Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

29
meningen

Amitriptyline

amitriptyline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Zenuwpijn (99 meningen)
Depressie (63 meningen)
Fibromyalgie (57 meningen)
Hoofdpijn (32 meningen)
Spanningshoofdpijn (18 meningen)
Pijn (algemeen) (17 meningen)
Migraine (16 meningen)
Aangezichtspijn (16 meningen)
Reuma (11 meningen)
Hernia (10 meningen)
Polyneuropathie (5 meningen)
Rugklachten (3 meningen)
Artrose van de wervelkolom (2 meningen)
Fantoompijn (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Hebben mijn genen invloed op antidepressiva?

W. Wessels (24-01-2018)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry 2019, 18 (3) (11-09-2019)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

12
4

Amitriptyline

14-04-2015 | Vrouw | 45
amitriptyline (10mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
kreeg het medicijn omdat ik slecht tot niet meer kon slapen. met amitriptyline slaap ik beter, maar ben nog steeds moe en zeer zeker niet uitgerust. ik heb geen bijwerkingen die in de bijsluiter staan, doordat ik dit slik slaap ik gelukkig de nacht door en dat vind ik heel prettig.
4

Amitriptyline

20-02-2015 | Man | 67
amitriptyline (25mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik had een doorslaap probleem, nog maar een uur of 3 per nacht. Inslapen ging wel, maar dan werd ik om 2 of 3 uur alweer wakker. Soms viel ik dan om een uur of zes weer inslaap, maar ja dan ging de wekker algauw af. Met amitriptyline (25mg) slaap ik meestal zo'n 6 à 7 uur. Een positieve bijwerking is, dat ik er nooit meer uit hoef om te plassen (mijn blaas zal daardoor [lees meer...]wel groter geworden zijn denk ik). Een vaak genoemde bijwerking als concentratie problemen heb ik juist niet, ik ben minder gauw afgeleid en kan me daardoor juist langer en beter concentreren (kan ook door de betere slaap komen). Een meevaller, van nature ben ik wat somber en dat is duidelijk minder.
5

Amitriptyline

16-03-2014 | Vrouw | 42
amitriptyline (20mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik loop al jaren te tobben met allerlei klachten, eigenlijk na de geboorte van mijn dochter zes jaar geleden. Het lijkt wel of na de zwangerschap mn hele systeem door elkaar is gegooid: menstruatieklachten, mag niet meer aan de pil omdat ik depressief wordt van de hormonen, mirena geprobeerd maar daar werd ik ook depressief van, prikkelbaardarmsyndroom, en zeer slecht slap[lees meer...]en. In eerste instantie alleen tijdens de week voor mijn menstruatie. Vanalles geprobeerd: Acupunctuur, hypnotherapie, enz enz. Slaappillen, melatonine, je kan t eigenlijk zo gek niet bedenken of ik heb t geprobeerd. Mijn gynaecoloog adviseerde al antidepressiva voor de pms, maar hallo, ik was toch niet depressief? Maar goed om een lang verhaal kort te maken: met al deze klachten en ook nog spanningen ivm een nieuwe baan, sliep ik nog maar een paar uur per nacht, wat er voor zorgde dat ik steeds slechter in mijn vel ging zitten, steeds meer slaappillen ging slikken, steeds wanhopiger op zoek gaan naar therapieen die werken enz. Uiteindelijk na veel nachtelijk speurwerk op internet besloten amitryptiline te gaan slikken, met veel weerstand want ik wilde niet aan de pillen!! Ik begon met 10 mg, last van wat bijwerkingen de eerste weken, vooral nachtzweten en droge mond, weinig effect, verhoogd naar 20 en ik durf nu na zo'n week of zes te zeggen dat ik weer stukke beter slaap (nog niet super maar wel echt veeeeel beter) heb minder last van pms, minder last van mijn prikkelbare darmen en na intense moeheid (ook de eerste weken van het gebruik) voel ik me voor t eerst sinds jaren weer wat meer in het leven ipv overleven. Ik heb spijt dat ik niet eerder ben begonnen en kan het echt aanraden. Tegen pms, tegen pds, tegen slapeloosheid, en voor wat meer levenslust. Alleen de eerste weken even doorzetten, maar als je je zoals ik toch al zwaar oververmoeid voelt, kan dat er ook nog wel bij. Zeker met zicht op verbetering. Mag ook weleens wat positiefs gezegd worden over een pilletje toch?
4

Amitriptyline

04-03-2013 | Man | 25
amitriptyline
Slapeloosheid
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
dit medicijn helpt me door moeilijke tijden bv. in drukke periodes op het werk en bv een begrafenis bij te wonen om het allemaal wat dragelijker te maken zeg maar. ik vind wel dat het zen werk doet. mijn posologie: 1x10mg smorgens en 3x10mg voor het slapengaan mvg. sander
1

Amitriptyline

19-02-2013 | Vrouw | 50
amitriptyline
Slapeloosheid
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 2
Nou ik heb het maar 1 week gebruikt maar kreeg veel pijn aan mijn ogen. net of ze springen stonden. Duizelig, kon mijn werk niet doen. meteen de volgende dag keelpijn later, nog eens geprobeerd, toen meteen weer keelpijn etc. kon niet goed slapen ervan .
2

Amitriptyline

06-02-2013 | Vrouw | 61
amitriptyline
Slapeloosheid
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb amitryptiline voorgeschreven gekregen voor mijn slaapproblemen door ME/CVS in een lage dosering van aanvankelijk 5 mg 's avonds, later 10 mg. Het werkte perfect! Ik kon weer slapen! Na een paar weken kreeg ik 's avonds ondragelijke jeuk in mijn botten en liezen. Dat duurde soms een uur, soms een aantal uren. Kwam door de ME, zei de arts. Niets aan te doen. Mee leren[lees meer...] leven (er wordt nooit verteld hóe je dat moet doen). Vele onderzoeken gehad naar de jeuk (neuroloog) maar dat leverde niks op. De slaapproblemen werden op een gegeven moment erger en toen adviseerde de arts om de dosis te verhogen naar 25 mg. En dat heb ik geweten. Al na de eerste inname kwam na een uurtje de jeuk tien keer zo heftig opzetten. Ik had het nog niet door. De volgende dag idem dito. Toen viel het kwartje. Zou de jeuk niet veroorzaakt kunnen worden door de amitryptiline? Er staat niets over in de bijsluiter en de arts geloofde het niet zo. Dus zelf experimenteren en acuut gestopt. Niet echt slim want ik werd behoorlijk depressief. Maar: de jeuk was over!! En nooit meer terug gekregen! En nog beter: sinds ik gestopt ben slaap ik beter en ben ik uitgeruster 's morgens, minder suf. Voor mij nooit meer amitryptiline!
2

Amitriptyline

04-02-2013 | Vrouw | 33
amitriptyline
Slapeloosheid
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik ben in 2009 begonnen, na de geboorte van onze zoon. Ik heb de eerste 3 maanden na zijn geboorte bijna niet geslapen. In maart begonnen met amitriptyline 25 mg. In juni naar de huisartsenpost met hartkloppingen, overslagen. Gek werd ik er van. Sinds die tijd was het iedere maand raak, zo rond de menstruatie. Sinds maart 2011 naar 50 mg. Amitriptyline gegaan. Nu zijn de h[lees meer...]artkloppingen dagelijks aanwezig en ik lees nu pas dat de bijwerkingen ook hartkloppingen kunnen zijn. Ik heb het al eens eerder aan de arts gevraagd maar die zei dat ik zo'n lage dosering krijg dat het daar niet aan kan liggen. Morgen ga ik naar de huisarts om te kijken of ik de amitriptyline kan afbouwen. Ben daar eerlijk gezegd ook wel nerveus voor.
1

Amitriptyline

02-11-2012 | Vrouw | 34
amitriptyline
Slapeloosheid
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Lijd al jarenlang aan ernstige slapeloosheid. Deels door pijn, deels door overgevoeligheid voor geluid. Heb paar jaar om de nacht halve zopiclon geslikt, maar dat werkte op een gegeven moment niet meer. Toen op aanraden huisarts overgestapt hierop. Begonnen met 5 mg ;s avonds....hielp niet, wel duizelig, licht in hoofd. NA 2 weken verhoogd naar 10 mg. 1 nacht goed geslapen[lees meer...], maar ook weer 2 nachten helemaal niet. Voelde me zo ellendig. Ben na drie weken gestopt. Niks voor mij. Zoek nu nog steeds een oplossing. Want 3-4 uur slaap per nacht is veel te weinig en slopend!!
Wilt u meer meningen lezen of alle ervaringen analyseren? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden van (geanonimiseerde) analyse.
contact
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2192) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1160) - Cholesterol
Champix (1108) - Verslavingsziekten
Citalopram (1062) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1061) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (879) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (854) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Tramadol (822) - Pijn - morfine-achtigen
Venlafaxine (818) - Depressie - antidepressiva overig
Omeprazol (744) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (705) - Epilepsie
Metoprolol (676) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (642) - Depressie - antidepressiva overig
Metformine (555) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (553) - Anticonceptie - eenfase
Seroquel (551) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Mirtazapine (546) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (545) - Depressie - antidepressiva TCA
Amoxicilline (509) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Lexapro (490) - Depressie - antidepressiva SSRI
Wellbutrin XR (483) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (455) - Anticonceptie - overig
Concerta (455) - ADHD - psychostimulantia
Furabid (440) - Antibiotica - urineweginfectie
Roaccutane (415) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (409) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Diclofenac (397) - Pijn
Euthyrox (391) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Crestor (390) - Cholesterol
Dexamfetamine (389) - ADHD - psychostimulantia

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.