 16 dagen helaas heefd hij mij niet veel geholpen ,Ben overgestapt van Lexapro 15 mg ,Weet iemand wanneer hij zijn werking doet?Gebruik 20 mg elke ochtend rond 10 uur ik heb angstoornis en depressie ,Graag ervaringen

07-07-2021 | Vrouw | 71
Inname- / gebruiksgemak
Hoe lang duurt het voor de beginbijwerkingen wegblijven

02-07-2021 | Man | 46
Inname- / gebruiksgemak
Zeer effectief middel voor angst en depressie en zeer moeilijk om van af te komen. In het verleden proberen af te bouwen. Ik was toen zeer geagiteerd. Nu opnieuw afbouwen met suspensie 1mg per week.

25-06-2021 | Vrouw | 1
Overspannen/burn-out
Inname- / gebruiksgemak
Vanwege een zware burn out met dit medicijn begonnen.. ik had met name last van angst- en paniekanvallen.. de opbouw was niet gemakkelijk, maar dit medicijn heeft er wel voor gezorgd dat ik weer dingen buiten de deur durfde te ondernemen.. ondertussen noem ik het mijn ‘beste vriend’.. zonder deze medicatie had ik nog niet zo ver gekomen... wees niet bang voor de bijwerking[lees meer...]en, hoe vervelend ook, het wordt echt minder :)

24-06-2021 | Vrouw | 41
Inname- / gebruiksgemak
Ik had enorm last van nachtelijke hoestbuien waarbij ik het gevoel had dat ik soms stikte. Last van oorsuizen / oorklikken, droge mond, onrustig gevoel en voelde mij erg vlak. Ik ben voor het hoesten / oorklikken naar de huisarts, psychiater en kno-arts geweest. Allemaal zeiden ze dat het hoesten niet door de paroxetine kon komen. Na bijna een jaar slapeloze nachten werd i[lees meer...]k gek dat ik van het kastje naar de muur werd gestuurd door de experts en ben ik binnen 3 dagen gestopt met paroxetine (30 mg). Dit was niet prettig. Was 3 weken erg misselijk, had 1,5 week nachtmerries die zo echt leken. Maar binnen 48 uur dat ik gestopt was, leek het wel of mijn tong gehalveerd was, mijn gebit kon ik weer voelen en na 2/3 weken was het oorklikken en die vervelende hoest weg. Ik kon eindelijk slapen, wat ik zo hard nodig had. Ik ben 3/4 maanden na het stoppen van paroxetine overgestapt naar Citalopram 20 mg en dat werkt voor mij veel beter. Ik voelde mij opeens zo rustig in mijn hoofd en verder geen gekke bijwerkingen.

16-06-2021 | Vrouw | 76

03-06-2021 | Vrouw | 51
Inname- / gebruiksgemak
ik heb de paroxitine zo n 25 jaar geleden voor geschreven gekregen voor een lichte depressie die ik had.dit medicijn heb mij heel goed geholpen.nadat ik door de jaren heen heel veel nieuwe ellende heb mee gemaakt met mijn toenmalige ex hij was een narcist en had een persoonlijkheidsstooris.waardoor hij mij en mijn dochter had gegijzeld.ik heb daar door een posttraumatisch[lees meer...]estressstoornis gekregen waardoor de paroxitine niet meer goed zijn werk deed.ik ben 4 weken geleden opgestart met mirtazapine maar wil mijn oude medicijnen weer terug,ik voel me dood ziekj met de nieuwe medicijnen door de vele bijwerkingen.

23-05-2021 | Vrouw | 38
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb in 2006 paraxotine voorgeschreven gekregen. De eerste jaren hielp deze medicatie goed. Helaas in die 13 jaren enorm veel kilo's aangekomen. De laatste jaren ging het steeds slechter, met halverwege 2019 een enorm dieptepunt. Van daaruit weer terechtgekomen bij een psychiater en toen begon het afbouwen van paroxetine: een hel!! Toen ik eenmaal was afgekickt van [lees meer...]paraxotine begon het zoeken naar het juiste medicijn. Ik heb al best veel medicatie uitgeprobeerd in de tussentijd. Zoveel, dat ik niet meer weet welke allegaal. Maar ik reageerde absurd heftig op bijwerkingen. Daarna een dna onderzoek gehad en na de uitslag begonnen met welbutrin. Na een aantal weken op 300 mg te zitten voel ik nog steeds geen verbetering. Maar die verstoorde menstruatiecylcus maakt mij bloedonzeker en ik vraag mij af of die opzwepende hormonen wel goed zijn voor mijn depressie. Kortom: tijd om in gesprek te gaan met mijn psychiater
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2322) - Anticonceptie - overig
Champix (1154) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (941) - Depressie - antidepressiva overig
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Mirtazapine (639) - Depressie - antidepressiva overig
Escitalopram (472) - Depressie - antidepressiva SSRI
Roaccutane (466) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (454) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Amlodipine (420) - Bloeddruk - calciumantagonisten