Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Amitriptyline

101
meningen

Amitriptyline

amitriptyline

geef je mening
Bij  ZenuwpijnX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
diarree emotionele afvlakking gebrek aan emoties gewichtstoename hoge bloeddruk hoofdpijn ongerustheid onregelmatige hartslag

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (76 meningen)
Fibromyalgie (65 meningen)
Slapeloosheid (56 meningen)
Hoofdpijn (35 meningen)
Pijn (algemeen) (22 meningen)
Migraine (20 meningen)
Spanningshoofdpijn (20 meningen)
Aangezichtspijn (16 meningen)
Reumatoïde artritis (13 meningen)
Hernia (10 meningen)
Polyneuropathie (5 meningen)
Rugklachten (4 meningen)
Artrose van de wervelkolom (3 meningen)
Fantoompijn (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Hebben mijn genen invloed op antidepressiva?

W. Wessels (24-01-2018)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
3

Amitriptyline

28-04-2024 | Vrouw | 67
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

diarree hoofdpijn onregelmatige hartslag hoge bloeddruk ongerustheid

Ook ik heb een genetisch probleem Een zeer laag,of niet werkend enzym CYP2D6, en een traag enzym CYP3A4. Is men pas eind 2020 achter gekomen,na heel veel negative reacties van artsen,omdat het allemaal tussen mijn oren zou zitten. Daar ik vrijwel niets aan pijnstillers o.i.d kan gebruiken als alleen paracetamol. Heb ik gevraagd om amitriptyline. Mag maar 10 mg... Vroe[lees meer...]ger merk CFgehad,en in feite niets gemerkt van bijwerkingen..,terwijl dat genetisch probleem al bestond. Nu gebruik ik strides... de eerste nachten sliep ik niet. Vervolgens kreeg ik last van obstipatie,opvliegers en zweetaanvallen. Ik slik ze ongeveer 6 weken. Ondertussen is obstiepatie diarree geworden.. Slaap ongeveer 5 uurtjes ,wordt met hartbonken,wat zelfs te horen is in mijn oren wakker met stevige hoofdpijn Heb medicijnen tegen hoge bloeddruk,vreemd maar waar de bloeddruk schiet omhoog ondanks metoprolol ongeveer 37.5 mg en hydrochloorthiazide. Onbegrijpelijk. Ik ga afbouwen .Wat ik erg jammer vind,is dat ziekenfondsen alle premies verhogen,ons volproppen met de goedkoopste zooi wat er is ,zodat ze zich kunnen blijven verrijken. Maar niet in staat zijn,voof mensen met een genetisch probleem medicijnen op maat te verstrekken. SORRY DAT IK HET ER ZO NEER ZET....ER ZIJN MEER MENSEN,ALS IK DIE TEGEN DAT PROBLEEM AAN LOPEN. (Red: absoluut en zo zie je maar weer dat een DNA test geen overbodige luxe is, want artsen vinden je dan maar een zeur, maar nu weet jij tenminste beter. Nu nog even zorgen dat de artsen er ook rekening mee gaan houden. Onze DNA test Personal Medicine is zojuist uitgebreid naar 34 genen en heeft ook de mogelijkheid de uitslagen te delen met zorgverleners. Jij beheert de resultaten zelf, jij bepaalt wie inzage kan hebben. Als de ene arts er niets mee doet, dan heb jij zelf de mogelijkheid om de resultaten met een andere arts te delen.)
2

Amitriptyline

27-04-2024 | Vrouw | 65
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

emotionele afvlakking

Na een rugoperatie in 2016 amytriptiline gekregen ivm restpijn. In februari 2024 besloten het niet meer te willen gebruiken. Er zijn geen druppels of lagere doses dan 10 mg wat het af ouwen bemoeilijkt. Dus zelf tabletjes doorgebroken. Eerst 3 weken 5 mg en daarna 2 weken 2 mg. (Ongeveer) Wel eens gedacht weer te beginnen maar het is bekend dat je die eerste weken teru[lees meer...]g wil grijpen. Heel langzaam komen mijn emoties weer terug en dus ook de nodige pijnen en vermoeidheid van de fibromyalgie. Ik heb één nacht enorme kramp gehad in mijn rechterbeen en angstdromen maar die zijn nu weg.Ik zorg er wel voor veel te drinken en zover het kan veel te bewegen. Nu twee weken niet meer gebruikt !! Ik ga ervoor om het. Iet meer te nemem.
4

Amitriptyline

12-04-2024 | Vrouw | 40
amitriptyline (25mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gewichtstoename

Werkt heel goed tegen nekpijn. Wel gewichtstoename, maar veel gelukkiger en pijnvrij
2

Amitriptyline

10-03-2024 | Vrouw | 52
amitriptyline (25mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gebrek aan emoties

Dit medicijn hielp niet veel tegen de zenuwpijnen. Wel werd ik qua emoties een zombie. Kon nergens meer om lachen, vond alles irritant en stom. Ook zo'n woei in mijn hoofd. Nu twijfel ik nog steeds aan mijn diagnose maar ja, op één of andere manier drukken sommige artsen hun eigen overtuiging door waar ik vervolgens niets mee kan. Jammer. Nu gebruik ik pcm met nurofen. Mij[lees meer...]n klachten liggen echt in de extreme spierverkrampingen en spasmen plus sclerose in de SI gewrichten. Ik vermoed dat daardoor die zenuwpijnen ook zijn ontstaan. Tevens mijn leven lang al enorm druk in mijn hoofd. Heel ver doordenken, alles uitpluizen. Dit in combinatie met pijn ben ik gewoon uitgeput. Daardoor hartklachten en zo gaat het maar door. Gezeik. Medicatie wat wel hielp mocht ik niet meer omdat een huisarts er niet achter stond. Ik ben er nu wel klaar mee. Uitzingen dit leven.
5

Amitriptyline

18-02-2024 | Vrouw | 31
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 3 jaar pijn onder het schouderblad (vermoeden is intercostale neuralgie) eindelijk verlichting. Mijn pijn is van een gemiddelde 7 naar een 1 of 2 gegaan. Hierdoor kan ik weer prettiger bewegen, zonder nadenken huishoudelijk taken doen, en een hele dag werken (pc) zonder pijn savonds. Ik heb ook 0.0 bijwerkingen. Conclusie: niet pijnvrij, wel aanzienlijke verlichting waa[lees meer...]rdoor weer meer kwaliteit van leven.
4

Amitriptyline

21-11-2023 | Vrouw | 52
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Door chronische pijn bij het plassen en vermoeden van blaaspijnsyndroom zat ik om het uur op het toilet om te plassen in de nacht. Dit is nu verminderd naar twee tot drie keer per nacht en soms maar een keer.
3

Amitriptyline

05-11-2023 | Vrouw | 51
amitriptyline (50mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik nam Amitriptyline wegen pds klachten en hopen dat ik beter ging slapen. Tegen pds klachten vernam ik met een al een verschil. Ik werd al 6 weken dat ik vroeg wakker wer en niet weer in een diepere slaap kom. Ik neem de Amitriptyline 50mg een uur voor het slapen in. Hads geen goede invloed op mijn slaap. Totdat ik ze in de ochtend innam werd mijn nachtrust gelijk een s[lees meer...]tuk beter. En de sufheid neem ik maar voor lief. Hoelaat nemen jullie de Amitriptyline in. Op internet zie ik 20u staan???
3

Amitriptyline

22-10-2023 | Vrouw | 68
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn vrouw kreeg na een chemokuur voor non- Hodgkin lymfklierkanker Amitriptyline voorgeschreven voor neuropathie pijn in haar voeten. Dit middel werkte prima in haar geval en had ook het “voordeel” dat het een antidepressiva is wat zij op dat moment best kon gebruiken. Nu na acht jaar is zij gelukkig nog steeds vrij van non-Hodgkin. Het enige bijverschijnsel dat zij ov[lees meer...]erhad van de chemokuren was chronische diarree. Talrijke onderzoeken heeft zij hiervoor ondergaan, o.a. darmonderzoek, ontlasting op kweek en steeds aangekaart bij de oncoloog. Mocht allemaal niet baten. Conclusie was steeds “uw darmstelsel is dermate beschadigd door de chemo dat hierdoor diarree ontstaat, u moet er mee leren leven” Na acht jaar wilde mijn vrouw mede door het negatieve nieuws over antidepressieve middelen stoppen en afbouwen van Amitriptyline onder begeleiding van de huisarts en dit is ook gebeurd. Het gevolg laat zich raden: de neuropathie in haar voeten liet zich weer heftig gelden, echter, de chronische diarree verdween en werd weer een “normale” ontlasting! Het hele verhaal voorgelegd bij de neuroloog en die vond dat de diarree bij mijn vrouw een typisch geval van pech was en heeft nu Nortriptyline voorgeschreven, weliswaar ook een antidepressiva, maar het werkt ook goed voor de neuropathie zonder chronische diarree! Conclusie: Na acht jaar tobben voor mijn vrouw heeft niemand onderkend dat Amitriptyline chronische diarree kan veroorzaken.
4

Amitriptyline

12-10-2023 | Vrouw | 63
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Bij mij is de ziekte neuralgische amyotrofie vastgesteld en ik heb in een periode van een week of 5 niet kunnen slapen van de extreme pijn die erger werd in de avond en nacht. Daarna ging het langzamerhand beter maar ik kon nog steeds niet lang achter elkaar lopen of staan vanwege de pijn in m'n rug/schouder. Via de neuroloog kreeg ik amitriptyline voorgeschreven en na een[lees meer...] maand nu voel ik me stukken beter. De zenuwpijn is echt afgenomen, helaas nog wel last van m'n spieren maar dat heeft tijd nodig om te genezen. Ik kan nu weer redelijke afstanden lopen. Ik heb wel iets van de bijwerking slaperigheid gemerkt maar het was en is eigenlijk prettig om eindelijk weer goed te kunnen slapen!
3

Amitriptyline

16-06-2023 | Vrouw | 69
amitriptyline (25mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Geachte, Al sinds 2003 slik ik in overleg met mijn huisarts amitriptyline voor zenuwpijn en reumaklachten. Het medicijn heeft me tot nu goed geholpen. Ik slik 2x 25 mg per dag. Echter sinds ik mijn laatste herhaal medicijnen slik heb ik duidelijk bijwerkingen en nogal vors. Mijn idee is dat een medicijn van een en dezelfde fabrikant zal altijd hetzelfde zijn qua inhoud e[lees meer...]n dus geen verandering teweeg kunnen brengen. Waarom is mijn verandering dan zo heel erg anders. ?? Volgende week ga ik hier met mijn huisarts over praten want ik ben naarstig op zoek naar verklaring.. vriendelijke groet Loes
1

Amitriptyline

31-05-2023 | Man | 59
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na pregabaline voor neuropathie en zenuwsensaties in armen, benen en lijf, nieuwe diagnose: neurologische disregulatie. .. dus amitriptyline! Heel suf een week, bij ophoging (zonder begeleiding huisarts wel benoemd als vervolgstappen) begon het enorm klotsen van mijn maag. Op de klachten deed het verder niets.
5

Amitriptyline

05-03-2023 | Vrouw | 38
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik al jaren amitriptyline 10-20 mg per dag bij chronische pijn en slaap problematiek bij fibromyalgie. Af en toe heb ik wat hartkloppingen, verder is dit middel voor mij ontzettend positief. Het was even zoeken naar de juiste dosering (25 mg per dag gaf echt enorme vermoeidheid en droge mond) maar 10 of 20mg per dag is perfect. Ipv 5-6 x per nacht wakker, nu max 1 kee[lees meer...]r. Mijn pijnen zijn echt minimaal nu. Ik wissel de dosering naar gelang ik nodig heb. Ik heb wel gemerkt dat alleen het merk Centrafarm (CF) voor mij werkt. Toen dat een tijd niet leverbaar was en ik van de apotheek andere meekreeg kwamen al mijn klachten direct terug.
4

Amitriptyline

22-02-2023 | Man | 45
amitriptyline (25mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik lees vrij veel negatieve ervaringen. Jarenlang zelf alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen. Het is zeer effectief bij het bijstrijden van de zenuwpijn In de zenuw. Het lukt weinig andere pijnstillers dit effect te sorteren. Eerst paar jaar op 25mg gezeten (erg tevreden), later op 50mg (ook erg tevreden). Beetje sufheid in het begin en bij dosisverhoging Tijdelijk [lees meer...]inderdaad het geval. Verder versterkt het de eetlust iets, wat je zou kunnen compenseren door meer te bewegen omdat je minder pijn hebt. Het heeft ook zeker een bepaald effect tegen angst (het exacte type angst heb ik nog niet kunnen achterhalen. Ook in het algemeen rustiger door. Maar beste mensen, geef het middel aub een kans, het heeft zijn gebruiksaanwijzing, maar in uw eigen belang. Zeker bij pijn en specifiek zenuwpijn. Het is het enige effectieve middel tegen de zenuwpijn in de zenuw. (naast een paar andere veel sterkere antidepressiva, maar zijn niet geschikt)
1

Amitriptyline

20-02-2023 | Vrouw | 34
amitriptyline (25mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Geprobeerd om spanningspijn bij ptss te remmen. Na een week gestopt omdat functioneren zowat onmogelijk leek. Veel last van duizeligheid, traagheid, grote moeite met concentreren en gedachten of woorden vormen. Het allerergst vond ik de enorme depressiviteit. Ik voelde me alsof ik mezelf aan m'n haren overeind moest trekken en alle energie nodig had om staande te blijven. [lees meer...]Veel verder dan dat en proberen mezelf door de meest eenvoudige handelingen heen te slepen kwam ik niet meer. Wat een opluchting dat na het stoppen en ontwennen (ook na 'pas' een week gebruik) de mist weer optrok en ook die afschuwelijke depressie verdween. Voor mij niet helpend bij mijn klachten.
2

Amitriptyline

30-01-2023 | Vrouw | 54
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Pijn vervaagd. Maar oude ptss traumas komen in dromen terug naar boven. Blijf beel de dag met het vervelende gevoel hiervan zitten. Erg duizeligheid dat alleen laten haast niet verantwoord is en ik hiervoor hulpbehoevend word.
3

Amitriptyline

30-11-2022 | Vrouw | 58
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik dit tegen zenuwpijn van hernia, het helpt bij mij wel tegen de pijn, maar ik krijg er nare dromen en een vreemd angstgevoel van in mijn buik, kan het niet goed uitleggen, maar het is net of ik ergens heel erg van schrik, met name als ik wil gaan slapen, hopelijk kan ik er snel mee stoppen!
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1214) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (955) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (777) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Amitriptyline (646) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (504) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.